16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COALITIA JUDECATORILOR CONTRA ABUZURILOR – Judecatorii Florica Roman, Raluca Cuc si Traian Munteanu care au zdrobit DNA au infiintat Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului. Florica Roman: „Drepturile romanilor au ajuns ignorate sau incalcate atat de reprezentanti ai celor trei puteri ale statului, cat si de o parte a societatii civile si a presei... Judecatorul e ultima reduta de aparare a drepturilor si libertatilor persoanei”. Oricine poate fi membru de onoare al AJADO

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

18 September 2019 13:05
Vizualizari: 10770

Veste imbucuratoare din magistratura romana: se ingroasa frontul judecatorilor care lupta impotriva abuzurilor. Celor doua asociatii profesionale de traditie – Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) – li se alatura acum un nou ONG, a carui presedinta este nimeni alta decat judecatoarea Florica Roman (foto 1), de la Curtea de Apel Oradea, cunoscuta pentru luarile de pozitie impotriva nenorocirilor din instante, parchete si servicii secrete, precum si datorita faptului ca a repurtat o victorie zdrobitoare impotriva DNA (click aici pentru a citi). Noua entitate – lansata public miercuri, 18 septembrie 2019 – se numeste Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si a fost infiintata la Oradea in primavara acestui an.


In afara de Florica Roman, ceilalti membri fondatori ai ONG-ului sunt judecatorii Raluca-Beatrix Cuc (presedinta Sectiei a II-a civile de la Tribunalul Bihor) si Traian Munteanu (foto 2), fost magistrat la CA Oradea (pensionat in 2013). Si Raluca Cuc, si Traian Munteanu au zdrobit Directia Nationala Anticoruptie: prima a fost inclusa in aceeasi cauza in care parchetul Laurei Kovesi a incercat s-o paradeasca pe Florica Roman (detalii in linkul de mai sus), iar cel de-al doilea a primit clasare dupa ce DNA a tinut aproape 3 ani dosarul la sertar, avand in schimb grija sa-l prezinte pe fostul judecator Munteanu drept un corupt (click aici pentru a citi).

Asa cum ii spune numele, Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului isi propune sa apere drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, precum si sa opreasca orice abuz impotriva acestora. De asemenea, AJADO are printre obiective apararea independentei justitiei si a judecatorilor, consolidarea statului de drept, imbunatatirea relatiei dintre cetatean si justitie, apararea intereselor profesionale ale membrilor asociatiei in raporturile cu celelalte subiecte de drept, apararea judecatorilor si procurorilor impotriva oricaror intruziuni de natura sa le afecteze independenta si/sau impartialitatea, precum si promovarea, consolidarea si apararea demnitatii profesiei de judecator si procuror.

De altfel, chiar si presedinta Asociatiei, judecatoarea Florica Roman, a accentuat aceste obiective in declaratia inserata in comunicatul ce anunta lansarea AJADO: „Crearea unei asociatii profesionale a judecatorilor pentru apararea drepturilor omului este in Romania o necesitate, in contextul in care drepturile cetatenilor romani au ajuns sa fie ignorate sau incalcate atat de catre o parte a reprezentantilor celor trei puteri ale statului – legislativa, executiva si judecatoreasca -, cat si de catre o parte a societatii civile si a presei.

Pe langa respectarea Constitutiei si a legilor tarii, ca judecatori am jurat la intrarea in profesie sa 'aparam drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei' si sa ne 'indeplinim atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire'.

Judecatorul este ultima reduta de aparare a drepturilor si libertatilor persoanei, de aceea, constienti fiind de datoria pe care o avem de a ne indeplini cu onoare, constiinta si fara partinire atributiile, Asociatia va intreprinde orice actiune permisa de lege si de statutul de judecator pentru a apara drepturile si libertatilor persoanei, precum si pentru a consolida independenta justitiei, democratia si statul de drept in Romania”.

Redam comunicatul prin care AJADO isi anunta lansarea:

In luna septembrie 2019 si-a inceput activitatea publica 'Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului' (AJADO), asociatie profesionala a judecatorilor infiintata in primavara anului 2019 la Oradea cu scopul, printre altele, de a promova, afirma, consolida si sustine statutul si independenta judecatorilor si a justitiei, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, valorile constitutionale si democratice, precum si statul de drept in Romania.

Membrii fondatori ai Asociatiei sunt judecator Florica Roman, presedinte, judecator Munteanu Traian (pensionar), vicepresedinte, si judecator Raluca Cuc, secretar.

'Crearea unei asociatii profesionale a judecatorilor pentru apararea drepturilor omului este in Romania o necesitate, in contextul in care drepturile cetatenilor romani au ajuns sa fie ignorate sau incalcate atat de catre o parte a reprezentantilor celor trei puteri ale statului – legislativa, executiva si judecatoreasca –, cat si de catre o parte a societatii civile si a presei.

Pe langa respectarea Constitutiei si a legilor tarii, ca judecatori am jurat la intrarea in profesie sa aparam drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei” si sa ne „indeplinim atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire”.

Judecatorul este ultima reduta de aparare a drepturilor si libertatilor persoanei, de aceea, constienti fiind de datoria pe care o avem de a ne indeplini cu onoare, constiinta si fara partinire atributiile, Asociatia va intreprinde orice actiune permisa de lege si de statutul de judecator pentru a apara drepturile si libertatilor persoanei, precum si pentru a consolida independenta justitiei, democratia si statul de drept in Romania', a spus presedinta Asociatiei, judecator Florica Roman.

Detalii despre asociatie

Asociatia a fost infiintata pe perioada nedeterminata si are trei categorii de membri: membri fondatori, membri asociati si membri de onoare.

Membrii asociati, care, conform statutului, au si drept de vot, 'nu pot fi decat judecatori in functie sau eliberati din functie din motive neimputabile'.

'Membru de onoare al Asociatiei poate deveni orice persoana fizica sau juridica din tara sau strainatate care s-a distins prin actiuni proprii sau contributii directe la sprijinirea, promovarea si/sau realizarea scopului si activitatilor Asociatiei', se spune in statut.

Statutul Asociatiei mai prevede ca 'orice persoana fizica sau juridica, romana sau straina, care impartaseste scopul si obiectivele Asociatiei isi poate declara unilateral sustinerea fata de aceasta prin depunerea unui adeziuni tip', care va fi disponibila pe site-ul Asociatiei.

Site-ul asociatiei poate fi accesat la adresa www.ajado.ro iar pe Facebook putem fi gasiti la adresa https://www.facebook.com/JudecatoriPentruAparareaDrepturilorOmului/.

De asemenea, orice persoana interesata poate contacta Asociatia la adresa de email contact@ajado.ro.

Asociatia se va implica in dezbaterea publica cu precadere pe subiectele ce tin de functionarea justitiei, democratiei si statului de drept, si va intreprinde orice actiuni permise de lege pentru a se asigura ca independenta judecatorilor este garantata, iar drepturile cetatenilor romani sunt aparate.

Scopurile Asociatiei, asa cum au fost definite in statut, sunt:

'a) Promovarea, afirmarea, apararea, consolidarea si sustinerea prin toate mijloacele legale:

i. a statutului si independentei judecatorilor, precum si a independentei puterii judecatoresti atat in ansamblul sau, cat si in raport cu celelalte puteri din stat;

ii. a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in Romania;

iii. a valorilor constitutionale si democratice, precum si a statului de drept in Romania;

iv. a bunei functionari a Autoritatii Judecatoresti in ansamblul sau;

b) Intarirea si cresterea bunei functionari a justitiei ca serviciu public;

c) Cresterea transparentei, eficientei, independentei, impartialitatii, performantei, responsabilitatii si profesionalismului in justitie;

d) Imbunatatirea imaginii justitiei in spatiul public;

e) Cresterea increderii cetatenilor in actul de justitie si in functionarea justitiei in ansamblul sau;

f) Consolidarea relatiei dintre justitie, societatea civila, mass-media si opinia publica;

g) Modernizarea si reformarea sistemului de justitie;

h) Imbunatatirea discursului public despre justitie;

i) Instituirea unei relatii institutionale corecte, in limitele legii, intre procurori si judecatori in beneficiul bunei functionari a justitiei si respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale;

j) Promovarea, afirmarea, apararea, consolidarea si sustinerea prin toate mijloacele legale a statutului procurorului, in limitele stabilite de Constitutie si lege'.

Pentru realizarea scopului propus, obiectivele Asociatiei sunt:

'a) Consolidarea, prin toate mijloacele legale, a independentei justitiei prin intarirea statutului judecatorilor.

b) Apararea, promovarea, protejarea si afirmarea drepturilor si libertatile fundamentale astfel cum sunt prevazute in Constitutia Romaniei si in tratatele internationale pe care Romania le-a ratificat.

c) Consolidarea statutului de drept prin impunerea respectarii depline a drepturilor si libertatilor cetatenilor si responsabilizarea magistratilor in vederea respectarii si apararii acestor drepturi.

d) Imbunatatirea relatiei dintre cetatean si justitie.

e) Apararea intereselor profesionale ale membrilor asociatiei in raporturile cu celelalte subiecte de drept, pe plan intern si international.

f) Apararea judecatorilor si procurorilor impotriva oricaror intruziuni, din partea oricui, de natura sa le afecteze independenta si/sau impartialitatea.

g) Promovarea, consolidarea si apararea demnitatii profesiei de judecator si procuror.

h) Promovarea, prin toate mijloacele legale, a unei justitii independente si eficiente, intemeiata pe valorile transparentei, responsabilitatii si raspunderii, integritatii, solidaritatii, curajului, dreptatii, democratiei, respectarii si apararii drepturilor si libertatilor fundamentale.

i) Sustinerea si implicarea, in limitele legii si a statutului judecatorilor, in elaborarea unei legislatii clare, precise si predictibile, precum si pentru crearea unei practici unitare a instantelor de judecata.

j) Promovarea valorilor statului de drept, a recunoasterii si consolidarii justitiei ca un serviciu public care are obligatia sa fie echitabil, transparent si responsabil.

k) Imbunatatirea conditiilor de munca ale judecatorilor, cresterea prestantei si solemnitatii actului de justitie, in conformitate cu standardele europene.

l) Identificarea si expunerea problemelor si disfunctiilor din justitie, oferirea de solutii si implicarea in inlaturarea si corectarea acestora.

m) Facilitarea, incurajarea si promovarea corectei comunicari in ambele directii, dintre justitie si societate'.

Pentru realizarea scopului declarat si a atingerii obiectivelor propuse, Asociatia isi propune desfasurarea, cu respectarea limitelor impuse de lege si statutul judecatorului, a urmatoarelor tipuri de activitati:

'a) Realizarea unui site de internet propriu pe care se vor prezenta si promova actiunile, activitatile si pozitiile Asociatiei;

b) Actionarea prin orice mijloace si forme prevazute si permise de lege, cu respectarea statutului judecatorului, pe langa institutiile si autoritatile abilitate din Romania si strainatate in vederea respectarii, apararii, sprijinirii, afirmarii si promovarii:

i. drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor si stoparii oricarui abuz impotriva acestora;

ii. statutului judecatorilor si independentei acestora;

c) Comunicari publice prin orice mijloace si forme in vederea corectei informari a cetatenilor cu privire la chestiuni ce privesc justitia, rolul judecatorilor si procurorilor in societate si imperativul respectarii si apararii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului;

d) Documentarea cazurilor de incalcare a drepturilor omului, abuzurilor si erorilor judiciare, precum si informarea prin orice mijloc de comunicare a opiniei publice din Romania si din strainatate cu privire la acestea;

e) Actiuni, plangeri, contestatii ori interventii in justitie in scop propriu sau accesoriu;

f) Solicitari de comunicare de informatii de interes public;

g) Initierea, sprijinirea, participarea sau conlucrarea cu orice parte interesata, precum si cu institutiile si autoritatile publice competente, la elaborarea deciziilor si politicilor publice, precum si la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniu;

h) Participarea, organizarea si implicarea in dezbateri publice, mese rotunde, conferinte, simpozioane, cursuri de perfectionare sau orice alte asemenea activitati pe temele in acord cu scopul si obiectivele Asociatiei;

i) Sprijinirea actiunilor si initiativelor care raspund scopului Asociatiei sau sunt complementare obiectivelor acesteia;

j) Crearea, editarea, publicarea si distribuireade publicatii proprii [buletine informative, studii, analize, rapoarte, etc.] si informatii privind domeniul de activitate al Asociatiei;

k) Colaborarea, participarea, asocierea sau implicarea in orice alta forma colaborativa sau asociativa cu orice alte asociatii, cu precadere asociatii profesionale, organizatii, autoritati sau institutii publice ori private din Romania sau strainatate in vederea indeplinirii scopului si obiectivelor Asociatiei;

l) Dezvoltarea de programe proprii sau in regim de parteneriat cu asociatii, organizatii, institutii sau autoritatile publice din tara si strainatate;

m) Conlucrarea cu organele abilitate in vederea sprijinirii mai bunei administrari a justitiei, a asigurarii conditiilor materiale necesare desfasurarii actului de justitie si imbunatatirii pregatirii profesionale a judecatorilor;

n) Efectuarea de orice alte activitati prevazute sau permise de lege, in vederea indeplinirii scopului si obiectivelor Asociatiei'.

Sursa foto Roman: Ebihoreanul.ro

Comentarii

# imun/teanu date 18 September 2019 13:57 +2

A zis doana ca "judecatorul este ultima reduta". Doamna trebuie sa stie si ca in cauza omului de pe strada fata de mafiotii statali chiar asa e, la falsuri grosolane judiciare (si cu probele eludate sau si masluite!) lozinca unanima fiind "asa dispune sentinta!". Avem (cate!) antecedente! Ca!, sotii jud. ea la ICCJ si el chiar la CEDO!, jud. Stan Mustata, ucis (efectiv!) sa taca din gura!, etc. Sa presupunem judecator integru, cum mai si sunt. Pomenit cu o perchezitie (nu metoda deja?!), cand in camera copilului se gasesc (plantate! /cum dovedesti!) "ierburi" /ce sa ai faca omul?, in fata "justitiei" implacabile?, decat sa citeasca sentinta primita in plic! Nu si ASA este "umanul" real? Mai are rost doane/domni de adevarata probitate sa ai luptati? Cand totul este pierdut, jucat la cacialma la mesele verzi din saloanele internationale / unde coruptia crasa si pe parai grei se zbantuie la pozitiile cele mai de la varf! Perimati Stefan si Mircea si Mihai (Marii Domni), si istoria noastra

# O decizie de importanta capitala pentru Romania date 18 September 2019 14:12 +9

VA RESPECT ! ROMANIA SE TREZESTE DUPA 30 DE ANI DE UMILINTA !

# imun/teanu date 18 September 2019 14:27 +1

Un popor ARPT /"Apatrizi Romani in Propria Tara". Macar daca acest (biet) statut, care realul de fapt, s-ar regleenta si legal, tot ar ai fi o zisa onestitate. Personal scarbit de SCARBA de a mai fi concetatean unor asemenea specimene ("specii"!) care au i-M-undat orice ne mai raasese de vreo valoare. In preocuparile de subzistenta bietul poBor nu vede ca in numele lui scursurile emanate isi dejecteaza uorile viscerate parvenitismului prin orice tradari, chiar si tradarii de tara, culmea!, si in nume patriotism! Vai de invinsi!

# Andreea date 18 September 2019 21:41 0

http://www.independentonline.ro/2019/09/16/-Abuz-de-functie--la-Parchetul-de-pe-langa-Judecatoria-Slobozia-18899

# anemona date 19 September 2019 06:52 -1

Salut initiativa infiintarii acestei asociatii careia ii urez mult succes! As dori ca,in activitatea pe care o desfasoara,Asociatia sa apere si statutul magistratilor( in contextul apararii drepturilor persoanelor)sub aspectul drepturilor lor si patrimoniale.In acest sens,poate Asociatia isi exprima un punct de vedere cu privire la taxarea pensiilor de serviciu cu incalcarea drepturilor constitutionale si a raporturilor obligationale de munca dintre stat si magistrati si aplicarea retraoctiva a acestor amputari(al.7 din Proiectul lui orlando),taxare adoptata cu mare veselie pe 18.09.2019 de catre senatori care nu au minime cunostinte despre functionarea statutului de drept.Cu toate criticile aduse justitiei,putini au sesizat ca aceasta este Cenusareasa puterilor din stat fiind supusa tuturor masurilor discretionare din partea executivului si legislativului,printre care si plata restantelor salariale,taxarea pensiilor de serviciu(care nu exista niciunde),conform muschilor acestora!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva