15 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONDAMNARI MAI DURE PENTRU SOFERII FARA PERMIS – Senatorii Daniel Fenechiu si Robert Cazanciuc vor cresterea limitelor de pedeapsa pentru soferii prinsi fara permis, de la 1-5 ani la 3-7 ani, obligatoriu cu executare. Aceleasi condamnari le vor primi proprietarii care isi dau masinile pe mana unor persoane fara permis, bete sau drogate. Proiectul de lege vizeaza condamnari de 4-8 ani daca soferii fara permis provoaca accidente, precum si condamnari de 5-10 ani daca accidentele sunt mortale

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

14 August 2024 15:20
Vizualizari: 3636

Senatorii Daniel Fenechiu de la PNL (foto stanga) si Robert Cazanciuc de la PSD (foto dreapta) au depus la Senat luni, 12 august 2024, un proiect de lege privind inasprirea condamnarilor pentru soferii prinsi fara permis.



Astfel, daca proiectul va deveni lege, conducatorii auto gasiti in aceasta situatie vor risca pedepse de la 3 pana la 7 ani, nu de la 1 pana la 5 ani, cum se intampla in prezent. De asemenea, instantele vor fi constranse sa aplice aceste pedepse doar cu executare, nu si cu suspendare.

In drept, initiativa de act normativ vizeaza modificarea art. 335 alin. 1 din Codul penal.

Totodata, proiectul propune modificarea alineatului 3 al articolului 335, care ar urma sa le aplice aceleasi pedepse proprietarilor de masini care lasa ca automobilele lor sa fie conduse de catre persoane fara permis, bete sau drogate.

In fine, initiativa legislativa urmareste introducerea alin. 1/1 la art. 335 CP, astfel incat soferii fara permis care provoaca accidente sa fie pedepsiti cu inchisoarea de la 4 pana la 8 ani. Daca accidentele sunt mortale, condamnarile se vor situa in intervalul 5-10 ani.

In proiectul depus in procedura de urgenta, senatorii Fenechiu si Cazanciuc mentioneaza ca au initiat proiectul de lege in urma accidentului rutier petrecut langa Parcul Pantelimon la sfarsitul lunii iulie 2024, cand un baiat de 17 ani fara permis a lovit mortal un copil de 9 ani si a ranit-o grav pe sora acestuia, in varsta de 7 ani, careia i-a fost amputat un picior. Presa a scris ca in corpul adolescentului au fost gasite urme de heliu si azot – substante care sunt vandute si ca droguri.


Iata textul proiectului de lege (vezi facsimil):


Legea nr.286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 91, alineatul (3/2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

'(3/2) Nu se poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere in cazul infractiunilor prevazute la art. 209-211 si art. 335 alin.(1), (1/1) si (3).

2. La articolul 335, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani.

3. La articolul 335, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1/1), cu urmatorul cuprins:

(1/1) Daca, urmare a faptei prevazute in alin. (1), s-a produs un accident de circulatie care a avut ca urmare pagube materiale sau vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 4 la 8 ani, iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 10 ani.

4. La articolul 335, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Cu aceeasi pedeapsa, in mod corespunzator si in cazul producerii urmarilor prevazute la alin. (1/1), se sanctioneaza si persoana care incredinteaza un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care stie ca se afla in una dintre situatiile prevazute in alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenta alcoolului ori a unor substante psihoactive.

 



Redam expunerea de motive:


Pedepse mai aspre pentru persoanele care conduc fara permis

Noile modificari legislative

In ultimii ani, legislatia rutiera a fost in continua schimbare, avand ca principal obiectiv cresterea sigurantei rutiere si reducerea numarului de accidente grave. Una dintre cele mai discutate ipoteze legislative vizeaza inasprirea pedepselor pentru persoanele care conduc vehicule fara permis de conducere. In acest context, se propune o agravare a sanctiunilor in functie de gravitatea faptei si a consecintelor acesteia.

Conducerea unui vehicul fara permis este deja considerata o infractiune grava in Codul Penal, dar noua propunere legislativa vine cu sanctiuni mult mai dure. Astfel, pentru persoanele identificate la volan fara permis, pedeapsa propusa este de la 3 ani la 7 ani de inchisoare. Aceasta masura are scopul de a descuraja practicile iresponsabile si de a proteja participantii la trafic.

Daca persoana care conduce fara permis este implicata intr-un accident de circulatie, gravitatea faptei creste considerabil. In acest caz, se propune o pedeapsa cuprinsa intre 4 ani si 8 ani de inchisoare. Aceasta sanctiune reflecta pericolul social sporit pe care il reprezinta un sofer necalificat si lipsa de responsabilitate in respectarea normelor de siguranta rutiera.

Cel mai grav scenariu este cel in care un accident produs de o persoana fara permis se soldeaza cu decesul victimei. In astfel de situatii, se propune o pedeapsa extrem de severa, cuprinsa intre 5 ani si 10 ani de inchisoare. Aceasta sanctiune este justificata de gravitatea extrema a faptei si de impactul devastator asupra familiei victimei si asupra comunitatii.

Modificarile propuse in legislatia rutiera vin intr-un moment in care se constata o crestere alarmanta a numarului de accidente grave provocate de persoane fara permis. Prin inasprirea pedepselor, autoritatile spera sa descurajeze acest comportament periculos si sa reduca semnificativ numarul tragediilor de pe drumurile din Romania. Implementarea acestor masuri reprezinta un pas important catre asigurarea unui mediu rutier mai sigur si mai responsabil.

In concluzie, noile sanctiuni propuse reflecta angajamentul ferm al autoritatilor de a combate conducerea fara permis si de a proteja vietile participantilor la trafic si nu numai a acestora. Este un semnal puternic ca nerespectarea legii, mai ales atunci cand pune in pericol vietile altora, va fi tratata cu maxima severitate.

Aceasta propunere legislativa este o reflectare a angajamentului autoritatilor de a intensifica lupta impotriva comportamentului periculos pe drumurile publice. Prin inasprirea pedepselor, se doreste transmiterea unui mesaj clar ca nerespectarea legilor rutiere, in special in cazurile de conducere fara permis, nu va fi tolerata. Pe termen lung, astfel de masuri sunt esentiale pentru imbunatatirea sigurantei rutiere si pentru reducerea numarului de accidente grave pe soselele din Romania.

Pedepse mai aspre pentru incredintarea unui vehicul unei persoane fara permis

Noile modificari legislative

Intr-un efort continuu de a imbunatati siguranta rutiera in Romania, propun inasprirea pedepselor nu doar pentru cei care conduc fara permis, ci si pentru persoanele care incredinteaza vehicule acestora. Noile modificari legislative introduc sanctiuni severe pentru cei care, prin neglijenta sau iresponsabilitate, permit altor persoane sa conduca fara a detine un permis de conducere valabil.

Incredintarea vehiculului unei persoane fara permis (pedeapsa intre 3 si 7 ani de inchisoare)

Conform noilor prevederi, cei care incredinteaza un vehicul unei persoane care nu detine permis de conducere risca sa fie condamnati la pedepse cuprinse intre 3 ani si 7 ani de inchisoare. Aceasta masura vizeaza responsabilizarea proprietarilor si a altor persoane care au autoritatea de a permite utilizarea unui vehicul, subliniind riscurile la care se expun ei insisi si pe care le impun celorlalti participanti la trafic.

Incredintarea vehiculului unei persoane fara permis, in urma caruia s-a produs un accident (pedeapsa intre 4 si 8 ani de inchisoare)

In cazul in care o persoana care a incredintat vehiculul unui sofer fara permis se afla intr-o situatie in care acesta provoaca un accident rutier, consecintele legale sunt si mai severe. Propunem pedepse intre 4 ani si 8 ani de inchisoare pentru cei care au incredintat autovehicule unei persoane fara drept de a conduce. Aceasta sanctiune reflecta gravitatea faptului ca persoana in cauza a contribuit direct la crearea unei situatii periculoase.

Incredintarea vehiculului unei persoane fara permis, in urma caruia s-a produs un accident si s-a soldat cu moartea victimei (pedeapsa intre 5 si 10 ani de inchisoare)

Cea mai grava situatie este aceea in care un accident cauzat de un sofer fara permis, care a primit vehiculul de la o alta persoana, se soldeaza cu decesul uneia sau mai multor persoane. In astfel de cazuri, pedeapsa propusa pentru cei care au incredintat vehiculul este intre 5 ani si 10 ani de inchisoare. Aceasta este o masura extrema, menita sa sublinieze responsabilitatea majora pe care o au cei care isi incredinteaza vehiculele, si sa previna astfel de tragedii.

Implicatii si Impact

Aceasta propunere vine in urma accidentul tragic din Parcul Pantelimon, cand, un tanar de 17 ani, care nu detinea permis de conducere, a lovit mortal un baiat de 9 ani, Bogdan-Andrei, si a ranit-o grav pe sora acestuia, Maria, in varsta de 7 ani. Incidentul s-a petrecut dupa ce prietenul sau de 19 ani i-a incredintat masina pentru a o conduce, desi tanarul de 17 ani nu mai fusese niciodata la volan. Soferul a pierdut controlul vehiculului din cauza unei denivelari, a lovit copiii si a avariat alte trei masini parcate, dupa care a fugit de la locul accidentului.

In urma incidentului, tanarul de 17 ani a fost retinut si arestat preventiv, iar prietenul sau a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Fata ranita a fost operata timp de noua ore, insa din cauza complicatiilor medicale, medicii au fost nevoiti sa-i amputeze un picior.

Gandindu-ne la tragedia care a lovit familia celor doi copii din Parcul Pantelimon, cuvintele par sa fie de prisos. In doar cateva momente, vietile lor s-au schimbat pentru totdeauna, cand o clipa de iresponsabilitate a dus la pierderea unui fiu de doar 9 ani si la suferinta greu de imaginat a surorii sale, careia medicii au fost nevoiti sa ii amputeze, din frageda copilarie, un picior.

Durerea parintilor este de neconceput, fiecare zi fiind o lupta pentru a face fata realitatii crunte ca fiul lor nu mai este si ca fiica lor va trai cu rani adanci, atat fizice, cat si sufletesti. Nimic nu poate umple golul lasat in sufletele lor, iar amintirile frumoase devin acum umbrele unei vieti care s-a schimbat irevocabil. Este un memento dureros al fragilitatii vietii si al responsabilitatii pe care o purtam cu totii cand ne aflam pe drumurile publice.

Propunerea legislativa vine ca o reactie la numarul alarmant de accidente grave cauzate de persoane care nu detin permis de conducere si ca un raspuns la solicitarile societatii civile de a descuraja prin masurile legislative conducerea fara permis sau incredintarea vehiculului unei persoane fara drept de a conduce.

Prin introducerea acestor sanctiuni severe, autoritatile spera sa descurajeze practica de a incredinta vehiculele celor care nu sunt calificati sa le conduca. Aceasta masura este cruciala pentru reducerea numarului de accidente rutiere si pentru promovarea unei conduite responsabile pe drumurile publice.

In concluzie, noile sanctiuni propuse arata o determinare clara de a combate nu doar conducerea fara permis, ci si actiunile celor care, prin neglijenta sau neatentie, faciliteaza astfel de comportamente periculoase. Aceste modificari legislative sunt esentiale pentru a asigura un mediu rutier mai sigur si pentru a proteja vietile tuturor participantilor la trafic.

In cadrul eforturilor continue de crestere a sigurantei rutiere, propun inasprirea pedepselor atat pentru conducerea fara permis, cat si pentru cei care incredinteaza vehicule unor persoane fara permis. Modificarile legislative propuse includ sanctiuni severe si elimina posibilitatea suspendarii executarii pedepselor de catre instante, indiferent de circumstantele in care au fost comise infractiunile.

Avand in vedere cele prezentate, supun dezbaterii si adoptarii de catre cele doua Camere al Parlamentului, in procedura de urgenta, prezenta propunere legislativa”.

Comentarii

# nebuni date 14 August 2024 16:37 +13

au inebunit cu aceste legi și cu mărirea pedepselor. dintr o dată omorul nu mai pare atât de important

# Jean Valjean date 14 August 2024 17:25 +15

Pachiderme repetente. Preventii nu cunosc pachidermele ca au capacitate de judecata slaba.

# maxtor date 14 August 2024 20:02 0

introducerea de catre "legiuitor" -bagabeii astia 2 in speta- au unei legi/modificari sub imperiul unui fapt posibil dar exceptional nu e decat proprie cailor Totalitarismului! au bagat ei legea privind accesul prioritar la casele de marcat pt. gravide,cei cu copii mici -pe motiv JIGNITOR LA ADRESA INTREGULUI POPOR,"fundamentata pe constatarile si experientele dobandite in realitatea cotidiana ROMANESCA" !

# cârcotaș date 14 August 2024 21:19 +3

S-au învățat să se plimbe de colo colo pe banii noștri si vin alegerile la toamnă: trebuie să ne ia ochii cu ceva, nu se lasă duși! Schimbă chiar și optica Codului penal: ziceau ca pedepsele sa fie mici pentru infractorii primari, că nu se rezolva nimic prin pedepse grele. Ușor, ușor revin la ce-a fost. După ce măresc pedepsele, fixează obligativitatea încarcerării, exclud suspendarea executării, exclud prescripția la cât mai multe fapte, vor schimba si Codul de procedură, dând puteri mai mari aparatului represiv. Cine nu sare, ia condamnare, se va striga din nou pe stradă. Liberalism și drepturile omului!

# maxtor date 15 August 2024 18:31 0

-ghicitoarea zile, de unde e citatul,"“Poporul român, sub conducerea partidului comunist, a obţinut rezultate de însemnătate istorică în dezvoltarea economiei şi culturii, în făurirea societăţii socialiste şi ridicarea nivelului de trai material şi cultural. Înaintarea cu succes a ţării pe calea noii orînduiri a schimbat din temelii înfăţişarea societăţii noastre….” ?

# un mizantrop date 15 August 2024 22:02 +3

Romania nu mai e nici macar o imitatie de democratie, e o nontzara, fara Constitutie (ajunsa doar un pretext ca niste clienti politici, unii fara pregatire juridica, majoritatea fara valoare, sa incaseze sinecuri uriase si sa valideze aberatiile juridice scremute de guvern), fara Coduri Penal si Civil (nicio norma juridica nu mai sta in picioare - gloata, televizista, sau nu numai are drept de 'initiativa legislativa' de cate ori e lovita in interese), fara Parlament, inlocuit de o grupare de lefegii care aproba actele guvernului...Si acest Cazanciuc sinistru...n-ar trebui lasati procurorii sa se pronunte vreodata pe legi...doar daca percurg ritualul purificarii - niste multi ani ca aparatori...Ce neam suntem, de la Ordonanta 13 - singurul act juridic civilizat, in spirit real european, chiar daca 'scapa Dragnea de puscarie' - cand n-auzi decat 'sa se mareasca, sa inaspreasca, sa faca puscarie...' Ceva educatie reala si preventie mai facem si noi?!

# psdnl coloaca de mafioti analfabeti date 15 August 2024 22:37 +4

Am alergie cand ii vad p'astia doi parveniti, populisti, securisti si mai ales ticalosi. Poate introduc niste legi speciale prin care sa mareasca pedepsele pentru haitele de borfasi pesedistopenelisti care devalizeaza bugetul statului. Dar n-ai sa vezi. Ar trebui sa intre partidele lor in totalitate la puscarie, inclusiv ei doi.. dasteptii lupii.. si n-ar mai avea cine sa praduiasca bugetul. De donatia ilegala catre ucraina n-au de gand sa initieze nimic? In baza carei legi, niste birocrati corupti, analfabeti dpdv legislativ, numiti pe functii de niste analfabeti functionali, doneaza sistemul de aparare al tarii, platit de po******tie, unei alte tari care de-a lungul istoriei ne-a fost doar ostila? Ia ziceti bah dasteptilor?

# Indignat date 16 August 2024 14:13 +2

Daca initiatorii acestor modificari ar fi facut dreptul pe bune si nu ar fi chiulit de la criminologie ar fi aflat un fapt banal: niciodata, dar niciodata de-a lungul istoriei asprimea pedepsei si/sau intinderea acesteia nu au/a determinat disparitia sau diminuarea fenomenului infractional. Totusi, in zilele noastre in care comoditatea s-a instalat in fiecare dintre noi ar fi suficiente pedepsele actuale, privative de libertate, dar in alte conditii de detentie, nu cu mc de aer si mp spatiu, nu cu teveu, nu cu invoiri, nu cu vizite conjugale, nu! Zeghe, pasat si ceai, munca la greu, omor cat cuprinde daca-l prinzi cu alte obiecte decat cele vestimentare in celula samd.

# Adevărul date 16 August 2024 14:43 +4

E discriminatoriu adică Tălhăria cu 30 de zile spitalizare , se poate aplica suspendare, și la conducere fără permis obligatoriu cu executare ? găndițivă și la alte infracțiuni și gravitatea acestora !

# Florin date 16 August 2024 19:07 +1

Îmi cer scuze cu anticipație, dar face parte din ciclul : Ce căcat mai legiferam...După ce au făcut căcatul praf cu Legea Anastasia, practic dacă omori pe unul drogat băut etc...nu mai poți sa-l acuzi de omor(cine nu crede sa urmărească dosarul Iorgulescu în care s-a admis recursul în casatie pe fapta de omor), vin acum cei doi și spun ceva ce se oripilează și în student la drept....Mai...dacă vreți modificare, modificați la rezultat, recte nu ai permis și ai produs un accident urmat de pierderea unei vieții..încadrați la omor și gata...Dacă eu am pc și din greșeală ma sus pe ăștia doi la ieșire din parlament, am ucidere din culpa cu pedeapsa maxima de 5 ani și suspendare, iar dacă nu am permis și ma oprește unul pe stada i-au 7 ani fără suspendare? Ba da de ce nu măriți voi pedepsele la funcționari publici pentru abuz la 20 ani fără suspendare? Asa ca sunteți cool înainte de alegeri....vai de mama nostra cu astfel de legiuitor...

# vasile date 16 August 2024 20:35 +3

Nişte jigodii! Altceva nu-i duce mintea decât să bage românul la închisoare. Nişte inchizitori ordinari.

# santinela date 17 August 2024 06:56 +1

Sper ca ceilalti parlamentari(sa aibe creierul la ei)si sa nu voteze tot felul de timpenii(ca asta) care le trece prin tartacuta astora doi !

# o opinie date 17 August 2024 08:25 +1

Politica ca politica dar siguranta cetateanului : PE CAND? Despicarea firului in 4,8,12 etc ca dovada A " cat de destepti "E" noi, imi face impresia ca e scoasa din contextul cotidianului. Consider ca ar trebui mai multa responsabilitate practia. Ca de teorie ne-am saturat. Atentie la "CINE" face protectia cetateanului caruia i-a fost confiscata putereasi care ramane la cheremul aplicarii legilor nationale.

# Cetatean date 17 August 2024 11:37 +1

Fenechiu e ala cu aberatia legii onorariilor obligatorii pentru avocati. Sper sa ii dea CCR cu legile lui de rahat in cap!

# Satul de prosti date 17 August 2024 13:06 +1

Toate cadavrele fac legi

# ion patriotul date 18 August 2024 00:22 0

o masura de nota 10! masina e o arma, nu ai permis si conduci…baga puscarie!!

# DAN date 18 August 2024 08:34 +1

Nu mărirea pedespelor și modalitatea de executare va rezolva această problemă! Este nevoie de prezența frecventă a poliției pe drumurile publice. Cred că sunt mai mult de 10 ani, de când nu am mai fost oprit de poliția rutieră pentru un control de rutină. Am mers destul de des de la București la Arad, Iași, Timișoară și nu am întânit nici măcar un echipaj al Poliției rutiere.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.01.2025 – Georgescu a incaput pe mana lui Bogasiu. Episod halucinant intr-o instanta din Bucuresti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva