19 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COMBATEREA AVOCATURII ILICITE – Presedintele UNBR Traian Briciu la conferinta „Apararea avocaturii la frontiera digitala”: „A alerga noi dupa ei e neproductiv. Trebuie ei sa alerge dupa noi. Adica noi sa avem un mijloc prin care brusc sa-i ecranam, iar ei sa ne conteste ecranarea. Ei sa devina reclamantii, nu noi. Cat timp noi suntem reclamanti, nu putem sa-i gasim pe niciunii”. Briciu a facut apel si la schimbarea legislatiei pentru o mai buna protejare a secretului profesional (Galerie foto)

Scris de: V.B. | pdf | print

21 March 2025 14:20
Vizualizari: 1763

Presedintele UNBR Traian Briciu (foto 1) a facut apel joi, 20 martie 2025, la modificarea legislatiei pentru o mai eficace combatere a avocaturii ilicite.



Amintim ca Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a organizat joi conferinta „Apararea avocaturii la frontiera digitala” (click aici pentru a citi). In deschiderea evenimentului, seful UNBR Traian Briciu a subliniat ca este necesar ca noul cadru legal sa permita o abordare proactiva, nu una reactiva, ca in prezent. Mai exact, UNBR trebuie sa poata ea face prima mutare, blocand orice persoana care exercita fara drept avocatura, aceasta putand ulterior contesta in instanta masura punitiva aplicata de Uniune. In prezent, insa, in actuala configuratie legislativa, UNBR este cea nevoita sa alerge dupa falsii avocati, intentandu-le actiuni in justitie.

A doua chestiune abordata de catre Traian Briciu s-a referit la necesitatea unei modificari legislative pentru o mai buna protectie a secretului profesional.

In fine, a treia problema pe care presedintele Briciu a adus-o in discutie se refera la contributia avocatilor la dezvoltarea viitorului sistem ECRIS V.


Iata principalele afirmatii ale lui Traian Briciu:


Prima chestiune este schimbarea provocarilor cu care se confrunta avocatura din perspectiva apararii serviciilor avocatiale. Daca in anii '90 si 2000 provocarea principala era sa-i urmaresti pe cei care se dau drept avocati fara a fi avocati si care exercitau acte specifice profesiei de avocat fara a avea dreptul (si a fost o mare provocare), aceasta lupta, in principiu, am castigat-o odata cu decizia Inaltei Curti din 2015 (n.r. RIL-ul 15/2015), unde s-a consacrat foarte clar ca orice forma de genul asta (n.r. de exercitare fara drept a avocaturii) constituie infractiune. Dupa care sunt dosare in care exista succes sau mai putin succes, dar totul este in discutia ca asa ceva nu mai poate fi acceptat. Asta este ceva castigat din punctul de vedere al cadrului legal. Ramane s-o castigi si pe situatia de fapt – adica sa-i identifici pe toti cei care practica avocatura ilegala si sa-i sanctionezi.

Problema este ca aceasta lupta a trecut in planul doi, pentru ca profilul exercitiului nelegal al avocaturii s-a mutat in alta zona: din zona litigiilor s-a dus in zona consultantei. Din zona faptica (fizica) s-a dus in zona dematerializata, in zona consultantei online. Astazi nu mai suntem atat de provocati de ideea de a identifica persoana care vine in instanta si se prezinta ca fiind avocat (pentru ca, de regula, instantele il vor elimina), ci mai curand provocarea este in zona online, pentru ca apar site-uri care pretind ca fac consultanta juridica, dar in spate nu sunt avocati. Poate nici macar nu sunt oameni in spate.

Exista o neclaritate destul de mare intre informarea juridica si consultanta juridica, multi intrand pe o falie de neclaritate – si atunci incearca sa fenteze regulile, prevalandu-se de neclaritatea terminologiei, astfel incat de data asta provocarea este mult mai mare, pentru ca a urmari pe cineva daca intra in instanta sau nu a devenit un lucru usor. A urmari variatiunea de site-uri si forme care ofera consultanta fara ca in spate sa fie avocati profesionisti (cu drept de exercitiu al profesiei) este mult mai complicat. Pe primii ii prindeai pur si simplu. Pe astia nici macar nu ai de unde sa-i iei, pentru ca sunt site-uri care nu pot fi urmarite. Nici n-ai cu cine sa te judeci. Daca i-ai da in judecata, ar trebui sa faci pcolul Pamantului ca sa poti sa obtii o hotarare pe care pe urma e foarte greu s-o pui in aplicare.

Prin urmare, mecanismele clasice (ii facem plangere etc.) nu mai functioneaza in cazurile acestea. Prin urmare, strategia profesiei trebuie sa se schimbe brusc in perspectiva acestor noi forme de exercitare nelegala a actelor specifice profesiei de avocat. A alerga noi dupa ei este totalmente neproductiv. Prin urmare, trebuie gasita o formula in care ei sa alerge dupa noi. Adica noi sa avem un mijloc prin care brusc sa-i ecranam, iar ei sa ne conteste ecranarea. Adica inversarea rolurilor: ei sa devina reclamantii, si nu noi. Pentru ca cat timp noi suntem reclamanti, nu putem sa-i gasim pe niciunii. Lucrurile acestea pot fi rezolvate si aici am gasit foarte mult sprijin logistic, cultural, un fel de cultura a informatiei in reprezentantii institutiilor care sunt astazi invitate. Avem un plan destul de puternic si consistent in sensul inversarii rolurilor: adica sa nu mai facem noi plangeri, ci eventual sa obtinem ecranarea tuturor acestor forme printr-o metoda simpla, rapida, eficienta si care sa ii puna pe ei in situatia sa conteste daca au ceva de contestat – ceea ce, in realitate, ne creeaza exact avantajul de a nu alerga noi dupa cel care incalca legea, ci a genera o contestare din partea lui – ceea ce ne-ar crea un avantaj semnificativ.

A doua chestiune care ma preocupa si preocupa si grupul privind digitalizarea este vulnerabilitatea pe care o au formele de exercitare a profesiei de avocat in ceea ce priveste protectia informatiilor. Pentru ca profesia de avocat are o particularitate la care noi tinem foarte mult – si anume: confidentialitatea informatiilor si secretul protejat, mai ales in fata institutiilor publice, dar si in fata altora. Nu numai institutiile publice sunt cele care vor sa afle. Poate uneori nu neaparat ele sunt cele mai interesate, dar sunt si alte persoane care vor sa afle lucrurile acestea secrete din activitatea avocatului. Si se pune problema: cum protejam? Cum isi protejeaza fiecare informatiile existente la nivelul formei de exercitare a profesiei fata de provocarile, de atacurile cibernetice, de varietatea de forme pe care la ora actuala pot sa o ia aceste imixtiuni in ceea ce priveste informatiile pe care le detine o forma de exercitare a profesiei si care pot duce la decredibilizarea activitatii avocatului?

Ma gandesc ca o societate sau orice forma de exercitare a profesiei nu este deloc fericita in masura in care clientii afla ca informatiile pe care le-au pus la dispozitia ei pot ajunge oricand la dispozitia publicului sau a altor actori – mai ales in domenii sensibile, cum sunt achizitiile publice, cum sunt dosare de concurenta neloiala sau alte zone extrem de sensibile, unde firmele care care dau consultanta in asa ceva trebuie sa aiba o protectie extrem de inalta.

Al treilea capitol este unul de o concretete evidenta – si anume: dezvoltarea sistemului ECRIS V, care ar duce, din punctul de vedere al raporturilor dintre avocat si instante, la un flux pe care ni l-am dorit intotdeauna. Tot timpul am spus ca noi trebuie sa avem un acces privilegiat la informatiile din dosar, sa nu fim tratati ca simpli justitiabili, pentru ca noi suntem niste profesionisti si trebuie sa avem o relatie directa cu instanta. Ei bine, ECRIS V exact asta isi propune: dezvoltarea aplicatiilor la nivelul instantelor care sa permita acest flux direct cu profesia de avocat. Dar pentru asta, insa, si profesia de avocat trebuie sa fie adaptata, din punct de vedere tehnologic, la nivelul pe care il au instantele. Acesta este al treilea capitol care a dus la ideea de a pune pe tapet temele de genul asta. (…)

Nu sunt un priceput al domeniului, eu clar imi recunosc limitele in intelegerea fenomenului, dar in acelasi timp spun ca ii inteleg importanta strategica si este clar ca profesia de avocat nu mai poate supravietui in contextul in care nu are are o preocupare serioasa pentru cele trei probleme ce tin in mare de evolutia tehnologica. Societatea a evoluat. Prin urmare, si profesia de avocat trebuie sa evolueze si din acest punct de vedere”.


Comentarii

# Ioana M. date 21 March 2025 16:24 0

..."exercitare nelegala a actelor specifice profesiei de avocat" este infractiune care, insa e tolerata de autoritati.Au sediu, isi promoveaza "serviciile" on line, copiaza( nelegal) documente si denumiri ale Barourilor. De exemplu, site ul unbr ilegal , daca tastezi pe google, e promovat mai bine decat cel real.

# Hilar... date 22 March 2025 07:00 +2

saracii avocati, uita ca exista si alte profesii juridice... cand economicul se intersecteaza cu juridicul, da cu virgula... unii se amuza crancen ce se-ntampla prin instantele civile... :))))

# Sa radem... date 22 March 2025 07:19 +1

sa nu deveniti din "sageti" simple "paravane"... intre "interni" si avocatii de instanta... :))))

# Vanatoarea... date 22 March 2025 07:53 +3

Prinselea si leapsa... Ca avocati, voi asa functionati... se stie, e de loz in plic, cum pica... (pr)in instanta. Cei care dirijeaza dosarele cunosc mai bine... :))))

# @Vanatoarea date 22 March 2025 13:30 +1

Ce insinuați? Că avocații dirijează dosare prin instanțe? Aveți dovezi? Dacă judecătorii de ambe sexe au consorți, copii și nepoți în avocatură asta nu înseamnă că sunt părtinitori și șmenari sau că mânăresc dosarele avocaților prieteni de familie pentru contraservicii similare de la alte familii.

# Vanatoarea date 22 March 2025 21:29 0

Nu insinuez nimic, exista cetateni justitiabili din alte profesii juridice care stiu sa gestioneze dosare penale... :)))) Pentru ceea ce spuneti dvs, exista "recuzarea"...

# ?????? date 23 March 2025 15:08 +3

@ Avocatura este o prestare de servicii ca orice altă prestare de servicii, de aceea li s-a spus și ,,servicii de avocatură'', ,,activități juridice'' în clasificarea CAEN, ,,vânzarea forțată de bunuri și servicii este interzisă'' prin lege și convenții internaționale , în societățile ,,educate'' în care ,,justițiabilii'' au și ,,obligativitatea cunoșterii și respectării legii'', așa cum au și magistrații , avocații, angajarea de servicii de avocatură este la libera voință a ,,justițiabililor'' ?

# Vanatoarea date 23 March 2025 22:37 0

Vanzarea "fortata" nu prea exista, cica in lumea libera poarta denumirea de "marketing". E pe baza de cerere-oferta, cica... si, concurenta e mare... unora le este cam frica de ea... :))) Ca unii "forteaza" anumite practici e total altceva, si se incadreaza la altele... gen, "abuz in serviciu" ... :)))))

# Vanatoarea date 24 March 2025 08:28 0

Societatile libere si democrate, unde educatia si civilizatia primeaza, tocmai pe lege se bazeaza, si nu pe alte obiceiuri mostenite din trecut, cu indivizi certati cu legea care isi fac de cap incalcand legea, comportandu-se ca in GETIA... incalcand legea, ei confundand tarlaua de la periferia rurala cu centrul urban... :)))) Acesti indivizi nu prea pricep cand li se da DIRECTIA, exact in baza legii... ei trebuie eliminati, educatia la varsta adulta... nu prea e posibila. :))))

# Vanatoarea date 25 March 2025 11:44 0

Cum stati cu infractiunile cibernetice intre birourile de avocatura?!! Sa nu va fure de pe strada... :)))

# Botomei Vasile, doctor in drept, 0744191717 date 31 March 2025 18:59 0

Dna av. Elena-Radu si colegii de breasla, fac parte din sistemul oligarhic din avocatura definit prin Protocolul de colaborare incheiat intre presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania-UNBR. UNBR nu a mai fost reinfiintata prin nicio lege in vigoare dupa 01-03-1990, iar barourile functioneaza in fals, fara lege si fara acte de reinfiintare; Dna avocat stia dinainte ca nu va castiga deoarece a chemat in judecta pe Biroul Electoral Central care era deja desfiintat dupa lovitura de stat prin hotararea nr. 32/ 06-12-2024 a CCR.A lucrat ,,bine" in slujba sistemului politic reprezentat la nivel de stat de dnul vicepremier Catalin Predoiu, fostul si actualul Minstru de interne, coordonator al Ministerului de Justitie de la care avocatii primesc onorarii pentru asistenta juridica din oficiu!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva