8 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CCR S-A DINAMITAT SINGURA – Concluzia avocatului Adrian Toni Neacsu dupa Decizia 520/2022, prin care Curtea Constitutionala a Romaniei a dat liber la incalcarea propriilor decizii de catre magistrati daca aceasta nu e facuta cu rea-credinta sau grava neglijenta: „Forta obligatorie a deciziilor CCR si ICCJ a fost relativizata prin noile legi ale justitiei... Slabirea caracterului obligatoriu al deciziilor celor mai inalte jurisdictii in stat”

Scris de: V.B. | pdf | print

15 November 2022 16:46
Vizualizari: 2893

Curtea Constitutionala a Romaniei s-a dinamitat pe sine insasi cand a pronuntat Decizia nr. 5202/2022, prin care a dat liber la incalcarea deciziilor CCR de catre judecatori si procurori, acuza avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) marti, 15 noiembrie 2022.Astfel, a fost relativizata forta deciziilor CCR. Si ale Inaltei Curti, pentru ca abaterea disciplinara continuta in actuala Lege 303/2004 se refera si la nesocotirea deciziilor ICCJ din RIL-uri,amineste fostul judecator si membru CSM.

In acest context, Toni Neacsu citeaza opinia separata exprimata de catre judecatorul CCR Attila Varga, care spune ca noul proiect de lege constituie un regres sub aspectul efectelor pe care deciziile CCR si alE ICCJ le produc in ordinea juridica nationala (click aici pentru a citi).


Prezentam postarea de pe Facebook a avocatului Adrian Toni Neacsu:


CR a motivat deciziile pe obiectiunile pe legile justitiei.

In ce priveste eliminarea abaterii disciplinare pentru nerespectarea decizilor CCR si ale ICCJ, judecatorii constitutionali au incercat prin motivare sa minimizeze pierderea suferita in ce priveste obligativitatea reala pe viitor a deciziilor CCR in cadrul solutionarii dosarelor.

Practic, ei au facut abstractie de justificarea eliminarii abaterii disciplinare din expunerea de motive a Guvernului, care facea referire la necesitatea recunoasterii suprematiei deciziilor CJUE si a dreptului european, si au constatat, dimpotriva, ca deciziile CCR si ale ICCJ raman obligatorii in continuare pentru judecatori, chiar daca acestia nu vor mai putea fi sanctionati, in caz de nerespectare, decat daca li se dovedeste reaua-credinta sau grava neglijenta.

Aceste doua elemente sunt greu de dovedit, iar un judecator care, de exemplu, va decide sa nu aplice deciziile CCR si ICCJ referitoare la prescriptie invocand o viitoare posibila Hotarare a CJUE nu va savarsi aceasta abatere, pentru simplul considerent ca o va face motivat si asumat. Gresita aplicare a conflictului intre normele juridice nationale si cele europene constituie o problema de simpla aplicare a legii si apreciere a judecatorului, nefiind rea-credinta sau grava neglijenta.

Din acest punct de vedere, forta obligatorie a deciziilor CCR si ICCJ a fost intr-adevar relativizata prin noile legi ale justitiei, asa cum observa de altfel un judecator (n.r. Attila Varga) in opinia separata: 'Noua reglementare reprezinta, asadar, un regres sub aspectul efectelor pe care deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Constitutionale le produc in ordinea juridica nationala. Prin urmare, se constata o slabire a caracterului obligatoriu al deciziilor celor mai inalte jurisdictii in stat'.

Citatul esential din Decizia 520/2022 este urmatorul:

'336. In consecinta, art. 271 din legea supusa controlului prevede in continuare ca nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale sau a celor ale ICCJ pronuntate in solutionarea recursurilor in interesul legii si a cererilor pentru pronuntatea unei hotarari prealabile cu privire la dezlegarea unei chestiuni de drept constituie abatere disciplinara atunci cand judecatorul / procurorul isi exercita functia cu rea-credinta sau grava neglijenta'”.

Comentarii

# Eu date 15 November 2022 17:41 -5

Domnule avocat deciziile curtii sunt obligatorii asa scrie in lege... ca nu mai este abatere disciplinara ... cati judecatori nu au repectat deciziile curtii si n-au patit nimic .. cei normali la cap respecta ceilalti vor face ca pana acum.... nimic nou .... asta-i justitia romana...

# Gica contra sistemului date 15 November 2022 18:33 -3

D-le Necsu, plânsul asta pe umărul CCR este jocul lui Securila, părerea mea. Deciziile simple ale CCRului au ca efect nulitatea de drept a textului în cauza sau înlocuirea lui de către Parlament. Prin deciziile interpretative, prin care critica soluții legislative sau de stropire a plantelor contra dăunătorilor, CCRul se făcea un mic legiuitor, în locul Parlamentului, contrar proprii legi de organizare. De-asta și Parlamentul facă pipi pe ele. Asa ca acum și judecătorii pot face pipi pe ele dacă CCRul mai insista în aceasta practica nelegala.Pentru ca CCRul a dat o asemenea decizie, 297/2018 care, bla, bla juridic, a împrumutat caracterul unei decizii simple, a fost anulata prescripția speciala și, urmare și a incompetentei unor procurori, acum sute de infractorii zburda în libertate. Asa ceva este injustiție și poate fi încadrat la favorizarea infractorului, lejer. Asa ca mai ușor cu deciziile CCR...... pe scări.

# LuciConstantinescu date 15 November 2022 21:29 +194

@Gica Contra Sistemului Cumetre, de cîte ori comentezi aici, trebuie sa tragem apa si sa aerisim că miroase a bani de la Soroș! S-au terminat banii de propaganda injectarii si acum v ati mutat de pe Hoitniuz in bloc aici la comentat. CCR nu a fost legiuitor niciodata..... In tot dreptul UE exista Prescriptie.... Este de 4 ani.... Procurorul nu are voie sa intrerupa cursul prescriptiei semnind in fals o citatie si motivind ca a facut acte de urmarire penala..... Se crucesc judecatorii din Germania si Franta cind aud ca un procuror tine dosarul la sertar 9 ani si apoi forteaza prin diverse metode solutii de condamnare

# Capital politic si ne bis in idem date 16 November 2022 05:29 -17

Magistratii "incomozi" (dovediti ca incalcau legea si cunoscuti publicului...gen nea portocala) scapau ieftin prin constatarea unei abateri disciplinare si cum nu se poate aplica de doua ori pedeapsa pentru aceeasi fapta...de pedeapsa penala scapau toti (de aceea umbla liber nea portocala). Acum...este numai o directie posibila. S-a dat drumul la penalizarea penalizatorilor. Ca mult au mai penalizat cu zeci de ani uneori oameni nevinovati!

# Gica contra sistemului date 16 November 2022 19:23 +135

Bai CiluScacatinescu, sa tragi apa după ce "prostezi" tu in LuJu. Nu va convine ca va pune cineva oglinda în fata? Zici ca CaCaReul nu a fost niciodată legiuitor? Dar cand scotea sintagme din context și le aprecia după bunul plac, validand sau anulând texte de lege, după cum "vrea" mușchii ei, atunci nu ținea loc de legiuitor? Sau ai impresia ca voi sunteți "distepti" și "zmecheri"? și alții nu baga de seama. Va tremura chiloții la căti infractori zburda după "aprecierile" voastre? De ce nu ați "decis" de la punerea în aplicare a Codului Penal ca urmarirea penala nu poate dura după placul procurorilor? Ca ar fi știut și aia ce ar fi avut de făcut. Nu fuseseți "sesizați" de cine trebuia? Iar la legătura mea cu Soros îți urez sa ai atâta "malai" cât iau eu de la broscoiul ala îmbătrânit în rele!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva