24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

CATUSELE LUI ONEA – Fostul sef al DNA Ploiesti Lucian Onea l-a defilat in catuse pe ex-primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman pentru grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta. Dupa cinci ani, dosarul fabricat cu sprijin de la SRI a fost clasat chiar de DNA pe motiv ca nu exista nici fapta, nici probe: “Nu au rezultat probe certe si suficiente”. Urmare a inscenarii lui Onea, Andrei Chiliman a fost suspendat aproape un an din functia de primar

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 January 2021 16:23
Vizualizari: 4711

Fostul sef al DNA Ploiesti Lucian Onea (foto) l-a defilat in catuse si umilit public in fata intregii tari pe ex-primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman pentru pretinse fapte de constituire de grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta, intr-un dosar care a fost clasat chiar de catre DNA. Solutie dispusa pe motiv ca Andrei Chiliman a fost acuzat pentru o fapta inexistenta si fara a exista probe impotriva sa.


 

In 18 iunie 2015, DNA anunta retinerea si inculparea primarului Sectorului 1 de la acea vreme Andrei Chiliman. In acelasi dosar - instrumentat de procurorul Lucian Onea, seful DNA Ploiesti - erau puse sub urmarire penala alte trei persoane, toate acuzate de constituire de grup infractional organizat si fapte de trafic de influenta, printre care si unul dintre liderii PNL de la acea vreme, Vlad Moisescu. A avut loc desigur spectacolul de rigoare, Andrei Chiliman fiind adus cu mascatii la DNA Ploiesti si apoi plimbat in catuse prin fata jurnalistilor chemati la sediul parchetului, astfel incat sa fie umilit in fata intregii tari.

Comunicatul de presa emis de DNA suna la randul sau extrem de pompos: “Inca din anul 2004, dupa alegerile locale, la initiativa suspectului Moisescu Vlad Octavian, a fost constituit un grup infractional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei si interfata lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primariei Sectorului I Bucuresti), Chiliman Andrei Ioan si Brad Ion (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie si asimilate acestora, care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare, de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica, pe parcursul derularii contractelor incheiate cu primaria”.

In paralel, in presa de casa a DNA trompetele procurorilor deja rostogoleau informatia falsa cum ca Andrei Chiliman ar fi luat in total peste 600 milioane euro, practic bugetul Sectorului 1 pe mai multi ani.

In cele din urma, Inalta Curte a respins cererea DNA de arestare preventiva a lui Chiliman. Totusi, instanta suprema a dispus in schimb control judiciar si suspendarea acestuia din functia de primar, suspendare care a continuat pana cu putin timp inainte de alegerile locale din 2016.

 

Facatura cu “sprijin de specialitate” de la SRI


Cinci ani mai tarziu avea sa se demonstreze ca intregul caz nu a fost decat o noua inscenare marca DNA. Concret, in 16 decembrie 2020, DNA a dispus clasarea cauzei fata de Andrei Chiliman si ceilalti inculpati. Solutia a fost data in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala - “fapta nu exista” si art. 16 alin. 1 lit.c) din Codul de procedura penala - “nu exista probe”.

O precizare foarte importanta: la dosarul in care Andrei Chiliman a fost retinut, defilat in catuse si umilit public pentru fapte inexistente si fara ca impotriva lui sa existe probe a contribuit cu “sprijin de specialitate” Serviciul Roman de Informatii.

 

Iata comunicatul DNA din 18 iunie 2015 in care se anunta retinerea primarului Sectorului 1 Andrei Chiliman:


“In completarea comunicatului cu nr. 1110 din 18 iunie 2015, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 18 iunie 2015, a inculpatului CHILIMAN ANDREI IOAN, primar al Sectorului 1 Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de:

- constituirea unui grup infractional organizat,

- complicitate la trafic de influenta, in forma continuata,

In cauza, a fost dispusa a fost dispusa efectuarea in continuare a urmaririi penale si fata de suspectii:

MOISESCU VLAD OCTAVIAN, pentru savarsirea infractiunilor de:

- constituirea unui grup infractional organizat,

- trafic de influenta,

COSTESCU IOANA, consilier personal al primarului Sectorului 1, pentru savarsirea infractiunilor de:

- constituirea unui grup infractional organizat,

- trafic de influenta,

BRAD ION, consilier local la Sectorul 1 Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de:

- constituirea unui grup infractional organizat,

- complicitate la trafic de influenta.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

inca din anul 2004, dupa alegerile locale, la initiativa suspectului Moisescu Vlad Octavian, a fost constituit un grup infractional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei si interfata lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primariei Sectorului I Bucuresti), Chiliman Andrei Ioan si Brad Ion (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie si asimilate acestora, care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare, de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica, pe parcursul derularii contractelor incheiate cu primaria.
Suspectul Moisescu Vlad Octavian coordona grupul infractional, solicita si incasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, suspectii Costescu Ioana si Brad Ion derulau activitati de determinare a platii comisioanelor si de incasare a acestora, iar inculpatul Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atributiilor conferite de functia sa, garanta favorizarea societatilor agreate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor si ulterior, pe parcursul derularii acestora.

Banii primiti de la reprezentantii societatilor comerciale, in modalitatea descrisa mai sus, au fost impartiti intre suspectii Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei si filiala unui partid politic, in urmatoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv - filiala sector 1.
Diferenta de 15% a fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.

Concret, grupul infractional a obtinut de la reprezentantii a doua societati comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrari publice (lucrari de reabilitare termica a blocurilor de locuinte din sectorul 1 al municipiului Bucuresti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrarilor prin diriginti de santier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei.

Aceasta din urma suma de bani a reprezentat un procent de 10% din platile efectuate de catre Primaria Sectorului I Bucuresti catre firma respectiva, in perioada 2007 - 2014, in baza contractelor incheiate cu institutia publica mentionata.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.
Inculpatului Chiliman Andrei Ioan i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentat la data de 19 iunie 2015, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale si efectuarea urmaririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitati care nu pot, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

 

Iata actualizarea DNA din 18 ianuarie 2021 in care se anunta clasarea dosarului:


La data de 16 decembrie 2020, fata de persoanele mentionate in comunicatul de mai sus, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii, in conformitate cu prevederile art. 16, lit. a ('fapta nu exista') si c ('nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea') si din Codul de Procedura Penala.

Considerentele pe care s-a intemeiat aceasta solutie au avut la baza faptul ca, in urma cercetarilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe si suficiente pentru a dovedi dincolo de orice indoiala rezonabila ca faptele pretins a fi savarsite intrunesc conditiile de tipicitate ale infractiunilor de coruptie retinute initial in sarcina inculpatilor.

De asemenea, prin aceeasi solutie s-a mai dispus ridicarea masurilor asiguratorii dispuse anterior fata de cele patru persoane mentionate in comunicatul respectiv, disjungerea cauzei si constituirea unor noi dosare in vederea continuarii cercetarilor cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si la savarsirea de catre un om de afaceri a infractiunii de evaziune fiscala”.

Comentarii

# Ioana M. date 18 January 2021 16:44 +7

Pai, daca a fost suspendat un an...a se verifica ce s a semnat in anul ala la primarie....asa ca speta...

# escu date 18 January 2021 16:53 +12

Încă un motiv pentru a nu se desființa SIIJ, pentru a nu ne întoarce la poliția politică de pe timpul când DNA făcea dosare la comandă, șantajul fiind arma preferată de procurori și mult iubită de Băsescu și acum Johannis. PNL și USR, JOS LABELE DE PE JUSTIȚIE!

# Pasager date 18 January 2021 18:00 +2

Primarul Chiliman a fost luat cu cătușe de la Otopeni. Am zburat cu același avion, de la Bruxelles, laolaltă cu toți pasagerii acelui zbor din ziua în care, la Waterloo, se comemorau 200 ani de la celebra bătălie. E imposibil să uit sau să confund. Îmi amintesc că, văzându-l pe Andrei Chiliman la poarta de îmbarcare, mi l-am reamintit, vag. Mi s-a părut relaxat. Conversa și glumea cu grupul de care era înconjurat. După îmbarcarea tuturor pasagerilor, care ocupaseră toate locurile, avionul a fost ținut pe pistă timp de 1 oră. Comandantul a anunțat întârzierea prin stație, făra să spună motivul sau să estimeze durata întârzierii. Copilul de 1 an nu a vrut să înțeleagă. Abia învățase să meargă, nu voia decât să se miște, cu bunica de mână, așa cum făcuse în aerogară. A început să scâncească, apoi să plângă, apoi să își potențeze plânsul, până a intrat în trantum. Avionul nu s-a mișcat. Presa trebuia să capete timp să ajungă și să filmeze captura: 1 VIP și restul prizonierilor.

# mitica date 18 January 2021 18:50 +5

Aceasta organizatie terorista,DNA,este un pericol pentru Romania.

# YES. date 18 January 2021 20:40 +2

Nenorocitul asta de Lucian Onea va PLATI cu ceva distrugerea unei vieti . Si "IDIOTII" din guvernare doresc desfintarea S.I.I.J !!.

# santinela date 19 January 2021 08:30 +2

Poftim,pentru idioti ca asta alti idioti si mai mari vor desfiintarea sectiei speciale. Nenorocitilor "care sinteti " !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva