10 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Ce-are Sulla cu Covidul si cu dictatura?

Scris de: Mirel PALADA, sociolog | pdf | print

4 January 2022 11:46
Vizualizari: 5076

„Dictator” e un cuvint uzat, rasuzat. De cite ori nu ne convine ceva, tup la dictatura, scoatem cuvintul din raft si da-i cu el in stinga si in dreapta.

Si totusi...Si totusi, ar cam fi cazul sa ne aducem un pic aminte de acest cuvint. De intelesul sau. De istoria sa. De consecintele sale.

Pe vremuri, dictatorul era ala care dicta. Care ordona. Care detinea puterea absoluta si facea ce voia el cu ea.

Dictatura e o functie de putere inventata de romani, la ceva timp dupa ce si-au babardit regii estrusci si au trecut la republica. (...)

Ce avem noi zilele astea? O situatie de criza. Care este chiar formalizata prin legi care chiar asa se cheama: stare de urgenta, stare de alerta. Legi care suspenda temporar procedurile complicate ale democratiei si trec totul pe fast forward, caci situatia e groasa si trebuie actionat rapid.

Ce avem noi zilele astea, in aceasta situatie de criza? Niste dictatori pufosi si sanitari, care iau decizii peste capetele democratiei, nerespectind procedurile stufoase si inertiale ale acestui sistem democratic in care ne scaldam de regula si in care toate lucrurile se intimpla cu viteza melcului.

E criza, e ciuma, e saracia asta de virus. Lasam toate deoparte si ne dam pe mina dictatorilor de medici, ca ei stiu mai bine cum sa lupte cu dusmanul microscopic. Daca era razboi, ne dadeam pe mina militarilor. Asa, ne dam pe mina medicilor.

Pardon, scuze, imi retrag cuvintele. Am gresit. Ce fraier sint. De fapt, tot pe mina militarilor ne-am dat. Ca sint militari de-aia la vedere, ca generalul care a ajuns prim-ministru. Ca sint aproape civili, precum dragul de Raed. Ca sint securisti sau militieni, tot un drac. Un amestec de medici cu militari cu medici militari. Cum e mai bine.

Ce avem noi aici, in aceasta situatie de criza, condusi fiind de dictatura sanitaro-militara? Pai avem tentatia de a permanentiza criza, de a duce Covidul pina in secolul 24, doar sa ramina dragul de Arafat la putere ca faraonul si securistii la minere precum Lorenzo di Medici, printul lui Machiavelli, si precum Sulla si precum Caesar si precum Augustus.

Adica sa se pise pe ea de democratie in mod cronic, continuu si permanent.

Sa calce in picioare regulile gestionarii puterii.

Sa nu dea socoteala pentru deciziile pe care le iau.

Sa nu raspunda pentru achizitiile dubioase pe care le fac. Va mai amintiti de dragele de izolete, minca-le-ar mama pe ele de izolete, cum ne-au salvat ele de ciuma?

Sa nu coboare de pe soclul de salvatori luminati si dezinteresati ai natiei, ai poporului, ai globului, ai universului. Niste dictatori luminati care doar ei stiu sa conduca lucrurile si fara de ei se alege praful si pulberea, murim toti de ciuma.

Pe bune? Doar atit puteti? Doar asemenea narative mediocre de legitimare a dictaturii permanente ati fost in stare sa concoctati cu creierul vostru semi-creativ de dictatori tepeni, solemni, usor plavani, usor ingimfati, usor de flatat si cu gitul gros?

Asta este adevarata problema prin care trecem in momentul de fata.

Ca cele sase luni care trebuiau sa scoata Roma din belea s-au transformat in deja peste doi ani de cind globul e tinut in mod convenabil intr-un narativ de criza groaznica, oribila, sa fugim ne maninca, e cel mai foarte dezastru pe care l-am trait noi vreodata, avem nevoie de o mina forte, de decizii puternice, nepopulare, de abuzuri necesare.

Avem pe dracu. Aveti voi nevoie sa scoateti militia in strada, sa speriati oamenii, sa le puneti botnita la gura si sa dati foc la Reichstag, sa inventati dusmani si primejdii si riscuri si vulnerabilitati pentru a va legitima securismele si moartea democratiei. O gripa care legitimeaza poftele voastre autoritariene.

Asta e problema zilelor noastre. Ca Fauci si Gates si Biden si Angela si Raed si Ciuca si Iohannis se dau mari Cincinnatus, cind de fapt nu sint decit niste incercari mediocre de Sulla, intr-un context istoric convenabil.


Cititi intregul editorial pe Strictsecret.ro.

Comentarii

# visu date 4 January 2022 12:45 +52

Palme peste cap, nu vorbe!

# vasile date 4 January 2022 14:20 -33

Si cand sociologi ne spun ce gandim si cum trebuie gandim, ce alegem si cum trebuie sa alegem ce este? Am ajuns ca toti sa ne pricepem la toatae. In tine sa am incredere si intr-un medic nu?

# nae girimea date 5 January 2022 08:10 +8

@Vasile : pe care dintre afirmatiile dlui Palada le contesti ?

# lulu....de pe deal date 7 January 2022 09:54 +3

@ nae girimea , ..nu stiu :cry: ,dar.. probabil contesta TOT. Sau ... a sarbatorit ceva? <img src=ops:' /> Ce zici?.. :o sa fie talentul, :o . ceva..ceva ce'l recomanda . nu stiu :cry: .

# Baran Gheorghe date 7 January 2022 13:37 +25

@vasile; care medic , in care medic aveti incredere ca si breasla lor e impartita?Medicul dumneavoastra va spune ceva , iar alti medici spun chiar asa, adica altceva. Doriti sa acceptati ca Arafat ne punea masca pe bot ca ne protejeaza si acelasi Arafat , zilele astea la tembelizor cu o masca in mana si cu una in cealalta spune ca asta nu e buna dar a fost buna si asta e buna acum?!?!? Vreti sa acordam incredere , da , dar cui , alora sau alora?? Cine-i mai tare? cine are trompeta? Ratiunea noastra doarme iar zevzecii astia au ratiune?? !! Prompteristul de la Cotroceni si Carcel Miolacu, sau Desis sau Falcone... au ratiune treaza iar in noi doarme? Credeti dumneavoastra ca IQ -ul lor e mai sus de glezna broastei ?? Cand statul esueaza in drept, poporul se revolta in fapt, si pe bune. Noi, cei 5.000.000 de romani care lucram in privat suntem irationali iar ei , slujbasii statului sunt rationali?. Pe Marte cu ei , acolo-i spatiul lor vital!!!

# Baran Gheorghe date 7 January 2022 13:52 +21

Domnule Palada, chiar asa... direct "pise" ?? "...Adica sa se pise pe ea de democratie in mod cronic, continuu si permanent." . Nu stiati ca acum se folosesc termeni moderni, de exemplu dizabilitati , rromi...?!?! folositi si dumneavoastra " mictioneaza" sa inteleaga tot romanul , " pise " e arhaic si desuet. :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.12.2023 – Prima adunare generala a judecatorilor in scandalul salariilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva