24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

CORBU A PRIMIT GREFIERII – Peste o mie de grefieri au protestat in fata Inaltei Curti, acuzand managementul defectuos al presedintei ICCJ Corina Corbu pe bugetul instantelor. Grefierii cer plata integrala a drepturilor salariale si resurse materiale necesare functionarii instantelor. Liderul de sindicat Catalin Traistaru: „Doamna Corbu ne-a promis ca ne va da tot ce vom avea nevoie... A reclamat ca si curtile de apel sunt responsabile. N-au un dialog real si onest cu ICCJ” (Galerie foto-video)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

4 December 2023 16:13
Vizualizari: 7363

Rascoala la usa presedintei ICCJ Corina Corbu. Peste o mie de grefieri de la toate instantele din tara au protestat luni, 4 decembrie 2023, la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, acuzand-o pe judecatoarea Corbu de management defectuos in ceea ce priveste bugetul instantelor.Concret, Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial – condus de grefierul Catalin Traistaru (foto 2) – solicita plata integrala a salariilor si a altor drepturi de natura salariala, precum si resurse materiale necesare functionarii instantelor. Mai exact, grefierii acuza ca nu si-au primit integral drepturile salariale din 2017 incoace, vinovati facandu-se atat Ministerul Justitiei, cat si Inalta Curte, care a preluat bugetul instantelor de la MJ in 2022, odata cu noua Lege nr. 304/2022 privind organizarea judiciara.

Totodata, grefierii ii cer Corinei Corbu normarea muncii, astfel incat sa fie rezolvata problema volumului de lucru excesiv.

In afara de Catalin Traistaru, la manifestatie au luat parte presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin (foto 3 centru), si Andy Nagy, vicepresedinte al Federatiei Sindicale Publisind (foto 3 stanga).

Totodata, Traistaru a declarat pentru Lumea Justitiei ca si unii grefieri de parchete s-au solidarizat cu manifestatia de la ICCJ, chiar daca protestul nu ii vizeaza in mod direct.

 Dupa cum vedeti in galeria foto-video de mai jos, manifestantii au afisat si au scandat mesaje precum:

 - „Justitie 'pe datorie'”;

- „Muncim pe datorie, rusine sa va fie!”;

- „Nu vrem majorari salariale! Vrem salariile legale!”;

- „Intrati in legalitate!”;

- „Platiti integral salariile!”;

- „Platiti la nivelul anului 2017!”

- „Niciun leu in plus timp de 6 ani”;

- „Respectati-va salariatii!”;

- „Nu mai vrem sa fim ignorati!”;

- „Grefierul participa efectiv, alaturi de magistrati, la infaptuirea justitiei”;

- „Grefierul contrasemneaza hotararea judecatoreasca”;

- „Cand rezolvati inechitatile salariale din justitie?”;

- „Suntem angajatii nimanui”;

- „Meritam sa ni se faca dreptate”;

- „Conditii de munca decente nu inseamna birouri suprapopulate fara lumina naturala”;

- „Lipsa de predictibilitate va da justitia pe spate”;

- „Ati reusit: ne-ati unit”;

- „Grefierii: primii la obligatii, ultimii la drepturi”;

- „Salarizarea grefierilor: ping-pong intre ICCJ si Ministerul Finantelor Publice”.

Alta pancarta infatiseaza o balanta cu un talger pe care se gasesc doar „drepturi”, iar celalalt (care trage mai greu), ocupat de „interdictii, incompatibilitati, atributii, responsabilitati”.

 Corbu zice ca si CA-urile sunt de vina. Grefierii ameninta cu proteste nationale


In urma protestului (care a durat intre orele 12:00 si 14:00), judecatoarea Corina Corbu i-a primit pe sindicalisti la discutii. Dupa intrevedere, Catalin Traistaru a declarat pentru Lumea Justitiei ca a obtinut din partea sefei ICCJ promisiunea ca lucrurile vor fi rezolvate imediat ce Guvernul va emite o hotarare de acordare a drepturilor salariale. De altfel, Corbu a subliniat ca a obtinut deja din partea Executivului promisiuni ca HG-ul va fi adoptat cat mai curand, la inceputul anului 2024, a adaugat liderul de sindicat. In cazul in care Guvernul nu se va tine de cuvant, protestul din Bucuresti se va extinde in toata tara, a avertizat Traistaru.

Pe de alta parte, Corina Corbu a precizat ca nu este singura vinovata pentru problemele cu care se confrunta grefierii, intrucat nu exista un dialog onest si real intre ordonatorul principal de credite (Inalta Curte), pe de o parte, si cei secundari (curtile de apel) si tertiari (tribunalele). Totusi, presedinta ICCJ a promis ca va avea in cel mai scurt timp o intalnire cu sefii curtilor cu privire la revendicarile grefierilor, a adaugat liderul SNGJ Dicasterial.

In alta ordine de idei: imediat dupa adoptarea bugetului aferent anului 2024, sindicatele vor incepe negocieri pentru contractul colectiv de munca, a mai spus Catalin Traistaru pentru Luju.

 Redam explicatiile complete oferite de liderul de sindicat:


In ceea ce priveste hotararile salariale, exista un proiect de hotarare de Guvern care – daca va fi adoptat (iar conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie are garantii ca va fi adoptat) – va rezolva problema drepturilor de natura salariala. Cu privire la aspectele de organizare: in prima sedinta pe care o va avea cu presedintii curtilor de apel, doamna presedinte a Inaltei Curti Corina Corbu va supune atentiei toate cele reclamate de sindicat – respectiv: emiterea indrumarelor pentru uniformizarea salariilor, emiterea indrumarelor pentru stabilirea modului de eliberare a adeverintei catre pensionari si alte aspecte pe care le va ridica sindicatul. Toate vor fi discutate in cadrul intalnirilor cu presedintii curtilor de apel, in urma carora vor intocmi minute, iar aceste minute vor fi comunicate oficial sindicatului. Doamna presedinte Corina Corbu a reclamat faptul ca nu este singurul responsabil de aceste probleme, ci si curtile de apel sunt responsabile, intrucat nu au un dialog real si onest cu Inalta Curte. De aceea, exista brese de comunicare pe verticala (de la ordonatorii secundari si tertiari de credite catre cel principal) si nu sunt discutate corect toate problemele. Insa doamna Corbu ne-a promis ca ne va da tot ce vom avea nevoie ca sa putem monitoriza modul de indeplinire a atributiilor de catre ordonatorii secundari de credite.

Cu privire la normarea muncii, vom initia negocierea contractului colectiv de munca in anul 2024, pentru ca negocierea colectiva este conditionata de aprobarea bugetului. Vreau sa subliniez ca presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie are promisiuni din partea factorului decident politic ca hotarare de Guvern care va rezolva problema platilor de natura salariala va trece, iar grefierii vor reactiona daca aceasta nu va trece si vor intreprinde forme de protest la nivel national, pentru asigurarea sumelor necesare in vederea platii integrale a drepturilor salariale.

 Lumea Justitiei prezinta galeria foto si video a protestului grefierilor:

 

Comentarii

# DODI date 4 December 2023 16:19 +22

A auzit de Murphy care a spus că ”a greși este omenește dar a da vina pe altcineva este și mai omenește”. Așa că nu ea și nici ICCJ nu sunt de vină ci... grefierii pentru că nu se mulțumesc cu ce primesc.

# ionescu date 4 December 2023 16:31 -36

haouileou,or fi retrocedat Mauzoleul din str. Batiste "fostilor",perla Justitiei!

# Alex date 5 December 2023 15:22 -4

Cînd va exista un contract unic pe ramura justitie, ultimul este semnat în anul 2011. Avem o contracte colective pe costi de apel, s-a dat putere curțile de apel si fac ce vor. Une nu exista contract unic pe ramura, nu poți cere uniformizare, contractul se semnează de confederatia sindicala, federația sindicală, sindicate si toti ordonatorii de credite inclusiv ordonatorul principal de credite, se negociaza astfel la nivel de tara, potrivit legii, funcționarii nu pot negocia nici mai mult, nici mai puțin decît spune legea. Dacă, însă vorbim doar la nivel de curte, unde sindicatele nu pot negocia salariile, rezultatul este cel de zi. Succes! Până nu veti avea un contract unic la nivel de tara nu veti avea nimic! Invitați la discuții, cel puțin de 2 ori, asigurați cazarea, ca nu au să vină pe bani lor, pentru că la discuții vin toți, nu vin deși au condiții, acționari în instanță pentru refuz.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva