24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Bilantul Penitenciarelor – incepe greul in 2011: 11.000 de detinuti romani vor fi transferati din UE in Romania! ANP are doar 5000 locuri ”vacante”!

Scris de: | pdf | print

22 February 2011 16:10
Vizualizari: 13409

Ne asteptam la cresterea numarului de detinuti in urma transferului, numai Italia are 3000 de detinuti in penitenciarele italiene”, a declarat, marti, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu la bilantul ANP. Predoiu a spus ca una dintre problemele care trebuiesc rezolvate cat mai rapid este cea a cresterii capacitatii de detinere, subiect care deja in Italia se afla in dezbatere publica, acolo fiind vorba deja de o criza. In legatura cu acest aspect, directorul general al Penitenciarelor, Ioan Bala (foto) a subliniat ca Romania are, la aceasta ora, o capacitate de ”preluare” de 5000 de locuri. Pentru sporirea capacitatii locurilor de detentie, este nevoie de construirea a 6 noi penitenciare. Bala nu a vrut sa ofere un pret intrucat acesta este secret pana la data la care vor fi intocmite caietele de sarcini si vor avea loc noi licitatii. Pe de alta parte, se poarta deja discutii in vederea realizarii unor penitenciare in sistem de parteneriat public-privat, seful ANP spunand ca partenerul privat si-ar asigura castigul din externalizarea serviciilor, insa noi am aflat ca banii vor veni, de fapt, din munca prestata de detinut in diverse domenii.

Unul dintre cele mai interesante si eficiente proiecte care a fost prelungit pana la jumatatea acestei luni il reprezinta cel privitor la activitatile de prevenire si asistenta HIV/SIDA printre consumatorii de droguri injectabile in penitenciarele din Romania. Acest proiect s-a derulat in parteneriat cu Biroul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate si a avut doua componente majore: schimbul de seringi si substitutia cu metadona. Pe parcursul anului 2010, de acest program de substitutie cu metadona au beneficiat 60 de persoane private de libertate.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a felicitat, marti, personalul ANP pentru activitatea pe anul 2010 si a subliniat faptul ca au crescut veniturile din munca remunerata. Predoiu a spus ca cea mai notabila problema a anului 2010 in penitenciare a fost cea de la Galati (n.r. - unde un detinut a fost omorat in bataie de gardieni, cu acordul tacit al directorului), a apreciat reactia prompta a conducerii institutiei, dar a punctat negativ atitudinea Consiliului Superior al Magistraturii, care a refuzat, de doua ori, incetarea detasarii directorului implicat. Dupa ce a terminat cu felicitarile, Predoiu a punctat si un aspect care nu i-a convenit deloc, si anume protestul personalului din penitenciare, avertizand: ”Sper sa nu se mai repete! (...) Dumnezeu a dat cuvantul, sa fie folosit (...) Astept dialog cu sindicatele! (...) Nu va deveni niciodata sediul ANP un teatru de demonstratii!”

Comentarii

# Sorin Dumitrascu date 22 February 2011 16:42 +2

Ministrul Justiei s-a pierdut in detalii. N-a fost nici un protest la sediul ANP, e drept ca nu am putut avea acces la sediu si ca n-am putut face o sedinta.

In ceea ce priveste dialogul, sa ne ie cu iertare, dar dialogul a incetat cand ministrul Predoiu a cerut directorilor de penitenciar "sa nu mai fraternizeze cu revendicarile sindicale" dupa marsul de la 24 septembrie 2010 cand s-a suparat presedintel.

# lucratorul de penite date 22 February 2011 20:04 0

Nu trebuie sa se supere ministrul,ce a vrut sa faca dl. Dumi este o chestiune politica ,nu stiu ce primea daca stataeu 10-15 lideri de sindicat prin ANP,salarii nu cred,iar cat despre functii cu Basescu si boc nu mai tine cum tinea cu d-na Macovei. Insa d-l Minstru sa nu uite ca celalat sindicat a facut si el greve si mitinguri de amploare cu participare numeroasa,oare si acestia au fost implicati politic?eu cred ca le-a dat cutitul de os la angajatii din sistem.

# agentul 000 date 25 February 2011 05:40 0

No comment vis a vis de bilantul general, desi as fi fost curios sa vad o paralele cu vechile forme de adunari din era Dumitrascu :). Cat despre "domnii" detinuti care urmeaza a fi adusi "acasa" in Romania, chiar vrea sa vad de unde scoate Base si Boc malai pentru a construi macar 1 sau 2 puscarii, nu 6, in conditiile in care Dumnezeu stie cum reusim sa mai intretinem cele existente. Va reamintesc faptul ca lunar, trebuie sa justificam la leu fiecare cheltuiala prevazute pentru luna viitoare. Nimic rau in aceasta, dar macar sa sa ni se asigure minimul necesar pentru existenta.

# voluntar date 9 March 2011 05:01 0

Unde vor sa ii mai cazeze pe cei care ne sunt trimisi din strainatate? Doae pe holuri, ca in camere nu cred ca mai incap. Unde s-a mai vazut sa se stea 27 de persoane pe camera, in conditiile unei tari europene, cum ne place sa ne nimic. Si asa nici cu cei pe care ii avem acum nu prea are cine sa lucreze in directia resocializarii, dar cu inca 11.000 de oameni. Cei de la Bucuresti ar trebui sa mai coboare in teritoriu si sa vada starea jalnica a institutiilor carcerale si a personalului care este suprasolicitat si care face interventie cu metode de pe vremea bunicii. Se pare ca nu au invatat nimic constructiv din plimbarile lor prin strainatate. Daca nu sunt in stare sa gestioneze sistemul, sa lase loc la altii capabili si care vor sa faca ceva.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva