18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

Casa de avocatura Andra Musatescu Law & Industrial Property Offices a realizat un studiu privind nivelul taxelor in inregistrarea brevetelor in Europa Centrala si de Est. Avocaul Nicolae Muresan: ”Taxele OSIM stimuleaza managerii sa isi protejeze marcile!”

Scris de: L.J. | pdf | print

6 July 2012 15:00
Vizualizari: 11137

 

Casa de avocatura Andra Musatescu Law & Industrial Property Offices a prezentat, in 5 iulie 2012, un studiu interesant privind nivelul taxelor pentru inregistrarea brevetor si marcilor in Europa Centrala si de Est. Avocatii acestei case au realizat o statistica privind valoarea taxelor pe care titularii de marci si inventii trebuie sa le achite in Romania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Polonia si Cehia. Avocatul Nicolae Muresan (foto 1) jurist si consilier in proprietate industriala, Andra Musatescu Law & Industrial Property Offices a declarat: “Am elaborat acest studiu pentru ca toti cei interesati - societati, institutii, experti, jurnalisti etc. - sa aiba o imagine fidela si completa despre nivelul taxelor oficiilor nationale de marci si inventii din Europa Centrala si de Est. In opinia noastra, valoarea actuala a taxelor OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) stimuleaza managerii societatilor romanesti sa-si protejeze marcile (...) Suntem increzatori ca oamenii de afaceri romani vor constientiza importanta protejarii marcilor si brevetelor proprii”.


Andra Musatescu, managing partnerul Andra Musatescu Law & Industrial Property Offices a declarat la randul sau: O marca ramane puternica atata timp cat este protejata, nu numai prin inregistrare, dar si prin actiunile initiate de titular impotriva tertilor care o incalca”. Potrivit acesteia, societatile se confrunta adesea cu situatii in care concurentii lor folosesc marci identice sau similare, dar nu actioneaza in sensul stoparii unor astfel de practici, desi au investit sume mari de bani in inregistrare si promovare.

Clientii nu vor, in general, decat stoparea folosirii marcii lor

Av. Nicolae Muresan a povestit jurnalistilor prezenti la eveniment ca acest domeniu este unul destul de complicat dar in continua extindere. Inclusiv in materia apararii marcilor site-urilor de pe Internet. De peste 16 ani, casa de avocatura din care face parte, Andra Musatescu Law & Industrial Property Offices se ocupa de astfel de cazuri la nivel international. Desi avocatii nu pot da numele clientilor fara acceptul acestora, avocatul Muresan a precizat ca, actualmente, unul dintre clienti este cea mai mare firma din lume de baby-food pentru care are reprezentare in sase cazuri de acest gen. Acesta a precizat ca, in lume, la ora actuala se fura orice: ”Am vazut si bijuterii Tiffany falsificate”.

Avocatii de la casa de avocatura Andra Musatescu Law & Industrial Property Offices au explicat faptul ca in Europa marca comunitara nu a crescut la pret din cauza crizei: ”Cat priveste Romania, in urma cu cativa ani s-a castigat la Inalta Curte despagubiri de 10.000 de dolari, dar nici acum compania nu a vrut sa execute pe cel care furase marca, ci a fost fericit ca acesta nu i-a mai folosit marca. Deci, in general, clientii nostri nu vor neaparat despagubiri cat sa stopeze activitatea ilegala a celor care le folosesc marca pe care ei o au inregistrata!”.

In urma studiului Casei de avocatura Andra Musatescu Law & Industrial Property Offices, a fost realizat un tabel din informatiile obtinute de la oficiile nationale ale fiecarui stat. Privitor la taxele pentru marci, acestea contin ceea ce trebuie platit pentru depunerea cererii, examinare si reinnoire". Taxele pentru cercetare sunt calculate pentru 3 clase deoarece unele dintre oficiile nationale aveau direct prezentate preturile pentru 3 clase, iar pentru egalitate de tratament pentru acele oficii care nu aveau afisate texe decat pentru o singula clasa am calculat ca si pentru 3 clase.

Pentru persoana fizica sau juridica romana taxele in euro prezentate sunt mai putin relevante deoarece acestia platesc taxele in lei, iar calculul pentru fixarea taxelor in lei a ramas la cotatia euro – leu din anul 2008. Astfel taxele in lei sunt mai atractive fiind mai mici cu aproximativ 15% fata de cele in euro.

 

Comentarii

# brici date 8 July 2012 14:23 0

interesant subiect. daca iau marca antena 4, 5,6, nu ma acuza DV-ul ca-l furam?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva