27 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COMISIA EUROPEANA ARUNCA IN AER INALTA CURTE – Raspuns devastator pentru judecatorii de la Sectia penala a ICCJ care refuza sa aplice deciziile CCR, punand intrebari la CJUE in care sa ceara permisiunea sa nu aplice Constitutia Romaniei. Zeci de personalitati publice stau cu condamnari penale deasupra capului, desi hotararile abuzive trebuiau imediat casate in baza deciziilor CCR. Cerem Inspectiei Judiciare anchetarea tuturor judecatorilor care refuza sa aplice legea (Raspunsul CE)

Scris de: George TARATA | pdf | print

12 November 2019 12:04
Vizualizari: 13852

Raspuns devastator al Comisiei Europene pentru judecatorii rebeli de la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care refuza sa aplice legea si Constitutia Romaniei. Raspuns care o obliga pe presedinta instantei supreme Corina Corbu (foto 1) sa faca ordine in ograda proprie (unde deja legea a devenit facultativa), pentru a nu continua dezastrul din epocile Livia Stanciu si Cristina Tarcea, care au coborat credibilitatea ICCJ la un minim istoric. Si daca nu poate sa faca asta, atunci sa isi dea demisia.

Adresa Comisiei Europene pe care Lumea Justitiei o prezinta in editia de astazi a fost emisa in cadrul procedurii declansate de CJUE ca urmare a unei sesizari formulate de judecatorii ICCJ din dosarul "Gala Bute" in care este judecata Elena Udrea, in legatura cu decizia CCR 685/2018 privind compunerea nelegala a Completelor de 5 judecatori. De altfel, dosarul Gala Bute este singurul in care nu s-a dispus anularea condamnarii din apel pe motiv ca a fost pronuntata de un Complet de 5 judecatori ICCJ nelegal constituit, asa cum CCR a stabilit.


Punctul de vedere al Comisiei Europene are insa efecte si asupra judecatorilor de la Sectia penala a ICCJ care pun intrebari la Curtea de Justitie a Uniunii Europene si cer permisiunea de a nu aplica legea si Constitutia, refuzand sa puna in practica alta decizie CCR, nr. 417/2019, care a stabilit ca toate sentintele din dosarele aflate in faza de apel la Completele de 5 ICCJ trebuie casate, iar cauzele trimise spre rejudecare, in conditiile in care la fond au fost judecate de complete nelegal constituite, nespecializate in materia coruptiei, asa cum cerea art. 29 din Legea 78/2000 (caci sesizarea pe aceasta tema este identica cu cea din cazul nerespectarii deciziei CCR pe Completele de 5. Practic, prin refuzul de a aplica legea si Constitutia Romaniei, o serie de judecatori de la instanta suprema tin zeci de personalitati si oameni cu condamnari penale deasupra capului, desi toate acestea trebuiau imediat casate dupa aparitia deciziilor CCR 885/2018 si 417/2019, asa cum au facut in schimb alti magistrati de la instanta suprema care au inteles ca legea, deciziile Curtii Constitutionale si Constitutia Romaniei sunt obligatorii.

 

Comisia Europeana obliga judecatorii ICCJ sa respecte legea


Dupa cum se stie, in ultima perioada am asistat la o serie de decizii ale unor Complete de 5 judecatori ICCJ prin care s-a dispus sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru a cere permisiunea de nerespectare a legii si a deciziei CCR care obligau Inalta Curte sa desfiinteze sentintele pronuntate la fond de complete de 3 judecatori in dosarele de coruptie, si sa trimita cauzele la fond pentru rejudecarea lor de catre un complet specializat in materia coruptiei. S-a intamplat asa in mai multe dosare, dintre care le amintim doar pe cele ale lui Darius Valcov, Constantin Nita si Victor Ponta.

Astfel, in cadrul procedurii declansate ca urmare a intrebarilor adresate de judecatorii de la ICCJ, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a solicitat Comisiei Europene si statelor membre UE sa se pronunte asupra problemei puse in discutie: aceea daca magistratii trebuie sau nu sa respecte deciziile CCR. Un prim raspuns a fost dat deja de Comisia Europeana, acesta fiind anuntat marti dimineata, 12 noiembrie 2019, de avocatul Elenei Udrea, maestrul Veronel Radulescu (foto 2 dreapta), secondat de maestrul Alexandru Morarescu (foto 2 stanga). Si Comisia Europeana este cat se poate de clara: toate deciziile CCR trebuie respectate, inclusiv de judecatorii ICCJ. Ceea ce inseamna ca acei judecatori care sesizau CJUE pentru a tine oameni cu condamnari deasupra capului vor fi obligati sa aplice legea si deciziile CCR (fie ca vorbim despre deciziile CCR pe Completele de 5 sau cele nespecializate), si sa caseze hotararile pronuntate nelegal. Adica:

-in cazul Completelor de 5, sa desfiinteze solutia din apel, pentru ca apelul sa fie rejudecat de un Complet legal constituit;

-in cazul deciziei CCR pe lipsa completelor specializate de la ICCJ, sa caseze sentintele de la fond, cu trimiterea spre rejudecare a dosarelor, la complete specializate in materia coruptiei.

 

Inspectia Judiciara trebuie sa declanseze anchetarea disiciplinara a magistratilor care au refuzat sa aplice legea


Inainte de a prezenta punctul de vedere al Comisiei Europene, amintim prevederile din Legea 303/20014 privind statutul judecatorilor si procurorilor si din Constitutia Romaniei care obliga inclusiv judecatorii ICCJ sa respecte deciziile obligatorii ale CCR.

 

Concret, art. 147. alin. (4) din Constitutia Romaniei stabileste ca:

“Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor”.

Iar art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede:

Constituie abateri disciplinare:

ș) nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”.

Avand in vedere art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004, precum si art. 16 alin. (2) din Constitutia Romaniei (“Nimeni nu este mai presus de lege”), Lumea Justitiei solicita anchetarea disciplinara a tuturor judecatorilor ICCJ care au refuzat sa aplice deciziile obligatorii ale CCR in cazul Completelor de 5 nelegal constituite si in cazul completelor nespecializate, punand intrebari la CJUE pentru a afla daca pot sa nu respecte Constitutia si legea.

 

Iata fragmente din raspunsul acordat de Comisia Europeana catre Curtea de Justitie a Uniuniie Europene (vezi facsimil):


“Comisia are onoarea de a propune Curtii sa raspunda la intrebarile preliminare dupa cum urmeaza:

1. In imprejurari de drept si de fapt precum cele din cauza principala, nici art. 19 alineatul (1) din TUE, articolul 325 alineatul (1) din TFUE, articolul 1 alineatul (1) literele (a) si (b) si articolul 2 alineatul (1) din Conventia elaborata in temeiul articolului K.3 din TUE, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europemne, si nici principiul securitatii juridice nu se opun unei decizii a Curtii Constitutionale care s-a pronuntat cu privire la legalitatea compunerii unor completuri de judecata, creand astfel premisele pentru admiterea unor cai extraordinare de atac impotriva hotararilor judecatoresti definitive.

2. Cerinta de independenta consacrata la articolul 19 alineatul (1) din TUE, interpretat din perspectiva articolului 47 din carta, nu interzice ca o instanta nationala, in imprejurari precum cele din actiunea principala, sa fie obligata, in temeiul dreptului national, sa respecte o decizie a Curtii Constitutionale a statului membru al instantei nationale, atunci cand aceasta decizie a fost pronuntata in urma unei proceduri care a fost initiata nu de una dintre partile la actiunea aflata pe rolul instantei mentionate, ci de un organ al statului membru in cauza”.


Comentarii

# Av. Nicolae Trăistaru date 12 November 2019 12:26 +6

Documentul Comisiei Europene fiind din 23 August 2019, rezultă că înalții funcționari români de la Bruxelles, Luxemburg etc sunt plătiți degeaba. Cum au ajuns acolo? Așa se desăvârșește disoluția Statului Român. Observațiile scrise ale Comisiei Europene trebuie analizate la învățământul profesional al magistraților (ce bun era ...).

# gelu date 12 November 2019 12:30 +20

Toti judecatorii de la ICCJ care au facut asemenea sesizari trebuie exclusi din Magistratura.. Deoarece acestia nu cunosc practic legile juridice si nu respecta atat Constitutia Romaniei cat si deciziile CCR.

# Marcel date 12 November 2019 12:43 +4

Mars afara din justitie slugilor iohaniste si vandutilor intereselor straine precum si anularea tuturor privilegiilor existente aferente magistratilor.

# Demonstatia ca la ICCJ unii lucrau intr-un "Stat Paralel" date 12 November 2019 12:47 +4

Cu Protocolul semnat din partea ICCJ de catre Nu-Se-Stie-De-Catre-Cine cu semnatura falsificata a fostului Presedinte ICCJ... ce se mai aude ? Au dat declaratii la parchet toti cei care au preluat ulterior conducerea si toate persoanelea care, potrivit reglementarilor, au sau au avut acces la document !? "Statul de drept" e un concept nedefinta inca in legislatie iar acest lucru probabil ca a generat credinta ca "JUSTITIA A AJUNS DEJA PE MUNTELE OLIMP SI CA O PARTE DIN MAGISTRATII AU DEVENIT ZEI!? Se pare insa ca la ICCJ e vorba doar despre multe spalaturi de rufe murdare si multe ZOAIE. O sa vedem daca cei de la Inspectia Judiciara si CSM au de gand sa schimbe apa si sa faca curatenie...

# imun/teanu date 12 November 2019 13:21 +1

* Avocatului Traistaru. Hotararea din 23 august si abia acum a ajuns?! * Din cugetarile lui Gaga: "trotuarul trecea chiar prin camera ei de lucru".

# Procurorul date 12 November 2019 14:12 +4

S-a cam închis discuția cu toate sesizările la CEJ. Ceea ce era de așteptat. Așa cum spuneam, CCR domină autoritar ÎCCJ la toate capitolele. Este extrem de îngrijorător ce a ajuns instanța supremă a țării sau, mai exact, unde au adus-o combinația toxică dintre controlul unor politicieni, adică președinții republicii, Băsescu și Iohannis pe numele lor, și controlul serviciilor de informații, de a ajuns omul să-și caute dreptatea oriunde în altă parte decât sala de judecată. Situația este extrem de gravă și nu mai ține de lozinci inepte ca ”lupta anticorupție”. Vom vedea dacă mai e cineva în stare să pună ordine printre ”înalții” de la ”înalta”, că tare s-au mai desprins de orice urmă de bun simț.

# livia date 12 November 2019 14:20 +4

Era de asteptat un astfel de raspuns. Cat de idiot sa fii sa crezi ( sau sa speri) ca o decizie a CC dintr-o tara se supune hotararii UE. Ce merita slugile care s-au adresat CJUE nevrand sa puna in aplicare deciziile CC din tara lor???? Cred ca desfiintarea SIIJ. Nu-i asa???

# iulia geng date 12 November 2019 15:44 +1

Cum se face ca nu "urla" televiziunile ?!

# Miha date 12 November 2019 15:44 0

Daca as fi avocatii partilor, eu nu as sta atat de relaxata ref la raspunsul Comisiei. Cei specializati stiu de ce, mai ales daca citesc punctul 72.

# ?????? date 12 November 2019 16:03 0

@ Fapte reprobabile din partea celor implicați, judecători CCR, parlamentari, judecători, unii deci în mod obligatoriu, alții nu vor să legifereze, ceilalți nu se supun că ar trebui să se supună numai legii, ?

# DODI date 12 November 2019 16:47 +3

Dacă prostia ar durea mulți dintre judecătorii de la ICCJ care cu DEZonoare își ocupă posturile ar avea durerori cronice și maligne. Dacă lipsa de profesionalism ar durea mulți dintre judecătorii de la ICCJ ar trebui să-și schimbe profesia. Dacă munca sub acoperire ca reprezentant al SRI ar durea mulți dintre judecătorii din România s-ar văita nonstop. Dar toate acestea pe ei nu ÎI DOR. În schimb ne doare pe noi nesimțirea, lipsa de profesionalism, tupeul, aroganța și suficiența cu care își afișează importanța funcțiilor lor. Funcții pe care le ocupă nemeritat fiind că mulți sunt ”botezați” judecători peste noapte la dorința bețivului național și la ordinul SRI.

# Cornel date 12 November 2019 21:01 0

Raspunsul Comisiei era previzibil. Daca deciziile CC din Romania nu sunt bune mutatis mutandis nici cele ale Curtii Constitutionale Fedeare Germane nu sunt bune. Ceea ce este imposibil. De altfel, intr-o practica relativ constanta, curtile constitutionale au statuat suprematia constitutiilor nationale relativ la tratatele UE, inclusiv BVerfG. Cei care au sesizat CJUE au cerut protectie la stapanire, in prostia lor gandindu-se ca Kovesi si compania lucrau la comanda stapanilor. Astia nu au nici cea mai vaga idee cum se scapa de useful tools si useful idiots de-a lungul istoriei. Magistratii prezervativ din Romania care au executat la ordin extern/internet/al serviciilor secrete vor fi aruncati la gunoi, la fel ca orice lucru uzat/expirat. Ce prosti.

# un oarecare date 12 November 2019 21:02 +1

Judecătorii supremi din secțiile penale ale ÎNALTEI CURȚI DE CASAȚIE ȘI JUSTȚIE care au intrat în completurile de 5 judecători trebuie excluși din magistratură fără drept de apel! Fără dreptul de a profesa ca avocați, notari publici sau consilieri juridici!

# DOREL date 12 November 2019 22:18 0

Adevarul e ca judecatorii care au trimis la CJUE intrebarile vor de fapt sa ascunda crimele facute in ultimii 15 ani cand au condamnat cu cinism oameni nevinovati prin incalcarea tuturor legilor din Romania si prin josnice scamatorii ('rationamente logico-juridice', interceptari falsificate, martori mincinosi, denunturi comandate, rapoarte ale specialistilor DNA ...) . Si b): acu' or sa se retraga si or sa fie recompensati cu pensii incepand de la 30.000 lei pe luna, adica 1.500 euro/zi ! Parerea mea ...

# Justitie pt toata lumea si nu selectiv date 13 November 2019 00:57 +1

Ne e vorba de zeci de persoane ci de zeci de mii de persoane din ultimii 15 ani care au fost judecati si condamnati de tribunalele din toata Ro inclusiv ICCJ completuri fie de 3 fie de 5, judecatori alesi nealeatoriu toate aceste condamnari trebuiesc CASATE, CACI AU FOST ILEGALE CA SA NU MAI VORBIM DESPRE PROTOCOALELE ILEGALE CARE SI ACELEA AU FOST DECLARATE NECONSTITUTIONALE DE CATRE CCR. Zeci de mii de oameni condamnati ilegal si abuziv. Hotararile CCR trebuie aplicate pt TOATA LUMEA SI NU SELECTIV SI MAFIOTESTE EXACT CUM S-A FACUT JUSTITIE IN ULTIMII 15 ANI. Justitia romaneasca nu a fost si nu este nimic altceva decat o mafie securista

# DOREL date 13 November 2019 09:15 0

Si,dupa toate astea, inaltii judecatori ai Sectiei penale se vor retrage si vor fi recompensati de Statul Roman cu pensii incepand de la 30.000 lei/luna, adica un Logan pe luna sau un Duster la doua luni ! Si, b): bravos Romanie, halal sa-ti fie ! Parerea mea ...

# Dorel date 13 November 2019 15:56 0

Judecatorii ICCJ, acesti DOREI ai fenomenului judiciar mioritic :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.01.2025 – Tovarasul de suferinta al lui Bucurica se vrea sef

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva