28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CANDIDATA LA CSM, PREMIATA DE EUROPOL – Procuroarea DIICOT Alina Albu, candidata la CSM din partea Parchetului General, a fost premiata de agentia Europol „ca recunoastere speciala a eforturilor, contributiilor superioare si cooperarii in cadrul operatiunii Brooks”. Distinctia vizeaza contributia procuroarei la un dosar din 2019, vizand o grupare acuzata de furtul mai multor carti de patrimoniu si bunuri electronice (Document)

Scris de: V.B. | pdf | print

26 May 2022 16:09
Vizualizari: 5304

Procuroarea DIICOT Alina Albu (foto 1) – care candideaza la Consiliul Superior al Magistraturii pe locurile rezervate procurorilor de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – a fost premiata marti, 24 mai 2022, de catre agentia internationala Europol pentru contributia ei la un dosar impotriva unei grupari acuzate de furtul mai multor carti de patrimoniu si bunuri electronice.



Mai exact, Europol i-a acordat procuroarei Albu distinctia „ca recunoastere speciala a eforturilor, contributiilor superioare si cooperarii dumneavoastra in cadrul operatiunii Brooks” (vezi facsimil 1). Diploma este semnata de catre ofiterul finlandez de politie Jari Matti Liukku (foto 2), directorul Centrului pentru Infractiuni Grave si Criminalitate Organizata din Europol.


Dosarul care i-a adus premiul procuroarei Albu


In 26 iunie 2019, Politia Romana anunta un val de perchezitii in Romania, Anglia si Italia, pentru destructurarea unei grupari infractionale banuite de cauzarea unui prejudiciu de peste 2 milioane de euro, prin furtul mai multor carti de patrimoniu si bunuri electronice. Ancheta a fost coordonata la nivelul agentiilor europene Europol si Eurojust.

 



Redam comunicatul IGPR din 2019 (vezi facsimil 2):


Cooperare judiciara internationala pentru destructurarea unei grupari infractionale


28 de perchezitii au fost efectuate in Romania, in cadrul unei actiuni ce avut loc simultan si in Anglia si Italia, pentru destructurarea unei grupari infractionale banuite de cauzarea unui prejudiciu de peste 2 milioane de euro. Cei in cauza sunt banuiti de furtul mai multor carti de patrimoniu si bunuri electronice.

La data de 25 iunie 2019, politisti din cadrul Directiei de Investigatii Criminale, impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala, au efectuat perchezitiile domiciliare pe raza judetelor Iasi, Neamt, Suceava, Brasov, Bihor si municipiului Bucuresti.

Activitatile au fost derulate in cadrul unei echipe comune de ancheta (JIT BROOKS), constituite intre autoritatile judiciare din Romania, Anglia si Italia.

Membrii gruparii sunt banuiti de comiterea mai multor furturi din societati comerciale si depozite amplasate in special in Anglia (14 fapte comise), dar si in alte state din UE.

Politistii au pus in executare 12 mandate de aducere, mai multe persoane urmand a fi audiate. In urma activitatilor desfasurate, au fost descoperite mai multe bunuri si inscrisuri cu valoare probanta in cauza, fiind instituite si masuri asiguratorii. Au fost retinute 4 persoane, iar fata de alte 3 au fost puse in executare mandatele europene de arestare emise pe numele lor.

In cadrul echipei comune de ancheta, au fost desfasurate activitati, ieri, inclusiv pe teritoriul Angliei si Italiei.

In cadrul EUROPOL, a fost constituit un centru operational de comanda unde au fost prezenti cate un reprezentant al celor trei state din echipa comuna de ancheta, care au coordonat de la acel nivel activitatile desfasurate in cadrul actiunii comune.

De asemenea, la actiunea desfasurata in Romania, au fost prezenti analisti din cadrul Europol, care sprijina activitatile efectuate de politistii romani prin birourile mobile.

La actiunea desfasurata in Romania au participat peste 130 de politisti din cadrul Directiei de Investigatii Criminale, Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, Institutului National de Criminalistica si din structurile de investigatii criminale si criminalistica din inspectoratele de politie judetene Neamt, Iasi, Suceava, Brasov si Bihor.

Activitatile au fost realizate cu sprijinul echipelor de interventie din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.

Echipa comuna de ancheta a fost constituita la nivelul EUROJUST, in anul 2017, de autoritatile judiciare romane si britanice, iar ulterior a aderat si Italia, de la data respectiva fiind efectuate mai multe activitati de investigare si cercetare penala si cooperare politieneasca internationala.

Pana in prezent, au fost organizate mai multe intalniri de coordonare la care au participat procurori si politisti britanici, romani si italieni.

Cooperarea cu autoritatile britanice si italiene, dar si celelalte state partenere continua in cadrul echipei comune de ancheta.

Intreaga activitate de cooperare investigativa internationala s-a facut prin intermediul EMPACT. Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate lupta impotriva criminalitatii organizate, in perioada 2018-2021. Criminalitatea privind proprietatea intelectuala este una dintre prioritatile ciclului politic”.


Sursa foto Liukku: Lansivayla.fi

 


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva