21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAMI, ULTIMA CAPODOPERA – Judecatoarea Bogdan de la CAB si-a publicat la ziar o incheiere dintr-o cauza aflata in procedura nepublica a camerei preliminare. Bogdan si-a calificat opera drept "practica judiciara", laudandu-se ca a sesizat procurorii pe "suspiciunea rezonabila" ca bani spalati au intrat in "economia legala". Au fost acuzati de-a valma avocati, notari si lichidatori, dar si un judecator. Solicitam public Inspectiei Judiciare sa efectueze cercetari fata de Camelia Bogdan

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

9 October 2016 13:25
Vizualizari: 11074

Lumeajustitiei.ro solicita Inspectiei Judiciare sa declanseze de urgenta verificari pentru a stabili daca judecatoarea Camelia Bogdan (foto) de la Sectia a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti a incalcat normele deontogice si legile in vigoare atunci cand a publicat pasaje dintr-o incheiere pronuntata in camera preliminara, intr-o procedura nedefinitiva, cu titlu de “aspecte de practica judiciara”. In concret, Camelia Bogdan a transmis spre publicarea unui site juridic un amplu articol intitulat “Deturnarea sistemului bancar in scopul spalarii banilor. Aspecte de practica judiciara” ce ar reprezenta, dupa cum judecatoarea de la Curtea de Apel Bucuresti il descrie, un exemplu de practica judiciara. In respectivul articol, Camelia Bogdan anunta ca a sesizat procurorii pentru o "suspiciune rezonabila privind savarsirea infractiunii autonome de spalare de bani aflati in jurisdictii offshore, provenind, cel mai probabil, din evaziune fiscala", asta desi, aparent, in dosar, nu exista nicio proba adminstrata, din moment ce chiar instanta dispune trimiterea dosarului la parchet pentru administrarea de probe, comisii rogatorii si cercetari.


Lumeajustitiei.ro nu isi propune sa faca incadrarea juridica a faptelor comise de judecatoarea Camelia Bogdan prin publicarea in data de 29 septembrie 2016, a articolului mai sus mentionat, apreciind ca acest aspect trebuie solutionat de inspectorii judiciari in cel mai scurt timp. Evidentiem insa ca, desi au trecut 10 zile de la momentul publicarii respectivului articol in care sunt prezentate pasaje din incheierea pronuntata in procedura nepublica a camerei preliminare, nu a aparut pana la acest moment nicio reactie din partea autoritatilor abilitate.

Asta desi, in dosarul nr. 2428/2/2016 de pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, aflat in procedura nepublica a camerei preliminare, judecatoarea Camelia Bogdan a dispus efectuarea de cercetari si administrarea de probe si in acelasi timp a trimis spre publicare propria hotarare ca fiind „practica judiciara relevanta pe deturnare a sistemului bancar in scopul spalarii banilor”. Prin dispozitiile date, de administrarea de probe, si concluziile retinute in articol, de spalarea banilor, nu cumva judecatoarea Camelia Bogdan si-a format deja convingerea asupra vinovatiei intimatilor din dosar?

In al doilea rand, un alt aspect care poate duce cu gandul la o antepronuntare a Cameliei Bogdan este dat de faptul ca judecatoarea CAB sustine in articol ca banii spalati au intrat in „economia legala” cu complicitatea avocatilor, a notarilor si a lichidatorilor carora le imputa ca nu au "exercitat vreo supraveghere prudentiala" pentru a-si indeplini obligatiile pe care le au in materia prevenirii spalarii banilor.

Sustinand aceasta ipoteza, ne intrebam daca nu cumva banii intrati in "economia legala", asa cum judecatoarea CAB a retinut, au ajuns si la aceasta, in conditiile in care judecatorii sunt platiti din bani publici?

Mergand pe rationamentul judecatoarei Camelia Bogdan acest lucru ar insemna ca salariul sau ar trebui sa ii fie confiscat!

"Organele de urmarire penala vor verifica, pe cale de consecinta, daca in prezenta cauza, in care exista suspiciunea rezonabila ca peste 134 000 000 EUR provenind din paradisuri fiscale au patruns in economia legala, cu consecinta inscrierii la masa credala a unei banci fara ca certitudinea creantei acestei asa fie verificata de catre administratorul judiciar/ lichidator/ judecatorii sindici, banca care a mai si dobandit in contul unei creante fictive pana in prezent doua imobile conform procesului-verbal de licitatie publica cu strigare nr. 1870 din data de 23.05.2014, prin care BANCA […] a adjudecat activul compus din 15 loturi de teren in suprafata de 59.679 mp din satul T la pretul total de 8.148.258 lei, considerata achitata in contul creantei inscrise in tabelul consolidat al creantelor inregistrate si activul Activului SM situat in Poiana Brasov la pretul total de 177.109.812,08 lei (40.102.756,11 Euro si reprezentand 75% din valoarea de evaluare a fost in vreun fel exercitata vreo supraveghere prudentiala din partea BNR, UNBR si UNR a indeplinirii obligatiilor pe care institutiile de credit, avocatii, notarii le au in materia prevenirii spalarii banilor."

Si nu doar atat! In vastul articol publicat pe siteul juridic, Camelia Bogdan retine ca in ziua in care s-a pronuntat in dosar, banca la care se face referire in speta a semnat vanzarea unui portofoliu de 1 miliard euro de credite neperformante, motiv pentru care a dispus procurorilor sa faca verificari cu privire la respectivul transfer. Aceste dispozitii sunt date de Camelia Bogdan desi nu fac obiectul dosarului pe care il judeca.

"Avand in vedere, pe de o parte, ca BANCA […] a reusit, in acceasi zi cu pronuntarea prezentei incheieri, transferul acestor credite neperformante, in jurul a 1,1 mld. euro, consortiului format de APS, DB si IFC, dupa cum rezulta din accesarea surselor deschise, fie pentru dispunerea masurilor de recuperare a produsului infractiunii prin intermediul confiscarii extinse, fie pentru extinderea investigatiei penale pornind de la suspiciuni de spalare a banilor prin acordarea altor credite neperformante, organele de urmarire penala vor ridica de la Banca […] documentia de transfer a acestor credite neperformante."

Tot in dosarul a carui incheiere pronuntata in camera preliminara a fost facuta publica, judecatoarea Camelia Bogdan acuza un judecator sindic ca "a parafat" spalarea de bani pentru ca nu a verificat creanta bancii creditoare – intr-o cerere a debitorului – care se judeca intr-o procedura necontencioasa. Or, intr-o astfel de cerere, creditorul nu este parte, astfel ca judecatorul nu poate face aprecieri asupra unor aspecte care exced cadrului procesual in care se afla.

"Tipologia de spalare a banilor parafata de catre judecatorul sindic in prezenta cauza a constat in specularea faciliatilor oferite de sectorul imobiliar, prin aranjamente bancare, in scopul ascunderii adevaratei provenientei a fondurilor si a identitatii beneficiarului efectiv al acestora, doua elemente cheie ale procesului de spalare a banilor".

Comentarii

# ADEVARUL date 9 October 2016 14:01 +13

MIE IMI PLACE TITULATURA SOCIETATII DE AVOCATURA...CSM...S.A. ;) OARE DE MAGISTRATIIBASISTI SA. NU SE OCUPA NIMENI,NICIODATA,O VANATOARE DE VRAJITOARE SAU MACAR O FURTUNA INTR-UN PAHAR CU APA?CINE SE MANJESTE DE BASISM,RAMANE MANJIT PE VIATA.

# Cetateanul date 9 October 2016 20:28 +10

Basismul, dragi cetateni, a devenit sinonim cu abuzul. Cel mai mare luptator cu abuzurile a devenit insusi T. Basescu... practic, cel mai anti-basist cetatean al tarii a devenit T. Basescu. Acesti executanti care se lauda cu "dementele" lor deviationiste nu poarta toata vina. Mult mai vinovati sunt cei ce mentin in functii astfel de "neintregi" si cei ce ii baga in seama. Ce sa caute astfel de elucubratii intr-o publicatie destul de respectabila? Cum sa primeasca bani din banul public un judecator pentru a pronunta astfel de elucubratii? Totusi... in ce tara traim?

# Serban toni date 9 October 2016 14:27 -24

Felicitări pt judecătoare, intrucat un magistrat judecator are dreptul să se autosesizeze sau să sesizeze alte autorități competente despre suspiciunea rezonabilă a unei infracțiuni. De asemenea, un judecător poate să dispună extinderea urmăririi penale, dacă există indicii cu privire la concurenta unor infractiu. Un om de știință în domeniul juridic are dreptul să publice în lucrările sale academice cazuistica sa jurisdicțională si cea jurisprudentiala si mai ales în revistele de specialitate.

# ADEVARUL date 9 October 2016 17:44 +7

EU VA FELICIT PENTRU COMENTARIU,DOAR CA UN JUDECATOR NU POATE FI JUDECATOR IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI,ADICĂ NUMAI CATEODATA,CAND II CONVINE SAU INCERACA SA-SI SPELE IMAGINEA,PENTRU CA ATUNCI NU MAI ESTE JUDECATOR,ESTE UN PSIHOPAT.DESIGUR PUTETI ARGUMENTA...SI EI SARACII SUNT OAMENI,NU EXISTA O SELECTIE,MAJORITATEA SUNT SEMIDOCTI SI SUPUSI POFTELOR AIDOMA UNOR VERITABILI TARAȚI GENETIC,DAR V-AR CONVENI DACĂ UN ASEMENEA JUDECATOR DE PAIE AR DECRETA EL IN NEBUNIA LUI,IN GRANDOMANIA SI PARANOIA,SA NU VB. DE TRADARE SI TRAFIC DE INFLUENTA,CA-DE EXEMPLU-TELEPATIA EXISTĂ SI A FOST FOLOSITĂ DE NISTE JUSTITIABILI SI SA TASTATI DINTR-O INCHISOARE...

# Cetateanul date 9 October 2016 20:35 +8

Batrane procuror securist! Pe vremea lu' matale judecatorii poate extindeau urmariri, bagau oameni in puscarii chiar nevinovati, sesizau fapte inchipuite (habar nu ai ce vorbesti daca ce a sesizat ea ti se pare fapta penala). Pe vremea noastra, ceea ce au vrut sa ne dea tinerii (care erau frumosi si voiau sa fie si liberi) care au murit de gloante (nu din accidente stupide) a fost DEMOCRATIE. Daca vrea sa devina procesomana, sa incaseze "morman" de la Soros sa isi dea demisia si sa isi faca un ONG... nu sa bage oameni nevinovati prin puscarii. La Timisoara s-a murit pt ca Lututza sa faca doctorate plagiate cu procurorul care i-a "umflat" de pe strazi pe acei tineri?

# pelin date 9 October 2016 15:10 +23

Pana una pana alta,judecatoarea C.Bogdan a ramas datoare sa explice Inspectiei Judiciare,cum a reusit performanta ca in perioada 21 iulie-21 aug.2014 sa fie prezenta in acelasi timp si la instanta si la sesiunea de training de la P.Brasov,unde a predat lectii despre prevenirea coruptiei.In aceiasi perioada CB figureaza ca fiind prezenta la serviciu.Pt.astfel de fapte(falsuri)unii au fost arestati de DNA.CB,relateaza in mod parsiv ca afirmatiile nu reflecta realitatea si ca acestea ar fi de natura ai afecta imaginea si onoarea de magis.!Oare de ce onoare poate fi vorba in acest caz?Cat despre magistrat nu are nici o legatura cu aceasta nobila profesie,care inseamna generozitate,cinste,onoare,eleganta,spirit de abnegatie,etc,etc.!!!!!!!!!!!!!

# ADEVARUL date 9 October 2016 17:52 +15

C.BOGD. ITI POATE DEMONSTRA SI UBIGUITATEA,NU DOAR TELEPATIA,O INVITAM SA SCRIE UN TRATAT DE METAFIZICA SAU DE BASISM...DE TRADARE DIN INTERIORUL SISTEMULUI,POATE PRIN MAGIE VA ADUCE INAPOI FLOTA,COMBINATELE,ASTEPTAM.

# Ioana date 9 October 2016 16:07 +11

Asa ceva!... Nu prea sunt tigle pe casa (ma nene, nene)... cum ar spune Andrei Versace :) PS Totusi, dincolo pe dorinta de a epata, Andrei Versace cred ca are mai multa demnitate si onoare decat tova' Camelia Bogdan. Si daca asta e judecator, de ce nu ar putea si el sa fie la fel. Deci... cam asta e justitia pe care o tot apara deontologii si anti-coruptii... Democracy... We love democracy...

# cezar prusac date 9 October 2016 17:19 +11

duduia astamai judeca? c'mon.....

# schizofrenicu date 9 October 2016 18:48 -4

slăbuţ articol! Greşit sesizată inspecţia judiciară! Niciun inspector judiciar nu şi-a susţinut şi rezidenţiatul în psihiatrie!

# santinela date 10 October 2016 08:32 +1

In ciuda timpeniilor pe care le-a facut si le face mai este tinuta in sistem..

# Florin date 10 October 2016 10:03 +4

un element de baza al binomului nu va putea fi tras la raspundere indiferent de nivelul de competenta un stat ce devine din ce in ce mai dictatorial dragi magistrati.. Viitorul Romaniei e in mainile voastre. Sunteti ultima reduta in calea dictaturii

# Florin date 10 October 2016 10:32 +5

un element de baza al binomului nu va putea fi tras la raspundere indiferent de nivelul de competenta un stat ce devine din ce in ce mai dictatorial dragi magistrati.. Viitorul Romaniei e in mainile voastre. Sunteti ultima reduta in calea dictaturii

# Doina date 10 October 2016 10:40 +1

"Sustinand aceasta ipoteza, ne intrebam daca nu cumva banii intrati in "economia legala", asa cum judecatoarea CAB a retinut, au ajuns si la aceasta, in conditiile in care judecatorii sunt platiti din bani publici? Mergand pe rationamentul judecatoarei Camelia Bogdan acest lucru ar insemna ca salariul sau ar trebui sa ii fie confiscat!." In opinia mea, luju merge cam prea departe cu "rationamentele". Publicatia d-voastra doreste sau nu doreste sa se faca ordine in aceasta tara? Sustineti mafia si hotii sau pe judecatorii bine intentionati  care incearca, in masura posibilitatilor, sa faca ordine si lumina in aceasta tara?

# ce sa-i facem? date 10 October 2016 12:37 -5

Luju pare ca nu vrea sa se mai cerceteze nimic in tara asta ... sau sa se cerceteze vrea, da' sa fie consultata in prealabil ... altfel, e abuzuri si incompetente :lol: :lol: :lol:

# Max date 10 October 2016 17:12 -3

Unul dintre cei mai capabili procurori.De departe.

# Santinela date 11 October 2016 08:25 +2

Mai MAX tata si tu esti "departe" rau de tot dar postezi.Dai si lupta,dai si lupta. asta blonda este judecatoare nu "procuror capabil" !!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva