psdolt
22 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CIFRA OFICIALA: ORA SI MANDATUL – In primele 9 luni din 2015, Inalta Curte a emis 2.020 de mandate de interceptare pe siguranta nationala, adica 224 pe luna. Judecatorii ICCJ semneaza cate 10 mandate in fiecare zi lucratoare. Media este identica cu cea din 2014, cand ICCJ a dat 2.695 de astfel de mandate. Vedeti cat de intruziv este un mandat pe siguranta nationala: "Accesul la aparatele telefonice mobile care contin numarul de apel mai sus-mentionat" (Documente)

Scris de: George TARATA - Alex PUIU | pdf | print

11 October 2015 12:31
Vizualizari: 10958

In fiecare zi lucratoare, Inalta Curte de Casatie si Justitie - condusa de judecatorii Livia Stanciu (foto) si Ionut Matei (foto), acesta din urma fiind seful Structurii de securitate - emite cate 10 mandate de interceptare pe siguranta nationala. Ceea ce inseamna mai mult de 1 astfel de mandat pe ora, calculat la programul de lucru de 8 ore pe zi. Este o statistica extrem de ingrijoratoare, care arata proportiile statului politienesc instaurat de cativa ani in Romania si mai ales confirma perceptia, din ce in ce mai raspandita, conform careia avem de-a face cu o Securitate pe anumite paliere chiar mai feroce decat cea de dinaninte de 1989.

Statistica pe care prezentam in cele ce urmeaza are la baza informatii oficiale care au fost oferite Lumeajustitiei.ro chiar de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sunt date statistice privind numarul de mandate de interceptare emise pe siguranta nationala in anul 2015. Ele vin in completarea informatiilor din Raportul de activitate al SRI, prezentat de jurnalistul Radu Tudor de la Antena 3. Raportul vorbeste despre faptul ca, in 2014, au fost puse in executare 2.762 mandate de securitate nationala, din care 2.496 mandate pentru SRI. Aceleasi cifre sunt inaintate si de Inalta Curte, cu diferenta ca instanta suprema vorbeste de 2.692 de mandate de interceptare in baza securitatii nationale emise in 2014.


224 de mandate pe luna

Astfel, conform raspunsului acordat Lumeajustitiei.ro de Inalta Curte, instanta suprema a emis, pana la 30 septembrie 2015, 2.020 de mandate de interceptare in baza securitatii nationale:

Numarul propunerilor admise de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea nationala, avand ca obiect emiterea mandatelor de interceptare in baza securitatii nationale este 2.692 in anul 2014 si 2.020 in anul 2015 (pana la data de 30.09.2015, inclusiv)”.

Practic, nu trece o zi lucratoare fara ca instanta suprema sa nu emita un mandat de interceptare pe siguranta nationala. Si nu doar atat. Nu trece nici macar o ora fara ca un mandat pe siguranta nationala sa nu fie dat. Tinand cont de faptul ca avem 22 de zile lucratoare pe luna, iar programul oficial de lucru este de 8 ore pe zi, un calcul simplu ne dezvaluie urmatoarea statistica pentru anul 2015, cand pana la 30 septembrie au fost emise 2.020 de mandate:

- Inalta Curte a emis 224 de mandate pe siguranta nationala, pe luna

- In fiecare zi lucratoare, ICCJ a emis cate 10 mandate pe siguranta nationala

- Inalta Curte a emis cate 1 mandat pe ora

Culmea, si in 2014, cand au fost emise 2.692 de mandate, avem aceeasi medie de 224 pe luna, adica tot cate 10 pe fiecare zi lucratoare.

ICCJ: „In perioada 01.01.2015 – 22.09.2015 a emis un numar de 1463 de autorizatii ale interceptarilor sau inregistrarilor”

In paralel cu mandatele de interceptare pe siguranta nationala, Inalta Curte a emis si aproape 1.500 de autorizatii de interceptare sau inregistrare pentru infractiuni de drept comun. Astfel, conform raspunsului instantei supreme, pana la 22 septembrie 2015, au fost emise 1.463 de autorizatii ale interceptarilor si inregistrarilor. Si in acest caz, statistica este comparabila cu cea din 2014.

Iata raspunsul ICCJ cu privire la autorizatiile de interceptare si inregistrare:

Numarul de autorizatii ale interceptarilor sau inregistrarilor pe banda magnetica sau pe orice alt tip de suport, emise in temeiul art 91/1, art. 91/4 si art. 91/5 Cod procedura penala (pentru perioada 01.01.2014 – 31.01.2014) si art.138 Noul Cod de procedura penala, emise de Judecatorul de drepturi si libertati, in perioada 01.02.2014 – 31.12.2014 este 1.867, din care 68 autorizatii pentru perioada 01.01.2014 – 31.01.2014 si 1.799 autorizatii pentru perioada 01.02.2014 – 31.12.2014.

Judecatorul de drepturi si libertati in temeiul art.138 Cod procedura penala, in perioada 01.01.2015 – 22.09.2015 a emis un numar de 1.463 de autorizatii ale interceptarilor sau inregistrarilor”.

Intruziune grava in viata privata

In continuare, Lumeajustitiei.ro va dezvaluie cum arata un mandat de interceptare pe siguranta nationala (vezi facsimil). Va vom prezenta un mandat declasificat la doi ani de la emitere, aflat la un dosar public trimis in instanta si solutionat definitiv.

Dupa cum se va putea observa, odata emis mandatul de interceptare pe siguranta nationala, viata subiectului vizat nu mai are niciun secret. Sunt interceptate toate comunicatiile acestuia efectuate de la numarul telefonic pentru care s-a dat mandatul, sunt interceptate si inregistrate comunicatiile in mediul ambiental, acest lucru insemnand nu doar incaperi, ci chiar si mijlioace de transport, fiind interceptate si inregistrate in acelasi timp si e-mail-urile persoanei vizate.

De asemenea, se da acces la resedinta subiectului, pentru a fi cautate informatii, documente sau inscrisuri. Nu in ultimul rand, se autorizeaza deschiderea obiectelor, examinarea lor, acestea urmand apoi sa fie repuse la loc.

Asa cum veti vedea, lucrurile pot merge insa si mai departe. Nu doar persoana fata de care s-a emis mandatul de interceptare pe siguranta nationala este afectata, ci chiar si cunoscutii si prietenii acesteia. Spre exemplu, prin mandatul pe care vi-l prezentam mai jos, si care este atasat la finalul articolului, s-a autorizat accesul la telefoanele mobile care contin numarul de telefon al persoanei vizate. Mai exact, la telefoanele tuturor celor aflati in agenda celui pentru care s-a emis mandatul pe siguranta nationala.

Iata cum arata un mandat de interceptare pe siguranta nationala si cat de intruziv este:

(...), judecator anume desemnat de Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in temeiul art. 21 pct. 10 din Legea nr. 535/2004, raportat la art. 3 lit. e) si f) din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei, la cererea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nr. (...), dispun prelungirea cu 3 (trei) luni, respectiv de la (...), la (...), a mandatului (...), eliberat de Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul numitei (...).

In cadrul prelungirii mandatului, autorizez Serviciul Roman de Informatii sa desfasoare urmatoarele categorii de activitati:

-interceptarea si inregistrarea comunicatiilor numitei (...) efectuate de la posturile telefonice nr. 07 (........) si de la terminalul mobil avand codul IMEI (...);

-accesul la aparatele telefonice mobile care contin numarul de apel mai sus-mentionat in scopul aflarii unor informatii;

-interceptarea si inregistrarea comunicatiilor purtate de numita (...) in mediul ambiental (incaperi, mijloace de transport, locuri publice etc.);

-interceptarea si inregistrarea comunicatiilor electronice efectuate de numita (...) prin casutele de mail (...)@yahoo.com (servicii Internet furnizate de ..., IP static ...., adresa MAC a placii de retea ...) si (...)@gmail.com;

-accesul la resedinta numitei (...) (loc. ..., str. ..., nr. ..., bl. ..., sc. ..., apt. ...), in scopul cautarii unor informatii, documente sau inscrisuri, deschiderii unui obiect; ridicarii si repunerii la loc a unui obiect sau document, examinarea lui, extragerea informatiilor pe care acesta le contine, cat si inregistrarea, copierea sau obtinerea de extrase prin orice procedee; (...) de obiecte, intretinerea si ridicarea acestora din locurile in care au fost depuse.

Activitatile autorizate vor fi puse in executare de catre (...) cu sprijinul operatorilor si/ sau furnizorilor de servicii de comunicatii, in perioada (...)

*Cititi aici raspunsul Inaltei Curti acordat Lumeajustitiei.ro

*Vedeti aici cum arata un mandat pe siguranta nationala emis de Inalta Curte

Comentarii

# Lulu date 11 October 2015 14:19 +24

Nu prea stiu de ce se mai chinuie astia sa salveze aparentele ... de ce nu vin pur si simplu in casa omului sa stea cu el la masa ... sa stea cu el la toaleta  :cry: ... si pe unde mai merge omul ... ca de ... siguranta nationala  :-x ... sa ne fereasca Dumnezeu de teroristi ... ca atunci o sa vedeti cum ne protejeaja maretele servicii ... 

# unul din lumea cea mare date 11 October 2015 15:05 +13

ehh!!!!!!!! TOT STAM FOARTE BINE............ MAI ESTE PINA LA DECIZIA SI MINUTUL!!!!

# Observator 001 ! date 11 October 2015 15:54 +17

 Țara-i ca o pușcărie, / infractori doar prin „a fi”, / dă-ne, Doamne, cu chirie / dreptul demn spre a muri...!

# Jiji Jmecheru date 11 October 2015 15:55 +15

Numai Tu, Doamne-ascultă-ne pe toți, / și pe derbedei și hoți, / pe procurori și mateloți, / că ne sunt compatrioți...!...!...!...!

# Cristian Moldoveanu date 12 October 2015 09:35 +8

E incredibil. Adica nu stiam ca pe un astfel de mandat ti se permite si intrarea in locuinta urmaritului. De fapt, imi aduc aminte un caz care m-a socat cu cativa ani in urma, cand un primar din nu stiu ce localitate din Moldova, a gasit langa tocul usii o camera video in miniatura, plasata cu ocazia unor renovari probabil, fiindca era acoperita cu tencuiala, si ascunsa extrem de bine. Adica oamenii au resurse si colaboratori peste tot, de aia sunt comparati cu fosta securitate.

# santinela date 12 October 2015 10:47 +4

Si politicienii nostri dorm pe ei si-i lasa pe procurori si judecatori sa faca ce vor. Astia nu mai stiu sa rezolve un dosar prin alte metode.Asculta tata de rup,apoi mint de sting cind redau ce au ascultat si pac la inchisoare.

# avi avi date 12 October 2015 10:48 0

S-a spart buba cu admiterea in magistratura. Asteptam cu interes sa se sparga furunculul din avocatura clandestina condusa de florea si gasca de comunisti post decembristi. Nimeni nu intra in sistem fara pile si spaga. 

# adi date 12 October 2015 11:35 +5

Ochiul si timpanul....asta este ******ul care s-a dezvoltat in servicii sub abladuirea basinescului ...si nu se putea altfel cind "mamicutele" sint sinzienele : Condruta ,Lividuta (una si una ,tunate si fulgerate,cemai reusite)si altele ca alde Codlea....

# obiectiva date 13 October 2015 21:25 +2

STIAM eu de ce dorm cu poza lui Ionut Matei sub perna... :P :P :P imi plac mie sefii STRUCTURILOR SE SECURITATE....ma simt aparata, protejata ```Ionut Matei (foto), acesta din urma fiind seful Structurii de securitate -```` :P :P :P

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2024 – ICCJ a lamurit cum ramane cu Sosoaca (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva