19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONSILIUL LEGISLATIV DENUNTA RISCUL TAIERII PENSIILOR MAGISTRATILOR – Neregulile din proiectul de lege privind pensiile judecatorilor si procurorilor: “Interventiile vor fi de natura sa aduca atingere principiului securitatii juridice, al neretroactivitatii si al nediscriminarii, deoarece prin textele preconizate se intervine atat asupra cuantumului pensiei (chiar si asupra cuantumului pensiei aflate in plata), cat si asupra conditiilor de pensionare” (Avizul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 December 2022 15:44
Vizualizari: 8795

Proiectul de lege prin care se aduc modificari pensiilor de serviciu ale magistratilor nu are cum sa fie adoptat in forma propusa de Ministerul Muncii. In caz contrar, proiectul de lege va fi declarat neconstitutional de catre CCR.


 

Lumea Justitiei prezinta avizul dat de Consiliul Legislativ proiectului de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. Proiect prin care, asa cum se cunoaste deja, Guvernul condus de Nicolae Ciuca (foto) doreste instituirea unei vechimi minime de 25 de ani doar in magistratura pentru pensionare, reducerea cuantumului pensiilor si chiar recalcularea pensiilor aflate in plata (click aici pentru a citi proiectul de lege si avizul CSM).

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege, dar cu observatii, si aducand niste critici serioase anumitor prevederi. Astfel, Consiliul Legislativ atentioneaza Guvernul Romaniei ca anumite modificari la pensiile magistratilor, atat in ceea e priveste cuantumul, cat si in ceea ce priveste conditiile de pensionare incalca principiului securitatii juridice, al neretroactivitatii si al nediscriminarii. In plus, Consiliul Legislativ arata ca modificarile trebuie sa se aplice doar celor care vor intra in magistratura dupa adoptarea proiectului de lege, nu judecatorilor si procurorilor aflati in activitate.

Proiectul de lege a fost adoptat de Guvern in sedinta de miercuri, 28 decembrie 2022, urmand sa intre in dezbaterile parlamentare incepand cu 1 februarie 2023.


Iata cateva fragmente din avizul Consiliului Legislativ (documentul este atasat integral la finalul articolului):


Pentru persoanele aflate deja in functie in aceste sisteme, interventiile asupra solutiilor legislative in vigoare, care confirma regimul juridic instituit in urma cu 18 ani prin Legea nr. 303/2004, vor fi de natura sa aduca atingere principiului securitatii juridice, al neretroactivitatii si al nediscriminarii, deoarece prin textele preconizate se intervine atat asupra cuantumului pensiei (chiar si asupra cuantumului pensiei aflate in plata), cat si asupra conditiilor de pensionare.

Astfel, prin stabilirea la art. 211 alin. (1) a conditiei vechimii de 25 de ani, realizata exclusiv in functiile prevazute, persoanele pentru care in prezent este recunoscuta ca fiind vechime in magistratura vechimea juridica realizata prin exercitarea unei alte profesii juridice, si care, la momentul de fata reprezinta un procent foarte mare in instante, parchete sau in sistemele unde activeaza, se afla in sitiatia in care, total imprevizibil, data fiind consecventa legislativa din ultimii 18 ani, nu le va mai fi asimilata vechimea juridica realizata prin exercitarea altor profesii, etapizarea prevazuta la alin. II intinzandu-se pe o perioada foarte scurta si creand, de asemenea, discriminari, chiar intre persoanele care aveau vechime juridica in alte profesii, la data admiterii in magistratura sau a ocuparii functiilor mentionate la art. 211 alin. (1).

Justificarea acordarii pensiei de serviciu doar pentru judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casarie si Justitie si de la Curtea Constitutionala care au o anumita vechime doar in aceste functii este, in mare masura, corecta si corespunde celor statuate de Curtea Constitutionala, dar poate fi aplicata numai pentru viitor si numai pentru persoanele care vor accede la aceste functii dupa intrarea in vigoare a legii, altfel beneficiul pensiei de serviciu va fi doar iluzoriu pentru anumite persoane care au avut o asteptare legitima, data fiind sperantade viata si degradarea capacitatii fizice si intelectuale dupa o anumita varsta.

Orice modificare in regimul pensiilor de serviciu referitoare la categoriile care nu realizeaza deloc sau realizeaza doar o anumita perioada activitati jurisdictionale, va trebui sa fie promovata cu respectarea principiului neretroactivitatii, iar pentru respectarea principiului asteptarii legitime, sa priveasca doar persoanele care ocupa aceste functii dupa intrarea in vigoare a legii.

(…)

Masurile preconizate sunt de natura sa aduca atingere, prin modificarea intempestiva a conditiilor de pensionare si a cuantumului pensiei cuvenit sau aflat in plata, nu doar principiului neretroactivitatii legii, principiului sperantei legitime si principiului (teoriei) drepturilor castigate, ci si prevederilor constitutionale referitoare la independenta justitiei – art. 124 alin. (3) -, in componenta independentei economice a judecatorului (salarii si pensii).

(…)

Cu privire la art. III, in plus fata de cele precizate mai sus, semnalam caracterul discriminatoriu al dispozitiei de recalculare a pensiilor de serviciu in plata, care nu se va aplica tuturor magistratilor, si nici tuturor beneficiarilor de pensii de serviciu acordate in cuantumul prevazut pentru magistrati sau prin asimilare cu magistratii (spre exemplu, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor)”.

 


Comentarii

# DODI date 28 December 2022 17:23 +32

Când era primministru pupincuristul BOC a transformat pensiile de invaliditate fără recalculare în pensii de bătrânețe iar pensiile anticipate le-a diminuat cu 45% nu a sărit în sus nici un jurist. Acum când pensionarea juriștilor la o vârstă tânără și cu pensie mai mare decât salarul sar toți în sus. În aceste condiții nu poți aștepta de la societate să sară în apărarea drepturilor acestei categorii care este totuși nu printre ultimele din țară și care nu-și respectă (decât prin excepții) jurământul.

# ileana date 28 December 2022 21:25 +115

Pentru ca legea trecuta azi prin guvern sa fie constitutionala,judecatorilor CCR nu li se recalculeaza pensia de serviciu aflata in plata.Si cum Constitutia este proprietatea lor legea este constitutionala in cu aceasta conditie.Stat mai de drept nu s-a mai vazut :-x

# Alte privilegii ale magistraților date 29 December 2022 09:04 +217

Magistrații în activitate sau pensionari, precum şi soţul sau soţia şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora beneficiază în mod gratuit de asistenţă medicală, medicamente şi proteze. Magistrații beneficiază anual de 6 călătorii în ţară dus-întors, gratuite, la transportul pe calea ferată clasa I, auto, naval şi aerian sau de decontarea a 7,5 litri combustibil la suta de kilometri pentru 6 călătorii în ţară dus-întors, în cazul în care deplasarea se efectuează cu autoturismul. Magistrații cu vechime continuă în magistratură de 20 de ani beneficiază, la data pensionării sau a eliberării din funcţie pentru alte motive neimputabile, de o indemnizaţie egală cu 7 indemnizaţii de încadrare lunare brute, c Pensiile de serviciu ale magistraților, precum şi pensiile de urmaş se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate.

# Alte privilegii ale magistratilor date 29 December 2022 09:14 +217

Magistrații au dreptul la 35 de zile nelucrătoare concediu pe an. La plecarea în concediu de odihnă judecătorii şi procurorii au dreptul, în condiţiile legii, pe lângă indemnizaţia de concediu şi la o primă de concediu egală cu indemnizaţia de încadrare brută lunară din luna anterioară plecării în concediu. Magistrații au dreptul la închirierea locuinţelor de serviciu. În cazul pensionării pentru limită de vârstă, titularul contractului de închiriere şi, după caz, soţul ori soţia acestuia îşi păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieţii. Magistrații și grefierii care nu au locuință în localitatea în care-și desfășoară activitatea primesc lunar bani pentru decontarea chiriei. Plafonul anual în limita căruia se poate deconta chiria se stabileşte prin ordin comun al ministrului justiţiei, al preşedintelui CSM, al preşedintelui ÎCCJ, al procurorului general şi al procurorului DNA. Suma pentru chirie poate fi folosită pentru achitarea unei rate pentru achiziţionarea unei locuinţe.

# guvernarea parazitilor date 29 December 2022 09:49 +417

Pana se fac sau nu modificarile ma duc sa-mi platesc impozitele ca sa aiba cartelul intitulat pompos guvern, bani sa-i plateasca pensia lui codrut pensionat la patru'jnoua de ani ca-i obosit dupa sirul interminabil de achitari pe care le-a incasat cat a fost pe functie. Ar fi pacat sa nu contribui si sa nu aiba gasca ciu&cio de la guvern bani sa-i dea astuia zece mii de koko pensie, ca sa stea si el cu mataranga la soare prin bahamas inca cel putin 30 de ani de aici inainte, nu de alta dar trebuie sa-si revina dupa 20 de ani de munca in folosul stapanilor.

# Florin Iordache date 29 December 2022 09:56 +259

Președintele Consiliului Legislativ e de profesie inginer. A absolvit Facultatea de Mecanică din Craiova în 1985, iar Partidul Comunist i-a dat repartiție la Fabrica de Mobilă din Caracal, în orașul său natal. După revoluție intră în politică, iar în 1996 Partidul Socialist îi dă repartiție la Primăria Caracal, pe postul de viceprimar. Partidul Socialist al Muncii (PSM) a fost înființat în 1990 de către un comunist – Ilie Verdeț – și era format din foștii activiști trup și suflet ai PCR, care au refuzat să continue în FSN. Cumva, Ion Iliescu și Petre Roman erau prea democrați pentru gusturile lor. Pe scurt, în zorii democrației, Iordache și-a început cariera politică într-o relicvă a PCR. În anul 2000, când PSM se îndrepta spre groapa de gunoi a istoriei, Florin Iordache face pasul, evident, spre PDSR, tatăl PSD. E ales deputat de Olt pe listele PDSR.

# Florin Iordache date 29 December 2022 10:03 +253

După alegeri, Iordache e din nou promovat: devine vicepreședinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților. În paralel, urmează cursuri postuniversitare la INA și termină un master la același institut, un fel de școală de partid a PSD. Anul 2006 e din nou încărcat pentru studiosul Florin Iordache. Termină încă un masterat la universitatea privată Nicolae Titulescu din București. Bifează și cursuri postuniversitare la Colegiul Național de Apărare, o fabrică de diplome pentru toți parlamentarii. În 2007, Iordache obține titlul de doctor la prestigioasa Universitate Liberă Internațională Moldova (privată). Distanța n-a fost o problemă: în timp ce era deputat la București, Iordache făcea studii doctorale la Chișinău. Titlul lucrării: „Impactul corporaţiilor transnaţionale asupra proceselor de integrare economică a României în UE”. Anterior nu mai făcuse niciun fel de curs în domeniul relațiilor economice internaționale

# Florin Iordache date 29 December 2022 10:11 +277

Magdalena Iordache, soţia lui Florin Iordache, preşedinte al Consiliului Legislativ, are o pensie specială de peste 5.200 de euro pe lună. Pensia ei a crescut cu aproximativ 500 de euro în ultimii doi ani. Pensia nevestei lui Iordache a crescut în ultimii doi ani cu peste 500 de euro pe lună. În declaraţia de avere din 2019, Iordache arată că soţia sa are o pensie anuală de 263.018 lei, astfel încât încasa 4.750 de euro pe lună. În plus, nevasta lui Iordache avea şi „venituri notariale”, astfel încât a ajuns la câştiguri de 7.400 de euro pe lună. Iordache a apărat în Parlament pensiile speciale şi a luptat ca ele să fie extinse şi la primari. Magdalena Iordache a fost judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Secţia Penală) şi s-a pensionat în 2015, la vârsta de 47 de ani. Deci, ce pretenții poți să ai de la Consiliul Legislativ dacă are un astfel de președinte?!?

# ioan bucsa date 29 December 2022 11:03 0

Deci d-l MATEESCU(simplu membru CSM) se va putea pensiona curând deşi dacă verificăm cv-ul lui a exercitat efectiv funcţia de judecător foarte puţin. E posibil şi d-l DĂNILEŢ(fost simplu membru CSM) să ceară pensionarea dacă ICCj îi schimbă şi celelalte sanctiuni disciplinare in unele mai blânde

# Lacomia si ipocrizia infinite ale magistratilor date 29 December 2022 12:52 +362

Magistratii sustin ca nenumeratele privilegii pe care le au sunt o "mica" compensatie pentru munca asidua depusa de ei, stresui la care sunt supusi, etc. Dupa ce ies la pensie in floarea varstei cu pensii mai mari decat venitul net din activitate isi aduc brusc aminte ca "munca e bratara de aur" si isi "rotunjesc" pensia nejustificat de mare cu veniturile obtinute din activitatea de notar, avocat, consilier sau si alte functii de conducere de la stat. Aproape un sfert din copiii din UE sunt expuși riscului de sărăcie și, implicit, de excluziune socială, iar RO se afla în 2020 pe primul loc în topul făcut de Eurostat. 3 din 10 copii ai RO cresc în sărăcie. Peste 45.000 de copii erau la finalul 2020 în orfelinate sau în familii de asistenți sociali, și peste 75.000 de copii aveau unul sau ambii părinți în altă țară, fiind crescuți de bunici sau de alte rude. 26,5% dintre copii cresc în gospodării care nu dispun de toaletă în int. casei

# Increngatura dintre politica si justitie date 29 December 2022 17:31 +267

Guvernul Ciucă a mai inventat o categorie de pensii speciale: membrii aleși CSM se pot pensiona după doar 6 ani – un mandat întreg în instituție. De aceeași facilitate se pot bucura președintele Înaltei Curti și șefii Parchetului General, DNA și DIICOT.

# meme date 30 December 2022 08:41 -36

Excelenta si foarte bine documentata argumentatia din avizul Consiliului Legislativ!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva