19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CEDO NE-A PEDEPSIT PE MERIT – Romania a fost condamnata intr-o singura cauza la plata a 164.150 euro daune morale pentru incalcarea articolului 3 din Conventie, privind interzicerea torturii. Intr-o singura zi, CEDO a statuat ca 18 penitenciare si 3 centre de detentie preventiva din Romania nu corespund normelor europene de incarcerare. Avocatul Alexandru Chiciu: "CEDO va acorda despagubiri de mii de euro fiecarui om care va contesta conditiile din penitenciar" (Hotararea)

Scris de: Elena DUMITRACHE - Alex PUIU | pdf | print

19 June 2015 17:50
Vizualizari: 16014

Vedetele politicii plimbate prin arestul central al Politiei Capitalei sau prin penitenciarele patriei, care au reclamat de dimineata pana seara ca sunt incarcerate in conditii inumane care depasesc orice inchipuire, au fost razbunate. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat statul roman, la 18 iunie 2015, la plata a 164.150 euro cu titlu de daune morale si cheltuieli de judecata pentru incalcarea articolului 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului – interzicea torturii – care prevede ca "nimeni nu poarte fi supus torturii, nici pedepselor ori tratamentelor inumane ori degradante". Suma acordata cu titlu de despagubiri printr-o singura hotarare este fara precedent, dat fiind ca in anul 2014, CEDO a acordat despagubiri in cele 33 de cauze care au vizat incalcarea articolului 3 din Conventie in suma totala de 243.683,92 euro. De altfel, cea mai mare parte a condamnarilor suferite de Romania la CEDO sunt ca urmare a conditiilor precare din sistemul penitenciar. In cauza "Oprea si altii vs. Romania", CEDO a stabilit ca 18 penitenciare si 3 centre de detentie preventiva din Romania nu indeplinesc conditiile impuse de Standardele CTP, privind prevenirea torturii si a tratamentelor inumane ori degradante.


20 de romani s-au plans la CEDO de conditiile din penitenciare

Astfel, in hotararea pronuntata in data de 18 iunie 2015, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca statul roman trebuie sa acorde cu titlu de daune morale nu mai putin de 161.700 euro, dar si 2.450 euro reprezentand costuri si cheltuieli, mai multor persoane care au contestat conditiile inumane si degradante de detentie din penitenciarele din Romania.

In cauza "Oprea si altii vs. Romania", Curtea de la Strasbourg a reunit nu mai putin de 20 de plangeri indreptate impotriva statului roman, in care se reclama incalcarea art. 3 din Conventie.

Printre cei 20 de reclamanti din cauza "Oprea si altii vs. Romania" se regaseste si numele unui politician cunoscut. Este vorba despre fostul deputat PDL Mihail Boldea (foto), tinut in arest preventiv 1 an si 8 luni dupa ce a fost acuzat de DIICOT de presupuse fapte de inselaciune si constituire de grup infractional organizat.

In actiunea indreptata impotriva Romaniei, in luna noiembrie 2012, Mihail Boldea a reclamat ca in celulele nr. 6, 10 si 11 din Arestul Central al Politiei Galati a fost expus constant fumului de tigara provenit de la colegii de camera, in conditiile in care el este nefumator, a fost privat de aerul curat  si de lumina naturala si obligat sa stea in conditii neigienice care au favorizat patrunderea sobolanilor, refuzandu-i-se permanent accesul la librarie sau in oricare alt loc din afara celulei.

In fata acestor acuzatii, Guvernul Romaniei a fost notificat sa transmita judecatorilor CEDO informatii cu privire la dimenisunile celulelor, numarul de celule si numarul detinutilor din celule, in perioada in care Mihail Boldea a fost arestat preventiv, facilitatile la care aveau acces detinutii, precum si modalitatea in care se facea separarea intre detinutii fumatori si cei nefumatori.

Hotararea din 18 iunie 2015 vine sa confirme faptul ca acuzatiile lui Mihail Boldea erau reale si intemeiate, astfel ca CEDO a decis sa ii acorde despagubiri in cuantum de 4.200 euro pentru conditiile degradante la care a fost supus in perioada 27.03-26.10.2012 la Arestul Central al Politiei Galati si in perioada 31.10.2012-23.11.2013 in Penitenciarul din Galati.

Avocatul Alexandru Chiciu: "CEDO va mai acorda despagubiri de ordinul miilor de euro fiecarui om care va contesta conditiile improprii in care a stat in penitenciar"

Contactat de Lumeajustitiei.ro, avocatul Alexandru Chiciu, care l-a reprezentat in toate instantele pe Mihail Boldea, ne-a declarat ca hotararea pronuntata de CEDO releva fara putinta de tagada faptul ca sistemul penitenciar din Romania este neadecvat si necesita imbunatatiri majore. Din nefericire insa, arata avocatul Chiciu, starea penitenciarelor nu a reprezentat o prioritate pentru niciun ministru al Justitiei, ceea ce va atrage in viitor, cu siguranta, alte zeci de condamnari ale Statului Roman la CEDO.

Iata ce ne-a declarat avocatul Alexandru Chiciu:

"Toti avocatii penalisti au reclamat intr-o forma sau alta conditiile din penitenciare si locurile de detentie. Este unul dintre multele cazuri in care am demonstrat la CEDO precaritatea sistemului penitenciar romanesc. Cu toate acestea, niciun ministru al Justitiei nu a manifestat minime preocupari pentru remedierea situatiilor. Sa fim bine intelesi! Vina nu apartine angajatilor din penitenciare, ci unei administratii subfinantate, cu angajati prost platiti si desconsiderati. Se impune interventia urgenta a Executivului pe acest palier, in asa fel incat Romania sa nu mai sufere condamnari la CEDO pentru conditiile precare de detentie. Sunt realist, insa, si imi exprim convingerea ca CEDO va mai acorda despagubiri de ordinul miilor de euro fiecarui om care va contesta conditiile improprii in care a stat in penitenciar".

Penitenciarele care obliga Romania la despagubiri de ordinul sutelor de mii de euro

In Hotararea CEDO din data de 18 iunie 2015 este evidentiat un numar impresionant de penitenciare din Romania pentru care judecatorii europeni de la Strasbourg au stabilit ca nu indeplinesc conditiile umane de detentie.

Astfel, pe lista rusinii se regasesc Penitenciarul Timisoara, Penitenciarul Oradea, Arestul Central al Politiei din Galati, Penitenciarul Galati, Penitenciarul Ploiesti, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Jilava, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, Penitenciarul Codlea, Penitenciarul Bacau, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Focsani, Arestul Central al Politiei din Iasi, Penitenciarul Miercurea Ciuc, Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Aiud, Penitenciarul Rahova, Penitenciarul Giurgiu, Inspectoratul de Politie din Bacau, Penitenciarul Slobozia si Penitenciarul Tulcea.

In ceea ce priveste motivele pentru care cei 20 de reclamanti au chemat statul roman in judecata pentru incalcarea articolului 3 din Coventia EDO, acestea sunt variate. In majoritatea cazurilor s-au reclamat supraglomerarea, lipsa caldurii, a apei calde, a luminii naturale, a spatiilor de recreere sau prezenta gandacilor, a plosnitelor ori a altor insectelor.

Prezentam in continuare motivele pentru care CEDO a decis la 18 iunie 2015 acordarea unor despagubiri cu titlu de daune morale in suma totala de 161.700 euro celor 20 de reclamanti care s-au plans de conditiile mizerabile de detentie din cele 21 de unitati de detentie:

-supraaglomerare (Penitenciarul Timisoara, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Oradea, Centrul de Detentie al Politiei Galati, Penitenciarul Galati, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, Penitenciarul Codlea, Penitenciarul Bacau, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Focsani, Penitenciarul Miercurea Ciuc, Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Aiud, Penitenciarul Giurgiu, Inspectoratul de Politie Bacau)

-conditii precare de igiena (Penitenciarul Timisoara, Centrul de Detentie al Politiei Galati, Penitenciarul Galati, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Jilava, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Focsani, Penitenciarul Giurgiu, Penitenciarul Rahova, Inspectoratul de Politie Bacau, Penitenciarul Bacau)

-lipsa unui sistem de incalzire adecvat (Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Jilava, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin

-calitatea precara a hranei (Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Galati, Penitenciarul Oradea, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Jilava, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, Penitenciarul Bacau, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Giurgiu, Penitenciarul Rahova

-saltele uzate (Penitenciarul Codlea, Penitenciarul Vaslui)

-saltele uzate infestate cu plosnite (Penitenciarul Bacau)

-celule infestate cu plosnite si gandaci de bucatarie (Penitenciarul Timisoara)

-celule infestate cu plosnite (Penitenciarul Codlea)

-celule infestate cu insecte (Penitenciarul Satu Mare)

-fumat pasiv (Centrul de Detentie al Politiei Galati, Penitenciarul Aiud)

-lipsa sistemului de incalzire pe timpul iernii (Penitenciarul Codlea)

-paturi suprapuse nesigure (Penitenciarul Satu Mare)

-acces limitat la apa calda in zona dusurilor (Centrul de Detentie al Politiei Galati)

-acces limitat la apa calda (Penitenciarul Codlea, Spitalul Penitenciar Rahova, Spitalul Penitenciar Jilava)

-acces limitat la apa (Penitenciarul Vaslui)

-lipsa accesului la apa potabila (Penitenciarul Iasi)

-acces limitat la dusuri (Penitenciarul Oradea, Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Oradea

-lipsa spatiilor suficiente pentru servirea mesei si depozitarea obiectelor personale (Penitenciarul Timisoara, Penitenciarul Oradea, Penitenciarul Codlea)

-insuficent timp alocat recreerii/ plimbarii (Penitenciarul Satu Mare)

-spatii de recreere inadecvate (Penitenciarul Satu Mare)

-acces limitat la spatiile de recreere/ plimbare in afara celulelor (Centrul de Detentie al Politiei Galati)

-instalatii sanitare inadecvate (Penitenciarul Giurgiu, Penitenciarul Rahova, Penitenciarul Jilava)

-ventilatie, lumina naturala si lumina artificiala inadecvate (Centrul de Detentie al Politiei Galati)

-lipsa iluminatului adecvat (Penitenciarul Giurgiu, Penitenciarul Rahova, Penitenciarul Jilava)

-lipsa spatiilor adecvate pentru depozitarea obiectelor personale si a hranei (Penitenciarul Galati, Penitenciarul Oradea)

-toalete improprii (Penitenciarul Oradea)

-lipsa sistemului de aerisire in toalete (Penitenciarul Oradea)

-lipsa iluminatului adecvat si a ventilatii adecvate (Penitenciarul Oradea, Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Aiud)

-lipsa spatiilor suficiente pentru uscarea rufelor (Penitenciarul Oradea)

-lipsa produselor destinate igienei (Penitenciarul Codlea)

-produse destinate igienei insuficiente (Penitenciarul Vaslui)

-lipsa facilitatilor sanitare adecvate (Penitenciarul Codlea)

-spatii prea mici pentru activitatile de recreere/ plimbare (Penitenciarul Codlea, Penitenciarul Satu Mare)

-instalatii sanitare insuficiente (Penitenciarul Bacau)

-acces limitat la baia comuna pe timpul zilei (Penitenciarul Iasi)

-lipsa instalatiilor sanitare adecvate in celule (Penitenciarul Iasi)

*Cititi aici Hotararea CEDO in cauza "Oprea si altii vs. Romania"

Comentarii

# obiectiva date 19 June 2015 18:10 +5

NU vad penitenciarul si IPJ  BOTOSANI , unde femeile au grup sanitar  COMUN cu barbatii  :eek: :eek: :eek:

# obiectiva date 19 June 2015 18:16 -6

....unde am fost asa de fericita :lol: :lol: :lol:

# obiectiva date 20 June 2015 10:47 +1

mulder are dreptate 100%..........NU AM NICI O SANSA IN SISTEMUL JUDICIAR DIN ROMANIA impotriva MOSSAD si SRI .......si  jud. BUZATU ELENA ROXANA.....LE IA APARAREA.... NU ramane decat sa ii po******rizez ....pe toti .....mi-a respins plangerea, nu mai este dosar penal pe rol....ii fac celebri !  :P :P :P SUNT FOARTE TRISTA, un sut in dos , un pas inainte ! :P  FIECARE ACTIUNE respinsa DIN JUSTITIE NU FACE ALTCEVA decat sa ma determine sa plec din TARA..... :cry: ...asta NU mai este TARA, este OSPICIU in aer liber !  :-x :-x :-x :cry: :cry:

# unul din lumea cea mare date 21 June 2015 01:30 +2

//obiectivo, daca te hotarasti sa pleci spune/mi cu o saptamina inainte sa/ti fac conosamentul, poate te razgindesti si iesim amindoi la agitatie de strada sa protestam impotriva abuzurilor serviciilor impotriva noastra a tuturor ca nici pe mine nu prea ma baga in seama justitia ba$$I$$ta si mi/au si furat probe si nu/mi mai da nimeni cu verde inafara de tine si de mine//.

# unul din lumea cea mare date 19 June 2015 18:13 -4

///mermelacilor /stiu ca parerea mea nu face cit o ceapa foarte rece dar nu mai stati pe ginduri//iesiti pe strazi si agitati/va

# unul din lumea cea mare date 19 June 2015 18:37 +7

foarte bine ca este pedepsit statul roman!!!!! in loc sa faca penitenciare au furat banii toti mermelitorii politici impreuna cu mermelitorii din (in)justitie.atutostrazi nu,scoli nu ,tribunale ca weceurile(fara hirtie igienica)scoli nu,spitale nu,gradinite nu,biblioteci nu,DAR IN SCHIMB CHELTUIM BANI PENTRU RESEDINTE IN GOGOL,TERENURI DE SPORT IN PANTA,.....,,FURNICULARE,, PESTE MOVILE DE PAMINT(si de nicaieri pina nicaieri)ALEGERI CU PARANGHELIE,SERVICII CARE SINT PUSE IN SLUJBA MAI MARILOR ZILEI,(IN)JUSTITIE ULTRA CORUPTA,,,BOLDURI,,PE 3 NIVELE,PANSELUTE SCHIMBATE SAPTAMINAL,si mai noua gaselnita iluminat pe strada (in plin cimp) cu stilpi din 2o in 20 de metri (vezi str independentei in buftea spre sabareni si satul parca petresti spre tgv, kilometri de stilpi cu 2 becuri in plin cimp si cu ,,tortale,, pe care au crescut buruienile de 1 m,mai in primavara pastea o vaca pe tortal-culmea zootehniei)

# obiectiva date 19 June 2015 21:35 +1

unule, corect este "FUNICULAR" nu "FURNICULAR" ca nu-i facut pentru furnici. iar "BOLDURI" in loc de "BORDURI" se zicea pe vremea lui Dej.....scrii cu majuscule fiindca esti minuscule.dixit

# unul din lumea cea mare date 19 June 2015 22:55 +2

pentru obiectiva // ce sa faci si tu !sa te bagi ca musca ! sint si ghilimele si este si scris la misto.si ca sa/ti demonstrez ca TE/AI BAGAT CA MUSCA .......sint unele schimbari de care nu ai habar,folosesti un nick aiurea

# obiectiva date 20 June 2015 09:09 +1

@unule, SPER ca stii cand scrie ADEVARATA ``obiectiva``si cand scrie un hot de nick uri.......ce mare lucru, am sa imi schimb si eu nick-ul.....isi mai schimba omul numele de familie, prenumele, starea civila, POT sa imi schimb si eu nick ul......oricum, si cu nick ul schimbat, IAU NUMAI PLUSURI (SEMNE VERZI ).....DACA A A FACUT O PERSOANA LABILA PSIHIC O PASIUNE PENTRU MINE PERSONAL, SI MI SE SUBSTITUIE ONLINE, ce pot sa fac eu ???? sa fac plangere la politie pentru substituire de persoana ? sa il chem in justitie pentru drepturi de autor ???/ NU ! doar pot sa o IGNOR si sa rad in hohote cand ii citesc ineptiile ........DAR, nu inteleg de ce mai exista ADMINSITRATOR DE SITE care cunoaste si IP urile, si ID urile si adresele de email ale HOTILOR DE NICK URI...... :sad: :sad: :sad: :sad:

# unul din lumea cea mare date 20 June 2015 13:37 0

obiectivo din Bacau, degeaba/ti schimbi nick-ul tu ramii aceeasi pentru noi//stii tu vorba "lupu/si schimba parul da' naravul ba"

# unul din lumea cea mare date 20 June 2015 13:45 0

//obiectivo schimba-l in "visinata" si fa/mi cu ochiu' sa stiu ca esti tu ca sa/ti bag un verde ;-) ;-) ;-) ;-)

# traian basescu date 20 June 2015 14:14 0

mai bine in ``ciresica``` si sa imi faca si mie cu ochiul !  :P 

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 20 June 2015 13:58 -1

PENTRU ,,OBIECTIVA CU NIKUL SCHIMBAT,,// ce sa/i fac mai ,,obiectivo,,daca/i asa de fraiera si nu si/a dat seama dupa stil ca ti/ai schimbat nikul(doar nu era sa/i ,,spun eu,,)este o mostra de prostiei a justitie(asta cred ca/i procurareasa dar nu din beciurile de la scaune,de prin beciuri de provincie NU ARE HABAR sa ,,citeasca,, ghilimelele.cind eu ma plimbam cu ,,furnicularul,,prin elvetia ea inumara furnicile ca se plictisea sa pasca vaca( vezi obiectivo cu nick schimbat ca tie ti/am raspuns.spor la treaba ,,obiectivo,,)

# justo@obiectiva date 20 June 2015 22:42 0

stai linistita obiectiva, administratorul de site nu cunoaste nici nick-uri, nici ID, nici mail,iar Ip-ul e fix pix.

# obiectiva date 22 June 2015 20:06 0

ia sa vezi, TOCMAI tu, JUSTO,   :o :o  care te plangeai ca iti iei cartele ca sa scrii pe LUJU pentru ca erai BLOCAT ??????dupa ce te=au blocat, dupa culoarea pantofilor......vezi ca am am citit si pe alte bloguri, site uri. .....si ma pricep !  :P :P :P

# Lulu date 19 June 2015 18:47 +7

Am mai spus-o de atatea ori . . De ce se mai chinuie astia cu puscariile cand toti suntem niste penali . . Sa faca niste mari ziduri la granitele tarii si sa fie toata tara o mare puscarie si sa ne plateasca apoi statul de drept cazarea in aceasta puscarie . . Eu zic ca 2000 lei ajung la orice cetatean  :lol:

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 19 June 2015 19:25 +3

ptr lulu//bunaaaaaaaa!!!!!!!!chiar mi/a placut

# Vio date 19 June 2015 19:08 +11

sa plateasca lulutza cu banii recuperati din "flotă" ...  :-*

# Salvamar date 20 June 2015 09:30 +2

Suma asta ar trebui imputata politicienilor, jurnalistilor si analistilor politici care au sarit ca arsi cand PSD a vrut sa dea o lege a gratierii ca sa mai aeriseasca inchisorile. Urlau ca TEMBELII - martea neagra, martea neagra, martea neagra.....Acum ar trebui pusi la plata acesti IMBECILI!!!!!

# unul din lumea cea mare date 20 June 2015 14:06 +3

ptr salvamar//ai dreptate salvamarule.UNDE NU/I CAP VAI DE VISLELE LOR.. SI ASA SE SCUFUNDASEU ROMANICA. si culmea/i ca cine tipa cel mai tare si mai tare, AIA CARE NU PLATESC TAXE DIN 2011.AIA DE TRAIESC CU BANI LA PUNGA!!!!!!

# prost sau incompetent date 21 June 2015 13:50 +1

vinovații principali sunt foștii și actualii miniștri ai justiției, care au creeat/permis apariția și dezvoltarea în a mafiei penitenciarelor care nu ține cont de lege. De ce nu se fac verificări la penitenciare, pentru a stabili traseul banilor alocați pentru renovare-modernizare. De acolo s-au supt și se sug bani mulți, iar procurorii care cunosc aceste aspecte din sesizări sau informări, nu fac nimic pentru că nu-i lasă mafia din parchete, care sigur are legături cu cea din penitenciare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva