24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

BLITZKRIEG - Inainte ca magistratii sa apuce sa se intruneasca in adunari generale si membrii CSM sa faca sedinta ca sa discute reactii ferme, Guvernul adopta ordonanta care prevede ca judecatorii si procurorii vor primi tiluri de plata pentru drepturile salariale stabilite prin hotarari judecatoresti. Guvernul a pus pe ordinea de zi a sedintei de joi adoptarea OUG si a bugetului pe 2024 (Document)

Scris de: L.J. | pdf | print

13 December 2023 22:01
Vizualizari: 10050

Guvernul s-a miscat mai repede decat magistratii care pregateau adunari generale prin care sa stabileasca posibile masuri de protest in cauza modului in care Executivul trateaza problema platii drepturilor salariale integrale si a restantelor salarile. Si mai repede decat CSM care a anuntat sedinta joi, 14 decembrie 2023, pentru a dezbate aceasta problema (click aici pentru a citi).
Executivul are pe ordinea de zi a sedintei de joi, 14 decembrie 2023, doua proiecte cu efecte pentru magistrati. In primul rand este vorba despre Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru prorogarea unor termene. Proiectul OUG, pus miercuri, 13 decembrie 2023, in dezbatere publica, prevede ca magistratii si grefierii vor primi titluri de plata pentru drepturile salariale stabilite prin hotarari judecatoresti si acte administrative. Titlurile vor fi rascumparate apoi de Ministerul Finantelor pe o perioada de sapte ani.
Magistratii acuza


Dispozitia este acuzata de magistrati ca fiind una nelegala, in conditiile in care ea practic anuleaza dobanda stabilita prin hotarari judecatoresti. In plus, practic prin aceasta dispozitie debitorul se pune in postura in care stabileste ce si cum sa plateasca, in pofida unei hotarari judecatoresti.

 
Titlurile de plata reprezinta certificate emise de statul roman care incorporeaza drepturille de creanta ale detinatorilor asupra statului roman de a primi in numerar o suma conform legii de emisiune a titlurilor respective de plata.
 
Acelasi proiect mentine suspendarea ocuparii posturilor vacante, stabileste ca pensiile magistratilor si personalului auxiliar din instante si parchete nu se vor actualiza cu rata inflatiei, dar si ca plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2024, se esaloneaza pe cinci ani (click aici pentru a citi mai multe).


Al doilea proiect este cel privind bugetul de stat pe 2024. Potrivit prevederilor, Consiliul Superior al Magistraturii primeste cu 7% mai putini bani, la ministerul Justitiei este o crestere de 3%, bugetul Serviciului de Paza si Protectia scade cu 28, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie are o marire de 5% (click aici pentru a citi mai multe).

 

 

 

 

 

 

facebook sharing button 31
twitter sharing button
linkedin sharing button

 

Comentarii

# Geo nuibai date 13 December 2023 22:43 +504

Ingineriile financiare să la facă ei - sînt specialişti, oricum. Eu vreau BANII MEI.

# Cristi Ungureanu date 13 December 2023 23:40 +1004

Singura vina este a magistraților. Cata vreme nu se manifesta ca a treia putere în stat, autoritatea judiciară nu merită să fie respectată de primele două! Atunci când procurorii și judecătorii își vor exercita puterea, respectiv sa treacă la anchete penale , arestări și condamnării drastice pentru indivizii care au ruinat țara si au vândut-o cu cetățeni cu tot celor care îi conduc de peste ocean și centrul Europei, atunci vor fi respectați. Pana atunci, comportându-se, mulți dintre magistrați, ca slugi ale politicienilor și serviciilor, acționând doar la ordine, își merită disprețul, atât al al celor din executiv și legislativ, cât și din partea cetățenilor, care îi acuză tocmai pentru modul cum nu își fac datoria, Justiția și Procuratura! Somn liniștit în continuare autoritate judiciară!

# Inna date 13 December 2023 23:59 +654

Politicieni de 2 bani, ați furat aceasta tara și acum veniți sa mai furați ceva? Ordonanta care încalcă drepturi constituționale flagrant. Coilacu ți o iei în freza serios

# Maria date 14 December 2023 00:02 +372

Frumos! Drepturi salariale restante, esalonate deja pe 5 ani, acum, din nou, pe 7 ani! 12 ani! Pentru unii, le vor incasa urmasii! O tara in care Justitia nu mai e Doamna cu sabia, ci Doamna in catuse! Catuse la maini si calus in gura! Inapoi spre feudalism! Traiasca Guvernantii! Urmaresc protestele, sa li se prescrie doaarele...ce alta explicatie ar fi?

# jUSTie date 14 December 2023 00:23 +305

Solutia legislativa a titlurilor de plata este in sensul punctului de vedere al Comisiei 2 CSM emis la cererea unui “solicitant”. Solicitantul, care nu poate fi decat un judecator sau procuror, “cu siguranta” a vrut sa cunoasca daca este incompatibil achizitionand astfel de titluri (sau poate a facut-o deja) si Comisia 2 CSM i-a spus prin acel punct de vedere, ca NU ESTE incompatibil. Intrebare pentru CSM: in ce temei se pronunta CSM asupra a ceea ce este si nu este incompatibil cu statutul de judecator sau procuror. Nu pare sa fie prima data! Conform legii 176/2010 acesta este atributul exclusiv al ANI, art 1 pct 7 din acest act normativ incluzand procurorii si judecatorii in categoria celor carora legea li se aplica! Art 20 si urm sunt de citit!

# Gigi Buta date 14 December 2023 02:16 +158

Cum vreti jutitia a 3-a putere in stat cand ai niste impostori sefi in CSM si ICCJ? Asa impostura, asa politicianism ieftin manifestat de CSM si ICCJ nj a existat nici in timpul Rodicai Stanoiu!

# Volodimir kacinschi date 14 December 2023 03:43 +158

Guvernul face a rău tare de tot, dar face asa pentru ca știe ca în scurt timp se va abate ceva rău de tot peste România. Pe de alta parte la magistrati sunt dosarele de corupție și ale lu Ciolacu și ale altor membri ai Guvernului. De ce nu fac nimic? Pentru ca le este frica de Secu, de CIA, de SUA și de UE adică de stăpânii magistraților.

# santinela date 14 December 2023 06:08 -107

Ati patit ca militarii dar atunci ati judecat ca niste cizme si cica Guvernul avea dreptate.Acum cand v-au ars la lingurica sariti ca din gura de sarpe si cica nu mai este corect si nici legal !

# stelu date 14 December 2023 08:39 +3

Politicienii virează banii la primării pentru a câștiga alegerile in 2024 iar magistrații intra in protest pe termen nelimitat. Nu trebuie sa accepte titluri in loc de bani deoarece este un precedent periculos si o sfidare

# 34 DE ANI DE LA REVOLUTIE. Mai dezbinati ca oricand date 14 December 2023 09:18 -2

34 DE ANI DE LA REVOLUTIE. Mai dezbinati ca oricand si cu securitatea in tot si toate Ep.88 Podcast „Justitia reala din Romania” prezentat de Marius Vicentiu Coltuc #euiesinstrada #nurenuntlacash #coltuc #podcast #revolutie https://justitiareala.ro/2023/12/14/34-de-ani-de-la-revolutie-mai-dezbinati-ca-oricand-si-cu-securitatea-in-tot-si-toate/

# parerea mea date 14 December 2023 09:23 -5

@Inna , "politicienii de 2 bani", au facut ce au facut, au "intermediat ce au intermediat" in folosul te miri cui, dar CU ACORDUL CUI, girul, "AVIZUL" CUI? "Organele" le-au fost alaturi "orbite "fiind si ele de "mirajul imbuibarii" fapt realizat in practica. Si asa a fost creata "casta elitelor inteligente". Sunt curios, cand acesta "casta" se va si destepta atat la propriu cat si la figurat?. Distinsi Domni Judecatori ,aflati la pensie si unii in activitate, dupa ani "impliniti" de serviciu, au dat solutia. Dar pt cei ce mananca "cu DOUA GURI" si "ei" si "urmasii ,urmasilor lor" far' ca acestia sa mai faca nimic ,similar cu "elitele economico financiare" aflate in "autoexilare" sau cele cu servirea la "pat" si tinuti in "izolare" cu tot comfortul pe bani publici, sa nu-si cheltuie "agoniseala publica"ce le-a fost.."protejata, de cine si in ce scop?. "Puterile" ca "puterile" dar CETATENII CE SI CAT ZIC?

# brutus date 14 December 2023 09:29 +1

Aceasta OUG de plata a restantelor salariale,asa cum a fost cugetata de guvernanti,atesta ,daca mai era cazul,incompetenta,dispret fata de Constitutie,folosirea discretionara a puterii!Art.VIII si IX sunt neconstitutionale,cap coada,lipsite de orice logica juridica(ex.-titlurile de plata,esalonate la rascumparare pt.7 ani nu sunt purtatoare de dobanzi,titlurile executorii obtinute din ianuarie 2024 ,sunt esalonate pe 5 ani,la acestea calculandu-se dobanzi!Emiterea titlurilor de plata,cu procedura prevazuta la art.VIII dureaza cam 9 luni,asa ca,in acest pas,rascumpararea de catre M.F.va avea loc la calendele,,romanesti,,!Suspendarea executarii unei hotarari jud.se face cf.Codului de proc.civ.(in speta),lege organica,nu prin OUG!Etc!Politicii agresive(in mai toate formele)a executivului si legislativului la adresa puterii judecatoreasti,CSM i-a raspuns prin comunicate filozofice!In ritmul asta,vreo OUG il va trimite acasa intr-o buna zi!Se pare ca Statul de drept si-a luat vacanta!

# laptopu date 14 December 2023 09:30 +2

ciolacu are un laptop in față. Cul l-ați aconvins să stea așa? Crede că-i face poze în timp ce gândește?

# Brutus date 15 December 2023 11:45 0

Articolul 3 alin 1 din Conventia nr 95 din 1949 privind protectia salariului, publicat in Buletinul Oficial nr. 81 din 06.06.1973 prevede urmatoarele: Salariile plătibile în bani vor fi achitate exclusiv în moneda avînd curs legal, iar plata sub forma de bilete la ordin, bonuri, cupoane sau sub orice alta forma considerată că reprezintă moneda avînd curs legal va fi interzisă.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva