21 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cine isi asuma?

Scris de: av. Silvia USCOV | pdf | print

24 September 2021 13:37
Vizualizari: 3929

Eu nu voi face greseala de a evalua situatia doar la nivelul Romaniei, avand in vedere ca este o problema globala. Am ramas surprinsa neplacut sa aflu ca in Marea Britanie, un stat cu o democratie consolidata, s-au luat aceleasi masuri de neinteles pentru orice profesionist care a studiat drepturile omului:„Au existat o serie de alte masuri care afecteaza in mod radical drepturile persoanelor, pe care guvernul le-a facut fara cenzura parlamentara. Cele mai multe dintre acestea au implicat exploatarea regimurilor de reglementare existente”.

„Coronavirus Act autorizeaza orice plata legata de coronavirus fara limita si fara nicio forma de control parlamentar prealabil”.

„Au intarziat in mod deliberat reglementarile lor urgente, astfel incat sa nu existe nicio ocazie de a le dezbate inainte de vacanta (n.a. vacanta parlamentara)”.

„Opozitia oficiala nu a indraznit sa contrazica guvernul, cu exceptia faptului ca ar fi trebuit sa fie mai duri (n.a. in restrictiile adoptate) chiar mai repede”.

„Impunerea lor prin decret, chiar daca decretele sunt legale, nu este in concordanta cu traditiile constitutionale ale acestei tari”.

„Societatea noastra ravneste la securitate. (...) Cand societatile isi pierd libertatea, nu este pentru ca un despot a zdrobit-o sub cizma. (...) Istoric, frica a fost cel mai puternic instrument al statului autoritar”.

„Baza societatii umane, a argumentat el (n.a. Thomas Hobbes), este ca oamenii nu au dreptul sa fie liberi, deoarece isi cedeaza in mod complet si irevocabil libertatea unui stat atotputernic in schimbul securitatii. Intr-o epoca obsedata de evitarea oricarui risc, aceasta a devenit una dintre problemele majore ale timpului nostru”.

„Cred ca pe termen lung principiile care ne guverneaza conteaza mai mult decat modul in care ne confruntam cu o anumita criza”.

(a se citi in Law in a Time of Crisis – Jonathan Sumption - analiza unui fost judecator de la Curtea Suprema a M.B.)

Prin urmare, este un moment in care suntem chemati sa ne redefinim regimurile politice, respectiv constitutiile noastre.

Constitutia noastra nu permite restrangerea exercitiului drepturilor si libertatilor noastre in maniera in care se realizeaza din mai 2020 (nu iau in considerare starea de urgenta din martie-aprilie 2020).

Iar judecatorii nationali, atat cei din instantele judecatoresti, cat si cei de la Curtea Constitutionala sunt cei care vor redefini finalmente regimul politic viitor al Romaniei.

Daca vor gira in continuare masurile luate in prezent tocmai pentru ca avem incredere in acest stat sa ne protejeze pe noi, cetatenii, vom avea un stat cu puteri mai mari asupra cetatenilor sai, mai aproape de modelul statelor autoritare.

Dar ii rog sa ia in considerare ca un astfel de stat nu le va garanta judecatorilor puteri egale cu puterea legislativa si nici cea executiva.

Daca nu vor gira in continuare aceste masuri, atunci vom reveni la democratie.

In incheiere, subliniez faptul ca fiecare stat da acest test al democratiei in prezent astfel incat nu putem invoca modelele altor tari decat daca ne dorim sa le urmam sub toate consecintele.

Comentarii

# RAT GHEORGHE date 24 September 2021 22:10 +92

Excelente observații. Incheierea din final este dureros de justă.

# Cu bolohanu-n vitraliile Sovietului Suprem Constituțional date 25 September 2021 02:26 +36

Iar acești boșorogi decrepiți din Verhovnîi Kanstituționîi Saviet își vor devoala, fără putință de tăgadă, adevărata lor micime morală. La distanță de câteva mii de leghe de ROLUL FUNDAMENTAL ce le este hărăzit prin Constituție și Lege, acești micimani, acești șarlatani, acești cabotini ai Tătucului Constituțional vor prefera confortul și onctuozitatea materială în detrimentul unei / unor decizii radicale, tranșante în ceea ce privește punctul de răscruce la care a ajuns astăzi Țara: democrație sau dictatură? Abia acum se vor risipi până și dubiile ultimilor naivi care refuzau să conștientizeze faptul că acest mutant constituțional, această structură nocivă, nespecifică tradiției constituționale românești, are un preponderent EFECT TOXIC, ANTISOCIAL. :sigh: Om trăi și om vedea! Predicția mea este că martalogii și babornițele din Sovietul Suprem Constituțional vor oferi ”Urbi et Orbi”, dovada infailibilă a anvergurii lor de limbrici. Niște limbrici poltroni și veleitari.

# Cel mai recent exemplu… date 25 September 2021 13:54 +35

Ce dovedește caracterul antisocial al acestei frâne de mână denumită pompos – CCR. Moțiunea de cenzură la adresa guvernului - un parcurs democratic, de o banalitate rizibilă chiar și în Insulele Palau, a ajuns să fie demantelată, golită de conținut faptic. În absolut orice țară de pe suprafața Pământuțului, acest demers își urma, de la sine, parcursul procedural: ori la bal, ori la spital. Numai la noi, Absurdistanul Tâmplenic al tot felul de canalii, lichele, proști, imbecili și idioți – cocoțați în cele mai importante funcții în stat – nu poate avea loc dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură până când nu se trezesc din somnul Alzheimerului cei 9 senili din Tătucul Constituțional, care să decidă asupra unei chestiuni în care NU ESTE ABSOLUT NIMIC DE DECIS d.p.d.v constituțional. Este acest exemplu dovada de netăgăduit a toxicității mutantului Constituțional denumit CCR?

# Cel mai recent exemplu… date 26 September 2021 01:56 +39

Dacă n-ar fi existat în trupul Constituției românești această excrescență cangrenoasă – CCR? CUI s-ar mai fi smiorcăit neo-naziștii celei mai tembele și idioate fascii din câte s-au scornit vreodată pe fața pământului? În loc de concluzie: în viitorul cât de apropiat, CCR (aka „Tătucul Constituțional”) - această tumoare canceroasă din trupul statalității românești va trebui extirpată prin metode radicale și hotărâte: ori cu bisturiul reformei constituționale, ori cu iataganul și kalașul Dreptului Forței. Jos Tătucul Constituțional! Jos moșneguții senili și babornițele dilii din Sovietul Suprem Constituțional! Ce așteptări să mai avem de la niște ramoliți care nici măcar nu-și amintesc unde le este locuința sau unde le este prohabul nădragilor?

# Lita date 26 September 2021 11:14 +35

In situatii normale, de pace, in spatiul euroatlantic s-a respectat in general echilibrul celor trei puteri fundamentale din statele democratice. Dupa declararea "pandemiei" sau sub acest pretext, echilibrul s-a rupt brusc in favoarea unei a patra forte nedefinite dar omniprezente, "care vine, vine, vine, calcă totul în picioare". Un adevarat razboi global impotriva ordinii constitutionale de tip euroatlantic.

# Baran Gheorghe date 27 September 2021 08:44 +46

Suspendarea si demiterea lui Werner , apoi judecarea in public in cea mai mare sala de judecata din Romania , sa aibe loc tot romanul. Este singura solutie .Romani treziti-va!!!! Senatorii care au votat discrimminarea prin certificat verde, sau nu s-au opus ,sa fie listati la toate intrarile din Bucuresti si apoi

# Bravo domnisoarei/doamnei avocat Silvia Uscov ! date 27 September 2021 17:05 +29

Excelent articol ! Respect !

# maxtor date 29 September 2021 07:13 0

Hobbes e un tampit,"oamenii"-care bre?!e gargara balaurilor prealabagii ne-practicanti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva