23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

CANDIDATII PENTRU ADMITEREA IN MAGISTRATURA, VERIFICATI LA REPUTATIE – CSM a publicat rezultatele dupa verificarea indeplinirii conditiei de buna reputatie pentru cei peste 400 de viitori judecatori si procurori. Nu toti candidatii au trecut de verificarea reputatiei. CSM a suplimentat posturile scoase la concurs (Tabelele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

13 March 2024 15:59
Vizualizari: 9002

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a publicat miercuri, 13 martie 2024, rezultatele dupa verificarea indeplinirii conditiei de buna reputatie pentru cei peste 400 de viitori judecatori si procurori.Ne referim la concursul pentru admitere in magistratura dedicat juristilor cu minimum cinci ani vechime in profesii juridice (avocat, notar, executor, grefier, politist judiciar etc.).

CSM a suplimentat posturile scoase la concurs: daca initial era vorba despre 397 de locuri (250 pentru judecatori si 147 pentru procurori), in final numarul lor a crescut la 483 (297 pentru judecatori si 186 pentru procurori).


Raman locuri libere la parchete


Toate cele 297 de posturi pentru judecatori au fost ocupate. Nu acelasi lucru se poate spune despre procurori: la nivelul parchetelor, au ramas 16 pozitii vacante. Asadar, numarul total al locurilor ocupate este de 467, dintre care 297 in instante si 170 in parchete.

Urmatoarea etapa presupune ca de vineri, 15, pana duminica, 17 martie 2024, candidatii sa formuleze optiuni pentru posturile scoase la concurs (vezi facsimil).
Un singur candidat amanat


Un singur candidat a fost amanat in privinta verificarii bunei reputatii. Este vorba despre avocatul Alin Anton din Baroul Arges, pe care Directia Nationala Anticoruptie l-a retinut in luna ianuarie pentru un presupus trafic de influenta. Mai precis, DNA Pitesti il acuza ca in 2019 ar fi primit 10.000 euro pentru pretinse interventii pe langa judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. La 18 ianuarie 2024, judecatorul Costin-Andrei Stancu a respins cererea parchetului de arestare, punandu-l in libertate pe avocat. Magistratul a refuzat chiar si masura controlului judiciar (click aici pentru a citi). In final, la 6 februarie 2024, judecatorii Francesca-Maria Vasile si Mircea-Mugurel Selea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au admis contestatia DNA, punandu-l pe avocat sub control judiciar.


Iata minuta incheierii ICCJ din dosarul nr. 54/46/2024:


„In temeiul art. 425/1 alin. (7) pct. 2 lit. a) din Codul de procedura penala raportat la art. 204 din Codul de procedura penala, admite contestatia formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Pitesti impotriva incheierii penale nr. 1/F/CC/DL din data de 18 ianuarie 2024, pronuntate de judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Pitesti – Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie.

Desfiinteaza, in parte, incheierea penala atacata si in rejudecare:

In temeiul art.211 alin. (2) din Codul de procedura penala raportat la art.202 alin.(1), (2), (3) si (4) lit. b) din Codul de procedura penala si art.204 din Codul de procedura penala, dispune luarea masurii preventive a controlului judiciar fata de inculpatul Anton Alin pe o perioada de 60 de zile incepand cu data de 06.02.2024 si pana la data de 05.04.2024, inclusiv.

In temeiul art.215 alin.(1) lit.a), b), c) si alin.(2) lit. a), d) din Codul de procedura penala, pe durata masurii preventive a controlului judiciar, inculpatul Anton Alin trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: - sa se prezinte la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat; - sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei; - sa se prezinte la organul de politie in raza caruia locuieste efectiv, desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat; - sa nu paraseasca tara decat cu incuviintarea prealabila a organului judiciar; - sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale cu denuntatoarea Grigorie Veronica si nici cu martorii Ionescu Marina - Manuela si Nicolescu Marius sau cu orice alt martor ce va dobandi aceasta calitate in dosar.

In temeiul art.215 alin.(3) din Codul de procedura penala, atrage atentia inculpatului ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive. Dispune emiterea adreselor prevazute de art.215 alin.(5) din Codul de procedura penala. Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.

Definitiva. Pronuntata in sedinta din camera de consiliu, astazi, 06 februarie 2024”.


Iata minuta CSM privind concursul de admitere in magistratura:


„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat indeplinita conditia privind buna reputatie de catre candidatii admisi dupa cele doua etape ale concursului de admitere in magistratura organizat in perioada iulie 2023 – martie 2024 mentionati in anexa nr. 1 si a respins memoriile formulate cu privire la anumiti candidati. (unanimitate, dupa caz, majoritate, respectiv 9 voturi DA, 6 voturi NU, 1 vot NUL / 15 voturi pentru „respingere”, 1 vot NUL)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat amanarea verificarilor privind indeplinirea conditiilor pentru numire de catre un candidat admis dupa cele doua etape ale concursului de admitere in magistratura, organizat in perioada iulie 2023 – martie 2024. (majoritate: 14 voturi pentru „amanare”, 2 voturi pentru „respingerea amanarii”)

De asemenea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat:

- suplimentarea posturilor scoase la concursul de admitere in magistratura din perioada 7 iulie 2023 – 6 martie 2024 cu un numar de 47 posturi de judecator, conform anexei nr. 2; (unanimitate)

- stabilirea ordinii posturilor de procuror scoase la concursul de admitere in magistratura din perioada 7 iulie 2023 – 6 martie 2024 in privinta carora se poate dispune suplimentarea conform anexei nr. 3; (unanimitate)

- suplimentarea posturilor scoase la concursul de admitere in magistratura din perioada 7 iulie 2023 – 6 martie 2024 cu un numar de 23 posturi de procuror, conform anexei nr. 4; (unanimitate)

- actualizarea listei posturilor de judecator pentru repartizarea candidatilor admisi la concursul de admitere in magistratura, sesiunea iulie 2023 – martie 2024 (297 de posturi), conform anexei nr. 5; (unanimitate)

- actualizarea listei posturilor de procuror pentru repartizarea candidatilor admisi la concursul de admitere in magistratura, sesiunea iulie 2023 – martie 2024 (170 de posturi), conform anexei nr. 6; (unanimitate)

- respingerea solicitarilor Judecatoriilor Simleu Silvaniei, Beius, Hunedoara, Focsani si Giurgiu privind suplimentarea numarului de posturi de judecator; (unanimitate)

- respingerea solicitarii Parchetului de pe langa Judecatoria Deva privind includerea acestei unitati de parchet pe lista posturilor vacante de procuror pentru care candidatii declarati admisi la concursul organizat in perioada 07 iulie 2023- 06 martie 2024 sa poata opta. (unanimitate).


* Cititi aici tabelul cu notele candidatilor (dupa verificarea bunei reputatii)

* Cititi aici tabelul cu posturile disponibile la instante (dupa suplimentare)

* Cititi aici tabelul cu posturile disponibile la parchete (dupa suplimentare)

Comentarii

# Just date 13 March 2024 16:21 -33

Ziceati ca din cauza conditiilor grele din magistratura, oamenii nu mai sunt interesati in a urma o cariera in domeniu! Se pare ca nu-i chiar asa, v-ati inselat, e chiar concurenta pe posturi....oricite posturi scoateti la concurs tot sunt doritori sa le ocupe... cine nu-si doreste a se pensiona la 48 ani cu pensie de mii de euro, cine nu-si doreste salariu de zeci de mii de lei, cine nu-si doreste sa beneficieze de vacante si concedii legale cu lunile, cine nu-si doreste sa munceasca fara sa aiba raspundere??? Si multe altele???

# Eu date 13 March 2024 16:41 +9

Pentru Just. Sunt locuri și pentru tine. Succes

# Themis date 13 March 2024 18:06 -3

Singura problema este lipsa raspunderii draga Just!

# E tu Brute... date 14 March 2024 07:57 0

Interesant! Verificarea bunei reputatii profesionale, dar prin "vecini".Ca mai tarziu sa nu fie ca la "SURPRIZE -SURPRIZE" - ca justificarea va fii "NU AM STIUT" Au fost "verificati" si la "averea" cu care intra in magistratura si pe functii? Daca nu, e o gresala deoarece ulterior pot aparea discutii neprincipiale si mai stii "concurente neloiale". Daca nu din alt motiv, acestea completeaza problema bunei reputatii. Ma intreb, ulterior, anual, la evaluari, si cu atat mai mult prin declaratiile de avere, dansii isi trec doar bunurile achizitionate si banii sau si excursiile (concedii si alte activitati) cu costurile lor? Ma gandesc ca o data cu numirea pe functii ,examenele psihiatrice au fost efectuate avand in vedere faptul ca "participantii" vin dintr-o multitudine de profesii cu o toleranta mai mare la acest aspect. De asemenea, practicarea unei profesii anterioare nu poate sa nu lase urme in noua profesie. Ce sa mai vorbim de statut si raspunderea(?) legata fata de petenti(?).

# Gigel date 14 March 2024 09:40 +2

Pacat ca reputatia este importanta doar la admitere. Dupa si mai ales in activitate pare ca e inutil sa mai verifici dar ne miram de cumetreli intre magistrati si interlopi sau magarii facute in cardasie cu "oamenii legii".

# @Eu date 14 March 2024 11:10 +11

Nu am auzit de demisii in magistratura si mitropolii. DE CE? Daca va este greu mergeti in privat.Puteti preda in cadrul universitar, scrieti carti de specialitate,ONG-uri ca tare va mai plac.Variante sunt destule dar. dar. acestea implica raspunderea lucrului bine facut....vb M-ui

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva