16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CRESC VENITURILE POPULATIEI IN URMA MASURILOR PSD – Romanii iau mai multe credite, pe dobanzi mai mici

Scris de: L.J. | pdf | print

3 June 2024 12:54
Vizualizari: 558

Programele PSD de plafonare a preturilor la alimente si energie, dar si masurile de majorare a salariului minim au avut un impact pozitiv asupra buzunarelor romanilor. Cresterea veniturilor a insemnat disponibilitatea de a accesa credite noi de consum, la dobanzi mai mici.Datele BNR arata o crestere accentuata a creditelor de consum in primul trimestru din 2024, luna martie aducand un volum istoric de circa 4,2 miliarde de lei al finantarilor noi de acest tip. Conform sursei citate, romanii au accesat credite cu un miliard de lei mai mari decat in luna februarie, ceea ce inseamna o crestere de 31,25 %. Iar daca ne raportam la luna martie a anului trecut, volumul este de aproape 2,5 ori mai mare, imprumuturile de consum noi ale populatiei fiind atunci de 1,7 miliarde de lei.


Creditele de consum accesate de populatie au dus la cresterea cifrei de afaceri din comert


Creditele de consum accesate de populatie au avut ca efect cresterea cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, care reprezinta circa 60% din PIB-ul Romaniei.

Datele publicate de Institutul National de Statistica arata ca, in primul trimestru. vanzarile din retail au inregistrat un progres cu 6,4% ca serie bruta datorita majorarii in segmentele produselor nealimentare (+12,3%), carburanti (+2,7%) si alimente, bauturi si tutun (+1,8%).

Totodata, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, vanzarile din retail au urcat cu 5,5% comparativ cu primul trimestru din 2023, pe fondul cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+11,5%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+3,2%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,9%).


Romanii au cheltuit mai mult, dar au putut face si economii


Alte efecte ale cresterii veniturilor, prin politicile PSD implementate de Guvernul Ciolacu, sunt protectia la inflatie si posibilitatea de a face economii.

Datele BNR arata ca depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut in luna martie 2024 cu 0,3% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 584,458 miliarde de lei, iar fata de aceeasi perioada a anului anterior s-au majorat cu 11,4% (4,5% in termeni reali). De asemenea, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut cu 1,1% fata de luna anterioara, pana la 225,944 miliarde de lei si cu 21,8% (14,2% in termeni reali) fata de aceeasi perioada a anului anterior.sursa foto: Economica.net

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva