27 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

CONTRAATACUL LUI CUREA – Jurnalistul EVZ Mirel Curea ii va da in judecata pe rectorul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, Sorin Bocancea, si pe profesorul Constantin Ilas dupa ce ziaristul a aparut pe o lista a asa-zisilor propagandisti ai Rusiei intr-o carte publicata de Bocancea si Ilas. Curea: „Va voi cere despagubiri de 20.000 euro... Mi-a fost nedrept, calomnios si grav prejudiciata imaginea”. Bocancea a fost condamnat definitiv la 1 an inchisoare pentru instigare la fals intelectual

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

3 February 2023 18:37
Vizualizari: 4211

Jurnalistul Mirel Curea (foto 1) – prim-redactor-sef adjunct al ziarului Evenimentul Zilei – a anuntat joi, 2 februarie 2023, ca va da in judecata doi profesori universitari din cauza ca acestia l-au inclus pe o lista de asa-zisi propagandisti ai Rusiei.Este vorba despre rectorul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, Sorin Bocancea (foto 3), precum si despre Constantin Ilas (foto 2), profesor la aceeasi universitate. Luna trecuta, cei doi au anuntat publicarea cartii „Razboiul din Ucraina. Un conflict regional cu efecte globale” (coordonat de Bocancea), unde Mirel Curea apare pe o lista de asa-numiti „vectori ai propagandei” Rusiei. Practic, dupa cum vedeti in facsimilele de mai jos, pe aceasta lista sunt incluse o serie de nume care au indraznit sa puna la indoiala linia de gandire oficiala.

Revenind la Mirel Curea: ziaristul EVZ a anuntat ca va solicita daaune morale de 20.000 de euro in solidar de la cele doua cadre didactice.

 Iata postarea lui Mirel Curea de pe Facebook:


I-am scris domnului cu lista:

Buna seara, domnul Ilias. Cred ca cea mai grava eroare de apreciere ati facut-o in ceea ce ma priveste pe mine, chestiune pe care o voi trata mai intai gazetareste, in articolul care va aparea in EvZ, la inceputul saptamanii viitoare, si apoi in instanta.

Cred ca cel mai greu va va fi sa demonstrati instantei de judecata apartenenta mea la vreun curent de propaganda, oricare ar fi el, cu atat mai putin in calitate de „vector”. Nu de alta, dar atitudinea mea in cele doua materii la care va referiti, Pandemia si Razboiul din Ucraina, este de notorietate. Culmea ridicolului, figurez si pe o alta lista(„les grands esprits se rencontrent”), una intocmita de anti-vaccinistii de la „Activenews”, la capitolul „Cioclii Apocaliptici - Oamenii presei „independente”, recte mituite de Guvern...”, pe pozitia 18.

In privinta pozitionarii mele fata de genocidul din Ucraina, cum spuneam, de notorietate si ea, manifestata in scris, precum si in mai multe zeci de aparitii televizate, ea poate fi rezumata pe scurt, cel mai bine, de spusele unui coleg de volum de-al dumneavoastra „Curea, pro-putinist? Pai, asta este direct anti-rus din fasa, pentru ca asa l-a crescut si educat taica-sau.”

In fine, nu vreau sa o lungesc, am zis ca este barbateste sa va anunt ca avocatul meu lucreaza deja la o actiune in civil, in care va voi cere despagubiri in suma de 20.000 de euro, in solidar cu domnul Sorin Bocancea, coordonatorul cartii in care mi-a fost nedrept, calomnios si grav prejudiciata imaginea, precum si ca ma voi adresa forurilor care tuteleaza activitatea universitara din Romania

As aprecia, daca mi-ati trimite in privat adresa la care puteti fi citat. Daca nu veti avea aceasta tarie, voi vedea cum ma voi descurca.

Seara buna!”


Condamnat definitiv intr-un dosar DNA, Bocancea inca mai conduce universitatea


Sorin Bocancea este la al doilea mandat de rector, inceput in martie 2020, prima data fiind numit in aceasta functie in aprilie 2016. In iunie 2016, atat rectorul, cat si fratele acestuia, Antonie Cristian Bocancea (profesor tot la „Petre Andrei”), au fost retinuti de catre DNA, apoi arestati preventiv si la domiciliu. In iunie 2019, cei doi au fost condamnati definitiv la inchisoare cu suspendare pentru fals, fiind gasiti vinovati de inscrierea unui student direct in anul al treilea de studii, fara ca acesta sa sustina examenele aferente anilor anteriori de studii, fara sa se prezinte la cursurile obligatorii si fara sa achite taxele de scolarizare la termenele prevazute in regulamentul universitatii.


Redam comunicatul din 2019, prin care DNA anunta condamnarea definitiva a lotului Bocancea:


Prin decizia penala nr. 224/1 din 25.06.2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat urmatoarele:

Condamna pe inculpatul DRUGA DAN - FLORIN, la data faptei avocat in cadrul Baroului Iasi si prodecan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, la o pedeapsa de 3 ani inchisoare si interzicerea, atat in timpul cat si pe o perioada de 3 ani de la executarea pedepsei inchisorii, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a exercita functia de profesor sau vreo functie de conducere in invatamantul de stat sau particular, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

Condamna pe inculpatul BOCANCEA SORIN, la data faptei rector al Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, la o pedeapsa de un an inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si interzicerea, pe o perioada de 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a exercita functia de rector si profesor in invatamantul de stat sau particular, pentru savarsirea infractiunii de instigare la fals intelectual.

Condamna pe inculpatul BOCANCEA ANTONIE CRISTIAN, la data faptelor profesor universitar doctor in cadrul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, la o pedeapsa de un an si 4 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a exercita functia de profesor in invatamantul de stat sau particular, pentru savarsirea infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale si fals intelectual.

Condamna pe inculpatul BUCUCI MARK, la data faptelor lector universitar doctor in cadrul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, la o pedeapsa de un an inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani si interzicerea, pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a exercita functia de profesor in invatamantul de stat sau particular, pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual in forma continuata.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatii Bocancea Sorin, Bocancea Antonie Cristian si Bucuci Mark vor presta fiecare, cate o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile, in cadrul Consiliul Local Iasi, Directia de Exploatare a Patrimoniului, Sediul Administrativ.

Dispune anularea partiala a inscrisurilor falsificate de inculpati.

Obliga inculpatii la plata urmatoarelor sume cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat:

- inculpatul Druga Dan Florin la plata sumei de 4.000 lei;

- inculpatii Bocancea Antonie Cristian, Bocancea Sorin si Bucuci Mark la plata sumei de cate 3.000 lei;

DEFINITIVA

Inculpatii au fost trimisi in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi la data de 06 iulie 2016, vezi comunicatul nr. 972/VIII/3 din data de 07 iulie 2016”.


Prezentam comunicatul DNA din iulie 2016 privind trimiterea in judecata:


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata,

in stare de arest preventiv, a inculpatilor

DRUGA DAN - FLORIN, la data faptei avocat in cadrul Baroului Iasi si prodecan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita,

MELINTE DAN, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita,

si in stare de arest la domiciliu, a inculpatilor

BOCANCEA SORIN, la data faptelor rector al Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- favorizarea faptuitorului,

- instigare la fals intelectual, in forma continuata,

- instigare la fals material in inscrisuri oficiale,

BOCANCEA ANTONIE CRISTIAN, la data faptelor profesor universitar doctor in cadrul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- favorizarea faptuitorului,

- fals intelectual, in forma continuata,

- fals material in inscrisuri oficiale,

BUCUCI MARK, la data faptelor lector universitar doctor in cadrul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

- favorizarea faptuitorului,

- fals intelectual, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016, inculpatul Druga Dan - Florin, in calitate de prodecan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi si titular de curs la disciplinele Teoria Generala a Dreptului si Drept Penal, prin intermediul inculpatului Melinte Dan, a pretins de la un student suma de 18.900 lei in vederea promovarii in anul al 3-lea de studii, la unitatea de invatamant respectiva.

Promovarea studentului urma sa se realizeze in conditiile in care acesta din urma nu a sustinut in fapt examenele aferente anilor anteriori de studii, nu s-a prezentat la cursurile obligatorii si nu a achitat taxele de scolarizare la termenele prevazute in Regulamentul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi.

In acest context, la data de 06 iunie 2016, inculpatul Druga Dan - Florin a primit cu titlu de mita, de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei din care, pentru „ajutorul” acordat, a remis ulterior inculpatului Melinte Dan 3.500 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.

In aceeasi zi, inculpatul Bocancea Sorin, in calitate de rector al Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, in scopul impiedicarii si ingreunarii cercetarilor in dosarul respectiv, nu a predat organelor de urmarire penala, la solicitarea acestora, cataloagele aferente anului 1 de studii al Facultatii de Drept din cadrul aceleiasi universitati, anul universitar 2014-2015, cunoscand faptul ca aceste probe ar fi ingreunat situatia juridica a inculpatului Druga Dan Florin.

La data de 07 iunie 2016, in aceeasi calitate si in acelasi scop, inculpatul i-a determinat pe inculpatii Bucuci Mark si Bocancea Antonie Cristian, cadre didactice in cadrul aceleiasi institutii, sa faca mentiuni necorespunzatoare adevarului in „Catalogul pentru examene/verificari/colocvii” pentru Anul 1, prin care se atesta in fals faptul ca studentul respectiv obtinuse note de trecere la sase materii, in conditiile in care acesta nu a sustinut in fapt acele examene.

In acelasi context, la data de 06 iunie 2016, urmare a faptului ca procurorii anticoruptie au solicitat reprezentantilor Universitatii Petre Andrei din Iasi mai multe cataloage, inculpata Zaharia Ana Liliana, in calitate de secretar sef al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Petre Andrei din Iasi, a introdus fara drept date in sistemul informatic al institutiei respective de invatamant.

Concret, aceasta a inserat in situatia scolara a aceluiasi student, aflata in baza de date informatizata a facultatii pentru anul I de studii, date necorespunzatoare adevarului si anume faptul ca acesta a obtinut creditele aferente promovarii examenelor la mai multe discipline.

In cauza, procurorii anticoruptie au incheiat cu inculpata Zaharia Ana Liliana un acord de recunoastere a vinovatiei, cu privire la savarsirea infractiunii de fals informatic.

In prezenta aparatorului ales, inculpata a declarat expres ca recunoaste comiterea faptei retinute in sarcina sa, ca accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala, ca este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an inchisoare cu amanarea aplicarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Iasi, cu propunere de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Directiei de Operatiuni Speciale si din partea Directiei Generale Anticoruptie.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# sever date 3 February 2023 20:32 +4

banal , tipul asta de catalogari poate sa provina de la indivizi ca deficiente morale si/sau intelectuale

# santinela date 4 February 2023 07:37 +2

Si papagalul asta mai este RECTOR dupa ce a fost condamnat ? Mai nou borfasii cica scriu carti.Eu stiam ca in inchisoare scriu ,pentru reducerea pedepsei,nu si cind infesteaza aerul pe afara !

# curea versus bocanc date 4 February 2023 08:27 +1

In razboiul informational de azi de obicei cine zice ala e. Bocancul e oricum mai aproape de granita cu rusii si de zona lor de influenta. Sunt multi pseudointelectuali scosi la inaintare care sa livreze publicului tone de imbecilitati cu care sa acopere ticalosiile si impotenta din mediul politic guvernamental, deci bocancul probabil e doar o trompeta trista, cu foamea in gat, a propagandei sistemului care denigreaza jurnalistii din vechea garda. Mai e unu' ghita care activeaza in magistratura si face valuri prin presa securistoida cam in acelasi fel ca bocancu.

# DODI date 5 February 2023 00:05 +1

Unde-i minte-i și prostie. Iar unii dorind să-și transforme numele în renume, intră cu bocancii în sufletul altora pentru un succes facil de presă.

# dulapul pelticiunii, plagiaturii si pierzaniei nationale date 5 February 2023 09:57 +3

Pentru astia nu exista decat un:Mars ma paduchilor! aista i o opinie

# escu date 5 February 2023 14:29 0

Astfel de indivizi care pupă undeva pe mai marii zilei au fost și în perioada pandemiei, când oricine era împotriva vaccinării era considerat că ajută la propagarea virusului. Așa și cu războiul ruso-ucrainean. Dacă pui sub semnul întrebării unele aspecte neclare ale războiului ești neapărat putinistm în schimb, trebuie să înghițim pe nemestecate toate aberațiile lui Zelenski și ale propagandei antirusești. Sunt curios care va fi reacția autorilor peste ceva timp, când lucrurile vor urma un curs spre normalitate, ieșind la iveală multe minciuni ale ucrainenilor dar și ale propagandiștilor antirusești. Vor băga capul în nisip, ca struțul, așa cum fac acum foștii propagandiști pro vaccinare?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.05.2024 – Dosar cu procurori DNA si judecatori, trimis la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva