COLABORATORII SERVICIILOR STAU PITITI – Mai-marii avocaturii au refuzat sa dea declaratii pe proprie raspundere ca nu au legaturi cu serviciile de informatii. Au fost inregistrate declaratiile a doar doi avocati. Vicepresedintele UNBR Marius Striblea: “Imi pun intrebarea daca nu cumva, de moda veche, eu sunt cel ce nu vreau sa inteleg pana la urma 'adevarul' din viziunea unora dintre lideri si anume ca avocatul trebuie sa fie 'diplomat' si sa se faca placut Sistemului” (Declaratia)
Capii Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nu s-au inghesuit sa dea declaratii pe proprie raspundere ca nu au avut si nici nu au vreo legatura cu serviciile de informatii, asa cum a propus in 2019 reputatul avocat Corneliu-Liviu Popescu din Baroul Bucuresti, care a cerut conducerii UNBR sa faca demersurile pentru demascarea ofiterilor de informatii ori colaboratorilor serviciilor secrete din avocatura (click aici pentru a citi). Propunerea a fost inaintata Comisiei Permanente a UNBR de avocatul Marius Striblea (foto), vicepresedintele Uniunii, insa de la acel moment doar doi membri ai Comisiei au depus o asemenea declaratie. Este vorba despre Marius Striblea si inca un membru al Comisiei.
Refuzul capilor UNBR de a completa declaratii privind faptul ca nu au avut si nu au legaturi cu serviciile de informatii a fost dezvaluit chiar de vicepresedintele Uniunii, Marius Striblea. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de miercuri, 25 august 2021, Striblea se intreaba daca nu cumva lipsa dorintei de a da respectivele declaratii are legatura cu temerea unora de a nu deranja “partenerii”. Si daca cumva se considera ca avocatul trebuie sa se faca placut Sistemului si sa reprezinte o imbinare intre traditionalul aparator al drepturilor omului si purtatorul de stele pe umeri sau bocanci in picioare.
Iata postarea lui Marius Striblea prin care anunta ca doar doi avocati au completat declaratii privind necolaborarea cu serviciile de informatii:
“Desi au trecut doi ani de la acea sedinta, nu au aparut declaratiile membrilor Comisiei Permanente. Separat de ale mele, date la 22.08.2019, 28.02.2020 si 12.02.2021, mai e inregistrata la uniune una singura, dar care nu e facuta publica.
E cam putin, nu sunteti de acord?
Nu merge facila explicatie a lipsei timpului necesar redactarii.
Mai plauzibila pare inexistenta dorintei de a le da.
Se pune intrebarea de ce nu este vointa in acest sens.
Are asta vreo legatura cu absenta apetitului de a 'apara' avocatura si altfel decat prin comunicate 'elegante', prin care sa nu 'deranjam partenerii'?
Totusi, fiinta dubitativa, imi pun intrebarea daca nu cumva, de moda veche, eu sunt cel ce nu vreau sa inteleg pana la urma 'adevarul' din viziunea unora dintre lideri si anume ca avocatul trebuie sa fie 'diplomat' si sa se faca placut Sistemului. Sa constituie un veritabil 'fusion' intre traditionalul aparator al drepturilor omului si purtatorul de stele pe umeri sau bocanci in picioare. Ori, in cel mai bun caz, sa aiba bifata macar rubrica 'semnatar de angajamente'.
Si mai e ceva. Scopul iesirilor mele, inclusiv prin postari pe facebook, nu este nicidecum atacarea profesiei, cum spun unii pe la colturi, cu paharul in mana. Cei carora le bazaie musca pe caciula sau, dupa caz, pe chipiul purtat de capul propriu sau de cel patern. Dimpotriva, imi iubesc breasla pe care, in limita puterilor, am aparat-o cu toate riscurile, de fiecare data. Doresc revenirea ei pe pozitia cuvenita si intarirea continua, dar ma incapatanez sa cred ca aceste lucruri se vor face doar sub egida celor ce nu pot fi suspectati ca slujesc interese straine de cele ale nobilei noastre profesii, AVOCATURA”.
Iata postarea lui Marius Striblea din 25 august 2019 in care dezvaluia ca a propus ca membrii Comisiei Permanente a UNBR sa dea declaratii pe proprie raspundere ca nu au avut si nu au legaturi cu serviciile de informatii:
“In sedinta Comisiei Permanente de vineri, 23 august 2019, avand in vedere demersul dlui avocat Corneliu Liviu Popescu, dar si faptul ca majoritatea colegilor din comisie sunt noi, la inceput de drum, am facut propunerea ca acest organ executiv colectiv ce conduce breasla avocatilor sa dea o hotarare prin care sa recomande membrilor sai sa faca declaratii pe proprie raspundere ca nu au si nici nu au avut vreo legatura cu serviciile de informatii.
Am argumentat ca printr-un astfel de gest putem intari imaginea conducerii, alungand o parte din suspiciunile la adresa acesteia, suspiciuni rezultate din posibila 'dubla comanda', ca putem spori increderea in avocatura romaneasca si ca, fiind lideri, trebuie sa dam acest exemplu cat mai curand, ca un semn de constiinta curata si de responsabilitate, putand apoi recomanda tuturor colegilor din UNBR sa faca la fel.
De asemenea, la data de 22 august 2019, am dat exemplu, publicand primul declaratia mea pe acest subiect.
Supusa la vot, propunerea a fost respinsa pentru ca nu a intrunit minimul de voturi prevazut de art. 67 alin. 2 teza finala din Legea 51/1995 (8 voturi, din 13 posibile, doi consilieri ai comisiei lipsind).
Scorul a fost strans (6 voturi 'pentru', 7 'contra'), iar pozitia unora dintre cei care au votat impotriva a fost vehementa.
Pentru votul contra am auzit argumente de genul: de ce sa dam declaratii ca oricum nu poate nimeni sa le verifice, ca nu e o chestiune serioasa si nici nu e prioritatea avocaturii, ca nu trebuie sa ne conformam solicitarii primite de la colegul Corneliu Liviu Popescu (reputat avocat si profesor de drept) pentru ca daca acceptam acum ni se vor cere ulterior si alte lucruri, ca demersul meu este unul de imagine, ca solicitarea nu a fost pe ordinea de zi etc.
Nu am auzit nici pana acum un lucru simplu, spus public sau, preferabil, continut intr-o declaratie (inregistrata la UNBR si adusa la cunostinta publicului), ca acele persoane nu au legatura cu serviciile de informatii.
Pe aceste persoane care s-au opus cu toata puterea le rog sa-si faca publica pozitia printre colegi si sa le dea aceleasi argumente ca in sedinta de comisie permanenta, incercand sa-i convinga ca acest demers este inutil.
Demnitatea le-ar obliga sa spuna si public ceea ce au sustinut in sedinta, sa explice daca au ceva ce trebuie trecut sub tacere sau de ce nu vor sa arate ca nu au nimic de ascuns. De asemenea, le recomand sa abandoneze alura de 'reformisti' pe care o au in aparitiile publice, in special in mediul online, pana nu o pun in acord perfect cu faptele lor”.
Declaratia de necolaborator a lui Striblea
Asa cum ati putut citi deja, dintre cei doi capi UNBR care au depus declaratii pe proprie raspundere privind necolaborarea cu serviciile unul este Marius Striblea. Vicepresedintele UNBR chiar si-a facut publica declaratia in 22 august 2019, celalte doua fiind depuse in 28 februarie 2020 si 12 februarie 2021 (vezi facsimil 1, 2 si 3):
“Avand in vedere numeroasele discutii starnite de-a lungul timpului din dorinta fireasca a colegilor, dar si a opiniei publice, de a cunoaste situatia relatiei dintre avocati (in special a celor cu functii de conducere in profesie) si serviciile de informatii, precum si ultimul demers al d-lui avocat Corneliu Liviu Popescu care la data de 15 august 2019 a cerut oficial Comisiei Permanente a UNBR sa identifice solutii legale de deconspirare si transparentizare raportat la acest subiect (lucrare aflata pe ordinea de zi a sedintei Comisiei Permanente din data de 23 august 2019), precum si faptul ca nu am nimic de ascuns si ca nu doresc sa fiu suspectat ca ascund ceva, am decis, in calitatea mea de vicepresedinte al UNBR, sa dau o declaratie pe proprie raspundere in acest sens, declaratie pe care am inregistrat-o la UNBR si care va fi pastrata la uniune, putand fi consultata oricand.
Mi-am anuntat colegii din conducerea uniunii, dar si decanii barourilor din tara, despre demersul meu. De asemenea, am precizat in prealabil ca, in situatia in care colegii imi vor cere sfatul, le voi spune sa procedeze in mod similar.
Iata continutul declaratiei pe proprie raspundere:
'Marius Sebastian Striblea, cetatean roman in varsta de 44 ani, avocat, Decan de Onoare al Baroului Iasi si Vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, stiind prevederile legale privind falsul in declaratii (art. 326 din Codul penal), aduc la cunostinta organelor de conducere ale profesiei, membrilor UNBR din toate barourile din tara, precum si a opiniei publice urmatoarele:
1. Nu am fost si nu sunt ofiter (inclusiv acoperit) al niciunui serviciu de informatii, oficial sau secret, romanesc sau strain, ori al oricarei alte institutii, organizatii sau grupari de acest tip;
2. Nu am fost si nu sunt colaborator, informator ori lucrator de niciun fel, remunerat sau voluntar, al entitatilor mentionate la punctul 1 si nici al oricarei alte persoane fizice sau juridice, oficiala sau secreta, din Romania sau din strainatate, care activeaza in domeniul informatiilor;
3. Voi depune benevol aceasta declaratie anual, atat timp cat voi ocupa o functie de conducere la nivelul UNBR;
4. Am mai dat declaratii similare in 2015 si 2019, cu ocazia alegerilor de la Baroul Iasi, acte pe care le-am depus la aceasta institutie;
5. Declaratia pe proprie raspundere depusa, inregistrata la UNBR, va fi pastrata la cutia de valori a uniunii de unde poate fi ceruta si consultata (in original) de orice persoana interesata.
22 august 2019 avocat Marius Sebastian Striblea, vicepresedinte UNBR”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Orferu 26 August 2021 13:07 +110
# jos acoperitii 26 August 2021 14:24 +100
# Bogdan Gyuse 26 August 2021 15:09 +160
# Reducerea serviciilor parazite si zecrete doar la doua. 26 August 2021 16:04 +122
# Unul din lumea cea mare 27 August 2021 14:31 +27
# buzz buzzard 27 August 2021 21:32 0
# ?!? 28 August 2021 09:49 +10