CONGRESUL AVOCATILOR 2018 –„Secretul profesional al avocatului – valoare suprema a profesiei de avocat”, tematica UNBR pentru Congres. Inedit, avocatul Antonie Popescu solicita UNBR sa puna in dezbaterea Congresului Rezolutia adoptata de avocati dupa protestul "Justice Morte". Judecatoarea Gabriela Baltag: "Traim sub vremurile pe care le-am cladit singuri sau pe care le-am urmarit fara nicio opozitie, ridicate de persoane straine de orice vocatie profesionala in cautarea dreptatii"
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania condusa de avocatul Gheorghe Florea organizeaza in perioada 20-21 aprilie 2018 Congresul Avocatilor, la care participa anual peste 200 de avocati delegati ai fiecarui barou, invitati de seama din sistemul de justitie si reprezentati ai Consiliului Barourilor si al Societatii de Drept din Europa (C.C.B.E). Evenimentul este organizat si in acest an in sala Ronda a hotelului Intercontinantal si se bucura de prezenta vicepresedintei Comitetului PECO (Pays d’Europe Centrale et Orientale) al C.C.B.E pentru probleme privind avocatii din Europa Centrala si de Est si a vicepresedintelui C.C.B.E, avocatul Ranko Pelicaric, care impreuna cu avocatii romani vor dezbate si analiza aspectele importante ale profesiei pornind de la tematica aleasa pentru acest an „Secretul profesional al avocatului – valoare suprema a profesiei de avocat”, dar si alte teme precum Perchezitiile formelor de exercitare a profesiei; interceptarea si inregistrarea convorbirilor telefonice ale avocatului; controlul corespondentei private a avocatului; comunicare necontrolata intre avocat si client; secretul profesional in relatia avocat-client.
Judecatoarea Gabriela Baltag: "Indiferent cat de imposibile par a fi aceste timpuri, pentru avocatura, cu siguranta ele nu pot justifica abandonarea idealurilor pe care si-a asezat temelia aceasta nobila profesie!"
Cu acest prilej, judecatoarea Gabriela Baltag (foto 2) din CSM a tinut sa le adreseze avocatilor un mesaj in prima zi de Congres.
Iata mesajul transmis de Gabriela Baltag avocatilor din Romania cu prilejul Congresului Avocatilor 2018:
"Chemat sa reprezinte un gardian al respectarii drepturilor justitiabililor, alaturi de infaptuitorii actului de justitie - judecatorii, corpul de avocati traverseaza astazi aceleasi provocari si framantari care nu pot ramane fara raspuns.
In numele adevarului, pe care ni-l dorim fiecare, nu avem voie sa lasam ca lucrurile nefiresti sa ramana nesanctionare sau mai rau - tolerate, intre granitele dreptului.
Traim sub vremurile pe care le-am cladit singuri sau pe care le-am urmarit fara nicio opozitie, ridicate de persoane straine de orice vocatie profesionala in cautarea dreptatii.
Va indemn doamnelor/domnilor avocati sa cautati in exemplele trecutului, daca nu este posibil altfel, pentru a salva prezentul si deopotriva viitorul! Uneori, in tot hatisul de acte normative, care au acceptat cu buna stiinta sa ingenuncheze Constitutia si celelalte legi, fundamente ale dreptului, ajungem sa nu mai distingem incotro ne indreptam.
Indiferent cat de imposibile par a fi aceste timpuri, pentru avocatura, cu siguranta ele nu pot justifica abandonarea idealurilor pe care si-a asezat temelia aceasta nobila profesie!"
Avocatul Antonie Popescu solicita UNBR sa dezbate Rezolutia adoptata de avocati dupa protestul "Justice Morte"
Cu ocazia organizarii Congresului Avocatilor 2018, avocatul Antonie Popescu, unul dintre luptatorii si aparatorii drepturilor omului si ale avocatilor, a inaintat conducerii UNBR o solicitare aparte. Mai exact, avocatul Antonie Popescu i-a cerut presedintelui UNBR Gheorghe Florea sa includa pe ordinea de zi a Congresului Rezolutia Grupului de Initativa al Avocatilor din Baroul Bucuresti, adoptata la 11 aprilie 2018 in Sala Pasilor pierduti din Palatul de Justitie din Capitala. Este vorba despre Rezolutia adoptata de cei 13 avocati care s-au raliat protestului avocatilor francezi denumite "Justice Morte" (click aici).
Iata solicitarea avocatului Antonie Popescu adresata presedintelui UNBR, avocatul Gheorghe Florea:
"REZOLUTIE - PROPUNERE DE INCLUDERE PE ORDINEA DE ZI A CONGRESULUI
Catre
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania - UNBR (Toate forurile de conducere democratica)
Consiliul UNBR
Congresul UNBR
Domnule Presedinte,
Avand in vedere audienta tot mai larga pe care acest tablou de revendicari nationale o are in randurile avocatilor, tablou confirmat prin semnaturi si prin validarea de Comitetele ad-hoc infiintate cu prilejul exprimarii in Palatul de Justitie din Bucuresti, a solidaritatii cu avocatii din Franta dar si sustinut de declaratiile Baroului Cluj si Baroului Bucuresti,
Va rog sa declansati procedurile standard si exceptionale pentru includerea pe ordinea de zi a Congresului UNBR ca for suveran al conducerii activitatii organizatiei si reglementarii profesiei de avocat - inlesnind astfel o dezbatere adecvata in raport cu degringolada judiciara provocata de lipsa reformei sau rezistenta la o reforma reala, fiind in interesul exercitiului liber al activitatii avocatului in tara noastra si in respectul fata de drepturile omului si fata de jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului!
In asteptarea unei abordari serioase (pe masura atacurilor fara precedent asupra profesiei noastre) si a unor dezbateri efective in Congres asupra acestei Rezolutii,
Cu aleasa consideratie,
Av. Antonie Popescu
Delegat la Congres"
Iata ce contine Rezolutia adoptata de avocatii prezenti la protestul din Sala Pasilor pierduti a Palatului de Justitie din Capitala:
"REZOLUTIA GRUPULUI DE INITIATIVA AL AVOCATILOR
DIN BAROUL BUCURESTI
ADOPTATA LA 11 APRILIE 2018
IN SALA PASILOR PIERDUTI DIN INCINTA PALATULUI DE JUSTITIE
In mod natural, rolul avocatului in societate este primordial, el aparand drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, servind intereselor justitiei independente si impartiale, fiind pastratorul secretului profesional.
In vederea garantarii rolului avocatului in orice societate democratica, a reputatiei sale profesionale si in interesul infaptuirii actului de justitie, apreciem necesare:
1. Recunoasterea de catre toate autoritatile statului a avocatului ca partener indispensabil al actului de justitie si al puterii de stat
Chiar daca avocatura reprezinta o profesie liberala, prin principiile dupa care se ghideaza aceasta, drepturile si obligatiile care ii incumba avocatului si verificarea reputatiei profesionale acestuia, se intareste caracterul de partener indispensabil al actului de justitie si al puterii de stat.
2. Respectarea secretului profesional
– prin prevederi exprese inserate in cadrul Proiectului de lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului care transpune Directiva (UE) 2015/879, in sensul ca sesizarea Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor sa se faca prin intermediul organismelor profesionale, iar nu direct de catre avocat;
3. Promovarea actului de justitie in secolul XXI:
– prin introducerea la nivelul tuturor Curtilor de Apel a sistemului informatic care permite accesul avocatilor si justitiabililor la dosarul electronic. Totodata, in aceleasi conditii tehnice, sa fie permisa accesarea inregistrarii de sedinta, prin raportare la caracterul public al acesteia;
– prin modificarea legislatiei nationale in sensul ca o comunicare a unui act de procedura prin e-mail sau fax sa fie considerata facuta in termen atunci cand aceasta este realizata in ultima zi de depunere pana la ora 24;
– punerea la dispozitia organelor de urmarire penala a mijloacelor tehnice audio-video in vederea inregistrarii declaratiilor date cu ocazia audierilor si utilizarea efectiva a acestora
4. Publicarea protocoalelor de colaborare incheiate intre autoritatile statului in domeniul justitiei
In contextul declasificarii Protocolului de colaborare SRI-PICCJ, recunoastem necesitatea colaborarii intre autoritatile statului in domeniul justitiei, dar numai in conditiile prevazute de Constitutia Romaniei, actele normative inferioare si conventiile internationale la care Romania este parte. Daca mai exista in prezent sau vor fi adoptate in viitor astfel de Protocoale, apreciem necesara publicarea lor in vederea efectuarii controlului de legalitate, aceasta posibilitate fiind eliminata in cazul in care nu se cunoaste existenta sau continutul lor.
5. Respectarea statutului avocatului de catre instantele de judecata
– citarea partilor in fata instantelor de judecata sa fie realizata pe intervale orare sau
– la solicitarea avocatilor, apelarea cauzelor in care partile sunt asistate sau reprezentate de acestia, sa se realizeze cu prioritate;
– respectarea dispozitiilor instantelor de judecata de catre compartimentele auxiliare in vederea asigurarii prioritatii avocatilor la depunerea de cereri sau la studiul dosarelor aflate pe rolul instantelor;
– la inaintarea unei dovezi de imposibilitate de prezentare a avocatului pentru asistenta sau reprezentare juridica si, in masura in care clientul nu isi da acordul pentru asigurarea substituirii, instantele judecatoresti sa manifeste o disponibilitate colegiala pentru amanarea cauzei pentru acest motiv;
6. Respectarea statutului avocatului de catre organele de urmarire penala
– prin eliminarea dispozitiilor legale sau a cutumelor de la nivelul organelor de urmarire penala care impun in acest moment ca avocatul sa isi lase dispozitivele electronice (telefoane, tablete, laptop-uri, memory stick-uri etc.) in custodie la intrarea in institutie. In prezent exista aceasta practica neunitara pe care o catalogam ca aducand atingere prestigiului profesiei de avocat, neexistand nicio ratiune pentru care sa fie adoptata o astfel de masura.
– recunoasterea dreptului avocatului de a asista martorii audiati in fata organelor de urmarire penala, inclusiv de a formula intrebari si obiectiuni. De asemenea, este imperios necesara promovarea dreptului persoanei acuzate de a nu se autoincrimina prin promovarea unui proiect legislativ de modificare a dispozitiilor procesual penale in sensul de a nu mai fi audiate ca martori persoanele fata de care s-au formulat sesizari la organele de urmarire penala sau fata de care, pe baza probelor administrate pana la momentul audierii, exista posibilitatea concreta de a fi audiate in calitate de suspect/inculpat
7. Respectarea dreptului la odihna al avocatului
– eliminarea practicii aplicarii amenzilor judiciare in cazul in care avocatul incunostiinteaza Baroul din care face parte si instanta de judecata cu privire la efectuarea concediului de odihna fara a-si asigura substituirea;
– eliminarea practicii comunicarii actelor de procedura sau hotararilor judecatoresti in perioada sarbatorilor legale, inclusiv in intervalul 20 decembrie – 5 ianuarie, sau a vacantei judecatoresti (perioada 1 iulie – 31 august), cu exceptia cauzelor calificate de catre legislatia nationala ca fiind urgente.”
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# portocale 20 April 2018 17:16 +2
# banana joe 20 April 2018 22:15 +4
# adrian 21 April 2018 08:05 -1
# adrian 21 April 2018 08:15 0
# Steffan I. 21 April 2018 12:35 +2
# justo si congresul XXX 21 April 2018 20:38 0
# Marin TULUS OLt 22 April 2018 01:08 -1
# Spartacus 22 April 2018 15:04 0
# Profesionalism 22 April 2018 08:51 0
# Brutus 22 April 2018 18:37 0
# Brustus 22 April 2018 22:05 -1
# aviricius 22 April 2018 23:33 +1
# Marin TULUS, Olt 23 April 2018 00:24 0
# Spartacus 24 April 2018 10:35 0
# danndeac 23 April 2018 11:00 0
# popescu Lazar 23 April 2018 16:08 +3
# @popescu lazar 24 April 2018 13:14 -1