CAUZA ISTERIZARII MASELOR – Toti cei care mor in aceste zile depistati pozitiv cu coronavirus sunt prezentati la gramada ca fiind decedati din cauza de Covid, fara sa existe autopsii care sa confirme ca decesul a fost provocat de acest virus. Grupul de Comunicare Strategica nu spune cate autopsii au fost facute pe cadavrele celor infectati cu Covid. Cum sa spui ca un om bolnav de cancer in faza terminala a murit din cauza de coronaviurs? (Raspunsul Grupului de Comunicare Strategica)
Lumea Justitiei prezinta cauza isterizarii maselor si inducerii panicii in randul romanilor. Zilnic sunt publicate statistici cu sute de persoane care ar fi decedat in Romania, chipurile, din cauza coronavirusului (Covid-19). Practic, toti cei depistati cu coronavirus care mor in aceste zile sunt prezentanti la gramada ca fiind decedati din cauza de Covid-19. Problema este ca nu exista dovezi clare in acest sens, anume ca mortile au fost cauzate de coronavirus. Si cand spunem dovada, ne referim la autopsii care sa confirme ca infectiile cu coronavirus au provocat decesele. Nu spunem ca nu au existat cazuri de decese provocate de Covid-19, insa atragem atentia ca exista riscul ca orice moarte sa fie prezentata ca fiind cauzata de coronavirus.
La inceputul lunii aprilie 2020, intr-o interventie telefonica la postul Romania TV, managerul Spitalului Victor Babes, Emilian Imbri, se intreba daca in Romania se mai moare si de altceva in afara de coronavirus: “Cineva de la Suceava a spus ceva: nu mai face nimeni niciun diagnostic, se pune un biletel si scrie: 'Covid'. Asa ceva s-a intamplat si in Italia, si in China. Toti cei care au murit au murit de Covid? Desi poate ca au fost si alte diagnostice. Inainte de a ajunge la aceasta cifra, poate ca ar fi salvator si mai optimist pentru Romania sa se afle ca in Romania decesele in momentul de fata sunt datorita unor cauze, si din cauza Covidului, pentru ca altfel totul se pune pe seama Covidului si incepe isteria care a inceput in toate tarile din jurul nostru. (...) Nimic cardiac, nimic cancer, nimic, nimic, totul este Covid” (click aici pentru a citi).
Grupul de Comunicare Strategica indica infectia cu Covid drept cauza a mortii
Problema ridicata de doctorul Emilian Imbri este cat se poate de legitima. Intr-adevar, oare cele 482 de decese (cate erau la ora scrierii acestui articol) au fost cauzate de infectia cu coronaviurs sau ele au fost provocate in realitate de alte boli, in conditiile in care cei mai multi dintre romanii decedati sufereau de comorbiditati? Spre exemplu, cum poti sa spui ca o persoana bolnava de cancer in faza terminala si infectata cu coronavirus a murit din cauza coronavirusului? Este total absurd.
De altfel, nici macar Grupul de Comunicare Strategica nu sustine ca cei aproape 500 de romani au decedat din cauza de Covid-19. Daca va veti uita pe informarile oficiale facute de Grupul de Comunicare Strategica nu veti vedea nicaieri vreo mentiune in sensul ca decesele au fost provocate de coronavirus. Informarile transmit doar ca cei decedati erau infectati cu coronavirus.
Evident, exista cazuri in care infectia cu Covid-19 poate a grabit decesul, insa, repetand exemplul de mai sus, nu se poate afirma ca un bolnav de cancer in faza terminala sau o persoana care suferea de alte comorbiditati grave a decedat din cauza infectiei cu Covid-19. Poate insa ca Grupul de Comunicare Strategica ar trebui sa isi regandeasca modul de transmitere a informatiilor, astfel incat acestea sa nu fie speculate apoi pentru inducerea panicii in randul romanilor. Iar o modalitate ar putea fi informarea privind inregistrarea unui nou deces doar cand exista confirmarea certa, pe baza de autopsie, ca acesta a fost provocat de coronavirus.
Autopsiile nu sunt obligatorii; dimpotriva: sunt de evitat
Practic, in momentul de fata, decesele inregistrate in randul persoanelor infectate cu coronavirus le sunt prezentate romanilor ca fiind cauzate de Covid-19. Or, conform specialistilor consultati de Lumea Justitiei, singura modalitate prin care se poate stabili daca un deces a fost cauzat sau nu de infectia cu Covid-19 este autopsia. Doar o autopsie ar putea spune daca infectia cu coronavirus a cauzat decesul unei persoane, mai ales in cazul in care aceasta suferea si de alte afectiuni.
Tocmai de aceea, Lumea Justitiei a solicitat Grupului de Comunicare Strategica sa ne precizeze cate autopsii au fost efectuate in randul persoanelor infectate cu coronavirus si decedate. Am facut solicitarea in 7 aprilie 2020, atunci cand Romania inregistra 182 de decese. Important este insa raspunsul primit. Mai exact, Grupul de Comunicare Strategica nu ne-a spus cate autopsii au fost efectuate, trimitandu-ne in schimb la “Protocolul specific privind managementul in caz de deces al pacientilor infectati cu noul coronavirus”.
Iata corespondenta purtata cu Grupul de Comunicare Strategica:
Solicitarea Lumea Justitiei
“In baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, va rog sa ne comunicati:
- catora dintre cele 182 de persoane declarate pana in prezent ca decedate din cauza coronavirusului SARS-CoV-2 le-a fost facuta autopsia pe baza careia s-a stabilit ca au murit din cauza infectiei cu SARS-Cov-2?
- dintre cei 182 de decedati mentionati, in cazul persoanelor cu comorbiditati, care este metodologia pe baza careia este stabilit SARS-CoV-2 drept cauza a mortii?”.
Raspunsul Grupului de Comunicare Strategica
“Ca urmare a solicitarii dumneavoastra, va transmitem urmatoarele:
Grupul de Comunicare Strategica comunica in buletinele de presa si in precizarile zilnice numarul deceselor si informatii legate de afectiuni asociate sau comorbiditati ale persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19.
Informatii legate de autopsie puteti regasi in ordinul numarul 436, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, numarul 207 din 13 martie 2020 prin care se stabileste protocolul specific privind managementul in caz de deces al pacientilor infectati cu noul coronavirus (SARS-CoV2)”.
A doua solicitare Lumea Justitiei
“Aveti pana in prezent o statistica a numarului de autopsii efectuate in vreunul dintre cele 184 de cazuri de decese inregistrate ca avand legatura cu noul coronavirus? (De la momentul primei solicitari, numarul lor a crescut cu 2 cazuri.) Daca da, atunci va rog sa ne puneti la dispozitie respectiva statistica”.
Raspunsul Grupului de Comunicare Strategica
“Revenim cu recomandarea de a citi protocolul pe care il regasiti in ordinul la care am facut trimitere in primul email. Gasiti acolo toate raspunsurile”.
In ceea ce priveste “Protocolul specific privind managementul in caz de deces al pacientilor infectati cu noul coronavirus”, acesta prevede ca autopsia nu este necesara, cauza decesului fiind confirmata prin analize de laborator. O autopsie se va realiza doar daca ea va fi dispusa de catre parchet sau o instanta, in cazul in care se va constata ca decesul a fost violent sau cauzata printr-o infractiune:
“In cazurile spitalizate pentru care in perioada internarii in unitatea sanitara se confirma (reconfirma) diagnosticul de infectie cu noul coronavirus (SARS-CoV2), evolutia fiind urmata de deces, autopsia medicolegala a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesara si este de evitat din cauza riscurilor posibile in conditiile exercitarii profesiei si de transmitere a bolii infecto-contagioase la personalul medical. Certificatul medical constatator al decesului va fi completat si eliberat de catre medicul curant al pacientului din sectia de spital.
Decesul in unitatea sanitara cu paturi al persoanelor care au fost confirmate pozitiv pentru infectia COVID-19 si diagnosticul de deces cu infectie cu noul coronavirus (SARS-CoV2) pot fi declarate cazuri medico-legale strict in conformitate cu art. 185 CPP numai in moartea violenta sau suspecta de a fi violenta ori atunci cand exista o suspiciune rezonabila ca decesul a fost cauzat direct sau indirect printr-o infractiune ori in legatura cu comiterea unei infractiuni; in aceste cazuri, se va anunta in cel mai scurt timp institutia medico-legala competenta pentru prezentarea medicului legist in vederea evaluarii leziunilor traumatice si a dispunerii ridicarii cadavrului, dupa caz”.
Asadar, in conditiile in care nu se realizeaza autopsii, de unde exista certitudinea ca sute de romani bolnavi si de alte comorbiditati au decedat din cauza coronavirusului?
Foto: Facebook
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Vika 21 April 2020 16:39 +28
# Dorel Cotan 21 April 2020 16:48 +11
# CD 21 April 2020 18:07 +10
# Pintea 21 April 2020 19:55 +2
# Florins 22 April 2020 03:04 +2
# livia 22 April 2020 06:59 +1
# imun/teanu 22 April 2020 10:28 0
# NM 22 April 2020 18:19 0
# R. G. Marin 23 April 2020 14:29 0