22 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CEDO SPORESTE DREPTUL LA VIATA FAMILIALA AL DETINUTILOR – Statul roman a fost obligat sa-i plateasca 10.000 euro daune unui condamnat caruia Comisia de la Penitenciarul Jilava i-a respins cererea de a lua parte la funeraliile mamei. Cazul Bragadireanu a fost castigat de avocatul Andrei Grigoriu si reprezinta o premiera in materie. Intr-o alta hotarare contra Romaniei, CEDO a statuat ca arestatii trebuie sa beneficieze de acelasi drept la vizite conjugale ca si condamnatii (Hotararea)

Scris de: A.P. | pdf | print

9 November 2016 13:08
Vizualizari: 12137

Refuzul insuficient justificat al autoritatilor de a-i permite unui condamnat sa participe la inmormantarea unui membru al familiei echivaleaza cu o incalcare a dreptului la respectarea vietii familiale garantat de Articolul 8 din Conventia de la Strasbourg. Asta a stabilit Curtea Europeana a Drepturilor Omului in hotararea pronuntata marti, 8 noiembrie 2016, in cauza Bragadireanu vs. Romania.

Statul a fost sanctionat de CEDO pe motiv ca autoritatile romane nu si-au motivat convingator decizia de a-i respinge detinutului Alexandru Bragadireanu, in decembrie 2013, cererea de a parasi inchisoarea pentru a merge la funeraliile mamei sale.


Comisia de Recompense a Penitenciarului Jilava a considerat ca, raportat la gravitatea faptei pentru care a fost intemnitat, detinutul nu se califica pentru permisia solicitata. Autoritatile si-au justificat refuzul motivand ca exista riscul ca Alexandru Bragadireanu – condamnat in 2004 la 20 ani inchisoare pentru omor deosebit de grav comis asupra concubinei sale – ar putea savarsi o noua infractiune daca i s-ar incuviinta cererea de a parasi locul executarii detentiei.

Judecatorii de la Strasbourg nu au fost satisfacuti de argumentul Comisiei de Recompense a Penitenciarului Jilava, considerand ca masura, desi „prevazuta de lege”, a fost „inutila intr-o societate democratica”.

Reprezentat in fata Curtii de la Strasbourg de avocatul Andrei Grigoriu (foto) din Baroul Bucuresti, specializat in consultanta in materia Drepturilor Omului, Alexandru Bragadireanu a obtinut si o reparatie echitabila de 10.000 euro daune morale, adica exact cat a solicitat. Despagubirea a fost acordata inclusiv pentru incalcarea Art. 3 din Conventia de la Strasbourg, privind interzicerea pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante.

Hotararea in cazul Alexandru Bragadireanu este o premiera in materie, dupa cum o premiera a constituit-o si condamnarea suferita de Romania anul trecut in cauza Costel Gaciu, cand CEDO a stabilit ca, in privinta dreptului la vizite conjugale, nu trebuie sa existe o discriminare intre persoanele condamnate definitiv si cele arestate preventiv, in situatia cand detentia provizorie depaseste o anumita durata de timp: Curtea considera ca durata deosebit de lunga petrecuta de reclamant in arest preventiv (1 an si 10 luni) i-a redus viata familiala intr-o masura care nu poate fi justificata prin limitarile inerente pe care le implica regimul de detentie. Prin urmare, Curtea constata ca autoritatile au esuat sa ofere o justificare rezonabila si obiectiva pentru diferenta de tratament si, ca atare, au actionat intr-un mod discriminatoriu, prin refuzul de a-i permite reclamantului vizite conjugale in timpul arestarii preventive. Asadar, a existat o incalcare a Art. 14 in conjunctie cu Art. 8 din Conventie. (mai multe detalii aici).

foto: avocatnet.ro

*Cititi aici Hotararea CEDO in cauza Bragadireanu (motivarea incalcarii Art. 8 din Conventie, in paragrafele 63-76)

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 9 November 2016 14:45 +5

wowwwww!!!!!!wowwwww!!!!!! wowwwww!!!!!iar imi este martora arhiva luju ca am CHIAR SCRIS DESPRE ASTA!!!!!!!!!!!BAI JUSTITIA PAGUBOASA CIT O SA MAI JUDECATI SI SA ACTIONATI PAGUBOS PENTRU SOCIETATEA ROMANEASCA????UNDE VA SINT BA PRETENTIILE CU MARIRILE NESIMTITE DE SALARII.PENCE BA VROIATI MAI MULTI BANI!!!!!!???????HOTILOR SI INCOMPETENTILOR!!!!!!!!

# Kati Coman date 9 November 2016 15:29 +3

FELICITARI AVOCATULUI!!!!!!! LASA SA PLATIM ,DACA SUNTEM PROSTI. BINE CA AU EI SALARII DE SUTE DE MILIOANE,CA SA LE IASA PENSIA MARE.

# Cetateanul date 9 November 2016 15:49 +5

Oare faptul ca Statul plateste acesti bani si angajatii de la MFP nu se indreapta impotriva celor vinovati de producerea prejudiciului nu reprezinta abuz in serviciu? De ce noi, cetatenii, trebuie sa suportam toate mizeriile pe care le fac unii "functionari" care ar trebui sa ne serveasca, nu sa ne batjocoreasca? Si de ce dupa aceea, tot noi, batjocoritii, trebuie sa platim pentru ca niste jigodii se cred dumnezei si cred ca au drept de viata si de moarte asupra noastra? De ce nu platesc ei, bai "functionari" - infractori de la MFP? Sau atunci voi, mergand la parnaie, sa isi bata astia joc de voi si sa va incalce drepturile... 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva