24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CRIMELE REVOLUTIEI, LA MANA LIVIEI STANCIU – Asociatia „21 Decembrie 1989” a atacat la ICCJ ordonanta prin care procurorul militar Ion Vasilache a ingropat dosarul Revolutiei. Presedintele Asociatiei, Teodor Maries, i-a adresat Liviei Stanciu si o scrisoare deschisa: „Opinia publica trebuie sa stie cine a ucis mii de persoane si din cauza cui, in 1989, s-a umplut tara de cimitire" (Plangerea)

Scris de: Cristina GHENEA | pdf | print

13 December 2015 15:47
Vizualizari: 13691

Asociatia „21 Decembrie 1989” a sesizat Inalta Curte de Casatie si Justitie cu o plangere impotriva Ordonantei din 20.11.2015, prin care seful Sectiei Parchetelor Militare, general-locotenent Ion Vasilache, supranumit „groparul dosarelor Revolutiei”, a confirmat clasarea dosarului in care ar fi trebuit cercetate atrocitatile savarsite in decembrie 1989. Intr-o conferinta de presa sustinuta sambata, 12 decembrie 2015, presedintele Asociatiei, Teodor Maries (foto), i-a adresat sefei ICCJ, Livia Stanciu, si o scrisoare deschisa prin care solicita ca plangerea sa fie solutionata „cu celeritate si in mod just, chiar in saptamana 14-21 decembrie 2015”.


Plangerea prin care Asociatia „21 Decembrie 1989” solicita Curtii Supreme desfiintarea solutiilor prin care dosarul Revolutiei a fost ingropat de Ion Vasilache si de procurorii din subordinea sa - coloneii Iulian Dinu, Marin Tudor, Codrut Mihalache si Claudiu Culea, cei care au dispus ordonanta nr. 11/P/2014 din 14 octombrie 2015, invocand, in esenta, prescrierea raspunderii penale a faptelor din dosar – a fost depusa la ICCJ vineri, 11 decembrie 2015. In conferinta organizata de Asociatie, presedintele Teodor Maries a declarat ca spera ca sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu, sa inteleaga gravitatea momentului si importanta continuarii cercetarilor in acest dosar, pentru a gasi autorii crimelor comise in decembrie '89: Pentru continuarea cercetarilor, aflarea adevarului si stabilirea vinovatiei, dar si pentru tragerea la raspundere a vinovatilor de moartea si lovirea, lipsirea de libertate, aplicarea unor tratamente neomenoase si torturarea a catorva mii de persoane, Asociatia '21 Decembrie 1989' a deschis o noua actiune in Justitie pentru infirmarea solutiei injuste, in opinia noastra, de clasare a dosarului Revolutiei. Adresam Inaltei Curti si solicitarea ca aceasta plangere sa fie solutionata in saptamana care urmeaza, avand in vedere ca urmasii celor ucisi in decembrie 1989, ranitii si marii mutilati asteapta sa li se faca dreptate de 26 de ani. Este un dosar de prioritate nationala, si spera ca cererea sa ne fie luata in considerare din respect pentru cei care le-au adus libertatea nu putinora dintre cei care sunt astazi la Inalta Curte in scaunul in care stau”.

Prezent la conferinta, avocatul Ionut Matei a declarat, de asemenea, ca asteapta cu interes pozitia Inaltei Curti fata de cele solicitate si spera ca termenul acordat solutionarii plangerii sa fie cat mai scurt, avand in vedere istoria acestui dosar in care, potrivit celor comunicate de Parchetul General al Romaniei la cererea Curtii EDO, ancheta efectiva a fost efectuata doar in perioadele 1998-1999 si 2005-2007, desi au trecut 26 de ani de la Revolutie.

Prezentam scrisoarea deschisa adresata Liviei Stanciu de catre Asociatia „21 Decembrie 1989”:

Pentru o suita de considerente care transpar din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului dar si din prevederile art. 20 si 21 din Constitutia Romaniei, fiind persoana interesata inclusiv in sensul art. 336 din Codul de Procedura Penala al Romaniei, de continuarea cercetarilor pentru aflarea adevarului, stabilirea vinovatiei si tragerea la raspundere penala si civila a vinovatilor de moartea si ranirea, lipsirea de libertate, torturarea, supunerea la tratamente neomenoase a catorva mii de persoane, Asociatia ’21 Decembrie 1989’ a deschis o noua actiune in Justitie pentru infirmarea solutiilor injuste, date prin Ordonantele procurorilor Sectiei Parchetelor Militare din data de 14.10.2015 si 20.11.2015 si reluarea adecvata a cercetarilor in dosarele privind evenimentele din Decembrie 1989, de catre un grup de anchetatori profesionisti.

Asociatia ’21 Decembrie 1989’ asteapta ca aceasta plangere sa fie solutionata cu celeritate si in mod just, primind termen chiar in saptamana 14-21 decembrie 2015.

Opinia publica romaneasca si internationala a fost zguduita si ingrozita de cele petrecute in clubul Colectiv din Bucuresti in anul 2015, unde cercetarile de pana in acest moment indica un accident sinistru, in care atatia oameni au ars de vii.

Opinia publica va fi din nou ingrozita si cand va cunoaste detaliile ordinului criminal si pe cei care l-au dat, aprobat si executat – acel modus operandi din Timisoara si Bucurestiul anului 1989 cand peste 40 de tineri au fost asasinati, aruncati si arsi in focul crematoriului, cu vadita intentie criminala, iar cenusa a fost aruncata intr-un canal de la marginea Capitalei.

Opinia publica trebuie sa cunoasca cine a atacat sau ucis cu focul armelor si obuzelor ori sub senile de tanc, mii de persoane, si cine i-a amenintat cu arderea in groapa de var, pe cei arestati si dusi la Jilava.

Opinia publica trebuie sa afle cine a dat foc Bibliotecii Universitare, Palatului Regal si colectiilor de arte si cine a incendiat sute de imobile in toata tara.

Opinia publica trebuie sa stie din cauza cui, in 1989, s-a umplut tara de cimitire.

Opinia publica vrea sa se faca dreptate! Asociatia ’21 Decembrie 1989’ reaminteste ca astazi este nevoie mai mult decat oricand, ‘de a li se face dreptate tuturor cetatenilor romani care, pentru instaurarea unui regim politic pe deplin democratic, au fost nevoiti sa indure din partea statului o represiune organizata si inumana, in cursul unei perioade de tranzitie dificile’, marcata cel putin in perioada infractionala decembrie 1989-iunie 1990.

Opinia publica trebuie sa si observe ca se face dreptate, asa cum ne indica si Curtea Europeana a Drepturilor Omului in hotararea sa…

In incheiere, dar nu in ultimul rand, Asociatia ’21 Decembrie 1989’, fara a avea pretentia ca face acum o radiografie a statului de drept, pune o fireasca intrebare: Cum este posibil ca acelasi Parchet, care a redeschis cercetarile privind evenimentele din iunie 1990 pentru infractiuni contra umanitatii, imprescriptibile (redeschidere confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie) sa permita clasarea plangerilor privind evenimentele din Decembrie 1989, sub pretextul prescriptiei, pentru evenimente si fapte criminale care sunt anterioare si mult amplificate in gravitate si ca modus operandi si in care numarul victimelor recunoscute oficial (morti, raniti, privati de libertate, torturati, supusi tratamentelor neomenoase) este de sute de ori mai mare, generate prin implicarea acelorasi structuri militarizate de forta represiva ale Statului si cu folosirea de tehnica militara, armament de razboi si a unor imense cantitati de munitie?

*Cititi aici plangerea formulata de Asociatia „21 Decembrie 1989” impotriva ordonantei procurorului militar Ion Vasilache

Comentarii

# DODI date 13 December 2015 21:11 +4

Teodor Mărieș a fost, este și va rămâne un romantic incurabil. El speră că în țara noastră vom avea parte și de conducători luminați și iubitori de dreptate și adevăr. Dar aunci când iei lumină de la licurici acesta are efectul care nu ajunge până la ... capătul tunelului. Așa că trenul trece, fluierând, pe lângă noi.

# UN BOB ZĂBAVĂ date 14 December 2015 00:10 +3

Va rezolva ceva cu SCRISOAREA DESCHISĂ? Sau tov-a Stanciu va aplica procedeul ex-ministresei? Tov-a Macovei s-a șters la poponeț cu scrisoarea deschisă a luptătorului anticomunist Ogoranu, respectîndu-și jurămîntul de la intrarea în PCR.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva