21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

BOICOTISTII, TOT MAI GREU DE SUPORTAT – Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului someaza chiulangiii din CSM care boicoteaza SIIJ: ”Sa explice motivele pentru care au ignorat dispozitiile legale, neindeplinindu-si atributiile de serviciu... Conform obligatiei constitutionale, trebuie sa contribuie la indeplinirea rolului CSM de garant al independentei justitiei. Iar o asemenea independenta nu poate fi conceputa cu nerespectarea legii”

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 October 2019 19:13
Vizualizari: 10549

Chiulangiii din CSM care absenteaza de la sedintele Plenului doar ca sa saboteze Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie trebuie sa explice public motivele pentru care sfideaza legea si nu isi indeplinesc atributiile de serviciu. Somatia a fost lansata miercuri seara, 9 octombrie 2019, de Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului.

Intr-un comunicat de presa semnat de presedinta AMR, judecatoarea Andreea Ciuca (foto dreapta), si presedinta AJADO, judecatoarea Florica Roman (foto stanga), cele doua asociatii atrag atentia ca boicotistii din CSM blocheaza activitatea CSM si impiedica adoptarea unor hotarari nu doar in ceea ce priveste SIIJ, ci si in legatura cu alte subiecte de importanta majora pentru Justitie. AMR si AJADO subliniaza ca au dreptul de a cere si de a afla explicatii din partea procurorilor si judecatorilor care chiulesc de la sedintele de Plen ale CSM, in conditiile in care membrii celor doua asociatii se numara printre cei care au votat componenta Consiliului. De asemenea, AMR si AJADO le atrag atentia boicotistilor ca datoria lor este aceea de a contribui la indeplinirea rolului CSM de garant al independentei Justitiei, or o asemenea independenta nu poate fi conceputa cu nerespectarea legii.


Iata comunicatul comun al Asociatiei Magistratilor din Romania si Asociatiei Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului:

“AMR si AJADO condamna atitudinea celor care boicoteaza sedintele plenului CSM

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) condamna blocarea, de catre unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a desfasurarii activitatii Plenului CSM, ceea ce conduce la impiedicarea adoptarii unor hotarari cu privire la subiecte de o importanta majora pentru independenta si functionarea eficienta a justitiei, pentru statutul judecatorilor si procurorilor.

Solicitam explicatii publice de la membrii CSM care au absentat repetat de la sedintele Plenului intrucat, calitatea de judecatori si procurori in care am votat componenta Consiliului, ne indreptateste la un asemenea demers, creandu-le, in acelasi timp, membrilor CSM obligatia fata de noi de a explica imprejurarile care le justifica absenta de la indeplinirea obligatiilor constitutionale si legale ce le revin.

Potrivit art. 1 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este independent si se supune in activitatea sa numai legii, iar membrii CSM raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului.

Potrivit art. 23 din Legea nr. 317/2004, CSM functioneaza ca organ cu activitate permanenta, ceea ce inseamna ca activitatea membrilor Consiliului in Consiliu este prioritatea lor absoluta, si nu alte activitati.

AMR si AJADO fac trimitere expresa la punerea piedicilor in activitatea CSM de catre unii membri alesi, la faptul ca in data de 8 octombrie 2019 a fost a cincea oara cand Plenul CSM nu s-a putut intruni din lipsa de cvorum, iar pe ordinea de zi a sedintei s-au aflat puncte referitoare la validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului sef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justitie (SIIJ), organizat in perioada 15 mai - 18 iunie 2019, numirea candidatului admis in functia de procuror sef al SIIJ, validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorilor cu functii de executie din cadrul SIIJ, desfasurat in perioada 11 aprilie - 15 iunie 2019 si numirea in functie a candidatilor declarati admisi.

Subiectele de pe ordinea zi, mai sus enuntate, au constituit puncte ale ordinii de zi si in sedintele Plenului CSM din datele de 20 iunie 2019, 24 iunie 2019, 1 iulie 2019, 3 iulie 2019, 17 septembrie 2019. Pentru primele patru sedinte nu a existat o ordine de zi solutionata fiindca, din lipsa cvorumului legal, sedintele nu s-au putut desfasura, iar la data de 17 septembrie 2019 s-a hotarat, cu 10 voturi 'pentru' si 9 voturi 'impotriva', amanarea discutarii punctelor de pe ordinea de zi vizand SIIJ.

Inca o data, in data de 8 octombrie 2019, nu exista ordine de zi solutionata pentru sedinta Plenului, intrucat, din nou, unii membri alesi ai CSM nu s-au prezentat la sedinta legal convocata.

Sintetizand, de 6 ori pe ordinea de zi a Plenului CSM a fost validarea rezultatelor unor concursuri desfasurate conform art. 88/3-88/5 din Legea nr. 304/2004 - prevederi care au trecut de controlul de constitutionalitate -, demers in cadrul caruia membrii Plenului CSM au competente legale clare privind validarea concursului.

Este imperativ, asadar, ca opinia publica, judecatorii si procurorii, sa primeasca explicatii concrete din partea membrilor CSM, de ce considera ca participarea la alte activitati, neintreruperea concediului de odihna ori alte motive similare sunt mai importante decat lasarea unei structuri de parchet fara procuror sef si fara procurori care trebuie numiti de Plenul CSM, ca urmare a concursurilor desfasurate conform legii.

In acelasi context, al absentelor repetate ale unor membri alesi ai CSM de la sedintele Plenului, se impune a fi subliniat si pericolul pentru buna functionare a justitiei, reprezentat de imprejurarea ca, abia la data de 17 septembrie 2019, Plenul CSM a hotarat organizarea concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii, conform unui calendar aprobat in acest scop, dupa ce, acest punct s-a aflat si pe ordinea de zi a sedintelor Plenului Consiliului din datele de 1 iulie 2019 si 3 iulie 2019.

De asemenea, abia in data de 17 septembrie 2019, Plenul CSM a aprobat Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura, dupa ce acest punct a fost pe ordinea de zi a sedintelor din datele de 20 iunie 2019, 24 iunie 2019, 1 iulie 2019 si 3 iulie 2019.

Aceasta stare de lucruri s-a creat cu toate ca la nivelul CSM se cunoaste situatia resurselor umane insuficiente si realitatea potrivit careia organizarea concursului de admitere la INM si a concursului de admitere in magistratura sunt esentiale pentru functionarea justitiei.

Nici vacanta judecatoreasca si nici o alta activitate desfasurata de membrii CSM nu poate justifica aceasta tergiversare, in conditiile in care aceiasi magistrati clameaza ca le pasa de situatia instantelor, de normarea volumului de munca al magistratilor si de calitatea actului de justitie.

Este, de aceea, imperativ sa cerem explicatii punctuale fata de aceasta stare grava de lucruri, in care se tergiverseaza solutionarea unor probleme deosebit de importante, nu numai prin esenta lor, ci si prin faptul ca obligatia rezolvarii acestora isi are sorgintea in lege, atat in cazul organizarii si functionarii SIIJ, cat si in cazul concursului de admitere la INM si/sau in magistratura.

Atat cetatenii romani, cat si judecatorii si procurorii, au dreptul sa cunoasca motivele pentru care membrii CSM, absenti repetat de la sedintele Plenului CSM, au determinat ca ordinea de zi sa ramana nesolutionata sau amanata, cu privire la aceleasi puncte, din iunie pana in octombrie 2019.

De asemenea, judecatorii si procurorii din CSM, ce au absentat repetat de la sedintele Plenului CSM, au obligatia sa explice public motivele pentru care au ignorat dispozitiile legale, neindeplinindu-si atributiile de serviciu, in contextul in care, conform obligatiei constitutionale, trebuie sa contribuie la indeplinirea rolului CSM de garant al independentei justitiei. Iar o asemenea independenta nu poate fi conceputa cu nerespectarea legii”.

Comentarii

# ioan date 9 October 2019 20:57 +3

Ce motive sa explice?E simplu:asa vor! Chiar daca incalca legea,stiu ca nu li se va intampla nimic.Se incalca grav si repetat CONSTITUTIA,la cel mai inalt nivel,asa ca la ce sa ne mai asteptam?Vom ajunge in acest mod, sa faca fiecare dupa cum il taie capul si sa ne facem singuri dreptatePoate chiar asta se doreste.

# Goargăș date 9 October 2019 21:58 +4

,,O rezolvăm noi și cu Secția specială" a scuipat către popor, dulapul plin de câlții cu care sunt umplute și paiațele care îl urmează. De la ăsta (ghidat de sforile străine) pornește tot răul. Aș vrea să treacă moțiunea, ca să vadă cetățenii reversul tocit, toxic și calp al medaliei. Pe de altă parte știu ce ar urma, că de aia le-a poruncit retardul, cipaților, să temporizeze, ca să poată pune conduceri după chipul și asemănarea lor (hâde, jalnice, contorsionate de ură) la toate parchetele care au interimari, să desființeze secția care le stă în gât, etc. Din păcate pentru ei, moțiunea nu va trece!

# Claudia date 10 October 2019 05:48 +1

De ce? Fiindca toata Justitia basist-iohanista a devenit o mascarada.E securista si e aservita unor politicien rezist,papusati de Soros.Romanul simplu stie foarte bine ca daca ajunge in instantele din tara,e victima sigura,iar daca nu e cu sistemul securist e executat pe modelul Dragnea.Sper ca o sa vina si ziua cand pe modelul Visinescu,cei incorecti si abuzatorii sa raspunda la randul lor in fata legii pentru acte de militie politica,chiar si batrani fiind,in pensie.Magistratii indignati nu au devenit indignati si de amestecul presedintelui in Justitie? O sa desfiintam noi si Sectia Speciala?! Dar oare,ce fapte au mai facut prin Justitie pana acum,acesti preacinstiti?

# Ailime date 10 October 2019 14:33 +3

Jugul procurorilor apasă greu asupra judecătorilor. Trebuie separată casta procurorilor de judecători inclusiv la nivel de CSM. Până când procurorul va fi considerat magistrat și nu va fi pus în sala de judecată la același nivel cu avocatul justiția va fi sufocată de procurori .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva