18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

COLECTIV, UN DOSAR MONUMENT – ZRVP: Hotararea definitiva in dosarul Colectiv inchide un capitol important al justitiei romane. Proiectul Colectiv derulat de Zamfirescu Racoti Vasile & Partners a implicat asigurarea asistentei juridice pentru 45 de supravietuitori si persoane apropiate victimelor din Clubul Colectiv, in cadrul unuia dintre cele mai mari si complexe proiecte pro bono desfasurate in Romania. Av. Doru Ursu: “Cel care inchide ochii macar stie ca ceva este in neregula”

Scris de: L.J. | pdf | print

20 May 2022 16:34
Vizualizari: 4681

Zamfirescu Racoti Vasile & Partners a asigurat asistenta juridica a 45 de supravietuitori si persoane apropiate victimelor din Clubul Colectiv, in cadrul unuia dintre cele mai mari si complexe proiecte pro bono desfasurate in Romania de o firma de avocatura. Echipa de avocati alocata acestui dosar, coordonata de av. Calin-Andrei Zamfirescu (partener senior si fondator ZRVP) (foto centru dreapta), a fost compusa din Doru Cosmin Ursu (foto centru stanga), Ionut Chisar (foto dreapta) si George Avram (foto stanga).


 

La aproape sapte ani de la producerea tragediei care a zguduit si a indoliat Romania, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au pronuntat in data de 12 mai 2022 hotararea definitiva in dosarul 17008/3/2016 („Dosarul Colectiv”), marcand astfel etapa finala catre normalitate si dreptate.

Dosarul a fost, prin amplitudinea daunelor, prin complexitatea tragediei produse, si mai ales, a sferei vinovatilor, fara precedent in practica instantelor romane. Din aceasta perspectiva, hotararea prin care s-a solutionat apelul va reprezenta un reper jurisprudential atat in practica viitoare a instantelor cat si un ghid de conduita responsabila pentru functionari publici si pentru antreprenori.

Antreprenorii trebuie sa fie constienti de ce raspundere mare au in protejarea clientilor si angajatilor, iar institutiile statului nu sunt, din pacate, un partener pentru preventie ci mai degraba un instrument punitiv. Prostia, indolenta si deprofesionalizarea, prezente in cazul unor functionari ai structurilor de stat, sunt poate mai grave decat coruptia. In cazul celei din urma, cel care inchide ochii macar stie ca ceva este in neregula, spre deosebire de acela care nici macar nu constientizeaza acest lucru”, a declarat Doru Cosmin Ursu, avocat colaborator coordonator ZRVP.


Curtea de Apel Bucuresti a modificat partial sentinta Tribunalului Bucuresti, micsorand unele pedepse si dispunand chiar achitarea unora dintre inculpati, insa a mentinut prin hotararea pronuntata atragerea raspunderii celor doua institutii publice implicate in proces – ISU Dealul Spirii si a Primaria Sectorului 4, pentru plata daunelor in cuantum de peste 40 milioane de euro. Hotararea reprezinta totodata aplicarea in premiera, intr-un dosar penal, a dispozitiilor art. 2 si art. 3 CEDO cu privire la atragerea raspunderii directe a institutiilor statului, care au esuat in protejarea dreptului la viata si demnitate al cetatenilor.

Solutia pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti este rezultatul unui proces penal initiat in anul 2015, in urma incendiului din Clubul Colectiv in care si-au pierdut viata 64 de persoane si alte cateva zeci au suferit vatamari corporale grave.

Proiectul Colectiv derulat de casa de avocatura Zamfirescu Racoti Vasile & Partners a implicat asigurarea asistentei juridice pentru 45 de supravietuitori si persoane apropiate victimelor din Clubul Colectiv, in cadrul unuia dintre cele mai mari si complexe proiecte pro bono desfasurate in Romania, timp de aproape 6 ani de zile, cu participarea avocatilor la sute de activitati de urmarire penala si prezenta in fata instantei la peste 150 de termene de judecata, cu un volum total de lucru de peste 3.000 de ore de asistenta juridica in materie penala.


Despre Zamfirescu Racoti Vasile & Partners

Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) este acreditata ca una dintre cele mai importante societati de avocatura din Romania, oferind servicii de asistenta juridica atat in sfera litigiilor si a arbitrajului, cat si in domeniul avocaturii de business, al insolventei, al dreptului penal al afacerilor si al consultantei fiscale.

ZRVP are o echipa de 66 de avocati, dintre care 16 asociati – Calin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoti si Stan Tirnoveanu – asociati fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strimbei, Catalin Micu, Andrei Dumitrescu, Mihai Bajenaru, Cosmin Cojocaru, Crenguta Marina Florea si Ovidiu Serban (asociati), domnul prof.dr. Valerian Cioclei si Robert Oancea (of counsel).

Comentarii

# Gica contra sistemului date 20 May 2022 19:58 +408

Dl Savaliuc, prin demonstrațiile sale privind aprinderea acelui burete nenorocit, efectuate la locul tragediei, a arătat ceea ce acești "vestiți" avocați nu au scos la lumina justiției. Întrebarea este dacă au și vrut. Deci acel burete, in condiții normale nu se aprindea, asa cum arătau fotografiile d-lui Răzvan. Nu s-a aprins nici cu un an înainte când acolo a fost un concert în care au fost aprinse cruci întoarse, cum a arătat presa vremii. Au ars oameni în timp ce unele obiecte din lemn sau chiar plastic au fost doar "parpalite". Se mai adaugă și arestarea acelui ofițer de legătură de la Guvern care vorbea de nenorocirea ce urma, presa vremii iar a relatat. Ce au valorificat din toate aceste realități aceasta cohorta de avocați? E drept ca niște functionari au fost neglijenți. Care a fost scopul avocaților? Aruncarea vinei pe acarul Păun și evitarea gasirii adevăraților vinovați? Sau obținerea despăgubirilor de care posibil sa fi depins și mărimea onorariilor? Aud?

# nae girimea date 21 May 2022 07:04 +17

Si ce credeti in forul dv interior : s-a facut justitie ? ( ca de dreptate nu poate fi vorba , doar bunul Dzeu se ocupa cu asta )

# fxxxed up justice date 21 May 2022 09:28 +6

Poate ne explica ZaRaVa & partners cum a ajuns un primar sa primeasca o condamnare atat de idioata pentru ca niste unii s-au dus intr-o spelunca infecta sa se distreze fara sa-i forteze cineva sa intre acolo. Cand a cazut mig-ul in primavara urmat de elicopter de ce nu a fost arestat Dancu? Ca doar e ministru, nu? Si ar fi trebuit sa stie ca nu sunt conditii de zbor cu tinichelele ruginite ale armatei, nu? Nu e aceeasi logica, mey astia, expertii? Eu cred ca justitia noastra per ansamblu este doar o facatura sinistra in care se dau solutii dupa cum se crede ca ar fi bine (ca asa e trendy) nu dupa realitate. Cred ca sunteti tare mandri de voi, mey astia, ca ati upgrad-at acarul paun, si l-ati transformat in primarul piedone.

# Gica contra sistemului date 21 May 2022 18:08 +6

Când chestiunea este "opera" serviciilor secrete, autohtone sau străine, justiția de la Colectiv este exact ca cea de la lovitura de stat din 89. Nu avem procurori sau judecători care sa pună cu botul pe labe serviciile, mulți niște kakaciosi plătiți regește sa mimeze actul de justitie. Unii numesc Ro, pe buna-dreptate, securista. Care a avut cohones, ca bietul Stan Mustata, au fost dați exemplu. După mai bine de 30 de ani se poate constata dureros ca sângele vărsat în 89 a fost în zadar. Au fost numai inlocuiti hoții și incompetenții comuniști cu progeniturile zis "democrate". Și asta pentru ca po******ția Ro doarme ca boul pe coada iar somnul lor a născut monștrii.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva