21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

BOBI VREA MONOPOL PE HOTARARI – Fondatorul ROLII avocatul Adrian Toni Neacsu acuza ca sub conducerea interimara a lui Bogdan Mateescu, CSM vrea control total pe accesul la solutiile instantelor: "Vor decide arbitrar ce vor publica, cat vor publica, daca vor mai publica, sau ce conditii vor pune pentru accesul la hotararile judecatoresti... CSM-ul prin presedintele Mateescu si-a facut un titlu de glorie lansand un proiect identic, ReJust... Maine vor inventa alte restrictii"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 January 2022 13:56
Vizualizari: 3544

Avocatul Adrian Toni Neacsu, fostul judecator si membru al Consiliului Superior al Magistraturii care a avut initiativa infiintarii Institutului Roman de Informatii Juridice – ROLII, portalul de jurisprudenta menit sa garanteze transparenta hotararilor judecatoresti reactioneaza dupa ce Comisia nr. 2 din CSM, condusa de judecatoarea Nicoleta Margareta Tint, a propus initierea demersurilor pentru dizolvarea Fundatiei ROLII, care detine portalul de jurisprudenta rolii.ro, unde sunt publicate peste 14 milioane de hotarari judecatoresti (Click aici pentru a citi).


 

La scurt timp dupa publicarea pe site-ul CSM a minutei Comisiei 2 – Resurse umane si organizare, avocatul Adrian Toni Neacsu a exprimat un punct de vedere cu privire la decizia de dizolvarea a ROLII, catalogand demersul drept arbitrar, intrucat afirma acesta, s-ar dori detinerea controlului pe modul in care vor fi publicate hotararile judecatoresti la o singura institutie.

"Control total inseamna ca vor decide arbitrar ce vor publica, cat vor publica, daca vor mai publica, sau ce conditii vor pune pentru accesul la hotararile judecatoresti", precizeaza Adrian Toni Neacsu.


Bogdan Mateescu aspira la glorie prin desfiintarea ROLII


Prin dizolvarea ROLII, puncteaza avocatul Adrian Toni Neacsu pe pagina sa de Facebook, CSM, prin presedintele interimar Bogdan Mateescu (foto), doreste "sa inlature gasirea hotararilor judecatoresti dupa numarul ei, care era instrumentul cel mai folositor la RoLII".

Ce este mai grav, avertizeaza avocatul Neacsu, este ca "maine vor inventa alte restrictii".


Demersul CSM de dizolvare a ROLII, proiect care in cei 10 ani de activitate a furnizat publicului, in mod transparent, peste 14 milioane de hotarari judecatoresti, isi gaseste justificarea in Consiliu prin necesitatea infiintarii unui nou portal de jurisprudenta, REJust, care ar urma sa faca practic acelasi lucru, insa "cheile" sa stea in mana unui singur organism, respectiv CSM, fara participarea UNBR, UNNR, INM si INPPA.

De aceea, afirma Toni Neaacsu, prin demersul de dizolvare a Fundatiei Institutul Roman de Informatii Juridice ROLII, care detine site-ul rolli.ro, presedintele interimar al CSM Bogdan Mateescu isi face un titlu aparand cu acest nou proiect, REJust, asupra caruia doreste sa detina in mod arbitrar controlul total.


Regretabil este totusi, afirma avocatul Adrian Toni Neacsu, ca pana in prezent, dupa hotarararea CSM, niciunul dintre principalii beneficiari ai ROLII - UNBR, UNNR, INM si INPPA – nu a reactionat pentru stoparea acestui demers.


Amintim ca ROLII a luat fiinta la initiativa fostului judecator Adrian Toni Neaccsu, pe vremea cand acesta detinea calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ca reprezentant al judecatorilor de la Tribunale, CSM fiind membru fondator al ROLLI, alaturi de Institutul National al Magistraturii, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Institutul National de Pregatire Profesionala a Avocatilor, Uniunea Nationala a Notarilor din Romania si Institutul Notarial Roman.


Redam in continuare pozitia avocatului Adrian Toni Necasu fata de decizia CSM de dizolvare a ROLII:

"Dupa 10 ani in care RoLII a asigurat cu succes accesul liber la hotararile judecatoresti presedintele CSM i-a pus gand rau si in mod unilateral ii pregateste desfiintarea. RoLII a fost gandita ca o structura independenta, infiintata cu participarea egala a CSM, UNBR, UNNR, INM si INPPA, tocmai pentru a garanta continuitatea procesului de transparenta si a face imposibil controlul unilateral si arbitrar asupra acestuia, asa cum doreste CSM.

Astazi CSM-ul prin presedintele Mateescu si-a facut un titlu de glorie lansand un proiect identic, ReJust, dar asupra caruia dupa eliminarea RoLII se va exercita un control total exact de catre sistemul care ar trebui sa asigure transparenta. Control total inseamna ca vor decide arbitrar ce vor publica, cat vor publica, daca vor mai publica, sau ce conditii vor pune pentru accesul la hotararile judecatoresti. Deocamdata Rejust-ul are un singur scop, sa inlature gasirea hotararilor judecatoresti dupa numarul ei, care era instrumentul cel mai folositor la RoLII. Maine vor inventa alte restrictii.

Ma intristeaza ca principalii beneficiari ai publicarii pe scara larga a hotararilor judecatoresti, avocatii, nu reactioneaza in nici un fel, la fel cum mi se pare asurzitoare tacerea organelor de conducere ale profesiei".Comentarii

# Matilet date 27 January 2022 14:04 +73

Uita ti va la el ..... si ajutati nu vedeti ca suferă, si cat e de afectat. Ar merge un concurs cu premii. Cine ghicește ce are Slugarete pe perete ? O rigla roz sa si măsoare ..... po******ritatea sau o lumânare sa .... Bobi, Bobi ....

# MN date 27 January 2022 19:33 +5

eu cred ca cineva sa rada de el ia spus ca e destept iar el chiar a crezut si sia luar o in cap. Bobita nu isi mai revine niciodata, plus ca omu cred ca e si prost crescut. o publicatie atat de importanta sa o falimentezi tu cu inca cativa obsedati de putere e greu de spus

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva