18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

CANDIDATA LA CSM RETROGRADATA IN GRAD – La jumatate de an dupa ce a participat la alegerile pentru viitorul CSM, judecatoarea Ancuta Blanariu de la Judecatoria Iasi a fost sanctionata disciplinar. Blanariu a primit retrogradare profesionala din grad de tribunal in grad de judecatorie pentru exercitarea functiei cu rea-credinta. Ancuta Blanariu isi va continua activitatea la Judecatoria Iasi (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 December 2022 13:13
Vizualizari: 7428

Situatia s-a schimbat radical pentru judecatoarea Ancuta Blanariu (foto) de la Judecatoria Iasi in mai putin de jumatate de an. Daca in vara anului 2022 Blanariu era unul dintre candidatii pentru viitorul CSM, in prezent aceasta a devenit magistrat sanctionat disciplinar.


 

Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara a dispus joi, 8 decembrie 2022, sanctionarea disciplinara a judecatoarei Blanariu. Aceasta a fost retrogradata din gradul profesional de judecator de tribunal in gradul profesional de judecator de judecatorie, pentru comiterea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: “exercitarea functiei cu rea-credinta”.

Totusi, judecatoarea Ancuta Blanariu isi va continua activitatea la Judecatoria Iasi, in conditiile in care magistrata profeseaza la judecatorie desi detine grad de tribunal.

Ancuta Blanariu poate ataca hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara cu recurs la Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte.


Una dintre cele mai dure acuzatii


Mentionam ca exercitarea functiei cu rea-credinta este una dintre cele trei abateri disciplinare pentru care art. 100 din Legea nr. 303/2004 constrange CSM (si ICCJ, la recurs) sa aplice doar retrogradarea in grad profesional sau chiar excluderea din magistratura, nefiind posibile sanctiuni mai blande. Celelalte doua abateri pedepsibile doar cu retrogradare sau excludere sunt cele de la art. 99 lit. b) si d) din Legea 303/2004: „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii”, respectiv „desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu”.


Prezentam minuta Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara privind sanctionarea disciplinara a judecatoarei Ancuta Blanariu de la Judecatoria Iasi (dosarul nr. 25/J/2022):

 

„Cu majoritate,
Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Blanariu Ancuta – judecator in cadrul Judecatoriei Iasi.

In baza art.100 lit.d/1) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Blanariu Ancuta – judecator in cadrul Judecatoriei Iasi – sanctiunea disciplinara constand in „retrogradarea din gradul profesional de tribunal in gradul profesional de judecatorie si continuarea activitatii la Judecatoria Iasi” pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. t) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata in sensul respingerii actiunii disciplinare exercitate de Inspectia Judiciara impotriva paratei Blanariu Ancuta – judecator in cadrul Judecatoriei Iasi – pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. t) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata”.

Comentarii

# CA Iasi nu respecta deciziile CCR date 9 December 2022 14:14 0

https://portal.just.ro/45/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9900000000200383&id_inst=45 https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/condamnat-cu-16-zile-inainte-de-a-i-fi-prescrisa-pedeapsa-era-spaima-satului--340347.html Aluuuo!!!! Curtia di Apiel Iaș!!! Nu aț auzât di Deșizâa CCR prin cari staria di urgențî o fost declaratî neconstituționalî!

# santinela date 9 December 2022 14:44 0

Exercitarea functiei cu "rea credinta" ,in mod normal,ar trebui sa fie fapta penala sau in cel mai bun caz motiv de dare-a afara din justitie. La noi ca la nimeni,ramane sa activeze in vechiul loc de munca doar cu putini bani in minus. Curiozitati ale justitiei "facute" de un peltic al neamului si antecedentii lui. Greata,scirba !!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva