21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

COLONELUL SRI A RECUNOSCUT CA A UCIS UN OM – Fostul sef al SRI Prahova Silviu Deatcu a facut acord de recunoastere a vinovatiei ca sa scape de puscarie. Deatcu a mers pe procedura simplificata in dosarul in care este acuzat de ucidere din culpa, dupa ce a omorat o tanara peste care a dat cu masina. Acuzatia de conducere sub influenta alcoolului a disparut. SRI refuza sa spuna daca Deatcu mai este activ

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

29 October 2019 14:05
Vizualizari: 9155

La aproape doi ani de la accidentul mortal pe care l-a produs fostul sef al SRI Prahova, colonelul Silviu Deatcu, trimis in judecata pe sest, fara ca romanii sa fie informati, a facut acord de recunoastere a vinovatiei ca sa scape de puscarie. Judecat pentru ucidere din culpa de catre Tribunalul Militar Bucuresti, colonelul Silviu Deatcu a mers pe procedura simplificata in dosarul in care este acuzat si judecat pentru omorarea unei tinere peste care a dat cu masina.


In 18 decembrie 2017, Deatcu a lovit cu masina o femeie in timp ce aceasta traversa strada. In 21 februarie 2019, intr-un raspuns trimis la solicitarea redactiei Lumea Justitiei, Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel preciza ca “a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de persoana la care faceti referire, sub aspectul savarsirii infractiunilor de ucidere din culpa, prev. de art. 192 alin. 1 si 2 Cod penal si conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului, prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal”. (facsimil 1)

A urmat trimiterea in judecata pe sest, fara ca procurorii sa anunte acest lucru public, prin intermediul unui comunicat de presa, asa cum o fac de obicei. Intre timp, daca avem in vedere informatiile existente pe portalul Tribunalului Militar Bucuresti, la obiectul dosarului, acuzatia de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului a disparut, fiind specificata doar acuzatia de “ucidere din culpa”.

Dosarul a fost inregistrat pe rolul Tribunalului Militar Bucuresti in 4 aprilie 2019, iar in luna iulie 2019, fostul sef al SRI Prahova a recunoscut savarsirea faptei si a solicitat ca judecata sa aiba loc numai pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale si a inscrisurilor prezentate. Probabil pentru a fi sigur ca nu va fi condamnat la o pedepsa cu executare.

Iata minuta Tribunalului Militar Bucuresti:

“In baza art. 278 C.pr.pen. dispune indreptarea erorii materiale strecurate in cuprinsul incheierii de sedinta din data de 10.07.2019, pronuntata in dosarul nr. 79/753/2019 al Tribunalului Militar Bucuresti, in sensul ca: Dupa paragraful:
'Reprezentantul Ministerului Public a solicitat sa se ia act de pozitia inculpatului colonel Deatcu Silviu Dumitru, respectiv ca doreste ca judecata sa aiba loc conform procedurii recunoasterii vinovatiei. Aparatorul ales al inculpatului colonel Deatcu Silviu Dumitru a aratat ca este de acord cu solicitarea celui pe care il apara, concluzie la care au achiesat, separat si celelalte parti', se va citi: 'Presedintele de complet, dupa ce a luat concluziile procurorului, avand in vedere ca infractiunea retinuta in sarcina inculpatului nu se pedepseste cu detentiunea pe viata, ca acesta a recunoscut savarsirea faptei si ca a solicitat ca judecata sa aiba loc numai pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale si a inscrisurilor prezentate, a admis cererea ca judecata sa aiba loc conform procedurii in cazul recunoasterii invinuirii'. Despre indreptarea efectuata se va face mentiune la sfarsitul actului corectat. Definitiva. (facsimil 2).SRI l-a secretizat pe Deatcu

Altfel, Serviciul Roman de Informatii a refuzat, in urma unei solicitari facute de Lumea Justitiei, sa precizeze daca Silviu Deatcu mai ocupa vreo functie in cadrul SRI.
Institutia condusa de Eduard Hellvig a invocat, nici mai mult, nici mai putin, ca daca ne-ar pune la dispozitie datele solicitate ar incalca prevederile legale privind protectia datelor cu caracter personal:

Datele solicitate cu privire la col. Deatcu Silviu-Dumitru constituie date personale conform art. 4 alin. (1) pct.1 din Regulamentul 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulament GDPR), iar acestea sunt exceptate de la accesul liber al cetatenilor, potrivit art.12 alin. (1) lit. d) din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, modificata si completata”.

Trebuie precizat insa ca Lumea Justitiei nu a solicitat CNP-ul, adresa sau data de nastere ale fostului sef al SRI Prahova, ci doar ce functie ocupa. Deci, unde este incalcarea prevederilor privind protectia datelor cu caracter personal?


Amintim ca o femeie a fost ucisa in 18 decembrie 2017, dupa ce colonelul SRI Silviu Deatcu, sef al SRI Prahova la acel moment, a lovit-o cu masina in timp ce aceasta traversa strada. Accidentul s-a produs in localitatea Tancabesti, judetul Ilfov. Conform unor surse, la momentul producerii accidentului fostul sef al SRI Prahova se deplasa dinspre Ploiesti spre Bucuresti, de la un chef, conducand un autoturism ce ar fi apartinut Serviciului Roman de Informatii.

Comentarii

# gigi date 29 October 2019 14:42 +3

Dati-i carnetul inapoi,dati-i si 200ml coniac ca poate ne mai scapa de-o romanca.Sotul,parintii decedatei ce-or zice?COLDEA a reusit doar sa o accidenteze pe LULUTA.El parca tot la sri lucra.Cati dintre ei or mai practica sportul asta?Astia sunt oare oamenii integri care trebuie sa fereasca Romania de rau?

# Care din candidatii la presidentiale da arme ? date 29 October 2019 18:51 0

Credeti-ma asta ar fi o solutie ! Buna ! Sa poata corecta cetateanul direct erorile ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva