1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cateva cuvinte despre “Legea fugarilor”, dar mai ales despre fuga de lege... Legea fundamentala...

Scris de: Av. Flavius RADU | pdf | print

29 November 2023 14:18
Vizualizari: 3147

Astazi s-a dat vot final in Plenul Camerei Deputatilor pe proiectul de lege PL-x 675/2023, asa numita “Legea fugarilor”. Proiectul a fost adoptat cu 230 de voturi pentru, din total de 235.


In cursul zilei de luni, 27 noiembrie, au avut loc dezbateri pe acest proiect de lege, ocazie cu care mai multi parlamentari au aratat ca proiectul este vulnerabilizat, este neconstitutional, dar cu toate acestea il vor vota.

Cu alte cuvinte, insasi legiuitorul, prin membrii sai, in deplina cunostinta de cauza, voteaza un proiect de lege neconstitutional, doar pentru ca initiativa ar fi laudabila.

Ma intreb oare, cum isi imagineaza cineva, ca un stat european, de la care se cere predarea unei persoane condamnate, ar putea avea incredere in garantiile oferite de statul roman, in ceea ce priveste respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei condamnate, in conditiile in care Parlementul voteaza legi despre care se stie ca sunt neconstitutionale?

Nu cumva fix prin aceasta modalitate de lucru se vulnerabilizeaza actul de justitie si increderea cetatenilor in stat?

Nu cumva prin insasi aceste demersuri scade increderea magistratilor din alte tari in sistemul de justitie din Romania, cand se analizeaza predarea unei persoane condamnate aici?

Cum ar mai putea avea incredere in garantiile statului un observator independent, impartial si rezonabil, cata vreme acest proiect de lege, profund neconstitutional, isi va produce efectele juridice pana cand, peste cativa ani, va ajunge pe rolul Curtii Constitutionale spre a examina conformitatea cu Legea fundamentala?

Acceptarea de catre legiuitor a unei idei de injustitie sub acoperisul nevoii de dreptate nu va face decat sa sporeasca sentimentul de neincredere, atat a omului de rand, cat si a profesionistului, in actul de justitie.

Personal, am identificat cel putin 5 vicii de constitutionalitate pe acest proiect de lege... dar despre toate acestea, la momentul potrivit...

Comentarii

# maxtor date 29 November 2023 15:45 +85

cateva cuvinte,cica se considera evadare daca nu te prezinti pt. incarcerare -incalca demnitatea umana,"evadare" e in diateza activa,TREBUIE sa faci ceva! apropos: au fost unii care AU REFUZAT "munca in folosul colectivitatii" si au luat calea penitenciarului,ce zici de asta?

# Mda date 30 November 2023 02:56 +12

Alte idei similare... cei care fac infractiuni si nu le spun politistului ca le au facut, sa fie pedepsiti cu inchisoarea. Totusi nu imi dau seama cum de astia din Europa nu s-au gandit la solutia asta pentru fugitivii lor. Slabuti domne, zic unii. Poate ca, daca in Germania evadarea din inchisoare nu se pedepseste cica fiind o violare a dreptului la libertate " it is considered human nature to want to escape from a prison and it is considered as a violation of the right of freedom, so escape is not penalized in itself" ...s-ar putea ca unii sa nu vada cu ochi buni pedepsirea a evadarii "extinse" (neprezentarii la inchisoare de unul singur)... ma refer la astia cu drepturile fundamentale din Europa..

# C.G. date 30 November 2023 09:00 0

Alte idei similare... cei care au facut infractiuni sau chiar contraventii si nu le spun politistului ca le au facut in 7 zile de la data intrarii in vigoare a legii, sa fie pedepsiti cu inchisoarea. Asa nu o sa mai avem infractiuni. Totusi nu imi dau seama cum de astia din Europa nu s-au gandit la solutia asta pentru fugitivii lor. Slabuti domne, ar zice unii. E posibil ca, daca in Germania evadarea din inchisoare nu se pedepseste... cica fiind o violare a dreptului la libertate " it is considered human nature to want to escape from a prison and it is considered as a violation of the right of freedom, so escape is not penalized in itself" ...s-ar putea ca unii sa nu vada cu ochi buni pedepsirea evadarii "extinse" (neprezentarii la inchisoare de unul singur)... ma refer la astia cu drepturile fundamentale din Europa..dar probabil ei nu stiu ca scopul scuza mijloacele

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva