5 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COMUNICAT IMPORTANT PENTRU TARA – Masuri restrictive extreme pentru combaterea coronavirusului: Ministerul Afacerilor Interne a ordonat inchiderea restaurantelor, cafenelelor si salilor de jocuri. S-au interzis reuniunile culturale, artistice, religioase si sportive. S-au inchis rutele aeriene din tarile cu cod rosu pe coronavirus. S-a dat ordin de recrutare a rezidentilor si studentilor din anul IV la Medicina. Ministrul Vela a linistit insa populatia: "Nu inchidem orasele" (Masurile)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

17 March 2020 21:48
Vizualizari: 6625

Marti seara, 17 martie 2020, la orele 21.00, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a iesit public pentru a da un comunicat important pentru tara. S-au anuntat primele masuri extreme pentru combaterea coronavirsului, dupa instituirea starii de urgenta de catre presedintele Klaus Ioannis, pana la care unicele masuri erau internarea sau izolarea la domiciliu. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, impreuna cu secretarii de stat Raed Arafat si Bogdan Despescu au anuntat ca se inchid toate unitatile de consum de alimente si bauturi care nu presupun ramanerea clientilor in unitatile respective.

 


Ne referim la cafenele, restaurante, sali de jocuri de noroc, ori restaurante aflate in interiorul hotelurilor.  Foarte important, ministrul Afacerilor Interne a anuntat ca a fost interzisa desfasurarea tuturor evenimentelor de peste 100 de oameni, unde nu poate fi asigurata o distanta minima intre participanti de cel putin un metru, indicand in acest sens reuniunile de tip artistic, cultural, religios, ori sportiv.

Se vor putea insa comercializa alimente si bauturi in continuare in magazine, in benzinarii si restaurante de tip drive, unde clientii nu trebuie sa stationeze si sa consume produsele achizitonate.


Pe de alta parte, s-au anuntat o serire de masuri pe linie medicale, intrucat personalul medical este insuficient fata de solicitarile din ultima perioada, astfel incat s-a emis ordin de recrutare a studentilor din anul IV de medicina si a medicilor rezidenti pentru sustinerea, in regim de voluntariat, a unitatilor medicale supraglomerate.


O alta masura vizeaza circulatia rutiera internationala, a autovehiculelor de peste 3,5 tone, care nu vor mai putea trece frontierele daca soferii nu detin masti, truse medicale, dezinfectanti si nu sunt depistati negativ la controlul medical. Totodata au fost inchise liniile aeriene dintre Romania si tarile europene in care s-a declar cod rosu de coronavirus (Spania, Italia, etc.).


Foarte important, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela a tinut sa precizeze ca deocamdata nu se pune problema inchiderii oraselor: "Nu inchidem orasele."

 

Redam in continuare in extenso masurile anuntate in cadrul conferintei de presa:

"Incepand de astazi, 17 martie, a fost suspendata activitatea de examinare pentru permise de conducere, pentru o perioada de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acestei decizii. De asemenea, sunt reduse la maxim activitatile de relatii cu publicul ale institutiilor din subordinea MAI.

De asemenea, prin ordonanta militara, au fost luate urmatoarele decizii:

-Se suspenda activitatea de servire si consum a produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice, organizata de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, in spatiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locatiei.

-Este permisa organizarea de catre unitatile economice de profil a activitatilor de comercializare a produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu presupun ramanerea clientilor in spatiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in”, „room-service” sau livrare la client.

-Se suspenda toate activitatile culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de ingrijire personala, realizate in spatii inchise.

-Se interzice organizarea si desfasurarea oricarui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, in spatii deschise.

-Organizatorii evenimentelor organizate si desfasurate in spatii deschise, ce presupun participarea a maximum 100 de persoane, sunt obligati sa dispuna masuri care sa asigure distanta de minimum 1 metru intre participanti.

-Conducatorii autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 3,5t au obligatia ca, in punctul de trecere a frontierei, sa aiba asupra lor si sa poarte mijloace individuale de protectie, precum dezinfectant, manusi, masca pentru fata si sa prezinte documente care atesta traseul de deplasare pana la destinatie.

-Conducatorii de autovehicule mentionati anterior, care sosesc din „zone rosii” sau „zone galbene” ori au tranzitat aceste zone, nu se supun masurilor de carantina sau izolare, daca la prezentarea in punctul de trecere a frontierei nu manifesta simptomatologie asociata infectiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.

-Ansamblele si subansamblele echipamentelor medicale fabricate in Romania pentru beneficiari din afara teritoriului national nu fac obiectul restrictiilor la export.

-Se suspenda toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania si din Spania catre Romania, pentru toate aeroporturile din Romania, pentru o perioada de 14 zile. Masura intra in vigoare incepand cu data de 18.03.2020, ora 18.00, ora Romaniei.

-Se prelungeste masura suspendarii zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia si din Italia catre Romania, pentru o perioada de 14 zile, incepand cu data de 23 martie 2020.

-Aceste masuri nu se aplica zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, precum si aterizarilor tehnice necomerciale.


MASURI DE ORDINE PUBLICA

In aplicarea masurilor stabilite prin decretul prezidential, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, au fost adoptate urmatoarele decizii, tinand cont de doua obiecte majore:

Ducerea la indeplinire sarcinile suplimentare ce revin unitatilor MAI pe linia prevenirii raspandirii coronavirusului;

Asigurarea unui climat optim de ordine si siguranta publica si un raspuns ferm la orice forma de criminalitate, in special a celei care doreste sa profite de aceasta stare de urgenta.

Astfel:

-Structurile de politie locale sunt coordonate operational de Inspectoratele Judetene de Politie, iar in Capitala de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti. Efectivele de politie locala sprijina politia nationala in masurile de ordine publica.

-La nivel national sunt constituite echipe mixte de cercetare si documentare si sunt accentuate verificarile privind modul in care sunt respectate conditiile de izolare, corectitudinea informatiilor furnizate de cetatenii care intra in Romania si orice alte aspecte ce tin de asigurarea ordinii publice si eficienta masurilor de combatere a raspandirii noului tip de coronavirus.

-Parchetul General si Ministerul Afacerilor Interne au organizat in comun activitatea administrativa si programul de interventie al unitatilor de parchet si de politie judiciara, pentru a fi in masura sa fie asigurat un raspuns operativ si ferm in fata oricarei forme de criminalitate.

-Potrivit codului penal, savarsirea unei infractiuni profitand de situatia prilejuita de starea de urgenta reprezinta o circumstanta agravanta. In acest caz, se poate aplica o pedeapsa pana la maximul special, iar in unele cazuri chiar se poate adauga un spor de pana la 2 ani inchisoare.

-A fost intarita prezenta in strada a structurilor de ordine publica, la nivel national, si aici ma refer la politie, jandarmerie si politie de frontiera.

-Dispozitivul de politisti de frontiera este suplimentat si sunt inasprite masurile de verificare la frontiera, atat in punctele de trecere a frontierei, cat si pe fasia de frontiera.

-Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor si analiza a bazelor de date sunt subordonate operational Inspectoratelor Judetene de Politie, respectiv Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, pentru cresterea capacitatii de verificare si scurtarea timpului de raspuns in cazul anchetelor epidemiologice.

-Au fost suspendate exercitiile, simularile, aplicatiile si orice alte activitati care pot interfera cu masurile luate pentru combaterea raspandirii infectiei cu noul coronavirus, cu exceptia celor cu caracter militar desfasurate in poligoanele de instructie.

-Au fost stabilite si aplicate planuri de masuri pentru asigurarea permanentei la unitatile operative si cresterea capacitatii operationale a acestora.

-Toate aceste decizii sunt aplicate de structurile Ministerului Afacerilor Interne in stransa colaborare cu institutiile partenere din Sistemul National de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala.

-Incepand de ieri, odata cu declararea starii de urgenta, la nivel national au actionat peste 28.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne – politisti, pompieri, jandarmi, politisti de frontiera, personal al Inspectoratului General de Aviatie si al serviciilor publice comunitare.

-Dintre acestia, peste 10.000 de politisti si peste 7.000 de jandarmi au desfasurat misiuni ordonate si au asigurat raspunsul la sesizarile primite, iar peste 5.000 de pompieri au fost angrenati in misiunile curente privind situatiile de urgenta.

De asemenea, au fost demarate actiuni in vederea identificarii operatorilor economici sau a altor persoane care desfasoara activitati ilicite in legatura cu vanzarea produselor de protectie impotriva infectarii cu CoVid-19.

MASURI DE ORDIN MEDICAL

-Incepand de maine, 18 martie, rezidentii la specialitatile medicina de urgenta, anestezie terapie intensiva, boli infectioase, vor intrerupe stagiile de practica in toate celelalte sectii in care sunt distribuiti si se vor prezenta pana la ora 12.00 la centrele de indrumare pentru includerea in turele si garzile din sectiile a caror specialitate o urmeaza.

-Rezidentii in specialitatile medicina de interna si medicina de familie intrerup de asemenea stagiile de pregatire si se vor prezenta la Directiile de Sanatate Publica in vederea repartizarii la Serviciile Judetene de Ambulanta, unitatile de primiri urgente, camerele de garda sau sectiile de spital, in functie de necesitati.

-Rezidentii din alte specialitati medicale decat cele enumerate pana acum vor fi luati in evidenta pentru a fi repartizati in functie de necesitati.

-Rezidentii aflati in alte centre decat cele de indrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidentiat in vederea luarii in evidenta si repartizarii in functie de necesitati.

-In localitatile unde sunt mai multe spitale, rezidentii vor fi repartizati in functie de nevoile fiecarei unitati spitalicesti, in colaborare cu Directiile de Sanatate Publica.

-Programul de pregatire pentru obtinerea atestatului in medicina de urgenta prespitaliceasca va fi suspendat si cursantii se vor intoarce de urgenta la unitatile de unde provin.

-La nivelul fiecarui centru universitar, din cadrul facultatilor de medicina, vor fi recrutati studenti, incepand cu cei din anul patru, pe baza de voluntariat, pentru a sprijini activitatile din camerele de garda. Studentii recrutati desfasoara activitati de sprijin doar in situatia depasirii capacitatii curente a unitatilor medicale.

-Recrutari similare se vor face in fiecare judet unde exista scoli postliceale sanitare, incepand cu cei din anul 2. De asemenea, elevi recrutati vor desfasura activitati de sprijin doar in cazul depasirii capacitatii curente a unitatilor medicale.

-Comitetele judetene si locale de urgenta se vor asigura de cazarea si hranirea studentilor si elevilor recrutati.

 

De asemenea, tot prin ordin al comandantului actiunii a fost stabilit faptul ca Institutul National de Sanatate Publica este desemnat autoritate responsabila pentru monitorizarea testarii si raportarea integrata a situatiilor generate de noul tip de coronavirus.

Tot prin ordin al comandantului actiunii a fost operationalizat Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei.

Totodata, au fost instalate 162 de corturi speciale, destinate triajului medical, dar si pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei.

In acelasi timp, Ministerul Apararii Nationale va construi si operationaliza un nou corp ce va avea servi ca spital militar de tip ROL II in incinta spitalului Ana Aslan".

Comentarii

# MARIAN date 17 March 2020 22:21 +1

INCHIDETI GRANITELE ROMANIEI !..CE MAI ASTEPTATI oameni BUNI!.

# Pintea date 17 March 2020 23:57 +2

Ne interesa mult circulatia rutiera internationala! Ori trebuie sa dăm bine in ochii celor din afara! Dar circulatia rutiera internă si nu numai, tot fara restricţion? Sau granitele? Ah,gradual... pacienția! Acu intelesei ca americanii scoasera un vaccin si descoperira si 100 de anticorpi! Wow!... ieri, flamanzii descoperisera un anticorp si ascultam cu speranță, dar acum americanii, de unde, de neunde, arătară o tanti care de acum cateva saptamani fusese selectata sa experimenteze injecția. Si la inceputul lunii aprilie, ne dau si medicația! Nu seamănă asta cu o premeditare? COINCIDENȚE INTERESANTE: Bill Gates finanțează grupul care deține un patent pentru vaccin, iar în 2019 a organizat un exercițiu în caz de pandemie cu… coronavirus!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.03.2024 – Postul lui Buda, scos la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva