Condamnata de doua ori in zece zile la CEDO pentru imbolnaviri din cauza conditiilor de detentie, Romania nu poate rezolva problema. Chestorul Ioan Bala declara ca modernizarea infrastructurii nu tine de ANP, ci de alocarea banilor de catre Guvern!
Recent, Romania a avut parte de doua condamnari la CEDO pentru incalcarea conditiilor de detentie. Prima a fost castigata de ex-consilierul guvernamental Fanel Pavalache, pentru ca a stat intr-o celula cu fumatori si s-a imbolnavit, iar cea de-a doua a fost castigata deunazi de alt condamnat pentru omor (17 ani inchisoare) pentru ca a sustinut in fata CEDO ca s-a imbolnavit in penitenciar de insuficineta renala si laringita. Banii primiti ca despagubiri, 10.000 de euro daune morale pentru Pavalache si 16.000 de euro pentru Lautaru, vor fi suportati din banii contribuabililor. Deci, dintr-un foc, 26.000 de euro, bani care, daca ar fi fost alocati sistemului penitenciar, ar fi ajutat la remedierea unor probleme legate de conditiile de detentie.
Lumeajustitiei.ro l-a contactat pe directorul general al Autoritatii Nationale a Penitenciarelor din Romania, Ioan Bala, pentru a-l intreba cat timp mai trebuie Romania sa se astepte la astfel de condamnari si cand va oferi sistemul penitenciar toate conditiile in asa fel incat sa nu mai sufere astfel de condamnari la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Ioan Bala, director general al ANP, ne-a dat, telefonic, urmatorul raspuns: “De cativa ani am stabilit ca detinutii fumatori sa aiba parte de conditii de cazare, dupa incarcerare, separate de nefumatori. Ne confruntam, insa cu un fenomen. La incarcerare, ei sunt pusi sa dea declaratii scrise daca sunt fumatori si multi nefumatori se declara fumatori pentru a vinde apoi tigarile pe care le detin. In ce priveste conditiile spitalelor din reteaua penitenciarelor, acestea, ca si dotarile, sunt cat se poate de civilizate, uneori chiar peste standardele multor spitale din reteauna sanitara publica. Pentru a asigura celeritate in asigurarea asistentei medicale, si pentru a oferi asistentilor medicali ramasi dupa orele de program o garantie profesionala, am initiat un proiect de tele-medicina care functioneaza momentan ca proiect-pilot in colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj, pentru sase penitenciare. Proiectul este depus la Ministerul Telecomunicatiilor, pentru a primi aviz, si pentru a face extensia lui pe toata reteaua penitenciara din tara.
Cea mai mare problema a penitenciarelor o reprezinta, insa, infrastructura, a carei modernizare nu tine de vointa conducerii ANP, ci de factorul politic, adica de Executiv. E vorba de alocarea de resurse. Parteneriatul public-privat poate fi o varianta in construirea de penitenciare la standardele cerute de UE, care sa ne scape de aceasta grija, in conditiile in care multe dintre penitenciare functioneaza in cladiri preluate de la alte institutii, care aveau inainte o cu totul alta destinatie. In plus, supraaglomerarea duce la incalcarea unor standarde ale conditiilor de detentie. CEDO lucreaza acum la o Carte Verde in care vor fi stipulate standardele minime ce vor trebui asigurate persoanelor aflate in stare de arest sau condamnate si acaesta Carte Verde va fi opozabila tuturor tarilor membre. Acum, supraaglomerarea nu este chiar o mare problema, dar ea va deveni una extrem de serioasa incepand cu luna decembrie a acestui an, cand ne vor sosi din penitenciarele UE aproape 11.500 de detinuti care-si vor continua ispasirea pedepsei in regumul noastru penitenciar. Asta ne face sa fi extrem de ingrijorati!”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# dumitrascu 21 October 2011 20:17 +4
# MIHAI 12 January 2017 07:12 0
# teky 12 January 2017 07:14 0
# claus 12 January 2017 08:22 0