21 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CIUTACU IL ARDE PE HORODNICEANU – Jurnalistul Victor Ciutacu face plangere disciplinara la CSM impotriva lui Daniel Horodniceanu, dupa ce a fost amenintat in direct de seful DIICOT: "O sa ma acuzati de rea-vointa.. Eu nu va acuz de nimic, deocamdata... Aa, deocamdata? Sa ma astept la o convocare la DIICOT?... O sa vedem daca se merita". Ciutacu pentru Luju: "Spaima publica generata de ideea ca procurorii sunt stapanii catuselor si ca iau ei pe cine vor de pe strada trebuie sa dispara"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

7 June 2018 13:46
Vizualizari: 30278

Seful DIICOT, procurorul Daniel Horodniceanu, a facut-o de oaie la final de mandat! Miercuri seara, 6 iunie 2018, procurorul Daniel Horodniceanu si-a permis sa il ameninte in direct pe jurnalistul Victor Ciutacu, chiar in timp ce se afla intr-o interventie telefonica in cadrul emisunii "Editie de seara" moderata de Ciutacu. Deranjat probabil de intrebarile lui Victor Ciutacu legate de dosarul Rompetrol, dar si de precizarile pe care jurnalistul le-a solicitat din partea sefului DIICOT cu privire la afirmatiile facute in cadrul conferintei de presa de ieri, Daniel Hordoniceau a izbucnit amenintandu-l pe Ciutacu ca "nu il acuza de nimic, deocamdata", dar ca va vedea "daca se merita" sa faca vreo actiune impotriva acestuia. Invitatii din platou au ramas masca, in timp ce Victor Ciutacu a intrebat daca ar trebui sa se astepte la vreo "convocare la DIICOT", iar daca da, sa isi anunte aparatorul, pe avocatul Alexandru Chiciu.


La cateva ore de la incredibilul moment, Victor Ciutacu a marturisit in exclusivitate pentru Lumeajustitiei.ro ca amenintarile facute in direct, la o ora de varf, de procurorul Daniel Horodniceanu, dar si istoria recenta a tarii in care romanii sunt inspaimantati de "ideea ca procurorii sunt stapanii catuselor si ca iau pe cine vor de pe strada" l-au facut sa ia decizia sesizarii Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la derapajele actualului sef DIICOT.

In acest sens, Victor Ciutacu ne-a precizat ca va formula o plangere disciplinara la CSM impotriva procurorul Daniel Horodniceanu pentru amenintarile pe care si-a permis sa le faca la adresa sa:

"E pentru prima oara cand un inalt magistrat isi permite sa ameninte in direct, la o ora de varf, un om. Spaima publica generata de ideea ca procurorii sunt stapanii catuselor si ca iau ei pe cine vor de pe strada trebuie sa dispara. Intr-un stat de drept functional, procurorul Daniel Horodniceanu isi impacheta, la ora asta, bagajele din birou si le indesa in portbagaj. Daca isi permite asta cu mine, care, de bine, de rau, am o notorietate si o tribuna ampla de exprimare, imi inchipui cum se comporta cu un suspect sau martor din dosarele instrumentate. Cunosc procurori absolut respectabili care au lucrat sau inca muncesc in DIICOT si imi place sa cred ca le crapa obrazul de rusine. Iar pentru ca nu toti procurorii sunt la fel, am decis sa fac o plangere disciplinara la CSM impotriva lui Daniel Horodniceanu, urmand ca in baza plangerii pe care o depun, Inspectia Judiciara sa verifice si Consiliul sa decida daca aceste manifestari au adus atingere onoarei sau probitatii profesionale a magistratilor ori prestigiului Justitiei."

Daniel Horodniceanu despre dosarul Rompetrol: "O sa fie trimisi in judecata cand o sa fie suficient probatoriu si suficiente argumente incat sa poata fi condamnati"

Asa cum precizam, cauza iritarii vizibile a lui Horodniceanu care a condus la amenintarea in direct a lui Victor Ciutacu, la o ora de varf, ar putea fi intrebarile jurnalistului legate de un dosar de rasunet, Rompetrol. Perfect intemeiat, Ciutacu a intrebat cine va raspunde in cazul in care dosarul Rompetrol va pica in instanta, cu atat mai mult cu cat in cauza au fost dispuse, de mai multi ani, sechestre uriase de 700 milioane euro si 3 miliade lei. Reactia lui Horodniceanu a lasat, din nou, muta audienta, acesta precizand ca prefera sa dea clasare, decat sa primeasca achitare in instanta:

"Dar de ce ar trebui sa raspunda? Unde e paguba? Sechestresele sunt puse pe niste terenuri de sub niste benzinarii, de exemplu. Daca au scazut actiunile si se face dovada in vreo instanta civila, va trebui sa plateasca cineva. Cu siguranta Statul, iar dupa noua lege de raspundere a magistatilor vom vedea si magistratul. O sa fie trimisi in judecata cand o sa fie suficient probatoriu si suficiente argumente incat sa poata fi condamnati. Prefer sa fie scosi de sub urmarire penala sau clasat decat sa fie achitat de instanta. "Este un dosar care are 3420 de volume"

Iata dialogul dintre jurnalistul Victor Ciutacu si procurorul Daniel Horodniceanu in cadrul emisiunii Editie de seara din 6 iunie 2018:

Ciutacu: Ati spus ca mandatul dvs nu va fi reinnoit din cauza dosarului Rompetrol?

Horodniceanu: Cum as putea sa nu imi fie reinnoit mandatul din cauza unui dosar? Am spus ca s-a discutat despre un dosar cu un ministru in cadrul interviului, interesandu-l din punctul dumnealui de vedere, ca vechime, din ce am inteles eu.

Ciutacu: Inteleg ca are 11 ani dosarul ala.

Horodniceanu: Are. Are 11 ani, dar este o disjungere dintr-un dosar initial. Cum mai spuneam astazi (n.red. - 6 iunie 2018) este un dosar in care procurorul care a exercitat ancheta penala in perioada 2007-2014 a fost revocat pe motiv ca a tergiversat urmarirea penala (n.red. - procurorul Mirel Radescu care in final nu a mai fost revocat, caci i s-a aprobat eliberarea din functia de procuror DIICOT, intorcandu-se la Parchetul Tribunalului Bucuresti). Alalalt procuror care a preluat cauza in 2014 si a efecutat rechizitoriul in 2018 pentru dumnealui s-a solicitat revocarea pentru ca solutia dumnealui a fost considerata ca nelegala. S-a considerat ca era suficient timp in care sa aprecieze in mod legal o solutie de asemenea importanta. In rest, dosarul a fost verificat de 3 ori de Inspectia Judiciara si de vreo 6 ori de mine personal, atat cat imi permite procedura, evident.

Ciutacu: Fara discutie, dar momentan oamenii aia inca nu sunt trimisi in judecata, din cate inteleg, si intrebarea e de cati ani mai este nevoie si de cati procurori care sa lucreze cazul asta?

Horodniceanu: Stiti care e chestiunea? O sa fie trimisi in judecata cand o sa fie suficient probatoriu si suficiente argumente incat sa poata fi condamnati. Prefer sa fie scosi de sub urmarire penala sau clasat decat sa fie achitat de instanta.

Ciutacu: Bun, e o optica sanatoasa asta pe care o aveti, dar pe domnii aia nu i-a atentionat nimeni de-a lungul multilor ani in care spuneti ca unul a tergiversat, iar altul a dat o solutie care ducea dosarul in cap ca fac tampenii? (n.red. - Ciutacu repeta intrebarea dupa ce Horodniceanu a sustinut ca nu a inteles-o)

Horodniceanu: Ba da, sau facut mai multe verificari pe dosarele respective si s-au tot dat, dar credeti-ma, este un dosar care are 3420 de volume, s-au facut mai multe expertize, s-au pus sechestre de 700 milioane euro, 3 miliarde lei, s-a lucrat ritmic, in principiu procurorul nu a stat degeaba si s-au si facut verificari in aceasta perioada, tocmai ca procurorul sa nu stea degeaba., fiind un dosar de asemenea importanta.

Ciutacu: Si daca in final, cum spuneti dumneavoastra ca preferati sa se dea clasare decat...

Horodniceanu: Nu am spus asta, vedeti cum puneti problema, am spus ca prefer sau dau clasare decat sa fie achitat de instanta.

Ciutacu: Da, dar nu m-ati lasat sa o duc pana la capat, dar sa stiti ca am proprietatea termenilor. Deci, daca cumva se da clasare, nu stiu, Doamne fereste, Doamne ajuta, n-am nicio implicare

Horodniceau: Doamne fereste, ca Doamne ajuta... nu stiu...

Ciutacu: Raspunde cineva pentru sechestrele de atatia ani, ca poate s-au pus aiurea?

Horodniceanu: Dar de ce ar trebui sa raspunda? Unde e paguba? Sechestresele sunt puse pe niste terenuri de sub niste benzinarii, de exemplu. Daca au scazut actiunile si se face dovada in vreo instanta civila, va trebui sa plateasca cineva. Cu siguranta Statul, iar dupa noua lege de raspundere a magistatilor vom vedea si magistratul.

Ciutacu: Nu sunt avocatul lui Rompetrol, ma lasa rece viata si opera lor, cat si dividendele, insa intreb asa...

Horodniceanu: Daca s-a provocat vreun prejudiciu, discutam. Dar acum discutam despre pielea ursului din padure.

Ciutacu: Fara discutie. Haideti sa discutam despre ceva concret, domnule Horodinceanu. Astazi, in timpul conferintei de presa, cred ca raspunzand unei intrebari daca numirea sau propunerea de numire a succesorului dvs este politica, dvs ati spus ca e o propunere facuta de ministrul Justitiei, care este un om politic. Iertati-ma, pe dumneavoastra v-a propus domnul Cazanciuc care este foarte om politic si chiar unul dintre liderii partidului de guvernamant. Care ar fi diferenta?

Horodniceanu: Domnule Ciutacu, eu v-am lasat sa terminati de data asta, dar terminati toata propozitia pe care am spus-o eu. Am spus ca este propus de un om politic, dar domnul Banila este un procuror si magistrat, deci nu este o numire politica. De ce nu imi dati toata propozitia? Daca mergeti cu jumatati de propozitie o sa faceti ce speculati doriti dvs...

Ciutacu: Dar nu fac nicio speculatie!

Horodniceanu: Daca vedeti propozitia pe care am spus-o eu o sa vedeti ca trageti concluzia fara sa ma mai intrebati.

Ciutacu: Sunteti foarte defensiv intr-o poveste in care nu va ataca nimeni, dar este optiunea dvs.

Horodniceanu: Eu nu sunt defensiv deloc, cred ca dimpotriva. Am spus ca procurorul sef este propus de ministrul Justitiei, care este om politic. Corect! Si in continuare am spus, 'dar procurorul este magistrat, este procuror, deci nu este o numire politica'. Asta este propozitia.

Ciutacu: Cum ati fost si dvs la randul dvs. Tot magistrat, tot procuror.

Horodniceanu: Exact. E aceeasi procedura.

Ciutacu: Domnul meu, am vazut in ultima perioada, mai ales dupa ce, si aici iar o sa contestati si o sa ma acuzati de rea-vointa…

Horodniceanu: Eu nu va acuz de nimic, deocamdata.

Ciutacu: Aa, deocamdata? Sa ma astept la o convocare la DIICOT? Adica sunt pregatit, m-am obisnuit cu Parchetul General.

Horodniceanu: E in regula, o sa vedem daca se merita.

Ciutacu: Daca se merita… Sa-l anunt si eu pe domnul Chiciu (n.red – Alexandru Chiciu, avocat) sa fie pregatit, dar sa fie dupa 7 dimineata.

Vedeti aici video din cadrul emisiunii Editie de Seara moderata de Victor Ciutacu:


Comentarii

# Gina date 7 June 2018 14:20 +28

Păi cine este acest DIICOT? Nimeni altcineva decât =jandarmul protector al mafiei şi nu al legii. Dacă ar fi 'existat'diicotul nu era posibil ca să fie protejați zecile de mii de mafioți ai statului paralel mimând lupta împotriva criminalității organizate şi băgând la zdup pe fraieri pe acuzații nefondate la fel ca DNA

# Diana date 7 June 2018 15:37 +6

Să înțelegem mai bine ce este DIICOT care are 24.000 de dosare în lucru în medie cu câte 10 acuzați rezultă 240.000 care îsi aşteaptă rândul la Jilava' plus familiile afectate ajungem la peste 1milion de destine total distruse!  Întrebarea PROSTULUI:Chiar tot poporul român 'trebuie'să fie băgat la bulău? Asta în timp ce acuzațiile pornesc din interceptări oricum ilegale şi abuzuri prin comenzi la judecători acoperiți prin existența avocaților ilegali colaboratori SRI?La DIICOT totul e simplu.. se interceptează 2 care vorbesc despre o posibila 'intenție'şi monitorizează alte convorbiri si GATA dosarul de grup organizat! Dar 'onorabilii' procurori nu văd corupția şi abuzurile infinite ale celor care au distrus TOT şi controlează țara ilegal prin justiție ilegală? :o pe adevărații mari tunangii' de miliarde de euro..pe super-crima-organizată din DNA-SRI? dar marile şpăgi, comisioane din porturi şi vămi,păduri,resurse şi toate sutele de miliarde făcute dispărute chiar de statul paralel ;-)

# Edelweiss(R) date 7 June 2018 22:43 +3

Dragii taichii,de când tot bat eu apa-n piuā spunåndu-va ca Rromenică e colonie penitenciarä ? Voi habar nu aveți ce afaceri se învârt pe aici nici măcar în visele voastre cele mai sumbre. Azi sunt eu,mâine e posibil să fii TU,depinde cum faci pişu,contra vântului ori la gard. Mulțam fain caschetarului cā m-a lăsat să bat și eu în ceva(tastatură).

# jude date 7 June 2018 23:35 -2

Procurorii , dumnezei pe pamant! Mai tari decat judecatorii, fiindca judecatorii sunt saltati de procurori dimineata pe racoare!. Propun ca judecatorii care sunt judecati numai de Dumnezeu sa nu poata fi anchetati de procurori asa cum preotii nu sunt judecati decat de Dumnezeu! Huuo PORTOCALA!

# Gilu date 7 June 2018 14:35 +7

Popa Horror se pune cu un jurnalist de forta ! O sa fie barbierit de nu se vede ...Inca nu a invatat ca presa libera cantareste fiecare cuvant , sesizandu - i adevarata semnificatie , mai ales cand este rostit de ocupantul vremelnic al unei functii...Ziaristii citesc si printre randuri si inca temeinic de tot , spre deosebire de voi procurorii , care frunzariti vorbele . Nici macar protocoalele nu le - ati citit ca lumea , altminteri , nu le - ati fi respectat !

# golan date 7 June 2018 15:13 +2

Vazandu-l aseara pe acest procuror la rtv,mi-am intarit convingerea ca legile actuale nu sant conforme cu statul democratic.Se cam vede ca daca un om ca acesta si probabil un oarecare,ajungand in functii cum ar fi sefi DNA,sefi adjuncti ai SRI,procurori generali,dispunand cf.legii de puteri nemarginite,vor actiona bunului plac dictatorial.De aceea cred ca legile in aceste domenii trebuie schimbate si nu cred ca fostul jud.CCR Toni Grebla are dreptate cand sustine acum ca legile sant bune,dar depinde de indivizii care le aplica.

# Dorel date 7 June 2018 16:06 0

M-am impacientat ca este vorba despre dosarul de 11 ani de la DIICOT Suceava (http://portal.just.ro/39/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=8600000000018511&id_inst=39) dar acum afland ca este in discutie alt dosar...m-am linistit:))

# Azumix date 7 June 2018 16:10 +2

Halal procurori...oare ce se intampla daca era un simplu cetatean Victor Ciutacu ??? A nu raspunde pt ceea ce faci in timpul serviciului cum sunt procurorii si judecatorii mi se pare penibil ....dar asa au fost invatati de Basescu si Macovei si cateodata ma bucur pt ce a patit Basescu ...sa le dai putere si inunitate acestor bestii numite acum magistrati de romanica si apoi bestiile sa si faca de cap cu fiica ta ginerele tau fratele tau si nepotul tau asta chiar ca l a durut pe inventatorul SISTEMULUI pe al sau nume TRAIAN BASESCU

# Petcu Iulian Cezar date 7 June 2018 16:14 0

Daca eram in locul lui Horodniceanu îi prezentam lui Ciutacu si nr.dosarelor de evaziune fiscală si spălare de bani din afacerea cu importul de fructe.

# faracatuse date 7 June 2018 16:22 +1

Astia sunt noii tortionari, au spate, au oaie, au ambasade, au pe ma-sa si pe ta-su....Astia ne joace pe degete, se spala pe cap ii doare la chelia sumbra de noi, daca e spate, o iei fartate,,, Cat o fi stromeleagu, il bagi la dos, e vartos si-ti tine de cald iarna si de cald.... vara... E mare Stromeleagu, e vartosat, e naspa e vanos, te doare, dar e al tau... Il imbratisezi, il pupi, il iei in brate... Desi rupe rectul, ******, e al tau, e cu tine.... Pupa-l, saruta-l, ia-l in brate, ia-l.....

# nu conteaza date 7 June 2018 16:52 +1

Nu sunt fan Horodniceanu si sunt departe de a muri de dragul lui dar, am citit cu mare atentie transcrierea discutiei lui cu Ciutacu, discutie pe care de altfel am si ascultat-o in direct! Oricat m-am straduit, n-am gasit nimic care sa fi fost spus de procuror, care sa nu fie in regula sau care sa fie macar putin, amenintator! ca prefera sa dea clasare decat sa fie achitat in instanta. Pai, e normal sa fie asa! Ca procuror si ca jurist, stie mai bine ca oricine ca n-are probe suficiente sau destul de puternice, incat sa obtina o condamnare. In conditiile astea, de ce naiba s-ar face de ras, trimitand un asemenea dosar in fata instantei???

# Mihail date 7 June 2018 18:30 +1

Nu ai citit cu atentie ! Mai citeste de 100 de ori ! :lol: :D

# nu conteaza date 7 June 2018 22:12 0

Ca jurist, pot citi de inca 1000 de ori si sigur raman tot la parerea mea initiala. Ca om intreg la minte (zic eu), oricat as incerca, tot nu am cum sa gasesc ceva amenintator sau juridic incorect, in ce a zis Horodniceanu, cu ocazia asta. Pentru ca eu m-am referit EXCLUSIV la situatia din articol, nu la altceva!

# nu conteaza date 7 June 2018 22:17 0

Daca tii neaparat, ideea expusa de acelasi Horodniceanu vis a vis de plangerea lui orban, potrivit careia trebuie ca procurorul de caz sa CEARA informatii de la SRI, e o ocazie in care el a aratat ca nu prea stapaneste procedurile specifice si a dat rau cu m...ii in fasole! Dar cum am spus deja, eu m-am referit strict la "amenintarea" lui Ciutacu... Care nu prea exista.

# Mihail date 8 June 2018 09:25 +2

Asa cum Orban a depus golaneste o plangere penala fara subiect si predicat, si Ciutacu poate depune o plangere cu subiect si predicat impotriva lui Horodniceanu. Discutia din platou nu este chiar atat de "curata" ca sa nu-l poata incrimina pe Horodniceanu. Si apoi, de cand sunteti voi juristii asa de firoscosi si nu vedeti "nicio vina" pentru cineva suspus, cand sunteti ASA DE PRICEPUTI sa inventati cele mai abominabile invinuiri, inexistente in codul penal, pentru oameni care ajung nevinovati in puscarii. Ciutacu face foarte bine ceea ce face, pentru ca si un peste mai mic este bun decat sa stai in defensiva. Doresc tuturor "juristilor" care si-au batut joc de oamenii din tara asta sa isi primeasca pedeapsa binemeritata, nu de la sistemul mafiot, ci de la univers si de la Dumnezeu, pentru ca aceea este pedeapsa cea mai dreapta si mai implinita ca amploare pentru asemenea jeguri. ;-) :-*

# nu conteaza date 8 June 2018 10:33 0

Iti inteleg indignarea si te asigur ca sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine, in felul in care privesti lucrurile. Din fericire sau poate din nefericire, fac parte dintre juristii care se straduiesc sa APERE oamenii in fata abuzurilor, nu din cei care-i acuza aiurea. Sunt dintre cei care incearca sa apere, chiar si atunci cand alti juristi, acuza fara probe, cu probe masluite sau fara sa dea acces la "probe" acuzatului sau aparatorului lui. Am convingere ca exista o justitie divina dar marturisesc ca sunt genul de pacatos care prefera sa vada aplicata pedeapsa celor vinovati, aici si acum, chiar daca mi-am pierdut sperantele ca asa ceva se va intampla...

# nu conteaza date 7 June 2018 16:54 +1

Amenintarea" lui Ciutacu: Ciutacu a zis "Domnul meu, am vazut in ultima perioada, mai ales dupa ce, si aici iar o sa contestati si o sa ma acuzati de rea-vointa…" si raspunsul lui Horodniceanu, a fost unul, chiar de bun simt, as zice eu! " Eu nu va acuz de nimic, deocamdata.". Orice om intreg la minte, din raspunsul asta intelege: "zici tu ca de acuz de rea-vointa dar pana nu termini naibii ce ai de zis (deocamdata), nu te acuz de nimic!"

# nu conteaza date 7 June 2018 16:57 0

"Ciutacu: Aa, deocamdata? Sa ma astept la o convocare la DIICOT? Adica sunt pregatit, m-am obisnuit cu Parchetul General." "Horodniceanu: E in regula, o sa vedem daca se merita." Cu alte cuvinte, Horodniceanu a zis: "Asta-i alta gasca-n alta traista ("E in regula"). Daca stii ca ai facut ceva de competenta DIICOT si eu aflu, o sa vad atunci daca ajungi la parchetul asta sau nu! ("o sa vedem daca se merita")"

# nu conteaza date 7 June 2018 17:02 +1

In rest, ca Horodniceanu stie sau nu meserie, ca e sau nu unealta cuiva, ca trebuie sau nu sa se care de acolo, astea sunt cu totul alte discutii! Strict la ce este in articolul asta, oricat m-as stradui, nu gasesc nimic aiurea, facut de Horodniceanu. Ca l-au apucat dracii? Normal! Cum sa nu-l apuce dracii cand constata ca el zice una si interlocutorul intelege ce vrea el???

# vasile date 7 June 2018 20:43 +1

Am fost candva anchetat de procurorul Emilian Eva , care mi-a destainuit ca ei nu urmaresc vinovatia sau nevinovatia mea ci daca ajung la usa parchetului militar(1997) atunci cu siguranta de acolo ies extrem de sifonat adica regulat.Astia sunt procurorii calai, in procent de 90%

# visu date 7 June 2018 21:00 +1

De ce disciplinara si nu penala?!

# Cristian date 8 June 2018 07:38 0

Unora le sunt vânate greșelile, cu alții văd că suntem mai indulgenți. Verbul "a merita" nu este un verb reflexiv. În concluzie, forma "se merită" este incorectă, tov. procuror Horodniceanu.

# Aurel date 8 June 2018 11:12 0

Corecta sublinierea, Cristian. Ce sa mai vorbim de altii, gen politicieni, daca dl procuror sef faulteaza lb romana. Din pacate sunt multi...

# ?????? date 8 June 2018 23:33 +1

Cum opinați că ar fi corect zis, "la invitații din emisiune" sau "invitaților in emisiune" ?

# ?????? date 9 June 2018 09:00 0

@ Așa de mult timp durează cercetările penale ?

# ?????? date 9 June 2018 10:21 0

Mai aveți și comentarii nepublicate ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva