15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Caz grav de prescriptie, neelucidat de CSM - Ex-deputatul Vasile Savu a scapat de puscarie dupa 50 de termene, care l-au dus la prescriptia speciala a raspunderii penale

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

4 September 2011 10:15
Vizualizari: 18651

Se vede treaba ca Delegatia Comisiei Europene a avut un motiv real de ingrijorare atunci cand a afirmat in ultimul raport de tara ca exista riscul ca unele cazuri de coruptie sa se inchida datorita tergiversarii proceselor pana la prescriptia raspunderii penale. Un caz edificator, de la care a plecat comisia Europeanas si asupra caruia CSM nu a facut din cate stim nicio investigatie care sa stabileasca cauzele tergiversarii nepermise a unui astfel de dosar este cel al fostului deputat Vasile Ioan Savu (foto) fost presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, care a fost trimis in judecata de DNA in luna mai a anului 2006 pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals in inscrisuri si o infractiune la Legea 78/2000.


Acuzatiile din rechizitoriul DNA

Potrivit acuzatiilor DNA de la acea vreme: „Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Savu Vasile Ioan, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), presedintele Confederatiei Sindicatelor Miniere din Romania (CSMR) si deputat in perioada 2000-2004, pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:

-infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000, si anume fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri si alte foloase necuvenite, in forma continuata;

-fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata;

-abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, in forma continuata.

Din probele administrate a reiesit ca in perioada 2002-2003, in calitate de presedinte al LSMVJ si CSMR, inculpatul Savu Vasile Ioan si-a folosit influenta si autoritatea pe care o avea fata de membrii organelor de conducere colectiva a celor doua structuri sindicale pentru a-i determina sa aprobe alocarea unor sume de bani din fondurile LSMVJ si CSMR, sume necuvenite, insusite ulterior de inculpat. Prejudiciul cauzat prin aceste fapte este de 969.769.683 milioane lei. Pentru a oferi o aparenta de legalitate acestor fapte, inculpatul a falsificat diverse acte ale celor doua organizatii sindicale, cum ar fi dispozitii de plata, ordine de deplasare, referate pentru decontarea avansului. De exemplu, in perioada 19 - 28 ianuarie 2003, inculpatul a fost invitat de Compania Nationala a Huilei Petrosani sa participe la o manifestare cu caracter economic in SUA la Las Vegas. Toate cheltuielile de deplasare, insumand 328.623.160, lei erau asigurate de companie. in plus, a impus colegilor din consiliul de coordonare al LSMVJ sa ii aloce o suma suplimentara de 101.400.100 lei reprezentand diurna in valoare de 200 USD/zi, in conditiile in care i se asigurasera deja cheltuielile de deplasare si jumatate din cheltuielile neprevazute. De mentionat ca diurna unui ministru de rang I era de 66 USD/zi. Banii respectivi au fost decontati de inculpat in baza unor documente pretins justificative, nelegale care reflectau efectuarea unor cheltuieli strict personale, cum ar fi bilete de intrare la muzee, la cazinou si bonuri fiscale de la diverse magazine din Las Vegas, New York sau Zurich...”.

Curtea de Apel Bucuresti a constatat prescriptia speciala a raspunderii penale

Dosarul penal a fost trimis spre judecata la 11 mai 2006 catre Judecatoria Sectorului 1. Aici a fost amanat peste 40 de termene, gratie si nenumaratelor exceptii ridicate de apararea ex-deputatului Savu, pentru ca la 10 februarie 2010, inculpatul sa fie condamnat la 3 ani de inchisoare si la plata a circa 50.000 euro despagubiri. Daca pentru judecarea fondului au trebuit sa treaca 4 ani, apelul si recursul s-au judecat intr-unul singur. Numai ca, in recursul declarat de inculpat, dar si de parchet, ajuns spre solutionare la Curtea de Apel Bucuresti, judecatorii acestei instante au pronuntat la 22 aprilie 2011 solutia de schimbre a incadrarii juridice a infractiunilor, pentru ca apoi sa inceteze procesul penal constatand ca in cazul acestora a intervenit prescriptia speciala a raspunderii penale. Definitiva. Iata cum, ex-deputatul Vasile Savu a fost redat societatii curat si uscat.

* Citeste aici solutia de prescriptie data de Curtea de Apel Bucuresti la 22.04.2011

 

Comentarii

# tipic romanesc date 4 September 2011 14:01 +4

asa se va intampla cu toate dosarele de coruptie daca judecatorii fie se uita la persoana infractorului si nu la probele din dosar fiindu-le frica sa-si asume responsabilitatea, fie amana cauza pana la prescriptia finala admitand exceptiile de cele mai multe ori abuzive si inutile datorita ,,prieteniei,, cu avocatii sau a relatiilor dobandite si foloaselor pe care le primesc pentru aceste servicii. Si ar mai fi si lipsa de specializare a celor care judeca asceste cauze si a unei stimulari financiare suplimentare, lipsa unei practici unitare si legislatia prea blanda care permite aplicarea pedepsei cu suspendare pentru coruptie desi e prioritatea principala in monitorizarea pe justitie.

# GI CACO NTRA date 4 September 2011 22:26 -1

Lasa, ca tot datorita prescriptiei speciale ati scapat si voi, avocatii (ditamai AVOCATII) cu acte de infiintare, de raspunderea penala. Vezi tribunalul Teleorman, recurs respins la CAB, inculpati Holunga si Kovacs. Deodata va preocupa prescriptia, care nu demult v-a tinut de cald ca sa nu ajungeti la racoare. Oricum, iata ca vi s-a luat jucaria "suspenda judecata pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate", asa incat prescriptia speciala nu se va mai implini asa lesne.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva