16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BINE CA-I INALT – Ministrul Justitiei Tudorel Toader acuza presiunile presedintelui Iohannis: “Da indicatii judecatorilor constitutionali... Critica decizia Curtii Constitutionale”. Toader i-a explicat ca la scoala lui Iohannis: “Am citit afirmatia potrivit careia pe Legile Justitiei au fost necesare trei decizii ale Curtii Constitutionale. Pai e firesc. Daca ai trei legi, fiecare lege e criticata si Curtea se pronunta de cate ori e sesizata. Trei legi, trei sesizari, evident trei decizii”

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 May 2018 17:38
Vizualizari: 10251

Excelenta replica pe care ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto stanga) i-a dat-o presedintelui Klaus Iohannis, care a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala si Comisia de la Venetia privind modificarile aduse la cele trei legi ale Justitiei, desi una dintre ele nici macar nu a ajuns la el, aflandu-se in Parlament unde a fost retrimisa de CCR. Intr-o declaratie acordata miercuri dupa-amiaza, 2 mai 2018, dupa iesirea publica a lui Klaus Iohannis, ministrul Justitiei l-a comparat pe presedintele Romaniei cu predecesorul sau Traian Basescu, acuzandu-l ca da indicatii judecatorilor CCR, carora le-a cerut sa nu se grabeasca pe analiza privind Legile Justitiei.


Cu aceeasi ocazie, Tudorel Toader a sustinut ca presedintele Romaniei a mers pana acolo incat a criticat o decizie a Curtii Constitutionale, mai exact cea referitoare la infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati, care, asa cum se cunoaste, a trecut de controlul CCR. De asemenea, ministrul Justitiei l-a ironizat pe Klaus Iohannis, dupa ce acesta a acuzat ca “intregul pachet legislativ a fost adoptat de Parlament, atentie, intr-o saptamana, si apoi, natural, au fost necesare mai bine de patru luni si trei decizii al Curtii Constitutionale pentru a corecta unele prevederi”. In acest sens, Tudorel Toader i-a explicat lui Iohannis ca este firesc sa existe trei decizii ale CCR, in conditiile in care avem trei legi ale Justitiei.

Iata raspunsul ministrului Justitiei Tudorel Toader dupa atacul presedintelui Klaus Iohannis pe Legile Justitiei:

Am citit afirmatia potrivit careia pe Legile Justitiei au fost necesare trei decizii ale Curtii Constitutionale. Pai e firesc. Daca ai trei legi, fiecare lege e criticata si Curtea se pronunta de cate ori e sesizata. Trei legi, trei sesizari, evident trei decizii. Dar sa va mai spun un lucru. Curtea a admis in total 22 de solutii legislative din totalul celor trei legi de sute de articole. Multe dintre ele, cele admise ca neconstitutionale sunt de necorelare legislativa si nu pe fond, a reglementarii contrare Constitutiei.

Am observat ca a exprimat preocupare pentru faptul ca prin legile justitiei au fost consacrate, ma rog nu stiu formula exacta, institutii sau noi. Sigur facea referire la acea sectie speciala de anchetare a eventualelor fapte care pot fi comise de catre magistrati. Aici, critica m-a surprins pentru ca, indirect, critica decizia Curtii Constitutionale, decizie care a consacrat constitutionalitatea respectivei solutii legislative.

Prin urmare, are competenta constitutionala sa sesizeze CCR. Pentru mine era previzibil faptul ca o va sesiza. Ramane sa motiveze sesizarea pentru ca eu, spre exemplu, nu pot sa anticipez care poate fi critica de neconstitutionalitate cu privire la infiintarea sectiei speciale din moment ce CCR a constatat deja ca solutia e constitutionala.

Nu-mi cereti mie sa ma substitui presedintelui, sa gasesc eu argumentele pe care le considera dansul... Va amintesc ca orice lege – cele trei nu au intrat inca in vigoare, sunt proiecte de lege – se bucura de o prezumtie relativa de constitutionalitate pana in momentul in care Curtea constata ca un articol, un alineat, o solutie legislativa este neconstitutionala.

(...)

Toti ne raportam la avizul Comisiei de la Venetia, in fapt la standardele pe care le consacra, in fond la acel patrimoniu constitutional comun. Ne raportam fiecare in pozitia constitutionala pe care o are. Chiar daca e Comisia de la Venetia, nu uitati ca din ea fac parte si tari care nu sunt membre ale Uniunii, tari care nu fac parte din Consiliu.

Am vazut din declaratia presedintelui, ca si precedentul presedinte, ca da indicatii judecatorilor constitutionali sa nu se grabeasca si sa analizeze corect sesizarea. De unde ai deduce ca sfatul era necesar, per a contrario ca judecatorii se grabeau sau pentru ca nu analizau corect. Eu nu cred ca e necesara aceasta indrumare catre judecatorii CCR.

In al doilea rand, observati deciziile pe care Curtea le-a pronuntat cu privire la proiectele acestea de legi, ca in fiecare dintre ele a facut referire CCR la standardele Comisiei de la Venetia. Prin urmare, eu va spun ceea ce am mai spus ca atunci cand CCR adopta o decizie, indiferent care este solutia, chiar daca nu are un aviz cerut si primit de la Comisia de la Venetia, CCR tine cont de standardele stabilite de Comisia de la Venetia”.

*Cititi aici declaratiile presedintelui Klaus Iohannis

Comentarii

# Gilu date 2 May 2018 17:53 +21

Palimarul vorbitor din Gardul Cotrocenilor , a devenit expert in drept constitutional ! Domnule Ministru va contrazic respectuos : asta e mai rau decat Bashinescu ; ala macar se mai documenta cat de cat ; asta e in stare sa confunde Legile Justitiei cu legile fizicii si daca le descopera in vreun manual de fizica , se intreaba cand le - a promulgat ...

# Titi date 2 May 2018 20:13 +2

Se numeste CINISM. Cinism si ipocrizie.

# Klaus Fițosu date 3 May 2018 08:50 +1

Fițos nevoie mare cel pălimar! Totul îi pute: nu-l interesează abuzurile comise de procurorii DNA; să aprobe Comisia de la Veneția; indicații prețioase mai dihai ca răposatu! Pildă: „Nu vă grăbiți cu analiza” - cheamă la ordine CCR cu privire la legile Justiției. După rahatul cu moț înainte de mandat: „O să fiu un președinte serios, fiindcă toată viața mea am fost om serios”.

# cam ca în Germania... date 3 May 2018 08:59 0

Spuneam că nu văd, cel puțin deocamdată, politicienii care să fie capabili și dornici să ELIBEREZE ROMÂNIA de influențele politice externe. O rezolvare, în timp, pe care o văd, este MODIFICAREA CONSTITUȚIEI astfel încât atribuțiile președintelui să fie complet separate de cele ale guvernului, fie în sensul acordării de prerogative suplimentare (dacă dorim ”tătuc” și dictatură, fie lăsând președintelui atribuții de reprezentare (cam ca în Germania). Viorel, 18 aprilie 2018 10:57

# DW date 3 May 2018 22:23 0

DW îl inițiază pe profu Ghinion: președintele Klaus Iohannis are dreptul de a cere Comisiei de la Veneția un punct de vedere, dar el pare să atribuie acesteia o autoritate politică pe care nu o are. „Actualul mecanism judiciar oferă procurorilor puteri foarte mari de care aceștia au abuzat în repetate rânduri, așa cum a reieșit din toate cazurile intens mediatizate în ultima vreme, ca să nu mai vorbim de protocoalele cu SRI ale căror efecte asupra anchetelor judiciare nu au fost pe deplin elucidate. De altfel, în ciuda tuturor acestor fapte bine documentate (vezi doar practicile scandaloase de la DNA Ploiești), președintele Iohannis a refuzat revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Or, legile aflate în dispută au limitat puterea procurorilor, fapt care, în optica președintelui, ar fi un lucru rău”, spune Deutsche Welle.

# DODI date 2 May 2018 21:23 +6

Trebuie apreciat efortul intelectual al lui Dorel pentru a contracara aberațiile juridice și comportamentale ale lui ciolanis. Cu atât mai mult trebuie să apreciem eleganța gestului lui Dorel. Chit că mârlanul de ciolanis nu observă, nu sesisează și chiar îl deranjează efuziunile intelectuale ale oricui. În genere este foarte greu să porți un dialog cu surzii, cretinii și redușii mintal dar specialiști în ... rezistență. Asta cu atât mai mult cu cât unii dintre acești sfertodocți au funcții prezidențiale.

# Parfois date 2 May 2018 22:43 +3

Nu e nimic de apreciat la Dorel. Tocmai de asta tara asta asta sta pe loc. Se pierde vremea cu toti nataraii. Emisiune la A3 despre ce vor face tinerii talentati, daca pleaca in afara sau raman?Pai pleaca de ce? Nu numai din cauza salariilor, pleaca ca aici orice persoana este blocata si impiedicata de catre institutiile statului de a face ceva ba de ANAF ba DIICOT DNA ba interceptari. Mai jenantilor, cum sa stea lumea in tara daca si la un telefon iti este frica sa vorbesti ca te asculta DIICOT. ptiu...ca mi-e scarba. Sa vedem ce-o sa ramana din Ro doar cu ministri si procurori platiti regeste. Ce or sa faca doar aceste institutii daca restul care produc sunt alungati din tara? Puscarii? Baa... jenantilor. Auzi justitie ilegala cu protocoale secrete, protocoale cu toate institutiile si va mai mirati de ce fuge lumea in afara??! Chiar daca ar fi salarii mari ca afara lumea tot ar pleca pt ca acolo drepturile libertatile si legea sunt RESPECTATE.institutiile statului sunt vinovate

# Asadar, date 2 May 2018 18:18 +12

Nu mi-a fost dat să văd pînă acum un Șef de stat mai rău pornit împăotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale propriului popor. Nu pot să cred că acest Șef de stat instigă la nerespectarea Constituției României,a legilor statului,cu dedicație, pentru că nimeni nu v-a pății nimic.Mai așteptăm dreptate în parchete și instanțe?

# Klaus-Klaus date 2 May 2018 21:24 +1

8) mai are ceva-ceva pana sa-l " ia la scor" pe ba$au.. dar la capitolul TUPEU ORDINAR cred ca l-a luat.. Deci: minciunile, dosarele CLOCITE, PROTOCOALELE, PLAGIATUL $lujicioa$sei, magariile de la UNITATEA DE ELITA :P , decoratiile si zorzoanele de pe la ambasade, si alte cele.. NU SE PUN.. JA-JA - SICHER! - LUKRU-GUT-FXXXT!

# mihail date 3 May 2018 10:24 +1

A mai fost unul la fel - Hitler ! <img src=ops:' />

# Maria date 2 May 2018 19:17 +2

Se pare ca la doar la fizica era competent, dl presedinte. Sa-ti cumperi 6(sase) case din meditatii, este unic in RO lucrului "bine " facut!? Nu are egal in RO...

# mitica date 3 May 2018 09:04 +2

Unic in lume! Si asta"pas cu pas"! Arogant si prost!

# Maria date 2 May 2018 20:42 +4

Doar 'nalt ca prajina... In rest: "Istoria este plină de oameni aventuroşi, cu un dezvoltat instinct pentru interesele lor, care şi-au urmat puterea personală, trecând peste parlamente şi constituţii, făcându-le favoruri preferaţilor lor şi impunându-şi propriile interese în dauna celor ale comunităţii." Umberto Eco

# Romburak date 2 May 2018 21:53 +3

Inalt ca bradul si destept ......Iohanide asta ! Degeaba se rahatzeste pe el : comisia de la Venetia da sfaturi nu legi ; asa ca sa se ocupe de Carmen Georgeta si sa lase specialistii sa graiasca. PS. Expulzati-l pe Klemm ! Faceti referendum sa vedeti ca aproape toata tara il vrea "out" pe ciumegul amerioc lingau a lu` Obama.

# Petrutu date 2 May 2018 22:14 +4

O problema mare,mare de tot este cine ii sunt consilierii.Pe orice domeniu. Sunt dreptaci, sunt scoliti prin Occident, cu nu stim ce burse indatoritoare Dreptul ca stiinta nu cunoaste inspiratii politice decat cand o minte criminala ii da semnificatie inspiratoare adecvata. Altfel spus, iubim sau nu Occidentul, considerat lumea buna? Dar cu Dreptatea cum e? Dar cu realitatile vietii practice, ale etosului romanesc cum e? Grozavia de neimaginat vreodata se releve in cele 60-70 de articole din codurile penale sa fie modificate adaptate spiritului constitutional si normativitatii europene.

# Marin TULUS, Olt date 2 May 2018 22:44 +1

Ce fel de judecatori CCR avem?Lipsă de competenta si profesionalism am vazut la ei!I-am vazut cum au judecat exceptiile mele cu privire la legea 51/1995,legea de exercitare a profesiei de avocat!! Fara sa se pronunțe la motivele exceptiei si-au dat cu părerea, gresită si anticonstitutională, apărând clanurile din structura Ghe Florea considerată fără dovezi SRL/ul care merită să asuprească poporul, absolvent de stiinte juridice și să aibă profit. Insasi ministrul Toader fost judecator nu poate sa aibă nici măcar pretentia că este profesor de drept si că, mai mult, urmăreste aplicarea Stiintei Dreptului!!! Vax populi!Desteapta te romane!!!

# Marius date 3 May 2018 07:10 -7

Am decis sa sesisez Curtea Constitutionala- DECIS- insecticid utilizat de Johannis pentru distrugerea gandacilor de colorado si a Legilor Justitie. Aliat de nadejde al DNA-ului si procurorilor.

# Capac date 6 May 2018 12:04 +3

Iohannis de Colorado a pierdut două imobile în instanță. Pentru unul dintre ele a încasat chirie timp de 10 ani, ilegal, de la o bancă de origini germanice.

# Gabriel Ion Olteanu date 3 May 2018 11:03 +2

A fi președinte presupune o anumită responsabilitate. Comportamentul președintelui - manifestările sale verbale, para-verbale, non-verbale - atrage atenția asupra imposibiltății sale de a-și păstra echilibrul emoțional, de manifesta obiectivitate, de a promova soluții argumentate. O emoție politizată nu poate fi o soluție pentru o țară, un popor, un președinte. Atât poate ... dar cu folosirea abuzivă a serviciilor statului, secrete, discrete sau mai puțin secrete ori discrete pentru realizarea de scopuri personale, ori de partid, pentru fundamentarea de abuzuri demne de siguranța carlistă, de poliția legionară ori securitatea anilor 50” cum rămâne ? Cu scoaterea din funcții a tuturor celor care nu au aderat la valul cel mârșav ? Cu pedepsele, suferințele, umilirea celor loviți de val ? Cu răspunderea pentru abuzuri, pentru politizarea și aservirea actului de justiție altor interese decât cele firești ? Cu aservirea unui număr, nu mic, de procurori și judecători unei puteri nelegitime ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva