15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cei mai multi judecatori insista sa zambeasca, desi inteleg cat le-au taiat aripile legile justitiei din 2022

Scris de: Adina GHITA, fost judecator | pdf | print

10 November 2023 18:33
Vizualizari: 6863

Astazi (n.r. joi, 9 noiembrie 2023) a fost o zi frumoasa si trista.


Mi-am luat ramas bun. Ramas bun de la profesie, la revedere de la colegi.


Sa ai privilegiul de a purta roba de magistrat nu inseamna doar sa exerciti o profesie. Nu o lasi la usa cand pleci din instanta. Inseamna, in cel mai literal sens al cuvantului, sa traiesti dupa un cod. In toate momentele vietii tale. Cand pleci din magistratura, renunti la un mod de viata. Si, cel mai adesea, la singurii oameni care te inteleg cu adevarat. Pentru ca sunt singurii care traiesc in acelasi fel ca tine, care trec prin anxietatile unei profesii cu multe riscuri, cu multe restrictii si cu foarte multe cerinte.


Unii oameni, putini, stiu ca sunt multe tipuri de magistrati. Insa majoritatea ii vad doar pe aceia dintre judecatori care detin puterea administrativa. Si pe cei care gresesc.


Cei mai multi judecatori, insa, sunt judecatorii care nu se vad public, nu se aud, si nu se stiu decat din hotarari. Sau in principal din hotarari. Cei care redacteaza sau vad dosare in weekenduri sau la ceasuri tarzii de noapte. Si in vacante. Cei care dezbat intens solutii juridice.


Cei care insista sa zambeasca, desi inteleg perfect cat de tare le-au taiat aripile si posibilitatile de cariera legile justitiei din 2022, cei care stiu ca, desi fac tot ce le sta in putinta pentru aceasta profesie, efortul lor nu va fi niciodata recunoscut sau apreciat. Cei care stiu ca sunt priviti nedrept, dar nu lasa acest lucru sa le afecteze munca. Cei puternici sufleteste, muncitori, cu o inteligenta speciala. Cei delicati.


Lor le sunt recunoscatoare pentru bucuria pe care mi-au adus-o, pentru umorul din multele zile cu vesti rele, pentru incurajari, pentru empatie si pentru anduranta in spirala negativa in care traim toti de atata vreme.


Lor le multumesc pentru tot ce sunt.


De ei imi va fi tare dor. Si catre ei ma voi intoarce ori de cate ori voi avea acest privilegiu.


Ca multi altii inaintea mea, nu as fi plecat acum. In vremuri normale, stabile. Insa lucrurile in profesie merg din rau in mai rau. Speranta de mai bine nu exista, doar temere de ce urmeaza.


Cum mereu este loc de mai rau, linistea retragerii este de preferat.


Dar imi este deja dor de tot ce are aceasta profesie mai bun: munca in sine si colegii.

Comentarii

# Berlin date 10 November 2023 19:16 +66

Succes în continuare și bucurati-va de familie! Dacă veți avea posibilitatea, vorbiți in continuare pentru cei care nu pot, intrucat au obligația de rezerva!

# Florin date 10 November 2023 19:32 +113

Tot respectul doamnă.....dar ca în orice meserie contează ce se vede la suprafață. Iar la suprafață este dezastru....dar din păcate este judecată o meserie în general după tămpenile care se fac de cei vizibili și nu de masa tăcută.... Acum, masa tăcută plătește prețul tăceri în cazurile care au scandalizat sistemul de justiție.... Nu spun multe despre hotărâri,că e privilegiu judecătorului, dar după părerea mea nu cred ca va trece mult timp și ne vom trezi cu o motivație gen...am comunicat cu Dumnezeu și Dumnezeu mi-a spus adevărul... Acum să trecem la lucruri concrete....Avem câțiva judecători excluși din magistratură de mai multe ori, le cunoașteți, iar ICCJ a întors sentința... Bineînțeles oricine are dreptul la apărare și la contestație, dar când însuși Secția de Judecători din CSM dictează excluderi, iar ICCJ anulează....avem o problemă gravă pe care masa tăcută se face că nu o vede...este irelevant cine are dreptate, dar rahatul e atât de mare încât murdărește breasla rău...

# maxtor date 12 November 2023 03:41 +1

"privilegiul de a purta roba de magistrat " -credeam ca e o obligatie.....

# Când reveniți? date 12 November 2023 13:45 -2

Ca ipocritele din Brașov,la o luna după de s-au pensionat?

# grigore după ureche date 14 November 2023 13:04 0

Vai da ce m-am emoționat. Asa frumos zice duoamna . Când se internau oameni cu forta erați așa afectată? A se mai scuti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva