8 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BILANTUL LUI VOINEAG – Seful DNA Marius Voineag, dupa zece luni de mandat: „Avem in momentul de fata 5.800 de dosare in care au lucrat ofiterii de politie judiciara, fata de 5.000 la preluarea mandatului. Avem cu 30% mai multe acte de constatare dispuse de procurori pentru specialisti... Am intrat pe zona de spitale. Avem un focus pe zona de vami, insa lucrurile se desfasoara mult mai greu in 2024... Avem si zona de energie... Suntem pe o usoara crestere de incredere” (Video)

Scris de: V.B. | pdf | print

7 February 2024 15:13
Vizualizari: 3076

Procurorul-sef al DNA Marius Voineag (foto) sustine ca in ultimele zece luni, de cand a preluat functia de conducere, Directia Nationala Anticoruptie a repornit motoarele – iar acest lucru se vede in faptul ca parchetul se afla intr-o usoara crestere in ceea ce priveste increderea populatiei.



Intr-un interviu acordat jurnalistei Sorina Matei la emisiunea Of/On The Record de la Aleph TV si difuzat marti, 6 februarie 2024, Voineag a oferit cifre care arata ca parchetul a sporit volumul de munca in ultimele 10 luni. Iar domeniile pe care se concentreaza acum DNA sunt spitalele, vamile si energia. Totusi, in domeniul vamilor, lucrurile se desfasoara mai greu decat inainte, din cauza ca a crescut „sofisticarea” posibililor infractori.

Si in ceea ce priveste coruptia din mediul privat exista probleme, din cauza ca firmele prefera sa rezolve lucrurile prin intelegeri reciproce decat sa faca denunturi la parchetul anticoruptie, a adaugat Marius Voineag.


Redam cele mai importante afirmatii facut de seful DNA in emisiunea „Off/on the record” (vezi video):


Sorina Matei: Acum zece luni, la inceputul mandatului, ne-ati spus ca va asteptati ca Directia Nationala Anticoruptie pe mandatul dumneavoastra sa performeze, sa faca dosare mari, dosare importante. Au trecut 10 luni. O sa aveti bilantul in februarie. Care este bilantul de pana acum? Vi se pare ca institutia a performat, ca a facut dosare mari, sau motoarele se repornesc mai greu in DNA?

Marius Voineag: Cred ca e o certitudine si a facut parte din mesajul meu inca de la inceput ca ne asumam sa avem investigatii in cauze de mare coruptie si cred ca lucrul asta in mare parte ne-a iesit. Am cautat sa fim vizibili – nu doar mediatic, ci si cu continut in acuzatiile pe care le-am formulat si care au ajuns in zona publica. Din punctul nostru de vedere, a fost un check (n.r. o verificare) pe care am reusit sa-l facem. In acelasi timp, uitandu-ma retrospectiv, intotdeauna cred ca e loc de mai bine si sunt lucruri pe care le putem imbunatati gradual. Suntem si noi intr-o perpetua schimbare, avem un management care e relativ nou la nivelul Directiei Nationale Anticoruptie, iar in momentul de fata suntem o echipa aproape completa.

Sorina Matei: Am avut o discutie si cu domnul Procuror General Florenta – inclusiv de mandatul la sefia institutiilor astea. Si spunea ca un an ii ia sa-si faca echipa, un an sa performeze, iar ultimul an sa se pregateasca sa plece sau sa traga linie. Dureaza atat de mult sa-ti faci o echipa la DNA?

Marius Voineag: Nu degeaba a existat o recomandare a Comisiei de la Venetia, ca in ceea ce priveste durata mandatelor, Romania are cam cel mai scurt mandat pentru procurorii-sefi. A recomandat (n.r. Comisia de la Venetia) o marire a duratelor mandatelor procurorilor-sefi. Nu se vede, poate, din exterior, dar a fost un galop. Am incercat sa strangem cat putem de mult randurile, sa avem oameni titulari pe functiile de conducere, pentru ca raspunderea o ai atunci cand esti titularizat. Si, intr-adevar, sunt destul de multe minusuri, pentru ca exista o reticenta a multora de a-si mai asuma functiile mari, pentru ca exista o expunere care, invariabil, intra la pachet cu o serie de critici, mai mult sau mai putin subiective, mai ales in zona Directiei Nationale Anticoruptie. Si cred ca trebuie sa fii foarte asumat cand intri intr-o zona de disconfort, pe care ti-o asumi pentru o pozitie de genul asta.

Sorina Matei: Te trezesti la televizor, te injura presa, te injura politicienii, sunt campanii...

Marius Voineag: Intra in fisa de post.

Sorina Matei: Deci spuneti ca, cumva-cumva, ati inceput sa reporniti motoarele DNA.

Marius Voineag: Da – sunt niste indicatori pe care nu-i mentioneaza foarte multa lume. De exemplu, noi avem in momentul de fata 5.800 de dosare in care au lucrat ofiterii de politie judiciara, fata de 5.000 (n.r. la preluarea mandatului de catre Voineag), si avem cu 30% mai multe acte de constatare dispuse de procurori pentru specialisti. Ceea ce ne arata ca, pe durata anului anterior, lucrurile au repornit in ceea ce priveste investigatiile efective. Rezultatele, intr-adevar, nu vin peste noapte. Si e clar ca in dosarele mari e bine sa fim atenti la toate detaliile, pentru ca exista un risc reputational atunci cand te lovesti de un esec. (…)

Sorina Matei: Am vazut ca ati mers pe niste dosare-fenomen. Au mai fost sefi in istoria recenta a DNA care au abordat probleme-fenomen: am vazut ca aveti o atentie spre vami si spitale. Va intreb in primul rand daca dosarele astea acum le instrumentati mai usor sau mai greu – adica daca aveti ajutor din zona asta. Pentru ca a mai facut DNA dosare si au fost foarte multe achitari pe vami. Va aduceti aminte povestea cu elicopterele.

Marius Voineag: Si achitari, dar si condamnari.

Sorina Matei: Si condamnari. Dupa ce v-ati facut echipa, v-ati focusat pe anumite domenii? Adica achizitii publice, spitale... Care ar fi acestea?

Marius Voineag: Noi am incercat sa facem o zona de obiective, pentru ca eu in continuare cred ca DNA nu poate sa se ocupe de tot. Dar trebuie sa fie prezenta acolo unde sunt fenomene de coruptie. Pentru asta, noi trebuie sa intervenim, pentru ca aici e rolul nostru. E clar ca nu poti sa eradichezi coruptia din nicio tara. E o utopie si cine o vinde e clar ca nu are o zona de realism. Noi am incercat sa fim prezenti. Din cauza asta am intrat pe zona de spitale. Avem un focus pe zona de vami, intr-adevar, insa lucrurile se desfasoara mult mai greu in 2024. In prezent, sofisticarea celor care savarsesc infractiuni de tipul asta a crescut, s-a dus la un alt nivel. Si de multe ori, chestiunile astea dureaza si tin de un aleatoriu. Avem o sansa in momentul de fata, pentru ca suntem pe o usoara crestere de incredere in ceea ce priveste populatia – si au inceput sa mai vina oamenii catre noi cu deschidere, cu informatii pe care le preluam direct. In acelasi timp, se pare ca am avut cateva dosare pe care le-am trimis in judecata (cum a fost cel cu ASSMB – a fost un dosar foarte reusit), de la care noi avem asteptari si in ceea ce priveste validarea in fata instantei. Si atunci sunt convins ca oamenii cand vad ca vin catre tine si nu-ti bati joc de expunerea pe care ei si-o fac venind catre tine, atunci se vor orienta mai des catre noi. Am speranta ca vom dezvolta mai multe linii...

Sorina Matei: ...pe care le vom vedea in perioada urmatoare – adica domenii prioritare pe care se focuseaza DNA.

Marius Voineag: Da. De exemplu, avem si zona de energie. Sunt lucruri unde se invart sume mari de bani. Si eu cred ca DNA trebuie sa fie prezenta.

Sorina Matei: Domeniul de energie – mai specific, daca puteti.

Marius Voineag: N-as vrea sa fiu foarte specific...

Sorina Matei: Am vazut in istoria asta niste baieti destepti din energie cu niste dosare, care au devenit denuntatori.

Marius Voineag: Da. E o zona pe partea de mediu, cu gunoaiele... N-am vazut cazuistica foarte in urma a DNA. Si atunci mi-ar placea sa ne ducem in zona asta. Adica avem informatii de unde putem construi ceva dosare. Cu implicatii in institutiile statului. In general, noi suntem in zona unde sunt functionari ai statului, dar exista si coruptie in mediul privat – sa nu uitam treaba asta! De exemplu, avem un singur caz in istoricul nostru si stam foarte rau.

Sorina Matei: Au fost mai multi sefi ai DNA criticati pentru ca nu s-au ocupat si de coruptia din mediul privat.

Marius Voineag: Da – pentru ca nu exista aceeasi deschidere. Acum cativa ani, am discutat la o conferinta subiectul asta. Exista un risc, pentru ca exista o reticenta a companiilor de a se indrepta catre noi, pentru ca isi pierd foarte mult din reputatia pe care si-o construiesc. Si atunci prefera sa-si faca inchideri intre ei, prin settlementuri (n.r. intelegeri), prin avocati... Si noi atunci am iesit din zona de a putea prelua astfel de informatii.

Sorina Matei: Asa se pot face si carteluri sau monopoluri – tot prin intelegeri.

Marius Voineag: Da. Acolo se ocupa alte institutii de treaba asta. Dar imi doresc foarte mult sa deschidem cateva cauze. Pe anul asta (mai ales ca e un an foarte sensibil din perspectiva a ceea ce traim socio-politic), e un moment foarte bun sa declansam. Si pe zona care nu au neaparat tangenta politica”.

 


Comentarii

# Cârcotaș date 7 February 2024 15:43 +3

Vax albina, crema Cuca! Fără serei nu veți face nicio brânză iar cu serei vă veți face de cacao!

# Lex dura s e d lex date 7 February 2024 17:26 +50

Domnu Procuror Șef, DNA Galați s a desființat? E de munca la greu da nimeni nu face nimic. Politicul ne fura de ne rupe, autoritățile locale și județene umfla nota pe taxele și impozitele noastre. Sunteți gălățean chiar nu se poate face nimic? Ia intrați un pic in ei că au de munca la greu

# Cristi Ungureanu date 7 February 2024 23:43 +1

Dar pe spagarii de la permise auto din întreaga țară, care nu trec la proba practica niciun candidat pentru permis, decât pentru cel puțin 1000 de euro, nu îi vizezi,,maestre,,?!

# gica nebunu date 8 February 2024 05:49 +2

De corupția din administrația publică locală și centrală nu zice nimic

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.10.2024 – Procurori declarati inapti psihic dupa contestatie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva