28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAZUL ROSU INTARESTE PROTECTIA AVOCATULUI LA NIVEL EUROPEAN – Comitetul de Ministri al Consiliului Europei pregateste mecanisme de avertizare timpurie pentru protejarea „diferitelor profesii care participa la apararea drepturilor omului”. Recomandarea Rec(2000)21 a Adunarii Parlamentare cu privire la libertatea exercitarii profesiei de avocat a devenit un instrument care „nu mai poate oferi avocatilor nivelul necesar de protectie in societatea de astazi”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

29 October 2021 15:13
Vizualizari: 7106

Cazul Robert Rosu ramane, fara doar si poate, in opinia noastra, precum si a multor juristi si oameni de Drept, cel mai mare abuz postdecembrist savarsit de o instanta romaneasca asupra unui avocat, ajuns in temnita pentru „vina” de a-si exercita profesia. De la momentul condamnarii sale de catre Completul Negru de la Inalta Curte, format din judecatorii Ionut Matei, Ioana Alina Ilie si Florentina Dragomir (Matei si Dragomir pensionandu-se intre timp fara probleme) organisme interne si internationale au reactionat in termeni critici, semnaland incalcarea dreptului la un proces echitabil si a principiilor statului de drept precum si atentarea la siguranta si independenta avocatilor.


 

In aceasta sfera se incadreaza si cea mai recenta luare de pozitie fata de cazul Robert Rosu care vine din partea Comitetului de Ministri al Consiliului Europei.

Analizand Recomandarea 2188 (2020) a Adunarii Parlamentare cu privire la „Principiile si garantiile avocatilor”, inaintata Comitetului Ad hoc pentru Inteligenta Artificiala (CAHAI) si Comitetului European pentru Cooperare Juridica (CDCJ) pentru informare si eventuale comentarii, Consiliul de Ministri, semnaland nevoia apararii dreptului la un proces echitabil, si-a exprimat ingrijorarea fata de multiplele cazuri de incalcare a drepturilor avocatilor, din ultimii ani, care au culminat chiar cu atacuri la adresa sigurantei si independentei lor.


Punctand astfel ca Recomandarea 2188 (2020) a Adunarii Parlamentare cu privire la „Principiile si garantiile avocatilor” nu mai poate oferi avocatilor nivelul necesar de protectie in societatea de astazi, si tinand cont de apelurile facute de Adunarea Parlamentara pentru infiintarea unei platforme pentru protectia avocatilor de orice interferenta in exercitiul activitatilor lor profesional, Comitetul de Ministri a anuntat ca va analiza propunerea privind mecanisme de avertizare timpurie pentru protejarea diferitelor profesii care participa la apararea drepturilor omului. Iar cel mai probabil in aceasta toamna va fi luata si o decizie, in urma discutiilor privitoare la Programe si Buget.

La adoptarea acestei decizii, Comitetul de Ministri a precizat ca a tinut cont si de studiul efectuat de Comitetului European pentru Cooperare Juridica (CDCJ) cu privire la „Fezabilitatea unui nou instrument legal european, obligatoriu sau neobligatoriu, cu privire la profesia de avocat – potentiala valoare adaugata si eficienta in care sunt depistate „lacunele protectiei legale si problemele cu care se confrunta profesia de avocat si sublinia clar nevoia unui set imbunatatit de standarde minime aplicabile avocatilor in legatura cu activitatile lor profesionale”.


De asemenea, Studiul recomanda Comitetului de Ministri sa initieze elaborarea unui nou instrument legal care sa ofere avocatilor protectie eficienta pentru a le permite sa-si exercite profesii dependent, liber si in siguranta, fara prejudicii si retineri.


Redam in continuare Raspunsul Comitetului de Ministri la Recomandarea 2188 (2020) a Adunarii Parlamentare cu privire la „Principiile si garantiile avocatilor”:

Comitetul de Ministri a analizat Recomandarea 2188 (2020) a Adunarii Parlamentare cu privire la „Principiile si garantiile avocatilor”, inaintata Comitetului Ad hoc pentru Inteligenta Artificiala (CAHAI) si Comitetului European pentru Cooperare Juridica (CDCJ) pentru informare si eventuale comentarii.


Comitetul este intrutotul de acord cu Adunarea Parlamentara ca avocatii joaca un rol central in protejarea drepturilor omului, mai ales dreptul la un proces echitabil, precum si in implementarea principiilor statului de drept. In aceeasi masura, Comitetul este ingrijorat de numeroasele cazuri de incalcare a drepturilor avocatilor, inclusiv atacuri la adresa sigurantei si independentei lor, din ultimii ani.


Desi Recomandarea Rec(2000)21 cu privire la libertatea exercitarii profesiei de avocat stabileste standarde minime, Comitetul de Ministri este constient ca acest instrument nu mai poate oferi avocatilor nivelul necesar de protectie in societatea de astazi. De aceea, in ceea ce priveste un nou posibil instrument, Comitetul reaminteste ca a luat recent la cunostinta un studiu efectuat de Comitetului European pentru Cooperare Juridica (CDCJ) cu privire la „Fezabilitatea unui nou instrument legal european, obligatoriu sau neobligatoriu, cu privire la profesia de avocat – potentiala valoare adaugata si eficienta”. Studiul identifica lacunele protectiei legale si problemele cu care se confrunta profesia de avocat si sublinia clar nevoia unui set imbunatatit de standarde minime aplicabile avocatilor in legatura cu activitatile lor profesionale. Studiul recomanda Comitetului de Ministri sa initieze elaborarea unui nou instrument legal care sa ofere avocatilor protectie eficienta pentru a le permite sa-si exercite profesii dependent, liber si in siguranta, fara prejudicii si retineri. Comitetul de Ministri a luat act, de asemenea, de proiectul termenilor de referinta ai unui comitet de experti subordonat CDCJ si insarcinat cu elaborarea unui instrument legal european, obligatoriu sau nu, privitor la profesia de avocat, care va fi examinat in contextul noilor discutii privitoare la Programe si Buget din toamna lui 2021. Pana la adoptarea unei decizii cu privire la elaborarea unui nou instrument legal, Comitetul de Ministri incurajeaza Statele membre sa-si continue eforturile de implementare deplina a Recomandarii Rec(2000)21 prin, inter alia, activitatile de cooperare si instruire ale Consiliului Europei.


De asemenea, Comitetul de Ministri a observat cu atentie apelurile repetate facute de Adunarea Parlamentara pentru infiintarea unei platforme pentru protectia avocatilor de orice interferenta in exercitiul activitatilor lor profesionale. In raspunsul sau la Recomandarea 2121(2018) a Adunarii Parlamentare, Comitetul a informat ca va analiza pe fond propunerea privind mecanisme de avertizare timpurie pentru protejarea diferitelor profesii care participa la apararea drepturilor omului, la o data ulterioara, in lumina studiului de fezabilitate CDCJ si a practicii care exista cu privire la aceste proceduri si mecanisme de avertizare timpurie. Comitetul de Ministri isi mentine pozitia, avand in vedere ca, asa cum aratam mai sus, urmeaza discutiile privitoare la Programe si Buget, care vor include si examinarea lucrarilor viitoare ale Consiliului Europei cu privire la profesia de avocat.


In fine, in ceea ce priveste nevoia unor dispozitii legale privind dreptul la un proces echitabil, Comitetul de Ministri reaminteste Art. 6 par. 1 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului si bine-stabilita jurisprudenta a Curtii Europene a Drepturilor Omului cu privire la dreptul la avocat si egalitatea de arme ca trasaturi inerente unui proces echitabil. Asigurarea sigurantei avocatilor si a altor categorii de personal in procedurile judiciare este inextricabil legata de protejarea dreptului la un proces echitabil”.


Comentarii

# iarta DOAMNE ,CA....stiu ce fac! date 30 October 2021 10:36 +15

Prea,marita UE, isi apleaca ochii asupra incalcarilor DREPTURILOR FUNDAMENTALE ALE OMULUI DIN TARISOARA NOASTRA. CATA LINISTE SUFLETESCA PENTRU NOI? CATA SIGURANTA PT. NOI CA INTR-UN VIITOR nedefinit VOM AVEA SIGURANTA RESPECTARII DREPTURILOR ,,NOASTRE"FUNDAMENTALE ,,CA AFARA" ? DAR INTREB SI EU: CUM S-A AJUNS AICI? NUMAI ACUM VEDEM(daca, GRAVITATEA? INCALCARILE FRAGRANTE ALE DREPTULUI LA PROPRIETATE,VIATA,LIBERA EXPRIMARE (& CO ) NIMIC. PE SCURT CAZUL NADAS (cat si celelalte :cry: legate de acesta ca, .. ,,toata lumea " tace !) NIMIC?Se minimalizeaza dramele petentului pagubit!! SPIRITUL DE CASTA -NORMAL. DAR PT CETATEANUL DE RAND :cry: IN NUMELE CARUIA ,, CASTELE" AU PRIVIVILEGII SI DREPTURILE PREVAZUTE IN C. EDO , CAND :o ? VA INTREB:CAND SE VOR BATE INSTITUTIILE STATULUI ROMAN PT RESPECTREA DREPTURILOR CETATEANULUI SI NU PT A-I LUA AVEREA. [EXEMPLE !? -PROBABIL CAT DE CURAND!]

# Eu date 31 October 2021 00:39 +102

Deci privesc cu îngrijorare și bla bla bla... Același rahat ue in care ne "scufundaseu" pe zi ce trece! Practic omul zace în pârnaie,ăștia se îngrijorează, societate uita și ne rahatim pe noi că facem ******t-ul praf! Halal să ne fie!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva