15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAPCANELE NOII LEGI A ORGANIZARII JUDICIARE – Analiza Centrului de Resurse Juridice: „Sefii instantelor devin majoritari in colegiile de conducere. Procurorul General capata puteri sporite prin posibilitatea de a infirma masurile si solutiile procurorului, dar nu si-n cazul DNA si DIICOT. Nu exista nicio conditie de rang pentru candidatii la DNA si DIICOT. 'Concursul' la DNA si DIICOT e, de fapt, un interviu. Ministrul Justitiei capata puteri sporite” (Analiza)

Scris de: V.B. | pdf | print

22 September 2022 12:41
Vizualizari: 3977

Marele pericol din noua Lege privind organizarea judiciara – menita sa inlocuiasca actuala Lege nr. 304/2004 – este ca va concentra puterea in mainile sefilor de instante si de parchete, prin faptul ca acestia vor deveni majoritari in colegiile de conducere, a avertizat luni, 19 septembrie 2022, Centrul de Resurse Juridice – condus de Georgiana Iorgulescu (foto), fosta membra CSM din partea societatii civile.In plus, proiectul noii Legi privind organizarea judiciara le da puteri sporite atat Procurorului General, cat si ministrului Justitiei. La seful PICCJ, problema va fi posibilitatea de a infirma masurile si solutiile adoptate de catre procurorii de caz – in afara de cei de la DNA si DIICOT. In partea cealalta, seful MJ va lua parte la elaborarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor si va da aviz obligatoriu la elaborarea ROI pentru parchete, mai arata CRJ.

De asemenea, initiativa de act normativ nu impune ca procurorii care vor candida la DNA si la DIICOT sa aiba gradul de parchet de pe langa tribunal sau de parchet de pe langa curte de apel. Chiar daca CRJ nu mentioneaza explicit, sugestia este evidenta: exista riscul ca la cele doua mari parchete sa ajunga si procurori cu grad de parchet de pe langa judecatorie.


Redam intreaga analiza a ONG-ului (vezi facsimil):


Cateva puncte-cheie in propunerea de lege care ar trebui sa ne atraga atentia:


Sefii din instante devin majoritari in colegiile de conducere.

Procurorul General capata puteri sporite prin posibilitatea de a infirma masurile si solutiile adoptate de procuror, dar nu si in cazul DNA si DIICOT.

Nu exista nicio conditie de rang (parchet de pe langa tribunal sau curte de apel) pentru procurorii candidati la DNA si DIICOT.

'Concursul' la DNA si DIICOT este, de fapt, un interviu.

Ministrul Justitiei capata puteri sporite: devine parte la elaborarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor si are aviz obligaroriu cu privire la Regulamentul de ordine interioara al parchetelor.
* Cititi aici analiza CRJ legata de proiectul noii Legi CSM

sursa foto: EVZ.ro

Comentarii

# maxtor date 22 September 2022 13:47 +77

e reluarea temei cu shefii completelor.....scutitii de tragere.

# Judecătorești,vi se pregătește ceva? Probleme? date 22 September 2022 16:07 +99

"Ministrul Justitiei capata puteri sporite: devine parte la elaborarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor"

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva