15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAMPIONUL LA ATRAGEREA FONDURILOR EUROPENE – Judetul Dolj ocupa locul I pe tara la gradul de absorbtie a banilor nerambursabili (Galerie foto)

Scris de: L.J. | pdf | print

6 June 2024 12:52
Vizualizari: 1256

Administratia PSD a reusit sa atraga finantari fara precedent, plasand judetul Dolj pe primul loc la atragerea banilor alocati de catre Uniunea Europeana si pe locul 5 la gradul de contractare. Programul Tranzitie Justa este un nou program european care aduce o suma imensa in mediul de afaceri si catre autoritatile publice angajate in procesul de realizare a unei economii mai verzi, din acest judet.Primele contracte de finantare prin intermediul Programului Tranzitie Justa (PTJ), a carui implementare in Dolj este coordonata si monitorizata de Consiliul Judetean, condus de Cosmin Vasile (foto 1), au fost semnate miercuri, 5 iunie, la Craiova.

Beneficiarele fondurilor obtinute prin PTJ sunt 8 companii din judetele Dolj si Gorj, care au depus proiecte cu o valoare cumulata de 40 de milioane de euro, pentru derularea unor investitii care vor conduce la crearea a peste 200 de locuri de munca.


Astazi dam semnalul de incepere a semnarii contractelor prin PTJ, in primul rand cu ceea ce inseamna dezvoltarea investitiilor productive in intreprinderile mici si mijlocii. Avem, la finalul acestei prime etape de apel pentru IMM, o anvelopa de 772 de milioane de euro, in timp ce valoarea proiectelor depuse depaseste 2,5 miliarde, ceea ce ne arata ca programul este un succes.

Trebuie mentionat faptul ca judetul Dolj se situeaza pe locul I la nivel national, la absorbtia de fonduri europene in exercitiul 2014 – 2020, iar Craiova pe pozitia a doua, dupa Bucuresti. Sunt performeri si nu este de mirare ca, in continuare, aici avem primele contracte pe care le semnam, pe fiecare masura lansata, a declarat Adrian Caciu (foto 5 dreapta), ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.

 Premise pentru dezvoltare


Primarul municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu (foto 5 stanga), a evidentiat faptul ca, in cadrul PTJ, una dintre prioritatile administratiei locale o reprezinta obtinerea finantarii pentru extinderea serviciului de transport in zona metropolitana.


Este adevarat ca municipiul Craiova este pe locul al II-lea la absorbtia fondurilor europene, dar de mentionat ca imediat dupa Bucuresti, cu toate cele 6 sectoare ale sale. Nu ne oprim aici. Si in acest exercitiu financiar intentionam sa obtinem sume nerambursabile la fel de consistente. Avem posibilitatea sa accesam bani pentru transportul public, pe care ni-l dorim extins in zona metropolitana.

Sunt convinsa ca, in urmatorii ani, vom fi regiunea cu cea mai intensa dezvoltare, mai ales ca beneficiem si de proiecte care vor avea ca efect imbunatatirea infrastructurii rutiere, investitii pentru care am insistat ani la rand. Avem drumul expres Craiova – Pitesti, iar in curand drumul de mare viteza Craiova – Targu Jiu si autostrada Craiova – Lugoj, asadar toate premisele pentru a ne dezvolta, a declarat primarul Lia Olguta Vasilescu.

 Tinta: absorbtie pana la ultimul cent


Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Cosmin Vasile, a reliefat implicarea institutiei atat in etapa de pregatire a accesarii finantarilor prin PTJ, cat si in demersurile care se vor concretiza in absorbtia fondurilor europene prin acest mecanism.

Din ianuarie 2021, Consiliul Judetean Dolj a inceput sa lucreze efectiv la Planul Teritorial pentru Tranzitie Justa – bineinteles, nu singuri, ci ca parte a unui grup de lucru extins, incluzand Primaria Municipiului Craiova, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, Camera de Comert si Industrie si alte organisme ale mediului de afaceri. Am reusit sa elaboram o strategie de atragere a fondurilor in contextul Mecanismului pentru o Tranzitie Justa, iar, in iunie 2022, Comisia Europeana a aprobat bugetul aferent acestui program, Doljul beneficiind de 412 milioane de euro. Suma este foarte importanta, avand in vedere ca tot Programul Regional, pentru cele 5 judete ale Olteniei, se ridica la 1,1 miliarde. Noi, institutional, coordonam grupul judetean in domeniu si vom folosi aceasta calitate pentru ca niciun cent din alocarea totala sa nu ramana neabsorbit, a precizat Cosmin Vasile.

La evenimentul de semnare a primelor contracte de finantare din cadrul apelului dedicat IMM din judetele Dolj si Gorj au mai participat presedintele Consiliului Judetean Gorj, Cosmin Mihai Popescu, si presedintele ADR S-V Oltenia, Alexandru Stanescu.

 Comandat de PSD Dolj, executat de SC JURINDEX MEDIA SRL, CUI mandatar financiar 21240002.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva