24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONFLICT JUDICIAR INCENDIAR ITALIA-ROMANIA – Interviu fabulos cu omul de afaceri Dragos Savulescu si avocatul italian Liborio Di Nola despre cum refuza Statul roman sa anuleze un mandat de arestare european, in pofida faptului ca Savulescu si-a ispasit pedeapsa in Italia si este liber. CEDO prevede ca nimeni nu poate fi pedepsit de doua ori pentru aceeasi fapta, dar Dragos Savulescu este inca dat in urmarire internationala si impiedicat sa-si vada familia (Video)

Scris de: L.J. | pdf | print

20 March 2023 16:31
Vizualizari: 7751

Asociatia Lumea Justitiei a realizat la Milano un interviu juridic cu omul de afaceri Dragos Savulescu (foto) - in cadrul emisunii “Dezbateri cu Razvan Savaliuc” - in care Savulescu, impreuna cu avocatul sau Liborio Di Nola (care a fost si avocat al fostului premier al Italiei Silvio Berlusconi), si-au expus argumentele pe marginea situatiei juridice conflictuale create intre justitiile romane si italiene, in legatura cu mentinerea pe numele lui Dragos Savulescu, rezident italian, a unui mandat de arestare european.

 


Concret, desi Justitia romana a recunoscut ca Italia este statul de executare al pedepsei de 5 ani si 6 luni de inchisoare administrate in 2019 lui Dragos Savulescu de catre Completul Negru al ICCJ, condus de fostul judecator Ionut Matei, si desi Dragos Savulescu si-a ispasit intreaga pedeapsa in Italia, Curtea de Apel Bucuresti a respins niciun temei pertinent cererea de anulare a mandatului european de arestare emis la 7 februarie 2019.

Asa se face ca, desi Italia, ca stat de executare, a redus pedeapsa aplicata lui Dragos Savulescu de la 5 ani si 6 luni (prin aplicarea unui decret de gratiere de reducere cu 3 ani a pedepselor), si a dispus ca restul de pedeapsa sa se efectueze prin probatiune, in final a constatat ca pedeapsa nu mai trebuie efectuata intrucat in Romania trebuia aplicata prescriptia conform celor doua celebre decizii ale CCR din 2018 si 2022. Cu toate acestea, luna trecuta, in cadrul unei contestatii la executare solutionate la 2 februarie 2023, Curtea de Apel Bucuresti a respins anularea mandatului european de arestare, sub motivultul ca justitia italiana s-ar fi substituit justitiei romane si nu ar fi avut dreptul sa revoce condamnarea recunoscuta de statul italian. Nimic mai fals, intrucat din simpla lecturare a deciziei Curtii de Apel din Napoli din 11 octombrie 2022, la care s-a facut referire, se observa clar ca Italia a recunoscut hotararea de condamnare din Romania, dar, ca stat de executare, a anulat doar partea privind executarea pedepsei, a carei executare a incetat-o in mod definitiv datorita incidentului constitutional din Romania, acela ca trebuia sa se constate interventia prescriptiei, fapt ce potrivit legii penale italiene face imposibila executarea unei pedepse in conditii de nelegalitate.

In acest sens, Legea 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala stabileste fara echivoc: Executarea pedepsei este guvernata de statul de executare.


Ca nu s-a inteles modul in care Italia a decis executarea pedepsei in cazul lui Dragos Savulescu si nu s-a inteles necesitatea anularii mandatului de arestare european reiese si din faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a recunoscut intr-o decizie anterioara ca Italia este stat de executare, iar potrivit tratatelor europene in materie fiecare stat de executare are dreptul sa decida forma de executare potrivit legislatiei interne.

Asta se face ca in prezent, desi in Italia omul de afaceri Dragos Savulescu a fost declarat definitiv ca si-a ispasit pedeapsa, datorita neintelegerii situatiei de catre Curtea de Apel Bucuresti, omul de afaceri apare si in prezent pe lista de urmariti international a Politiei Romane cu mentiunea existentei mandatului european de arestare emis la 7 februarie 2019, cu consecinta ca daca Dragos Savulescu ar parasi Italia, acesta ar fi arestat oriunde in lume in baza respectivului mandat mentinut in mod inexplicabil (vezi facsimil)

Situatia semnalata de Asociatia Lumea Justitiei frizeaza incalcarea Articolului 4 din Protocolul nr. 7 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului referitor la: Dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori.

Avocatul lui Dragos Savulescu, maestrul Liborio Di Nola, din Napoli, a declarat ca Dragos Savulescu este rezident asimilat unui cetatean italian si ca nu-si poate vizita in prezent familia, in special copiii din SUA si Romania, datorita mandatului european de arestare emis de Romania care nu a fost anulat si a carui mentinere in continuare echivaleaza cu incalcarea dreptului de a nu fi pedepsit de doua ori pentru aceeasi fapta.

Pentru a evidentia neconcordantele in privinta mandatului de arestare european neanulat, avocatul italian Liborio Di Nola a dat in cadrul interviului acordat pentru Asociatia Lumea Justitiei exemplul unui caz celebru din Italia in care o serie de inalti functionari ai concernului german Thyssen Krupp au fost condamnati in Italia la pedepse de pana la 13 ani inchisoare, pentru producerea unui incident de munca ce a generat 7 morti, in urma caruia Italia a emis mandate europene de arestare pentru condamnatii care s-au refugiat in tara mama Germania in timpul procesului. Germanii condamnati nu au executat nicio zi de inchisoare intrucat ca stat de executare, Germania a considerat ca potrivit legii interne asemenea fapte se pedepsesc cu sanctiuni alternative. Chiar daca Italiei nu i-a convenit acest fapt din cauza mediatizarii excesive a cauzei, totusi a acceptat prioritatea dreptului european si a anulat mandatele de arestare europene.


In prezent, Dragos Savulescu spera sa reuseasca anularea mandatului de arestare european emis de Curtea de Apel Bucuresti in 2019, in calea de atac pe care o are deschisa, pe rol, la Inalta Curte.

Indiferent de rezultat, situatia ramane una critica referitor la anumite mandate de arestare europene, Savulescu nefiind un caz singular, cel mai scandalos caz fiind cel al altui om de afaceri Alexander Adamescu (aflat in prezent arestat la domiciliu in Londra), in cazul caruia mandatul este mentinut de peste 7 ani cu consecinta arestarii acestuia in Anglia pe toata aceasta perioada, in conditile in care s-a depasit deja maximum de pedeapsa ce ar putea fi acordat pentru fapta pentru care a fost trimis in judecata; in conditiile in care fapta e prescrisa, si in conditiile in care acuzatul abia a fost de curand trimis in judecata, aflandu-se dupa 7 ani abia in faza de camera preeliminara!!!


Prezentam in continuare interviul acordat de omul de afaceri Dragos Savulescu si de catre avocatul italian Liborio Di Nola - in cadrul emisiunii “Dezbateri cu Razvan Savaliuc” realizata de Asociatia Lumea Justitiei – interviu ce ridica problema incalcarii principiului Non Bis In Idem – nimeni nu poate fi judecat si pedepsit de doua ori pentru aceeasi fapta.


 

Interviul integral poate fi vizionat pe site-ul Asociatiei Lumea Justitiei (Click aici).

Comentarii

# maxtor date 20 March 2023 17:28 0

"nimeni nu poate fi pedepsit de doua ori pentru aceeasi fapta,"- mai e si "deplin pedepsit", full extent of the Law,cum a sufferit guciffer.

# jUSTie date 20 March 2023 17:53 +2

Tema asta este mult prea complexa si necesita ample cunostinte. Domeniul este extrem de tehnic. Putini il stapanesc. Specialistii fusera si se dusera … Sigur ca orice avocat (Italia, Romania, etc) promovează şi apără drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale clientului. Este firesc sa fie asa (relatia avocat-client). Asta nu inseamna insa ca publicul larg trebuie sa isi fundamenteze opinia exclusiv pe baza celor prezentate de una dintre parti. Mai ales ca era in curs si ceva pe la Curtea de la Luxembourg

# E , Statul roman... date 20 March 2023 19:10 +2

De fapt SRI+DNA eventual . :eek:

# O nelamurire date 21 March 2023 10:49 +4

Daca hotararea definitiva stabileste ca pedeapsa sa se execute in inchisoare, cum poate un stat, recunoscand hotararea, sa stabileasca o alta modalitate de executare a pedepsei (fara acceptul statului care a pronuntat hotararea)? Cred ca dupa decizia CJUE se va rezolva si aceasta problema.

# Pavel date 21 March 2023 12:27 0

Articolul ridică întrebări importante cu privire la respectarea principiului non bis in idem și la modul în care mandatele europene de arestare sunt aplicate în practică în diferite țări ale Uniunii Europene.

# Ricki date 21 March 2023 19:36 +6

Italia a comis un abuz de drept care nu se face intre state independente si suverane ,membre ala UE!Hotararea de condamnare e data de Romania ,pentru faptedin Romania ,unui cetatean roman!Hotarirea e data cu inchisoare!NU poti sa vii tu stat italian si fara sa ceri acordul Romaniei sa spui ca refuzi executarea mandatului european de arestare emis de Romania ,preiei cu de la tine putere executarea si dai potrivit legii penale italiene gratiere si apoi o pedeapsa cu suspendarea ,pe care in final o consideri executata!Si totul ,repet,fara acordul Romaniei!Sa nu uitam totusi ca in final Romania poate sa si retraga mandatul european si Dl Savulescu sa traiasca toata viata in Italia ,fara a o putea parasi vreo 30 de ani!Oricum bani are destui daca a fortat statul italian sa faca asa mayrapazlicuri si sa incalce toate normele dreptului european!

# LuciParizianul date 21 March 2023 21:17 +1

@Ricki Dandel Amice, esti idiot! Sentinta e data de judecatori corupti la comanda SRI! Justitia Italiana a inteles acest fapt si a schimbat modul de executare al pedepsei, mai ales ca este binecunoscuta foamea judecatorilor romîni (pe care nu o va astîmpăra nici pămîntul)

# RICKI date 21 March 2023 21:44 0

@LuciParizianuAsa?Asa scrie pe sentinta:Aceasta hotarare e data de judecatori corupti la comanda SRI.De judecatori aflati vesnic in foame pe care nici pamantul nu o astupa.Luati aminte justitie italiana????Cum zici tu@Oricum tu te pricepi cel mai bine!

# Sorinel Enache date 21 March 2023 22:55 +1

Super tare! Cat de mici au ajuns ,,ziaristii. Au ajuns sa mai transmita populimii numai mesajele papusarilor. Marionete? Si daca se lasa si cu bani, ca recompensa pentru munca depusa, se intelege, atunci toata lume-i in castig. In epoca basesciana ,,ziaristii ajutau la intretinerea circului prin rostogolirea ideii ca nu se face dreptate chiar daca totul se desfasura in vazul tuturor. Acum ,,ziaristii ajuta la transmiterea ideii ca cei care furau organizat de fapt sunt haituiti pe nedrept de un stat din ce in ce mai opresiv. Cand pana si cei mai nescoliti analfabeti functional s-au prins ca de fapt e un scenariu foarte, foarte prost cu actori si mai necarismatici. Conspirationistii vorbesc de stat paralel cand de fapt nu-i nimic paralel. In ultimii 20 de ani s-a creat noul stat care duce populimea in directia dorita. Si pentru a fi inca pastrata ideea ca ar mai fi ceva lupta mai scot cate-o sosoaca, savulesc, duta, negulesc, ciuca, valc, obrej etc sa explice prostimii nedreptatile.

# Lazarut date 22 March 2023 01:22 +2

@Ricki Italia nu comite abuzuri de drept, Italia respecta legislatia europeana. E hilar sa spunem ca Italia si alte tari europene comit abuzuri de drept iar Romania e cea corecta. Cu atatea bube in cap, Romania are chiar tupeu sa puna problema asa fata de justitia italiana. Pare ca stii ceva de prin dosar, dar totusi gresesti, oricine ai fi. Italia nu avea nevoie de acordul Romaniei, asta e doar o interpretare fortata ca sa se justifice un nou abuz, de data asta nerevocarea mandatului de arestare. Prevad insa ca Romania va iesi curand foarte sifonata din speta asta.

# Luci Parizianul date 22 March 2023 08:21 0

@Ricki Prostul Din 26 mai 2022, siteul Luju (care inainte fusese saptamanal atacat si floodat de baietii de la Tehnic) este cutreierat si de milogii prosti ce posteaza din subsolul aleei Modrogan, cunoscuti de pe siteul HoitNiuz si Excrementul Zilei. Mîncați şi voi o pîine amară! Justiția din Ro e compromisă definitiv dacă nu e in stare sa condamne pe cineva CU RESPECTAREA DREPTURILOR SI LIBERTATILOR SALE PROCESUALE! JUSTIȚIA italiană a înțeles că inculpatului Daniel Săvulescu i s a íncălcat dreptul la un proces echitabil si a fost condamnat pe nedrept! De asta au refuzat extradarea si au decis modul de executare al sentintei (prevazut de Tratatele Europene). Ricki, tu esti prost si te faci ca nu intelegi ce ai citit in articolul Luju! Daca justitia italiana a decis modul de executare al pedepsei, iar inculpatul s a conformat, nu mai exista motiv pentru mentinerea mandatului internațional de arestare!

# Burebista date 22 March 2023 09:26 +2

Ricki te-ai nimerit exact intr-un caz celebru : Savulescu a fost condamnat de killer ul Ionut Matei, intr-un dosar in care expertiza judiciara administrata a stabilit un prejudiciu ZERO. De aceea toti inculpatii au fost achitati pe fond, la Curtea de Apel Bucuresti. Evident Securitatea a repartizat dosarul in apel lui Ionut Matei, iar sclavul de serviciu a executat dosarul. Instanta italiana nu a facut decat sa indrepte o executie la comanda. Dar tu esti prea prost (pregatit) de catre stapanii tai, ca sa intelegi in ce mizerie ai fost aruncat. Dar nu incerca sa te infiltrezi printre noi. Si nu mai vorbi de abuz de drept. Nu stii nici ce inseamna abuz, si cu atat mai mult abuz de drept.

# Mihai date 4 April 2023 16:23 0

:D :-| :roll:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva