28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CE-A FACUT ICCJ E EXTRAORDINAR DE PERICULOS SI GRESIT – Avocatul Gheorghe Piperea condamna decizia prin care ICCJ a sfidat Constitutia Romaniei ca sa dea intaietate CJUE: „Avem o hotarare a Curtii de Casatie care pur si simplu ignora sau as spune chiar dispretuieste o decizie a Curtii Constitutionale... Aceasta este extraordinar de periculos si este extraordinar de gresit... Sa nu uite niciun judecator sau procuror ca au jurat sa respecte Constitutia”

Scris de: G.T. | pdf | print

11 April 2022 17:45
Vizualizari: 5855

Ceea ce a facut Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul Elenei Udrea este extraordinar de periculos si gresit. O spune cunoscutul avocat Gheorghe Piperea (foto) in legatura cu hotararea din 7 aprilie 2022 prin care judecatorii Alina Ioana Ilie, Oana Burnel, Anca Alexandrescu si Dan Andrei Enescu din Completul de 5 judecatori ICCJ (cu opinia contrara a judecatoarei Hermina Iancu) au mentinut condamnarea de 6 ani inchisoare a Elenei Udrea in dosarul „Gala Bute”, desi aceasta era dispusa de un complet nelegal, alegand sa dea intaietate unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) care a stabilit in mod aberant ca deciziile obligatorii ale CCR pot fi ignorate. Iar decizia obligatorie a CCR ignorata de ICCJ este Decizia 685/2018 care a statuat ca toate condamnarile dispuse de complete de 5 judecatori in care nu toti membrii au fost trasi la sorti trebuie rejudecate, fix cum era si cazul Elenei Udrea (click aici pentru a citi).


 

Intr-o interventie telefonica la Antena 3 din urma cu cateva zile, avocatul Gheorghe Piperea a catalogat hotararea ICCJ ca fiind una dispretuitoare la adresa Curtii Constitutionale. In acest sens, Piperea a amintit ca CCR este institutia care asigura suprematia legii in Romania, iar deciziile sale fac parte din blocul de constitutionalitate.

Totodata, Piperea a subliniat ca intr-adevar dreptul Uniunii Europene are prioritate fata dispozitiile contrare din legea romana, conform art. 148 alin. (2) din Constitutie, dar nu are intaietate si fata de Constitutia Romaniei. Constitutie care, adaugam noi, prevede la art. 147 alin. (4) ca deciziile CCR sunt obligatorii.

Nu in ultimul rand, avocatul Piperea le-a amintit magistratilor ca au jurat la inceputul activitatii sa respecte Constitutia Romaniei.

 

Art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei:

Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor”.


Art. 148 alin. (2) din Constitutia Romaniei:

Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.


Redam comentariul avocatului Gheorghe Piperea:


Nu conteaza cel putin din punct de vedere teoretic si principial ce i se intampla ca persoana (n.r. - Elenei Udrea). Daca a ajuns unde este, este si pentru ca a avut o pozitie de persoana publica care a atras foarte multe adversitati.

Ceea ce e important insa este cu totul altceva. Va rog sa dati la o parte persoana si sa ramana principiile si regulile. Ce e important este ca avem o hotarare a Curtii de Casatie a Romaniei care pur si simplu ignora sau as spune chiar dispretuieste o decizie a Curtii Constitutionale. De ce? Pentru ca intr-un fel sau altul unii dintre judecatorii militanti au gasit un fel de sprijin intr-o decizie destul de recenta a CJUE, din care au tras concluzia ca deciziile CJUE sunt prioritare fata de deciziile Curtii Constitutionale. Aceasta este extraordinar de periculos si este extraordinar de gresit.

Curtea Constitutionala este cea care, pe de o parte, asigura suprematia Constitutiei, si sa nu uite niciun judecator sau procuror ca au jurat sa respecte Constitutia.

Deciziile Curtii Constitutionale oricat de contestabile ar fi la un moment dat, nici eu nu sunt intotdeauna multumit de deciziile CCR, fac parte din blocul de constitutionalitate. E un art. 148 alin. (2) din Constitutie care spune ca intr-adevar dreptul Uniunii Europene e prioritar fata de legea romana, dar nu si fata de Constitutie sau fata de deciziile CCR. Aici este cheia”.

Comentarii

# nae girimea date 11 April 2022 18:22 +86

Iar faptasii n-au nici o raspundere ? Un picior spate gios , ceva ....

# M date 11 April 2022 18:39 +94

nici la basca nu ii doare, cel mai buna aparare e atacu asa ca ei ne vor curenta in continuare ca tot nu vor raspunde in nici un fel

# ?????? date 11 April 2022 20:02 +12

@ Care e treaba, ÎCCJ nu a pus încă în aplicare deciziile obligatorii are CCR , precum decizia 685 din 2018 , deși erau general obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial, ?

# ?????? date 11 April 2022 20:08 0

& Cu Sfatu Bătrânilor, cu Adunarea Obștii, cu Stabotul, cu Curtea Domenască, altele, nu era așa, ! Nu aveau termene constituționale și judecau pricinile după cum stabileau și nici nu apăreai discuții, chestiuni, spețe, precum aceea pe care o prezintă articolul, ?

# intrebare de jurist date 11 April 2022 20:57 +6

Constitutia am invatat ca e legea fundamentala,sau nu e asa ?Daca nu,se naste intrebrea ce este Constitutia ? Reteta de bucate,sa vina fiecare sa o interpreteze dupa bunul plac ? Judecatorii,dar si altii au jurat sa respecte Constitutia si legile tarii in intregul lor,nu dupa cum le fluiera prin cap unora idei interesante...

# santinela date 12 April 2022 07:16 +94

Din pacate ICCJ este po******ta cu multe slugi ordinare care raspund la comenzi de afara si politice.Ce juramint,ce Constitutie,pentru mizerabilii astia este apa de ploaie asa ceva !

# Baran Gheorghe date 12 April 2022 22:25 +7

Si as adauga, Constitutia a fost revizuita si aprobata prin referendum in anul 2003 tocmai pentru a indeplini conditiile de aderare ale Romaniei la UE. Sa nu uitam ca tratatul de aderare a fost semnat dupa revizuire , deci Constitutia Romaniei prin noul continut nu este in neconcordanta cu principiile si cerintele UE din TFUE , tratatul de la Lisabona sau tratatul de aderare al Romaniei la UE. Clasa politica din Romania are doua mari probleme. Odata e varza si a doua oara unde e carne e cu miros de varza. ICCJ a facut astfel din Elena Udrea o victima pe de o parte iar pe alta parte magistratii si au incalcat juramantul. Ma intreb ce valoate are pentru ei juramantul unui justitiabil sau martor atunci cand ii pune sa jure in pretoriu in feluritele forme cu sau fara credinta. Alooo! Presa , parchetul, diicot inspectia csm ... ce faceti, dormiti?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva