CE FACUSI, DORELE? - Un nou scandal de plagiat zguduie Justitia, dupa cazul doctoritei Kovesi. Judecatorii Dorel Matei si Anamaria Tranca de la Curtea de Apel Bucuresti sunt suspectati ca ar fi plagiat intr-un articol din 2012. In plus, suspiciuni de plagiat exista si in legatura cu lucrarea de doctorat a lui Dorel Matei. Cei doi judecatori au devenit celebri dupa ce au fericit parteneriatul Livia Stanciu-Laura Kovesi, tranformand achitarea definitiva a Marianei Rarinca in condamnare
Justitia din Romania este lovita de un nou scandal de plagiat, dupa cazul doctoritiei Laura Kovesi, ingropat de CNATDCU printr-o decizie scandaloasa. Si de aceasta data, cei vizati de suspiciunile de plagiat sunt doi magistrati celebri. Este vorba despre judecatorii George Dorel Matei (foto) si Anamaria Tranca de la Curtea de Apel Bucuresti, vestiti gratie deciziilor pe placul „Binomului SRI-DNA” pe care le-au dat de-a lungul anilor, cum a fost cea din dosarul „Rarinca”, unde au fericit parteneriatul Livia Stanciu-Laura Kovesi, transformand achitarea definitiva a Marianei Rarinca in condamnare cu suspendare.
Cei doi judecatori sunt suspectati ca ar fi plagiat intr-un articol scris in 2012, intr-o revista de specialitate. Mai mult, Dorel Matei este acuzat ca ar fi plagiat inclusiv in lucrarea sa de doctorat. Dezvaluirile au fost facute, luni 30 ianuarie 2017, de ziarul Romania Libera.
Astfel, primul caz de posibil plagiat descoperit de jurnalistii de la Romania Libera vizeaza un articol scris in 2012, in revista Conferintei Internationale „Provocari ale Societatii Cunoasterii”. Articolul intitulat „Financial crime in the Romanian banking system” a fost scris impreuna cu avocata Luminuta Dragne, el fiind publicat in limba engleza de Editura ProUniversitaria. Potrivit dezvaluirilor facute de RL, articolul ar contine fragmente copiate din alte publicatii fara citarea sursei.
Iata un exemplu oferit de Romania Libera in acest sens:
„'The beginning of the fight against corruption is indeed a signal that society, at least at decisional level, has noted one of the essential problems that stand at the base of the growth of financial-banking frauds, seldom rising to prejudices of hundreds and thousands of billions', scriu cei trei la pagina 124. Fragmentul aparuse cu 15 ani mai devreme, in cartea lui Tudor Amza, 'Conotatii criminogene si noi riscuri pentru ordinea publica', Editura Lumina Lex, Bucuresti, pag. 203-204, sub forma: 'Declansarea luptei impotriva coruptiei este, intr-adevar, un semnal ca societatea, cel putin la nivelul actului decizional, a sesizat una din problemele esentiale care stau la baza cresterii fraudelor financiar-bancare, deseori ridicandu-se la prejudicii de sute si mii de miliarde lei'”.
De asemenea, acelasi articol ar contine si fragmente preluate cuvant cu cuvant, fara ghilimele, dar cu mentionarea sursei in nota de subsol si bibliografie.
Suspiciuni de plagiat in teza de doctorat
Lucrurile sunt ceva mai complicate pentru Dorel Matei. Asta intrucat judecatorul este suspectat ca ar fi plagiat inclusiv in lucrarea sa doctorat „Cooperarea judiciara internationala in materie penala”, pe care si-a sustinut-o in 2013, la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza, coordonator stiintific fiind prof.univ.dr. Dumitru Mazilu.
In acest caz, Dorel Matei ar fi copiat, spre exemplu, o pagina dintr-un articol al judecatorului Alexandru Serban, fost membru CSM.
Iata ce scrie Romania Libera in legatura cu acest aspect:
„Matei a preluat integral paragrafe de la Serban si inainte de acest fragment a indicat acest lucru intr-o nota de subsol, dar imediat a continuat sa copieze de la acesta, fara sa mai mentioneze sursa.
Gresită este si modalitatea de citare in aceasta situatie, judecatorul trimitand doar spre site-ul unde a aparut articolul lui Serban: www.drept.ucv.ro, fara numele revistei sau pagina din material din care s-a 'inspirat' (de fapt, a preluat cuvant cu cuvant, ceea ce constituie tot plagiat). In paragraful copiat de la Serban, Matei pur si simplu i-a sters o nota de subsol la care facea trimitere acesta si si-a asumat o exprimare personala a acestuia: 'opinie la care ne raliem'”.
Totodata, la fel ca in cazul articolului din 2012, si in lucrarea de doctorat al lui Dorel Matei ar exista preluari de paragrafe de la alti autori, fara ghilimele sau alta modalitate de individualizare, ci doar cu trimiteri la note de subsol.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dorel 30 January 2017 13:47 +9
# unul din lumea cea mare 30 January 2017 14:17 -2
# Margareta Matei 30 January 2017 21:19 +2
# emilee 30 January 2017 14:18 -2
# ubu 30 January 2017 15:08 0
# DODI 30 January 2017 15:14 0
# santinela 31 January 2017 08:15 0
# Margareta Matei 31 January 2017 10:23 +5