CADAVRELE AU DISPARUT, PROCURORUL #REZIST E ALBIT – Procuroarele PICCJ Elena Radescu si Camelia Sutiman incearca sa-l scoata basma curata pe procurorul Cristian Ovidiu Popescu de la PJ Caracal, pretinzand ca nu a oprit politistii sa intre fara mandat in casa criminalului. Chiar asa sa fi fost, PICCJ nu explica de ce procurorul Popescu nu a dispus intrarea fara mandat de perchezitie, caci legea ii permitea. Incompetenta procurorului poate sa fi dat ragaz criminalului pentru a scapa de cadavre
Ceea ce era de asteptat sa se intample s-a intamplat. Parchetul General condus de Bogdan Licu a declansat operatiunea de spalare a procurorului #rezist Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul Judecatoriei Caracal, cel pe care politistii il acuza ca a interzis intrarea in casa criminalului din Caracal, fara mandat, ordonand sa astepte sa se faca ora 6 dimineata.
Intr-un comunicat de presa dat publicitatii marti, 30 iulie 2019, PICCJ incearca sa ii exonereze de orice raspundere pe procurorii de la Parchetul Judecatoriei Caracal, printre care si procurorul activist Cristian Ovidiu Popescu, in legatura cu momentul in care acestia puteau sa patrunda fara mandat in casa criminalului. Concret, PICCJ pretinde ca procurorii nu ar fi interzis intrarea in locuinta criminalului, ci ca aceasta decizie ar fi fost luata impreuna cu politistii aflati la fata locului. Asta desi raportul Politiei Romane dezvaluie o cu totul alta stare de fapt: “In acest context, desi comisarul sef Alexe Nicolae – adjunct al sefului IPJ Olt pe linie de investigatii criminale a propus sa se intre la adresa respectiva, chiar daca nu exista un mandat de perchezitie, invocandu-se ipoteza savarsirii unei infractiuni flagrante (situatie in care este permisa perchezitia), reprezentantii parchetului nu au fost de acord cu aceasta propunere!!!“ (click aici pentru a citi).
Chiar si asa sa fi fost, vina procurorului nu este deloc mai mica. Asta intrucat acesta putea sa dispuna patrunderea fara mandat inainte de ora 6, ora pentru care fusese aprobata perchezitia, si nu doar ca putea, insa chiar avea obligatia de a face acest lucru. De altfel, PICCJ nu explica de ce procurorul Popescu nu a ordonat intrarea in casa ororilor fara mandat. In ceea ce priveste motivul pentru care s-a ales aceasta strategie, PICCJ invoca riscul compromiterii probelor, in situatia in care criminalul nu era acolo. Dar daca Alexandra a fost acolo in clipele in care procurorii si politistii stateau in fata portii asteptand sa se faca ora 6? Daca in orele acestea criminalul a folosit o alta iesire, caci suprafata de teren pe care se afla casa era una mare, pentru a scapa de cadavru? Daca aceste ore i-au permis criminalului sa ascunda cadavrul Alexandrei?
Pe de alta parte, albirea procurorului Cristian Ovidiu Popescu si a celorlalti colegi ai acestuia de la Parchetul Judecatoriei Caracal are loc in urma unui control efectuat de procurorii de la Serviciul de Indrumare si Control din PICCJ, serviciu unde activea in prezent fosta sefa DNA Laura Kovesi. Adica fix cea care l-a remarcat pentru merite deosebite pe procurorul Popescu, in 2011, in perioada in care conducea PICCJ.
Cat despre procuroarele care au fost trimise la Caracal pentru a face verificari in legatura cu modul in care parchetul a actionat, acestea ar fi, conform informatiilor oferite de Antena 3, Camelia Sutiman (foto 1), o procuroare care colabora pe dosare cu generalul SRI Dumitru Dumbrava, si Elena Radescu (foto 2), cea careia Kovesi ii punea masina la dispozitie in perioada anchetei Inspectiei Judiciare la DNA. Ambele in prezent colege ale Laurei Kovesi la Serviciul de Indrumare si Control.
In rest, singurele probleme identificate se refera ca nerespectarea dispozitiilor procedurale in activitatea de inregistrare a dosarului la Parchetul Judecatoriei Cartaca si sincope in comunicarea dintre procurori si politisti.
Iata comunicatul PICCJ:
“Urmare a solicitarii adresata de ministrul justitiei la data de 26 iulie 2019 procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de a dispune efectuarea de verificari imediate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei in cazul criminalului din judetul Olt, avand in vedere ca, asa cum a relatat si presa, au existat anumite disfunctionalitati in aplicarea legii, Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice rezultatul controlului efectuat de catre Serviciul de indrumare si Control din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal si D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Craiova, avand ca obiectiv verificarea aspectelor semnalate in mass-media la data de 26.07.2019 referitoare la disparitia elevei Alexandra Mihaela Macesanu, urmata de uciderea acesteia.
In urma controlului efectuat de catre procurorii Serviciului de indrumare si Control s-au stabilit urmatoarele:
1.Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal nu le-au interzis lucratorilor de politie sa patrunda in domiciliul prezumtivului autor Dinca Gheorghe, dupa ce l-au identificat. In raport de constatarile din teren, de comun acord, procurorii si lucratorii de politie au apreciat ca nu este oportuna patrunderea in domiciliu inainte de ora 06.00, intrucat exista riscul compromiterii probelor in situatia in care autorul nu se afla acolo.
2.S-au constatat nerespectari ale dispozitiilor procedurale in activitatea de inregistrare a cauzei ce a format obiectul dosarului nr. 1883/P/2019 al Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal, precum si un management defectuos al cauzei.
3.S-au constatat sincope in comunicarea dintre organele de politie si procurori, constand in aceea ca, dosarul a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal dupa aproximativ 5 ore de la sesizarea Serviciului 112, ceea ce a condus la solicitarea si dispunerea masurilor necesare in vederea localizarii si identificarii autorului cu intarziere.
In completare se va dispune efectuarea unui control de catre Serviciul de Indrumare si Control din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal, cu privire la respectarea normelor procedurale privind primirea/inregistrarea lucrarilor, repartizarea dosarelor si continuitatea in lucrarile repartizate, ritmicitatea efectuarii actelor de urmarire penala.
Raportul intocmit a fost trimis si Inspectiei Judiciare pentru a fi avut in vedere in cauza in care efectueaza cercetari.
Totodata, in temeiul articolului 69 alin. 1 si 2 din Legea nr. 303/2004 privind organizarea judiciara un exemplar al raportului a fost comunicat ministrului justitiei”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# un mizantrop 30 July 2019 13:38 +8
# Fratia gunoaielor ! 30 July 2019 14:51 +33
# utzu 30 July 2019 14:04 +2
# Cristi 30 July 2019 14:13 -72
# un mizantrop 30 July 2019 17:14 +11
# romanul 30 July 2019 14:21 +5
# unul din lumea cea mare 30 July 2019 14:23 +24
# livia 30 July 2019 14:24 +6
# imun/teanu 30 July 2019 15:06 +1
# gabi 30 July 2019 16:25 0
# Edelweiss - Ivory Tower Farmer 30 July 2019 17:15 +7
# Carcotas 30 July 2019 17:56 -15
# GHEOGHE DINCA facea trafic de carne vie impreuna cu fii sai 30 July 2019 20:04 +11
# Anonimus 31 July 2019 09:52 0
# Suba 31 July 2019 10:31 +3
# adi 31 July 2019 15:03 0
# timon lipciuc 1 August 2019 14:04 0
# Eu 2 August 2019 00:54 0