20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

BOBARNAC DE LA BRUXELLES PENTRU SEFUL ANI – Comisia Europeana i-a sugerat lui Horia Georgescu sa o lase mai usor cu incompatibilitatile la primari si presedinti de consilii judetene, care fac parte din Asociatii de dezvoltare inter-municipala: “Ca membri ai ADI sau membri ai consiliului de operatori publici, functionarii alesi reprezinta interesele autoritatilor locale si nu actioneaza in interes propriu... Participarea activa a acestor functionari este cruciala” (Scrisoarea)

Scris de: G.T. | pdf | print

19 March 2014 15:20
Vizualizari: 13866

Critici de la Bruxelles pentru seful Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu (foto). Reprezentantii Comisiei Europene – Directia generala, politica urbana si regionala i-au cerut lui Horia Georgescu sa o lase mai moale cu declararea ca incompatibili a primarilor si sefilor de consilii judetene, care au facut sau fac parte din Consiliile de Administratie ale unor societati ale unor societati de interes local, precum de apa, gaze, canalizare, din Asociatii de dezvoltare inter-municipala (ADI).


Se stie ca zeci, daca nu chiar sute de primari au fost gasiti in stare de asa-zisa incompatibilitate tocmai pe baza acestui pretext. Iar explicatiile alesilor, care au aratat ca practic reprezinta interesele comunitatilor, nu au contat in fata inspectorilor ANI. De curand, aceasta problema a ajuns deb curand si pe masa Comisiei Europene.

Intr-o scrisoare semnata de Vittoria Alliata di Villafranca, lui Horia Georgescu i se atrage atentia asupra actiunilor de acet gen, explicandu-i-se ca Asociatiile de dezvoltare inter-municipala au fost create pentru a se eficientiza procesul de luare a deciziilor, iar participarea alesilor in aceste ADI este cruciala: „As dori de asemenea sa atrag atentia asupra regulilor de incompatibilitate pentru functionarii locali alesi atunci cand fac parte din Asociatii de dezvoltare inter-municipala (ADI) si afaceri publice locale. ADI au fost create in numeroase locuri, cu scopul de a gestiona serviciile publice care nu pot fi gestionate la nivel municipal, atat in sectorul apei, sectorul deseurilor (unde sunt gestionate la nivelul consiliilor regionale) sau pentru proiecte urbane, incluzand transportul urban. Scopul este de a netezi si eficientiza procesul de luare a deciziilor, adunand intr-un singur organism factorii de decizie competenti, municipalitati si/sau consilii judetene, reprezentate de catre primari si presedinti. Participarea activa a acestor functionari este cruciala pentru a asigura aprobarea si eficacitatea deciziilor luate de catre ADI in sectorul lor de competenta.

Comisia Europeana: „Nu poate fi neobisnuit ca anumiti functionari locali alesi, ca membri ai ADI, sa fie in acelasi timp membri ai consiliului de operatori publici”

In aceeasi scrisoare, lui Horia Georgescu i se explica si faptul ca alesii locali, fie ca sunt membri ai ADI sau membri ai consiliului de operatori public, reprezinta interesele autoritatilor locale si nu actioneaza in interes propriu: „In anumite sectoare, ADI pot delega operatorilor publici gestionarea serviciilor publice ce se afla in competenta lor. Aceste actiuni publice sunt apoi gestionate de catre conditiile interne, fiind in totalitate detinute de către membrii ADI si exercitand sarcinile lor in zona geografica corespunzatoare, fara alta posibilitate de a concura pe alte piete. Contractele de delegare sunt prin urmare semnate intre ADI si operatorii publici, primii actionand in calitate de autoritati contractante si actionari. In acest sens, nu poate fi neobisnuit ca anumiti functionari locali alesi, ca membri ai ADI, sa fie in acelasi timp membri ai consiliului de operatori publici.

In ambele cazuri, ca membri ai ADI sau membri ai consiliului de operatori publici, functionarii alesi reprezinta interesele autoritătilor locale si nu actionează in interes propriu.

Pe de cealaltă parte, functionarii pot, in acelasi timp pentru indeplinirea obligatiilor, sa subcontracteze anumite sarcini prin proceduri de licitatie. Acestea din urma trebuie sa fie monitorizate in mod adecvat pentru a detecta si preveni orice posibila situatie de conflict de interes.

Aceste acorduri institutionale este probabil sa se dezvolte mai mult in viitorul apropiat, cu extinderea masurilor si a proiectelor promovate peste nivelul municipal. Este prin urmare critic sa se asigure ca acest proces nu este impiedicat de catre prevederi legale care pot guverna reguli de incompatibilitate sau prevenirea conflictului de interes”.

*Cititi aici integral scrisoarea adresata sefului ANI, Horia Georgescu

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 19 March 2014 15:53 +27

aoleo!!!!!!!!!! ala cu mintea mica(si nu numai) a luat/o in freza???viky!!!!!aoleo vazusi!!!!! si tu esti in spania ca sa facut capune multe ,viky de ce nu sarisi viky ca vezi ce se intimpla??!!!ASTA TREBUIE SA /NFUNDE PUSCARIA CACI A NENOROCIT OAMENI!!!!! nu asta/i justitia,justitia trebuie sa fie RESPONSABILA PENTRU CE FACE.abia/l astept pe maidan ca pe aia care au incercat sa/l infunde pe BERBECEANU(apropos ATI VAZUT CA AM CISTIGAT O PARTE DIN PARIUL PE CALUL CISTIGATOR!!!! astept sa ajunga si undeva ministru secretar de start si citiva sa fie sigur ca/i pun in mina citiva judecatori si procurori spaguiti !!!)

# nelub date 19 March 2014 18:33 +4

Aoleo!!!! stop!!!! c\'acu\' s\'apuca de scris si m\'apuca iar pantecaraia d\'atata ras! Auzi, de ce naiba nu se afiseaza cratima?

# emil date 19 March 2014 16:17 +31

Pe baza raportului, Georgescu ar trebui sa fie demis  urgent   si sa  i se faca  dosare pentru abuz in serviciu si politizarea institutiei .Acesta a facut sesizari de incompatibilitate doar celor care nu erau portocalii. La fel ca si DNA care a facut dosare penale oricui mai putin mafiei portocalii. Da\' ma rog... coabitarea ii interzice lui Ponta sa fie premier adevarat si sa ia masuri radicale . El se lupta acum cu liberalii  atacandu-l pe Antonescu, in loc ca  impreuna cu ministru justitiei sa stopeze abuzurile facute de acest basist Georgescu.Halal premier ......

# nume si prenume date 19 March 2014 23:22 +4

Teoretic exista CNI (http://www.just.ro/Sectiuni/Agen%C5%A3iaNa%C5%A3ional%C4%83deIntegritate/ANICNI/tabid/482/Default.aspx) care chiar si incerca sa faca ce trebuie, dar in 2010 (cred prin raport MCV?) au fost averizati pentrua ca au ctiticat ANI si nu sustin activitatile ANI destul. Din pacate daca acum cere CE sa o lase mai moale pe aceste incompatibilitati, asta tot nu ajuta Romania pentru ca tot din afara vin ordine (fie bune sau rele) in loc sa ne stabilim propria legislatie si modalitate de control.

# nume si prenume date 19 March 2014 23:33 +5

Mai mult, si DW a criticat in mai multe rinduri natura arbitrara a legii ANI (inclusiv celebru caz diaconu) care vizeaza interdictii care nasc incompatibiliatai fara nici o noima. In plus, personal cred ca ANI are trebui sa supravecheze aceste incompatibilitati pentru reale conflicte de interese care chiar incalca legea in defavoare alegatorului, si in nici un caz sa nu limiteze dreptrurile alegatorilor de a alege representatul lor.

# Valeriu Mangu date 19 March 2014 18:51 0

Articolul “”Politia politica” din perspectiva constitutionala” pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# ioana date 19 March 2014 19:16 +16

Toti cei incriminati de ANI in aceasta speta ar trebui sa-l dea in judecata pe Georgescu !

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 19 March 2014 19:40 +13

pentru ioana//NU IOANA,AICI TE CONTRAZIC!!!!!! trebuiesc FACUTE PLINGERI PENALE !!!!!!!!bacterie PATOGENA ,,ala cu ai mica,, SA RASPUNDA SI PENAL SI MATERIAL!!!!!material nu/i suficient.vedea/l/as pe jiltul lui cioaba.....dar ,,conectat la priza!!!!!!,,

# basicuta date 19 March 2014 20:15 +14

Nu ar tb ca Georgescu sa-si dea demisia ? intr-un stat de drept cum atat de mult le place sa zica....asta ar fi solutia !

# hei rup date 19 March 2014 21:15 +11

Câtă vreme Scaraoțchi de la Trei coceni își mai vâjâie coada,nu sunt șanse ca slugile sale obediente să renunțe la marea sfidare pe care o au,ân frunte cu Tartorul,la adresa tuturor celor care nu le sunt pe plac.

# Alin Tincu date 19 March 2014 22:11 +8

Pe scurt si offtopic - Am cunoscut de la SRI mi-a prezentat un om de afaceri si m-a rugat sa-l ajut cu un contract la stat. Am realizat incercarea de inscenare (probabil trafic de influenta ? ) si am intrerupt legatura cu acel individ. Am sesizat de mai multe ori Biroul Judetean si nu am obtinut nici un raspuns. Am sesizat Centrala si nu am obtinut un raspuns. Am primit in schimb niste amenintari prin SMS si au incercat sa ma intimideze. Ce-i de facut?

# ARGUS date 19 March 2014 23:01 -6

lasa un numar de telefon.Te sun,stabilim o intalnire si te lamuresc.Sau te lamuresc prin telefon.Cum vrei.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 20 March 2014 00:06 +8

pentru argus//argus esti cam in calduri din cite vad eu!!de ce nu te bagi ca argonautii(daca ai idee cine au fost ei si ce au facut) sa te racoresti sau poate/i bine sa porti o piele de oaie(ca pari si cam lup)vezi ca exista text de lege pentru harassment si pe net!!!!!!

# obiectiva date 20 March 2014 07:12 +6

SPER ca acum, NIMENI, dar absolut nimeni,  nu mai are nici cel mai mic dubiu ca ARGUS ar fi din SRI, si ca inscenarile, arestarea, judecarea si condamnarea mea  NU ar fi fost efectuate la ordinele SRI .........

# ARGUS date 20 March 2014 23:14 0

obiectivo-oaie creata,iar o iei razna?In  loc sa stabilesti intalnirea cu mine,tu mai dai in gat.pai e frumos?Unde satana umbli,ca nu te-am vazut de cateva zile.Da,tu nu ma cunosti,deci ai un handicap.De aceea te tot rog sa ne intalnim ,pentru ca nu vreau sa intru cu bocancii in viata ta.In final te voi aborda si vom vedea.

# obiectiva date 21 March 2014 06:39 0

DUPA ce ies din puscarie, Argus....oricum, NU vreau sa ne intalnim in veci ca mai devin naibii si criminala daca te vad...si te omor pe loc.... ca am suficiente pacate dupa cate se vede.....sunt CORUPTA, tu te intalnesti cu coruptele sau astea sunt mai sexi ????  daca omori pe cineva , se spune ca ii iei pacatele........mersi, NU !!! fiecare cu pacatele lui ! 

# Valeriu Mangu date 19 March 2014 23:03 +1

Articolul \"Asemanarea statului cu o fabrica - sau cu o societate comerciala\" pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# bobo date 20 March 2014 08:36 +5

draga horea !nu este prea tarziu , sa-ti dai seama ca esti un monument al prostiei !! aici te-a adus basescu !!!

# mircea date 20 March 2014 11:44 -8

sa-mi spune mie cineva daca mai e vreo organizatie de presa care militeaza pro infractori, incompatibili si mafioti in tara asti si anti organe de justitie, in afara de Luju. 

# Radolscki Alexandru date 20 March 2014 11:51 -8

Nu. Dar nu mai traiesc nici astia, prea mult.Tic-tac...Tic-tac...

# ronin date 20 March 2014 11:58 -8

Te inseli.Mai este o publicatie on-line in Brazilia,dar nu stiu cum ii spune.Acolo sunt niste corcituri vesnic nemultumite.Ca si aici.Se duc ziua si mananca bataie de la politisti,iar dupa ora 4 inunda publicatia.Au program,zici ca sunt cu cartela de pontaj.Dar acolo nu ii baga nimeni in seama.Ca si aici.

# Pandispan date 20 March 2014 17:04 +5

Toata propaganda basista e sustinuta din banii mafiei securiste. Bine, RL rezistă și din banii asiguraților, dar Capital și Evz deja merg pe avarie, cu portofelele încuiate. :-* Tic-tac, numai două calorii își mai permite propaganda securistă.

# Pandispan crede... date 20 March 2014 17:30 -3

...ca Luju este publicatie. :P :P :P

# Spanac date 20 March 2014 19:06 +2

E sursa pentru publicatii. :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva