BOMBA IN COTET: MATEESCU A RENUNTAT LA TRON – Se incheie mandatul nelegal de presedinte interimar al CSM detinut de Bogdan Mateescu. Judecatorul Marian Buda si-a depus candidatura pentru sefia CSM. Pentru prima data in istorie CSM va fi condus de un membru interimar. Buda sta in CSM pe locul vacantat de pensionarea Marianei Ghena, iar CSM a refuzat cu incalcarea legii sa organizeze alegeri la ICCJ pentru desemnarea unui reprezentat al Inaltei Curti cu mandat definitiv
Bomba in Consiliul Superior al Magistraturii, cunoscut si sub denumnirea de Cotetul Superior al Magistraturii: Bogdan Mateescu (foto 1), instalat de majoritatea care controleaza CSM in functia de presedinte interimar, functie neprevazuta de lege si de Constitutie, a renuntat la sefie.
Judecatorul Marian Buda (foto 2) si-a depus candidatura pentru functia de presedinte al Consiliului. Aceasta urmeaza sa fie discutata si votata joi, 12 mai 2022, de Sectia pentru judecatori a CSM (vezi facsimil 1), urmand sa fie apoi validata de Plenul CSM, in aceeasi zi (vezi facsimil 2). Preluarea conducerii CSM de catre Marian Buda este totusi doar o formalitate, in conditiile in care acesta se afla in gratiile majoritatii care dicteaza in Consiliu. Numele lui Marian Buda nu este indicat in ordinea de zi a CSM (Sectie si Plen), dar este limpede ca despre el este vorba, atat timp cat ceilalti membri care nu au ocupat functia de presedinte CSM (Andrea Chis, Gabriela Baltag, Evelina Oprina si Mihai Balan) nu intentioneaza sa isi mai depuna candidatura.
Mutarea de la varful CSM este una extrem de interesanta. Spunem asta intrucat Marian Buda si-a anuntat intentia de a candida la presedintia CSM inca de la inceputul lunii februarie 2022, dar a amanat acest lucru pana in prezent, sub diverse motive. Unul dintre motivele vehiculate in mediile juridice era acela ca Bogdan Mateescu ar refuza sa renunte la sefie, stiind ca nu poate fi fortat sa faca acest lucru in conditiile in care votul sau era de foarte multe ori decisiv. Iar o candidatura a lui Marian Buda fara ca Bogdan Mateescu sa accepte sa plece de la conducerea CSM era imposibila, avand in vedere ca ar fi aruncat in aer majoritatea care conduce Consiliul. Tocmai de aceea luam in calcul inclusiv varianta ca lui Bogdan Mateescu sa i se fi sugerat sa-i lase locul lui Buda, in conditiile in care orice zi cu el in functia de presedinte interimar al Consiliului (functie neprevazuta de lege) vulnerabiliza si mai mult Consiliul.
Un interimar lasa locul unui alt interimar
Pe de alta parte, odata cu instalarea lui Marian Buda la sefia CSM, va fi pentru prima data in istorie cand Consiliul Superior al Magistraturii va fi condus de un membru interimar. Asa cum se cunoaste, Buda se afla in CSM pe locul ramas vacant dupa pensionarea Marianei Ghena, in ianuarie 2022, acesta fiind astfel membru interimar al Consiliului.
Desi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede ca dupa vacantarea unui loc in CSM, acesta va fi ocupat de urmatorul clasat la alegerile precedente, pentru ca apoi sa se organizeze noi alegeri pentru desemnarea unui membru cu mandat definitiv, pana in momentul de fata majoritatea care conduce CSM a refuzat sa faca alegeri la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru ca instanta suprema sa isi trimita in CSM un reprezentant cu mandat definitiv. Alegeri la care poate sa participe, si chiar sa le castige, inclusiv membrul interimar, in cazul de fata judecatorul Marian Buda.
Art. 57 alin. 1 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii:
“(1) In cazul incetarii calitatii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii inainte de expirarea mandatului, pentru locul ramas vacant se organizeaza noi alegeri, potrivit procedurii prevazute de lege.
(2) Pana la alegerea unui nou membru, interimatul va fi asigurat de judecatorul sau procurorul care a obtinut numarul urmator de voturi in cadrul alegerilor desfasurate potrivit art. 8 alin. (3) sau art. 13 ori, după caz, art. 19”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# M 9 May 2022 21:51 +2
# bobulete 10 May 2022 09:28 +1