15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CCR NU A INCHIS JOCUL PENTRU MATEESCU – Sesizarea USR privind validarea judecatorului Marian Buda in CSM, in care se reclama inclusiv nelegalitatea mandatului de presedinte interimar al Consiliului detinut de judecatorul Bogdan Mateescu a fost respinsa de CCR ca inadmisibila. Lipsa unei analize pe fond din partea CCR in legatura cu mandatul lui Bogdan Mateescu lasa deschisa posibilitatea contestarii si invalidarii in instanta a interimatului lui Mateescu

Scris de: George TARATA | pdf | print

16 February 2022 18:35
Vizualizari: 3252

Veste excelenta primita de membrii CSM care acuza nelegalitatea si neconstitutionalitatea mandatului de presedinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii detinut de judecatorul Bogdan Mateescu, pastrat la sefia CSM si peste mandatul legal. CCR a lasat deschisa posibilitatea ca mandatul de presedinte interimar al CSM al lui Bogdan Mateescu sa fie invalidat de instante, ca urmare a unei eventuale actiuni ce va fi depusa de judecatorii Andrea Chis, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Mihai Balan (foto stanga), alaturi de procurorii Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban (foto dreapta) si Florin Deac.


 

Paradoxal, vestea buna pentru contestatarii lui Mateescu o reprezinta o decizie in care Curtea Constitutionala a respins o sesizare prin care se reclama inclusiv nelegalitatea mandatului de presedinte interimar al CSM. Astfel, miercuri, 16 februarie 2022, CCR a respins cu unanimitate de voturi sesizarea formulata de USR in care se contesta Hotararea Senatului prin care judecatorul Marian Buda a fost numit membru interimar in CSM, pe locul lasat vacant dupa pensionarea Marianei Ghena. O sesizare in care se acuza ca Senatul Romaniei a fost sesizat pentru validarea lui Buda in mod nelegal, in conditiile in care mandatul presedintelui interimar al CSM Bogdan Mateescu ar fi la randul sau nelegal si neconstitutional, reclamandu-se deci si pastrarea lui Mateescu la sefia Consiliului peste mandat. Or, acest aspect nu avea cum sa tina la CCR in conditiile in care Senatul a fost sesizat printr-o cerere semnata de vicepresedintele CSM, procurorul Nicolae Solomon, numit legal in functie.


Iata minuta CCR:

 

Curtea Constitutionala, in cadrul controlului hotararilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Senatului nr.1/2022 privind validarea unui membru interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, sesizare formulata de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvati Romania din Senat”.


Solutia de inadmisibilitate nu pica prea bine pentru Mateescu


Foarte important este insa ca solutia CCR de respingere a sesizarii USR a fost pronuntata pe motiv ca ea este inadmisibila. Ceea ce inseamna ca judecatorii CCR nu au analizat fondul problemei. O analiza pe fond, in care CCR sa constate inclusiv ca mandatul de presedinte interimar al lui Bogdan Mateescu este legal si constitutional, ar fi inchis practic jocul in favoarea actualului sef al CSM. Mai exact, i-ar fi lasat pe contestatarii acestuia fara nicio posibilitate reala de a demonstra nelegalitatea mandatului de presedinte interimar al CSM.

In schimb, respingerea ca inadmisibila a sesizarii USR lasa instantelor posibilitatea de a se pronunta pe legalitatea mandatului de presedinte interimar al CSM detinut de Bogdan Mateescu. Iar sansele ca o instanta sa constate ca Mateescu a fost pastrat nelegal peste mandat la sefia Consiliului de majoritatea care controleaza CSM sunt, credem noi, destul de mari.

Comentarii

# DODI date 16 February 2022 18:47 +5

Ne-am obișnuit deja cu jocul de glezne al CCR când după una caldă vine una rece. Știind ”celeritatea” cu care justiția română analizează și dă sentința după vreo 2 ani pentru dosarele cu pandemie și interimantul lui slugărete va fi analizat când nu va mai fi cazul, pentru că întret timpslugărete-savarină (acoperitul SRI) se va... pensiona.

# M date 16 February 2022 19:09 0

Cum se protejeaza mafiotii intre ei, cum dracu se face ca ei parca au alte legi, parca ei sunt martieni si noi pamanteni asta cred ei. CSM nu inteleg nici cu cu cine mai voteaza si daca mai respecta vreo lege in tara asta de cat legea lor

# maxtor date 16 February 2022 22:58 0

bravo!(nu e o chestiune politica).

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva