31 May 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Condamnatul Tudor Remus a invins sistemul: a obtinut doua sentinte judecatoresti in care se arata ca Penitenciarul Jilava nu respecta conditiile minime de trai, incalcandu-se prevederile CEDO

Scris de: L.J. | pdf | print

25 March 2012 11:13
Vizualizari: 12666

 

Condamnatul Remus Tudor (foto) a reusit sa obtina, de la Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, doua sentinte prin care se atesta ca in Penitenciarul Jilava nu sunt respectate conditiile minime de trai si se incalca CEDO cu privire la respectarea drepturilor detinutului. Interesant este ca judecatorii delegati la penitenciare nu au vazut aceste incalcari si s-au pronuntat pe cu totul altceva fata de aspectele reclamate, ba chiar au ignorat sentintele instantelor, atunci cand detinutul Remus Tudor le-a cerut sa le puna in aplicare. Odata ajuns in instanta, chiar si procurorii de sedinta au cerut judecatorilor sa admita contestatia lui Remus Tudor impotriva incheierii date de judecatorul delegat la Penitenciarul Jilava. In esenta, Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti a admis faptul ca spatiul in care sunt cazati detinutii la Jilava este insuficient, ca baile nu sunt amenajate in conformitate cu normele CEDO si ca celulele nu au un minim de mobilier.


Judecatoria Sectorului 4 s-a pronuntat in sensul nerespectarii conditiilor minime de viata in Penitenciarul Jilava, judecatorul delegat a negat sentinta

Condamnatul Remus Tudor s-a plans in instanta pentru ca in camera sa sunt tinuti 14 oameni, intr-o suprafata de 34,78 metri patrati, ca nu exista noptiere, nu exista mobilier, nu are dus racordat la apa curenta si menajera furnizata in permanenta, nu exista spatiu pentru depozitarea alimentelor si veselei, nu exista cuier, iar temperature aerului din celula nu a ajuns la 19 grade Celsius. Prin sentinta penala nr. 978 din 14.04.2011, judecatorul Ovidiu Richteanu-Nastase, de la Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti a admis in parte plangerea condamnatului, statuand ca: “la nivelul camerei 207 exista un grup sanitar racordat la apa curenta si menajera furnizata in permanenta, o etajera si un cuier pentru prosoape, iar in camera exista montat un raft triplu-etajat pe care persoanele private de libertate il pot folosi pentru a depozita bagajele personale. (….) Desi in camera 207 in care este cazat petentul au fost luate unele masuri pentru ameliorarea conditiilor de detentie, pentru renovarea acestuia, (…) instanta constata ca existenta in respective camera a unei mese, a doua bancute din schelet metalic pentru servirea hranei si a unui raft triplu etajat pentru pastrarea bagajelor personale nu poate reprezenta asigurarea unor conditii adecvate pentru dormit, pastrarea bunurilor si obiectelor personale, servirea mesei, avand in vedere ca acest mobilier relativ limitat trebuie folosit de toti cei 14 detinuti cazati. (…) Totodata, existenta unei mese si a doua bancute pentru servirea mesei nu poate duce la concluzia posibilitatii de a servi masa in conditii decente, atata timp cat in respectiva camera nu sunt amenajate spatii necesare depozitarii alimentarii. (…) Sustinerile Administratiei Penitenciarului ca pentru sectia de detentie sunt amenajate grupuri sanitare la comun, care permit imbaierea de doua ori pe saptamana, intr-o incapere special amenajata pe holul sectiei, nu poate decat fi considerata ca o incercare de ameliorare a conditiilor de detentie, in lipsa unui dus obligatoriu in fiecare camera de detentie. Insa, raportat la numarul a cel putin 300 de detinuti pe sectia de detentie, posibilitatea ca toate aceste persoane sa ajunga sa se imbaieze de doua ori pe saptamana intr-un anumit interval orar, este mica, instanta considerand ca rezonabila sustinerea petentului si a martorului Badea Mihai, ca uneori detinutii nu apucau sa se imbaieze.” Dupa aceasta sentinta, prin incheierea nr. 494 din 10 iunie 2011, judecatorul delegat la Jilava, Ioana Luiza Moteanu a respins plangerea condamnatului Remus Tudor, cu privire la aplicarea sentintei Judecatoriei Sectorului 4. Practic, judecatorul delegat a recunoscut doar formal existenta unei sentinte judecatoresti, dar a ridicat din umeri cand a fost nevoit sa o aplice.

Normele europene impun penitenciarelor sa ofere fiecarui detinut intre 4 si 6 metri patrati de spatiu, in functie de regimul de detentie. La Jilava, Judecatoria Sectorului 4 a constatat ca detinutii au mai putin de 3 mp

Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti a admis de asemenea prin sentinta penala nr. 1620 din 23 iunie 2010, pronuntata in dosarul 13741/4/2011, plangerea detinutului Remus Tudor cu privire la spatiul de locuit alocat fiecarui detinut. Astfel, judecatorul Mihai Alexandru Mihalcea a statuat faptul ca ” (…) spatiul vital al petentului in cauza de fata este in mod clar mai mic de 3 metri patrati, ceea ce nu corespunde standardelor impuse de jurisprudenta Curtii EDO prin deciziile pronuntate impotriva Romaniei (…). Este adevarat ca situatia penitenciarelor nu poate fi imputata neglijentei ANP-ului si in niciun caz Administratiei Penitenciarelor Bucuresti Jilava, aceste institutii nefiind sustinute corespunzator de bugetul de stat, insa aceasta situatie nu poate avea relevanta asupra incalcarii drepturilor unui detinut”. Dupa sentinta, condamnatul s-a adresat judecatorului delegat, insa acelasi magistrat Ioana Luiza Moteanu a ajuns, in incheierea nr. 621 din 25 iulie 2011, la concluzia ca, atata vreme cat Judecatoria Sectorului 4 a recunoscut ca vina pentru nerespectarea conditiilor minime impune de CEDO nu apartine Penitenciarului Jilava, care nu este sustinut corespunzator de la bugetul de stat, “nu exista o incalcare a drepturilor persoanei private de libertate”!

* Cititi aici sentinta nr. 978 din 14.04.2011 a Judecatoriei Sector 4

* Cititi aici sentinta nr. 1620 din 23.06.2011 a Judecatoriei Sector 4

Comentarii

# AND JUSTICE FOR ALL ... date 25 March 2012 13:09 +2

OK , "chiar si procurorii de sedinta au cerut judecatorilor sa admita contestatia lui Remus Tudor impotriva incheierii date de judecatorul delegat la Penitenciarul Jilava " , DAR DUPA CUM II STIU EU PE ACESTI 2 PROCURORI DE SEDINTA ,CAT VOR FI EI PROCURORI LA PJS4, CRIMINALUL SADIC REMUS TUDOR , NU VA IESI DIN PUSCARIE INAINTE DE A-SI EXECUTA PEDEAPSA PE VIATA IN INTREGIME SI CAT MAI REPEDE :-)

# victima date 26 March 2012 13:06 -2

sa dea Dumnezeu asa sa fie! sau mai bine sa il admita poate ii face o vizita de multumire lu' richiteanu...aveti niste cutite prin casa domnu' judecator, nu?

# victima date 26 March 2012 13:09 -5

sa dea Dumnezeu asa sa fie! sau mai bine sa il admita poate ii face o vizita de multumire lu' richiteanu...aveti niste cutite prin casa domnu' judecator, nu?

# FRUMUSETE date 25 March 2012 15:13 +7

Ioana Luiza Moteanu ...am vazut-o mai demult in sala de judecata ... e una dintre putinele judecatoare frumoase ,exceptia. Regula este ca judecatoarele sunt urate ca dracu'

# Cel Mare... date 18 July 2013 19:35 +2

Tu esti cumva admiratorul ei secret? Sau esti chiar tu??? Si, pentru ca o consideri tu frumoasa (dar nu este  :P) poate da hotarari ..... dupa ureche?

# gâgâ date 26 March 2012 09:05 +2

Nu mai bine ii gasesc ei individului astuia o galerie dezafectata dintr-o mina de uraniu? Ca acolo are si spatiu si apa calda si mobilier. Victima lui cam ce mobilier mai are? Nu sunt pentru pedeapsa cu moartea, dar munca fortata are si ea rostul ei.

# Maestru date 18 July 2013 19:31 0

In mina de uraniu te-a procreat mamica ta, cu siguranta, de poti gandi asa de...RADIO_ACTIV.... :cry:

# Eu date 18 July 2013 19:28 0

[quote name=\"AND JUSTICE FOR ALL ...\"]OK , \"chiar si procurorii de sedinta au cerut judecatorilor sa admita contestatia lui Remus Tudor impotriva incheierii date de judecatorul delegat la Penitenciarul Jilava \" , DAR DUPA CUM II STIU EU PE ACESTI 2 PROCURORI DE SEDINTA ,CAT VOR FI EI PROCURORI LA PJS4, CRIMINALUL SADIC REMUS TUDOR , NU VA IESI DIN PUSCARIE INAINTE DE A-SI EXECUTA PEDEAPSA PE VIATA IN INTREGIME SI CAT MAI REPEDE :-) [/quote] Uite ca nu s-a intamplat cum ai vrut tu, \"ANONIMULE\". Acum iti pot da cate replici vreau.... Altfel de cum ti le dadeam cand eram aproape.... 

# gogu date 2 June 2017 21:56 0

Ioana Luiza Moteanu judecatoare pe viata la Jilava mana in mana cu conducerea corupta de acolo, acopera toate abuzurile si spagile (primeste si ia bani sa mai joace un golf sau sa bea o voka buna) si face numai rau, refuza sa le acorde detinutilor vreun drept, ii trateaza ca pe animale. AFARA CU EA DIN MAGISTRATURA si cu cine o sustine.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva