3 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Ce fel de republica ne dorim?

Scris de: Simona Maya TEODOROIU, deputat, fost judecator CCR | pdf | print

8 December 2021 17:35
Vizualizari: 2866

Astazi, 8 Decembrie, sarbatorim Ziua Constitutiei Romaniei.


 

In calitate de fost judecator al Curtii Constitutionale trebuie sa remarc ca, in istoria statelor lumii, constitutiile au reprezentat mereu acele legi fundamentale care au configurat puterile statului in raporturile cu cetatenii, drepturile si libertatile fundamentale ale oamenilor, dar si obligatiile si indatoririle acestora, in vederea eliminarii sau cel putin a restrangerii posibilitatilor de exercitare abuziva sau excesiva a puterii statului fata de cetatean.

De aceea, evolutia evolutia pozitiva a civilizatiei umane datoreaza atat de mult constitutiilor adoptate de la o etapa istorica la alta.

Constitutia actuala a Romaniei, aprobata prin referendum national, este si trebuie sa ramana, indiferent de momentul si forma sa de revizuire, expresia unui contract social si juridic, incheiat intre guvernanti si guvernati, a carui respectare si executare presupune indeplinirea corecta si la timp a obligatiilor reciproce, concomitent cu exercitarea drepturilor si atributiilor publice, inscrise in textele sale.

Raman, in continuare, teme de reflectie pentru o viitoare revizuire a Constitutiei:

Ce fel de republica ne dorim?

Cum pot fi mai bine structurate si echilibrate puterile statului – legislativa, executiva si judecatoreasca, pentru a preveni abuzurile de orice fel, precum si conflictele juridice de natura constitutionala?

Cum putem garanta in continuare o justitie independenta, dar si functionala, in care dreptul la un proces echitabil sa nu fie ignorat?

Cum putem conferi eficienta si efectivitate textelor constitutionale privind drepturile fundamentale, precum cel la munca - spre exemplu, introducerea in textul constitutional a unui criteriu sau valoare de referinta privind venitul minim garantat, dreptul la o pensie decenta, la sanatate, la educatie – iar acesti ultimi doi ani dificili, ai pandemiei, au dovedit lipsa unor garantii efective in acest sens, pentru cetatenii romani?

La Multi Ani intru constitutionalitate nedisimulata!

Comentarii

# Băran Gheorghe date 8 December 2021 21:47 +969

Prea scurt si prea necuprinzator. Comstitutiile sunt facute pentru oameni normali , amendate sau neamendate, revizuite sau nu, hotii de la putere vor ocoli continutul logic si moral dand o interpretare anapoda, pe potriveala hotiei lor. Din vointa textuala a Constituției prin imoralitate se ajunge la ce s a ajuns, o aplicare dupa bunul plac al asupritorilor.

# Lita date 9 December 2021 00:12 +41

Raspuns la toate intrebarile: Presedinte patriot si inteligent.

# Una condusa de un ghertzoi ... date 9 December 2021 17:36 0

ales de serviciile parazitare pe bugetul tarii ! :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva